Szerinted valós dolog a szentháromság? Miért hiszel vagy nem hiszel benne? Elmagyarázod?
Sziasztok
Az eddigi stílust én inkább kerülöm mindkét oldalon.
Ám,ha jól tudom Isten képére teremtettek - gondolom ez lehet a közös alap - szóval ha egy ember aki Isten képmása és közben 3 személyisége van, akkor miért kezelik bolond ként és nem mint Isten képmását?
Csak Isten lehet skizofrén?
1János 5:7
Először is meg kell jegyezni, hogy az 1János 5:7-ben az a rész, amelyet egyes fordítások úgy adnak vissza, hogy „a mennyben, az Atya, az Íge és a Szent Lélek: és ez a három egy” (Kár.), nem volt benne az eredeti szövegben, csak később toldották be. A Katolikus fordítás a következő jegyzetet fűzi a fenti részlethez: „Ez egyetlenegy görög szövegben sincs meg, sőt még a Szent Jeromos-féle fordítás régebbi példányaiból is hiányzik”. Bruce Metzger az A Textual Commentary on the Greek New Testament c. művében (1975, 716–718. o.) nyomon követi, hogyan került be az írásszövegbe ez a betoldás. Elmondja, hogy ez a rész először az i. sz. IV. századból való Liber Apologeticus c. tanulmányban jelent meg, a régi latin fordítások és a Vulgata kézirataiban pedig csak a VI. század elejétől fordul elő. Vannak bibliafordítók, katolikusok és protestánsok egyaránt, akik nem vették be ezt a részt a főszövegbe, mert felismerték, hogy betoldás (ÚRB, Kat., ÚEF).
JÉZUS Istenhez intézett imájában ezt mondta: „Az jelent örökké tartó életet, hogy megismerjenek téged, az egyedüli igaz Istent, és akit te elküldöttél, a Jézus Krisztust” (János 17:3). Megismerjenek, de hogyan? „[Isten] akarata az, hogy minden ember megmentésben részesüljön és az igazság pontos ismeretére eljusson” (1Timótheus 2:4). The Amplified Bible (Kibővített Biblia) az utóbbi kifejezést így adja vissza: „Megismerje pontosan és helyesen az [isteni] Igazságot.”
Isten azt akarja, hogy pontosan megismerjük őt és az ő szándékait az isteni igazsággal összhangban. És Isten Szava, a Szent Biblia az igazság forrása (János 17:17; 2Timótheus 3:16, 17). Ha az emberek pontosan megismerik, mit mond a Biblia Istenről, akkor nem lesznek érvényesek rájuk a Róma 10:2, 3 versben említett szavak, vagyis nem lesznek olyanok, „akikben van buzgóság Isten iránt, de nem a pontos ismeret szerint”. De nem is hasonlítanak majd a szamaritánusokhoz, akikről Jézus ezt mondta: „Ti azt imádjátok, amit nem ismertek” (János 4:22).
Azok, akik hisznek a Háromságban, nem „tartják meg Istent a pontos ismeretben” (Róma 1:28). Ez a vers még hozzáfűzi: „Isten is átadta őket nem helyeselt szellemi állapotra, hogy illetlen dolgokat cselekedjenek.” A 29–31. versek felsorolnak néhány ilyen ’illetlen’ dolgot, például ’gyilkosságot, viszályt, szerződésszegést, természetes vonzalom hiányát, könyörtelenséget’. A Háromságot elfogadó egyházak pontosan ezeket művelik.
#45.
Igen, Sok minden változott az évek során. Régen, még keresztet is hordtak és dohányoztak is.
Idővel rájöttek, hogy ezek helytelenek.
Ami meg Jézus imádatát illeti, maga mondta csak Istent imádd. Például: Máté 4:10 és Lukács 4:8
Jézus így válaszolt neki: „Meg van írva: Urat, a te Istenedet imádd, és egyedül neki végezz szent szolgálatot" Vagyis; csak Jehovának mutass imádatot és nem másnak. Mellesleg ez az idézet az 5Mó 6:13-ból származik, melynek eredeti héber szövege tartalmazza anno az Isten nevét jelölő négy héber mássalhangzót (átírása: JHVH).
Jézust kell, szeretni, tisztelni, csodálni és felnézni Rá, de nem egyenlő ez az imádatta.
Hiszen Őáltala nyerhetünk megváltást és minden Őérte van, ezért hálásak is lehetünk.
Jézus a fenti versekben Úrról beszél (amit régen JHVH volt) és kizárt, hogy magára utalt volna ezzel!
Ezt Jézus mikor mondta? Mert az őrtorony nézete emlékeim szerint 1945 körül változott róla, valamikor ez időtájt?
#47.
Ezt Jézus akkor mondta a Máté 4:10-ben, mikor az Ördög, egy rendkívül magas hegyre vitte, és megmutatta neki a világ összes királyságát és azok hatalmát, (4:9) majd ezt mondta neki: „Mindezeket neked adom, ha csak egyetlenegyszer is leborulsz, és imádsz engem.”
A 4:10-ben: Akkor Jézus így szólt hozzá: „Menj innen, Sátán! Mert meg van írva: Urat (Jehovát), a te Istenedet imádd, és egyedül neki végezz szent szolgálatot.
Azt mondta Jézus, "meg van írva" azaz a, 5Mó 6:13-ra hivatkozik, ami meg héber írat. Az eredeti szövege tartalmazza az Isten nevét jelölő négy héber mássalhangzót a: JHVH, azaz Jehovát.
Tanuk a zsoltáríró kijelentésére hivatkoznak: „a te világosságod által látunk világosságot” (Zsoltárok 36:9) Ahogy a napfény keltette világosság egyre világosabb a hajnaltól „a teljes délig”, úgy az igazságosak ösvénye is egyre világosabb az Istentől származó bölcsesség ragyogásától (Példabeszédek 4:18).
Vagyis Isten nem egyszerre ad világosságot, csak fokozatosan, így ennek fényében a tanuk fokról, fokra igazítják a nézeteket és értelmezéseket.
Tehát nem 1945 körül mondta Jézus. Lehetséges, hogy ezt a részt nem olvasták előtte az őrtorony szervezetben?
A világossággal kapcsolatban, lehetséges, hogy Jézus és az apostolok akkor sötét, homályos dolgokat tanítottak és nem voltak minden világosságnak a tudtában, ha az őrtorony szervezet ezeket csak mostanában fedezi fel?
#49.
Szó nincs erről!
Mint írtam, nem mindig jól értelmeztek dolgokat és Példabeszédek 4:18 szerint később igazítottak is ezeken. Jézus tanítványai az esőszázadban éltek és közvetlen Jézustól tanultak, míg sok évszázad elteltével ez a tanítás megfakult, átírták, félreértelmezték, mondhatni sötétség volt e téren.
Aztán az 1800-as évek végén kutatgatták és próbálták értelmezni a Bibliát. Ez néha nem volt mindig egyértelmű, hivatkozva a a Példabeszédek 4:18-ra.
Például egy félre értelmezés a Zsidók 1:5, 6.
(1:5) Te vagy az én fiam; én atyáddá lettem a mai napon.” És még ezt is: „Atyjává leszek, ő pedig fiammá lesz.” (1:6) Amikor pedig ismét elhozza elsőszülöttjét a lakott földre, ezt mondja: „És hódoljon neki Isten minden angyala.”
Gondolták, ha az angyalok hódolnak és leborulnak előtte, akkor nemik is ezt kell tenni.
A hódolat és az imádat között különbséget tettek. Sokaknak ez egy és ugyanazt jelentette, jeleni!
Amúgy, már 1800-as évek végén, C. T. Russell a Watch Tower Bible and Tract Society első elnöke és később 1914 után, J. F. Rutherford, a Társulat második elnöke is kiemelték Jézus szerepét és váltság áldozatának fontosságát.
Bepillantás egy volt Jehova Tanúja levelébe, hogyan is tekintettek Jézusra.
Szabó Bertalantól aki megtartotta a hitét és akin egy kivégzőosztag hajtotta végre a halálos ítéletet 1945. március 2-án, a magyarországi Körmenden:
„Kedves testvérem Marika! a Krisztusban.
E másfél órai hátramaradott időmet is kénytelen vagyok felhasználni hogy írjak néked, hogy a kedves szüleimet tudasd helyzetemről.
Kívánok számukra Istentől oly megnyugvó türelmet, mint amely most nekem van utolsó perceimben e vészteljes világon. Most 10-óra, az ítélet fél 12-kor már végre is lesz hajtva golyó által. Teljesen meg vagyok nyugodva. További életem Jehova kezébe, és szeretett fia, Krisztus Jézus mint királynak ajánlottam fel, mert tudom, hogy nem felejtkezik el az őt szeretőkről. Tudom, hogy rövidesen lesz feltámadás, mindazoknak, kik Krisztusban halnak, vagyis alusznak el. Külön is megemlítem, minden szeretetetekért Jehova áldását kívánom. Add át utolsó csókjaimat Apának, Anyának és Ancusnak is mint szerető szülőknek. Felettem ne aggodalmaskodjanak, mert rövidesen lesz találkozásunk. Most megnyugszik a kéz és lepihenek, amíg Jehova újra szólít. Mert neki tett fogadalmamat tovább is megtartom.
Most már időm nincs. Isten veletek és velem
szeretettel . . .
fiatok, Berti”
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!