Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért ragaszkodnak sokan a...

Miért ragaszkodnak sokan a Károli-féle bibliafordításhoz?

Figyelt kérdés
Nekem a régies nyelvezete miatt eléggé nehezen érthető.
2011. júl. 10. 15:47
 1/6 anonim ***** válasza:

Mint kívülálló írom. Hívei azt állítják, hogy ez a fordítás a leghitelesebb, legszöveghűbb..

Az igazság az, hogy mind a Károliban, mind az újfordítású protestánsban hibák vannak a fordításban, olyanok mely a keresztény tanítás lényegét takarják el az olvasóik elől.

A most kapható katolikus fordításokban is hibák vannak, másfélék, de ettől még ez sem adja meg a teljes keresztény tanítást, hanem annak római katolikus változatát...

A helyzet az, hogy szöveghű fordítás nincs kereskedelmi forgalomban.Eredeti görögöt kell olvasni.

Személy szerint a Káldi fordítást kedvelem, azt találtam a leghitelesebbnek, de sajnos abban is vannak ferdítések.

2011. júl. 10. 17:19
 2/6 anonim ***** válasza:
Az eredeti értelmét az Új Világ fordítás adja vissza a legpontosabban független elemzők szerint.
2011. júl. 10. 19:46
 3/6 anonim ***** válasza:

El tudom képzelni, mennyire független elemzők szerint... bocsi, de ez kijött...

hibák vannak benne, de a Károli-féle a leghitelesebb - a többiben meg más hibák vannak, sok pedig nem fordítás, sokkal inkább ferdítás...

2011. júl. 10. 20:47
 4/6 anonim ***** válasza:

A sok közül a leghitelesebb? Ki a hitelesítő? Károli református volt. Egyházának tanításai, amelyek beépültek a gondolkodásába, nyilván hatással voltak a fordításra. Ha éppen unitárius lett volna, más szavakat talált volna egy-egy szó, gondolat lefordítására, szerintem.

A régies nyelv mellett az is nehezen érthetővé teszi a fordítását, hogy eléggé szegényesen írja át néhány szó eredeti jelentését, ami a mondanivalót, a szöveg értelmét is befolyásolhatja a figyelmetlen olvasó számára. (például a "pokol" szó használata)

Gondolom, azért ragaszkodnak az ő fordításához, mert a protestáns egyházaknak nagyon megfelel. A katolikusok "saját nyelvű" Bibliájára azt mondják, már nem annyira hiteles. Az Újvilág fordításról azt terjesztik, hogy elferdített.

Ha állítjuk, hogy a teljes Írás Istentől ihletett, és még mindig hasznos a tanításra, akkor nem kellene bíznunk abban, hogy Isten képes megvédeni a Biblia hitelességét? Nem csak magyar nyelv létezik. Az összes többi kevésbé hiteles? Ma már nem úgy beszélünk, mint Károli idejében. Maga Isten Fia sem úgy beszélt, mint később a XVI. századi emberek. A szövegösszefüggésekből válik egyértelművé a Biblia, és az ihletettség garantálja ezt. Fordításokkal nem lehet ezt elvenni.

Gusev

2011. júl. 11. 09:00
 5/6 anonim ***** válasza:

Szia!

Én alapvetően a Károlit használom. A régies nyelvezetéhez hamar hozzá lehet szokni. Szerintem ennek a legjobb a szellemisége a magyar fordítások közül. Ismerem a többi fordítást is, időnként össze szoktam vetni a Károlival, de nem szeretem azokat hosszú távon olvasni. A hibái ellenére a Károliból sokkal jobban és mélyebben átjön Isten üzenete.

Egyébként nem a görög és a héber nyelvű Biblia az eredeti, mert az csak betű. Ésaiás szerint Isten kibocsájtja az Ő beszédét, mint egy esőt, ami megöntözi a földet, azután pedig visszatér Hozzá! Az Ige testté lett... a feltámadása után pedig visszatért az Atyához. Tehát az igazi Ige az ott van fent a mennyben! A Biblia pedig azt tanítja, hogy a menny és a Föld között Isten Szelleme a kapcsolat. És aki a Szent Szellem nélkül akarja megérteni Isten Igéjét, az nem sokat fog belőle kapni. Ezért van annyi emberi Biblia magyarázat, és ferde tanítás, mert csak a betűt olvassák Isten Szelleme nélkül.

"A betű megöl, a Szellem pedig megelevenít"

Ezek alapján azt mondom, hogy még csak nem is a Károlit kell olvasni, hanem a mögötte levő Igazit...

2011. júl. 11. 12:29
 6/6 anonim ***** válasza:
Én meg vagyok vele elégedve. Értem is, hiába régies a nyelvezete. De ha nem érted, akkor ajánlom hogy olvass valami újabb nyelvezetűt:)
2011. júl. 13. 07:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!