Istenhívők! Mi a véleményetek az alábbi kettő ateista kritikáról?
Azt mondják nehéz ateistának lenni, mikor a Duna-kanyarban jársz (vagy bármilyen szép helyen), én azt mondom, nehéz hívőnek lenni, mikor gyermekkórházban jársz. - kép formájában: [link]
A másik az, hogy nem szégyenli magát vagy érzi magát viccesnek az a hívő, mikor imádkozik mondjuk azért, hogy átmenjen egy vizsgán, és átmegy, valaki meg azért imádkozik, hogy meggyógyuljon és nem sikerül neki. Szóval, nem szánalmas-e, vicces-e, igazságtalan-e az Istened?
Isten nem úgy működik, mint egy cukorkaautomata, ahova bedobod az imát, és már jön is rá a válasz. Mindenki azért imádkozik, amit fontosnak tart, én is szoktam a vizsgáim sikerességéért, hogy sikeres legyen egy kapcsolatom, hogy jó idő legyen. Isten minden imát meghallgat, nincs kárba veszett darab közöttük.
A másik fontos, amit meg kell érteni, hogy mi emberek vagyunk. Csak azt látjuk, hogy egy illető szenved, egy gyermek árva marad, meghalnak emberek. Istennek magasabb tervei vannak, amiket mi nem látunk. Nemrég (igen fiatalon) elhunyt a keresztapám. Lehet erre úgy tekinteni, hogy miért vette el tőlünk az Isten, és lehet úgy is, hogy a keresztapám már egy jobb helyen van, ahol nincs fájdalom, nincs szomorúság.
Mindennek megvan az oka akkor is, ha az rossznak, szörnyűnek látszik. Ráadásul vannak olyan dolgok, amiket mi magunk emberek rontunk el, és aztán várjuk Istentől, hogy mi elcsessztük, javítsa meg.
Isten mindenkit szeret, és mindenkivel irgalmas, de lehet, hogy más tervei vannak velünk, mint amit elterveztünk. Az a legjobb, ha hiszünk Benne. Akkor nem csalódhatunk.
Szerintem de, persze tudok azért pár istenérvről , kozmologiai, morális, ontologia, de ezek a megközelítések nem érdekelnek egy hétköznapi embert , játék a szavakkal. Nekem gyakorlatk dolgok kellenek.
Te informatikai eszközöket azért használsz , mert tudsz PHP ban kodolni, ismered a java t, HTML nyelven írsz honlapokat ugye ? Elektromos eszközöket is azért használsz mert érted , hogy mi miért történik az elektromosságban és fizikából is kitűnő voltál végig?
Egy hétköznapi embernek gyakorlati dolgok kellenek. Istennek fontosabb egy vizsga mint egy gyermek élet alapon ?
2es vagyok
Egy kis indoklás:
"Azt mondják nehéz ateistának lenni, mikor a Duna-kanyarban jársz (vagy bármilyen szép helyen)"
Kik mondják? Én sok szép helyen jártam és egyáltalán nem volt nehéz ateistának lenni. Fel sem merült ilyenkor semmilyen Istennel kapcsolatos.
"én azt mondom, nehéz hívőnek lenni, mikor gyermekkórházban jársz"
Mondjad. Attól még nem lesz általános igazság. Biztos volt olyan akinek meg ingott a hite a gyerek kórházban, volt akinek nem változott és volt akinek megerősödött.
Ebben mi lenne a kritika?
"A másik az, hogy nem szégyenli magát vagy érzi magát viccesnek az a hívő, "
"Szóval, nem szánalmas-e, vicces-e, igazságtalan-e az Istened?"
A megfogalmazásod bántó lehet. Meg lehetne ezt úgy is fogalmazni, hogy közben ne sértsed végig azokat akikhez a kérdésedet intézed.
Ezenfelül értelmetlen is. Miért érezné magát viccesnek? Miért kéne szégyenkezni?
Ugyan ez az Istenre is, miért lenne ettől szánalmas vagy vicces?
Ez nagyrészt egy beszólás volt csak a hívőknek.
A "kritikai" része pedig vagy 100x elhangzott már normális tálalásban is.
A címkéknél is ide keverted az iszlámot. De amit írsz és az iszlám keveréséből látszik, hogy az iszlámról sem tudsz sokat.
Én ateistaként sem ilyen kritikákkal szoktam érvelni. Ezek nagyon egyszerű, semmit mondó érvek.
#1 Azért az érdelekelne, hogy mi volt a terve Istennek a bátyámmal, aki 6 évig szenvedett fekvő betegként. Biztosan szeretetből és könyörületből tette.
#1-es vagyok.
Kedves Kérdező!
Én igyekeztem válaszolni keresztény szemmel a nem túl gyengéden megfogalmazott kérdésedre. Úgy érzem, hogy van benned egy nagyon erős tiltakozás Isten ellen, amire biztos vagyok benne, hogy jó okod van, de nem ér annyit az egész, hogy a gyakorikérdéseken köss bele mindenkibe, aki nem ért veled egyet, nem számodra megfelelő választ ad.
#5 Én nem tudom, hogy Isten mit miért tesz, én csak egy ember vagyok, de elhiheted nekem, hogy Isten mindenkit nagyon szeret, és elszomorítja, ha valakit szenvedni lát.
Egy cikket találtam:
Te csak azt látod, hogy a bátyád szenvedett, amit borzasztóan sajnálok, tényleg szörnyű, de nem látjuk mögötte Isten tervét, ami lehet, hogy valami sokkal jobb.
" de nem látjuk mögötte Isten tervét, ami lehet, hogy valami sokkal jobb."
Ez szép. De Isten mindenható és mindentudó. Tehát egy ilyen nagy hatalmú isten csak úgy tudja elérni a célját, hogy valakit (akit állítólag jobban szeret mint az 5. válaszoló vagy bármelyik másik rokona) megkínoz, hosszú ideig?
Mi lehet az a terv amit nem tudott megvalósítani másképpen és ami megér rengeteg ember szenvedését?
Tudom, nem tudod a választ. A lényeg az ellentmondás ami abból fakad, hogy mindenható, mindentudó és szereti az embereket. Ennek ellenére pedig szükséges az emberek szenvedése, hogy valamit meg tegyen, vagy csak akarja, hogy az emberek szenvedjenek. Bárhogyan is legyen a 3 tulajdonság együtt nem működik.
Nagyon fontos leszögezni, hogy nem Istentől való a szenvedés, háború és a bűn. Ezek mind a sátántól és abból adódnak, hogy szabad akaratunk van.
Szeretnék ajánlani egy nagyon jó filmet annak, akit érdekel a kérdésre a válasz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!