Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért ragaszkodnak sokan...

Miért ragaszkodnak sokan napjainkban is a kélek létezéséhez?

Figyelt kérdés
Mai tudásunkkal visszatekintve szerintem elég világos, hogy egyszerűen csak a régi emberek magyarázata volt az életre és hogy mi adja a sajátos tulajdonságaikat. Ők pedig logikus magyarázatot kerestek a saját tudásuk szintjén: szükségünk van levegőre, lélegzetvételre hogy életben maradjunk. Kell hogy legyen tehát egy szabad szemmel nem látható lélektestünk ami ezzel a láthatatlan éltető energiával táplálkozik. A magyarban, a latinban, de a héberben is a lélek szó a lélegezni igével áll kapcsolatban. A nyelv pedig számos kifejezéssel ezt az ősi elképzelést tanúsítja. Kileheli a lelkét, életet lehel valamibe, stb. Tudom, hogy számos vallásban a lélek, szellem, tudat egy ennél jóval összetettebb rendszere nyert kifejtést. De míg a hindu iskolákban átman már inkább tudat, valódi én jelentésben áll ott is azt látjuk, hogy a szó eredeti jelentése egyszerűen lélegzet volt, ami fokozatosan absztraktabbá, komplexebbé vált. És vannak nyelvek ahol a lélekre használatos szó valami más szóhoz kapcsolódnak, pl. élet, erő, én de ott is ugyanúgy jelen vannak a lélek és a lélegzet vagy a vér közötti társítások. Szóval kérdés ha az egykor élt emberek egészen logikusnak tűnő megfigyelésekből kiindulva megalkottak egy fogalmat amivel az életet, a tudatot magyaráztak akkor ha a mai ember számára rendelkezésre állnak az ezeket ténylegesen magyarázó tudományos ismeretek akkor miért ragaszkodnak foggal, körömmel az ősi, elavult elképzelésekhez? Ez is egy dolog amire az evolúciós idegtudomány és az evolúciós pszichológia adhat magyarázatot?

2023. jan. 25. 21:03
1 2 3 4 5
 1/43 A kérdező kommentje:
Lélek*
2023. jan. 25. 21:29
 2/43 anonim ***** válasza:
29%
Ez a nyelvek kategóriába való szöveg. Kérdésnek nem nevezném.
2023. jan. 25. 21:38
 3/43 A kérdező kommentje:
Attól még megfelel a kérdés fogalmi elemeinek. És attól mert nyelvészeti, antropológiai megközelítésből vezettem hogyan alakulhatott ki a lélek fogalma, még egy nyelvi kérdés. Nem a lélek etimológiája érdekel, az adott. Az érdekel ha ez így van, miért ragaszkodnak hozzá vallásos hittel a napjainkban is.
2023. jan. 25. 22:36
 4/43 anonim ***** válasza:
69%
Amíg létezik az emberekben a halálfélelem, addig használatban maradnak a régi magyarázatok is, és keletkeznek újak, amik enyhítik a szorongást.
2023. jan. 25. 22:41
 5/43 A kérdező kommentje:
A lélek nem minden vallás szerint halhatatlan.
2023. jan. 25. 23:25
 6/43 anonim ***** válasza:
44%

Bizonyított hogy nincs lélek? A mai tudomány nem jelent ki ilyeneket.

A tudomány egy csomó mindenre nem ismeri a választ:

Honnan jövünk? Mi történik a halál után? Honnan erednek a gondolatok? Honnan származik az elektronok energiája? Mi az elektronok mozgatórugója? Ki alkotta meg a természet törvényeit? Mi az az erő vagy intelligencia, amely a természetet és a világegyetemet mozgatja?

A tudós az atomokat bombázza, az elektronok mozgását figyeli laboratóriumában, egész életét annak szenteli, hogy megértse az anyag és az energia természetét és titkait, számos dolgot feltalál, tanulmányozza a természet törvényeit, de mindezek ellenére sem képes megérteni a teremtés és a Teremtő misztériumát, sem az élet értelmét. A tudomány tényekkel, a vallások értékekkel foglalkoznak.

2023. jan. 26. 07:05
 7/43 anonim ***** válasza:
24%

A mai tudásod elég enyhe.

A szöveged első harmadában leirtak, elméletileg jók lennének, csak hát nem igy történt.

" A nyelv pedig számos kifejezéssel ezt az ősi elképzelést tanúsítja."

Pontosan, és ennek nem az az alapja, amit leirtál. :))

2023. jan. 26. 08:33
 8/43 A kérdező kommentje:

7: Így van a tudomány nem foglalkozik kifejezetten azzal, hogy cáfolja a létezését mert először is bizonyítani kéne hogy létezik csak ez eddig senkinek nem sikerült. Igazából még egy megközelítőleg egységes definíciója sincs a léleknek. Te hogy definiálnád, bizonyítanád?

A kérdéseid nagy részére egyébként van válasza van a tudománynak, az más dolog hogy a hívőknek nem tetszik (pl. vége a filmnek és lebomlik a testünk halál után). A másik fele meg eleve értelmetlen. Miért kéne megválaszolniuk milyen erő vagy intelligencia mozgatja a világegyetemet, amikor egyáltalán nem biztos hogy azt egy intelligencia vagy konkrét erő mozgatja. Vagy hogy a fizika törvényeit alkotni kell. Egyébként is ki alkotta az alkotót? :)

Az életnek az az értelme amit adunk neki, a teremtő misztériumának megismerése pedig elég nehéz lenne amíg még azt sem tudta senki bizonyítani hogy egyáltalán van teremtő, nemhogy azt hogy ő ismeri a misztériumait :)

8: Egyébként a tegnapi tudásom amit olvastál :)

Örülök, hogy nem úgy van szerinted ahogy leírtam de kíváncsian várom hogy miért és akkor hogy van. A “nem úgy van mert csak, meg mert azt mondtam” ide kevés lesz.

2023. jan. 26. 10:19
 9/43 anonim ***** válasza:
26%

Nem olvastam a tegnapi tudásod.

De nem írogatok ide többször, mert úgy nem igazán fair, hogy te nem értesz velem egyet és lepontozol, én meg nem tudlak téged lepontozni, miközben én se értek veled egyet.

Mindenesetre egész más hullámhosszon mozgunk, de a tudomány sok témakört nem tud vizsgálni vagy nem tud bizonyítani, hogy létezik vagy nem létezik, de te mégis úgy állsz hozzá egyes dolgokhoz hogy marhaság az egész és csak a "csak a régi emberek magyarázata"... A lélek létezését sok tudós elfogadja, ahogy egy magasabb rendű intelligencia létét is.

[link]

2023. jan. 26. 11:17
 10/43 anonim ***** válasza:
0%
9: miért ne gondolhatnánk, hogy a vallások marhaságok?
2023. jan. 26. 12:09
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!