Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Hogyan lehetne már az Iszlám...

Hogyan lehetne már az Iszlám a legősibb vallás?

Figyelt kérdés
A kereszténység is jóval előbb volt, a zsidó vallásról meg már nem is beszélve. Miért hiszik ezt a muszlimok?

2022. okt. 18. 21:34
1 2 3 4 5 6
 51/57 anonim ***** válasza:
100%

"hát ez jó :) Ha nem kellenek próféták, hogy jut el hozzád az Isteni igazság? :) Ez aztán nagyon logikus :)"

És ha vannak próféták, akkor honnan tudod, hogy az isteni igazságot sugallják, nem a saját elmebajukat? Tudom, onnan, hogy "logikus". Beszéld meg egy hinduval, hogy szerinte logikus-e az iszlám. Ők azt vallják, hogy az örök világkerék forog, és az ember már évmilliók óta él. Te azt vallod, hogy Ádám volt az első ember (nem tudom, hogy az iszlám szerint mikor élt, de mivel az iszlám mindent a judaizmusból emelt át, gondolom, i.e. 3500 körülre teszitek). A tudomány szerint pedig a Homo sapiens sapiens párszázezer éves. Ezek közül egyedül a tudományos álláspont az egyetlen, ami logikus, mert igazolható és megismételhető kísérleteken és megfigyeléseken alapszik. A te elméleted csak a saját belső rendszere szerint logikus, vagy úgy sem, nem a valóság szerint. A szcientológia is lehet, hogy "logikus", csak az állításai nem valós adatokon alapszanak, és nem hozhatók összefüggésbe a valósággal. A Gyűrűk Ura világa is logikus, amennyiben nincsenek benne ellentmondások, csak nem valós. Magyarán abban hiszel, amiben akarsz, és még logikus is lehet, csak ettől még nem valós. Én is ki tudok találni egy logikus rendszert, ami szerint van egy ősisten, és minden galaxisnak van egy alistene, és az minden értelmes fajnak küld prófétáknak nevezett prédikátorokat, és ezt onnan tudom, hogy tegnap az erdőben egy öregember elmondta. Vagy: valójában nincs öntudatunk, van egy idegen lények által generált vírus, ami utazik az űrben gombaspórák alakjában és a Földön termékeny talajra talált, befészkelte magát evolválódó főemlősök agyába, mutációt okozott, és ebből lett az ember, de valójában ők irányítanak minket távolról. Vagy: szimulációban élünk, agyak vagyunk egy tartályban, és az ezen kívüli világ egy nagy, üres tér, amiben nincs semmi. Bármilyen logikus rendszert elképzelhetsz, de ne várd, hogy mások kövessék, mert az egyikre éppúgy nincs bizonyíték, mint a másikra. És Mohamed előtt és után is rengeteg próféta volt ám.

Különben is, miért gondolod, hogy attól "logikus" egy vallás, hogy az egész emberiséghez szól? Nem is értem, hogy jön ide a logika. Tudod egyáltalán, mit jelent az a szó, hogy "logikus"? Miért gondolod, hogy az egész emberiséghez kell szólnia egy vallásnak? Miből gondolod, hogy nem a zsidóknak van igazuk, és akkor az a "logikus", hogy csak nekik szólnak JHVH tanításai, mert csak ők számítanak, mindenki más meg így járt? Az iszlámban a nők nem juthatnak a Paradicsomba, nincs is lelkük. Ez például hol logikus?

2022. okt. 21. 00:39
 52/57 anonim ***** válasza:
0%

"És ha vannak próféták, akkor honnan tudod, hogy az isteni igazságot sugallják, nem a saját elmebajukat?"

Ez más kérdés. De ha az adott vallás azt tanítja hogy nincsenek próféták, akkor el sem jut hozzád az isteni igazság és már itt megbukik az a vallás.

"Beszéld meg egy hinduval, hogy szerinte logikus-e az iszlám."

Ha objektíven nézi akkor biztosan logikus kell hogy legyen az iszlám egy hindu szerint is.

"Te azt vallod, hogy Ádám volt az első ember (nem tudom, hogy az iszlám szerint mikor élt, de mivel az iszlám mindent a judaizmusból emelt át, gondolom, i.e. 3500 körülre teszitek)"

Az iszlám semmi olyat nem tanít hogy i.e. 3500 körül élt sem a 6 ezer éves földet. Ez a zsidók és keresztények marhasága.

"A tudomány szerint pedig a Homo sapiens sapiens párszázezer éves.Ezek közül egyedül a tudományos álláspont az egyetlen, ami logikus, mert igazolható és megismételhető kísérleteken és megfigyeléseken alapszik. A te elméleted csak a saját belső rendszere szerint logikus, vagy úgy sem, nem a valóság szerint."

A tudomány szerint a Homo sapiens kb 200 ezer éves. Na most szerinted miért zárható ki hogy az első Homo sapiens hitt Istenben? Egészen pontosan az egy és oszthatatlan Istenben.

"A szcientológia is lehet, hogy "logikus", csak az állításai nem valós adatokon alapszanak, és nem hozhatók összefüggésbe a valósággal."

De én hozzátettem hogy az iszlám logikus és kapcsolódik a valósághoz. Ezen gondolom átsiklottál. Olvasd el pontosan mit írtam és legközelebb arra reagálj.

"Én is ki tudok találni egy logikus rendszert, ami szerint van egy ősisten, és minden galaxisnak van egy alistene, és az minden értelmes fajnak küld prófétáknak nevezett prédikátorokat, és ezt onnan tudom, hogy tegnap az erdőben egy öregember elmondta."

Na hát akkor rajta. Megnézzük mennyire lesz logikius és hogyan kapcsolódik a valósághoz és hogy hányan követnek majd :)

"Különben is, miért gondolod, hogy attól "logikus" egy vallás, hogy az egész emberiséghez szól? Nem is értem, hogy jön ide a logika. Tudod egyáltalán, mit jelent az a szó, hogy "logikus"? Miért gondolod, hogy az egész emberiséghez kell szólnia egy vallásnak? Miből gondolod, hogy nem a zsidóknak van igazuk, és akkor az a "logikus", hogy csak nekik szólnak JHVH tanításai, mert csak ők számítanak, mindenki más meg így járt?"

Azért mert a Biblia egy igazságos Istenről ír. Az mennyire logikus hogy egy igazságos Isten senkihez nem szól csak a kis zsidó néphez? Mennyire logikius hogy etnikai alapon nyilvánít felsőbbrendűnek egy népet, ráadásul egy olyan népet ami semmi jelentőset nem ért el addig, sőt rabszolgák voltak? Meg alapból ha van egy Teremtő aki szól az emberekhez akkor úgy logukis hogy mibdenkihez szól, nem egy néphez. Ez olyan mintha neked lenne sok gyereked de csak ez egyikhez beszélnél.

"Az iszlámban a nők nem juthatnak a Paradicsomba, nincs is lelkük. Ez például hol logikus?"

Ezt féleszű keresztények terjesztik, aki pedig beveszi az legalább ennyire hülye. A Korán egyértelműen leírja hogy hívő nők és hívő férfiak juthatnak a Paradicsomba és ugyanazt a jutalmat kapják. Nem tesz semmiféle különbséget, ugyanúgy van lelkük mint a férfiaknak.

2022. okt. 21. 01:15
 53/57 anonim ***** válasza:
100%
Eleve nincs is olyan, hogy iszlám vallás szerint. Az iszlám vallásnak van vagy 100 féle felekezete, vagy ágazata, vagy nem tudom hogyan hívják őket, és mind valamiben eltér a másiktól, másként hisz dolgokat, mint a többi, tehát bizonyosan másként is vélekedik bizonyos dolgokról, mint a többi. Nem tudom miben térnek el, de ez alapján az nem tűnik helyes kifejezésnek, hogy "az iszlám szerint", sokkal helyénvalóbb lenne azt a formát használni, hogy az "én iszlám hitem", vagy az "én iszlám értelmezésem szerint".
2022. okt. 21. 02:14
 54/57 anonim ***** válasza:
0%

Gondolom a keresztény vallásból indultál ki.

A muszlimok kb 85%-a szunnita. A maradék 15% síita és van egy kis ibádita irányzat Ománban.

2022. okt. 21. 10:55
 55/57 anonim ***** válasza:

[link]

Ez azért kicsit mást mutat.

2022. okt. 21. 12:36
 56/57 anonim ***** válasza:
46%
Az irányzatok azok amiket felsoroltam. Ami alatta van azok nem irányzatok hanem iskolák.
2022. okt. 21. 12:39
 57/57 anonim ***** válasza:
93%

"Ez más kérdés. De ha az adott vallás azt tanítja hogy nincsenek próféták, akkor el sem jut hozzád az isteni igazság és már itt megbukik az a vallás."

Miért, ki mondta, hogy kellenek próféták? Szerinted kellenek. Más vallás szerint meg nem. Van olyan vallás, ami szerint az igazságot magunkban hordozzuk, és misztikus gyakorlatokkal, meditációval meg tudunk világosodni. Ennyit erről.

"A tudomány szerint a Homo sapiens kb 200 ezer éves. Na most szerinted miért zárható ki hogy az első Homo sapiens hitt Istenben? Egészen pontosan az egy és oszthatatlan Istenben."

Erre antropológusok és evolúcióbiológusok tudják megadni a választ. Egyrészt nincs olyan, hogy "első" homo sapiens. Ez nem egy lehatárolt, megszámlálható elemekből álló fejlődés, hogy akkor most tegnap még előember volt, ma meg már mai ember.

A másik meg, hogy minden ősi kultúra bálványimádással, fétistárgyakkal kezdett, ezt is tudjuk. Az istenhit gyakorlatilag a kognitív fejlődés egy mellékterméke. Az első egyistenhitük az egyiptomiaknak volt. Utána a zsidóknak, de ők is fokozatosan jutottak el odáig. Az iszlám a zsidóktól vette át az egyistenhitet, igazából politikai célok miatt. Tudom, hogy te másban hiszel, de Mohamed igazából nem misztikus volt, hanem hadvezér és politikus.

"Azért mert a Biblia egy igazságos Istenről ír."

Mit jelent az, hogy "igazságos"? Az Ószövetség istene önkényes, azt csinál, amit akar. Mai erkölcsi fogalmakat vetítesz vissza régi vallásokba.

"Az mennyire logikus hogy egy igazságos Isten senkihez nem szól csak a kis zsidó néphez?"

A zsidók szerint logikus. Ehhez a logikának nincs semmi köze, nem tudom, miért jössz mindig ezzel. Nincs olyan, hogy egy vallás ettől vagy attól "logikus". A vallások nem logika rendszerek, amik következtetésekből építkeznek. A vallások önkényesek. A zsidó isten a zsidókhoz szól, és pont. Nekik ez a "logikus", mert szerintük nem kell, hogy az isten az egész emberiséghez szóljon. Ha eljön a jövőben egy vallás, ami az összes élőlényhez szól majd, és azt tanítja, hogy az állatok és növények és gombák mind a testvéreink, akkor ott meg az lesz a logikus, és az iszlám lesz logikátlan, hogy csak az emberekhez szólt. Amit te kérsz számon, az nem logika, hanem egy értékítélet. Szerinted az a HELYES (és nem "logikus", mert az mást jelent), hogy az isten az egész emberiséghez szóljon. A zsidók szerint nem. Ez egy morális kérdés. Nincs rá objektív válasz, ki miben hisz. Az aztékoknak az volt a "logikus", hogy a nap azért kell fel, mert minden nap emberáldozatot mutatnak be neki.

"A Korán egyértelműen leírja hogy hívő nők és hívő férfiak juthatnak a Paradicsomba és ugyanazt a jutalmat kapják."

Idézetet!

2022. okt. 21. 13:52
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!