Hamvas Béla tökéletesen leírta milyen az ateista ember, az ember aki tagadja a vallásokat?
Ezt én is utálom, hogy ateistának hívnak teljesen ezoterikus embereket is.
Sajnos a nyelv ilyen. Lehet indítani nyelvújítást, ráférne!
#14 nem, olyasvalaki, aki hisz az übermenschben, és azt az eszmét tartja követendőnek. Aki úgy tartja, megfelelő ambícióval bárki a maga képére alakíthatja a világot.
Egyébként Nietzsche nem volt hívő. Istent egy bukott eszmének tartotta.
#20 mindjuk az "isten" nem egy éles kategória, valójában nagyon sokmindenfélét mondtak és tartottak már istennek. Például amit mondjuk a sintóban kaminak mondanak (amit hol istennek, hol szellemnek fordítanak), azok némelyike simán partiban van mondjuk az olümposzi istenekkel (Amaterasu), mások meg nem többek mondjuk egy háziszellemnél, vagy mondjuk olyan, amit nyugaton tündérnek mondanánk. Ez a sintó szerint egyetlen kategória.
Szerintem aki magát ateistának vallja, de hisz a természetfelettiben, az nem igazán tudja, hogy miről beszél.
"De ha nem hisz semmiféle Istenben,akkor a világ keletkezésére és mindenre csak materiális magyarázatot fogad el.Tehát aki ateista az egyben materialista is kell,hogy legyen."
Van egy jó barátom aki ateistának vallja magát, viszont saját elmondása szerint hisz valamilyen felsőbb hatalomban, de ezt nem tekinti Istennek.
,,hisz valamilyen felsőbb hatalomban, de ezt nem tekinti Istennek."
Jaj ez már szemantikai lufiborotválás. Ennyi erővel nekem sincs autóm csak négykerekű, robbanómotoros járművem:)
Ha valaki nem materialista, persze elméletileg lehet ateista, de ez a gyakorlatban elenyésző még a buddhizmus sem ateista a közhiedelemmel ellentétben. Aki pedig felsőbb hatalomban hisz, az szó szerint istenhívő.
Aki értelmes felsőbb hatalomban (pl. sorsban) hisz, az istenhívő.
Aki élettelen felsőbb erőben, az ezoterikus.
26
Milyen az az "élettelen felsőbb erő"?
Ezt kérdezd az ezotériától.
Például olyan erő, amelyik képes világokat formálni, de ezt nem tudatosan teszi.
Vagy például egy olyan dolog, ami lehetővé teszi a távolba hatást, vagy érzékelést, vagy jövendőmondást.
Én meghallgattam egyszer egy ezoterikus csoportot.
(egyébként nagyon kedvesek voltak)
Ott például mindenféle szellemekről is beszéltek. Tehát például a vízben élő szellem és hasonlókról.
Annyira nem folytak bele a dolgokba mert nem azért volt ott egyikünk sem de nem zárom ki hogy vannak náluk valamilyen értelmes felsőbb erők.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!