Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Melyik a legősibb ma is...

Noti75 kérdése:

Melyik a legősibb ma is gyakorolt vallás?

Figyelt kérdés
Nyilván tudom, hogy vannak olyan vallások, amikről ma már alig tudni valamit, nem ezekre kérdeztem rá. A ma is ismert, gyakorolt (vagy legalább jól dokumentált) vallások közül melyik lehet a legrégebbi, legősibb? Tippem szerint a Hinduizmus lehet, bár ez nyilván inkább egy filozófiai irányzat, amelynek ágai tekinthető vallásnak. Itt nyugaton talán a "Krisnások" és a "Buddhisták" a legismertebbek. Ismerték-e ennél régebbre visszanyúló, lehetőleg jól dokumentált (tehát valóban vizsgálható, hiteles forrásból megismerhető) vallást? Köszi a válaszokat!

2021. jan. 19. 15:42
 1/10 anonim ***** válasza:
45%
Tudtommal a sámánizmus. Bár ez nem éppen vallás, hanem vallási nézet. Én pl ilyen hitű vagyok. Egyébbként a sámánizmus már a bronzkor (őskor) óta létezik.
2021. jan. 19. 15:54
 2/10 anonim ***** válasza:
69%

Első vagyok.

Forrás: wikipédia

[link]

2021. jan. 19. 15:55
 3/10 A kérdező kommentje:

Szia Első! 🙂

Köszi a választ! Igen, nyilván a "sámánizmus" vagy valami hasonló, az valószínűleg egyidős lehet az emberiséggel. Viszont ez inkább egy gyűjtőnév, mintsem egy konkrét vallás. De ez nem is lenne baj, inkább az, hogy az ősi "Sámánhitről" vagy valamelyik ágáról lehet-e ma valóban hiteles forrásokat találni? De a felvetésed valóban érdekes.

2021. jan. 19. 16:29
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Kategorizálástól függően még pl:

[link]

"már az írott történelem kezdetekor létezett, már az indus-völgyi civilizációból (i. e. 3000-1500) megmaradt leletekben is megtalálható"

[link]

"I. e. 1800-tól az indoárják betelepülése nem csak a termelési és gazdasági rendszert, hanem a vallási életet is alapjaiban változtatta meg. Az eredendően állattenyésztő, írásbeliséggel nem rendelkező, nomád népek magukkal hozták isteneiket, mítoszaikat, melyek között a legfontosabb a szájhagyomány útján terjesztett Védák, himnuszok gyűjteménye. Alapvetően ezek alapozták meg a később brahmanizmusnak nevezett vallási világnézetet"

[link]

"A gyűjteményben szereplő nyílt csillagászati utalások alapján a legősibb Véda, a Rigvéda eredeti keletkezését a Kr. e. 3. évezredre tehetjük"

2021. jan. 19. 16:38
 5/10 Mansour ***** válasza:
100%
Mivel dzsainizmusról igazából csak Mahávira fellépését követően beszélhetünk, így a hinduizmus tekinthető legősibbnek. Bár az is tulajdonképpen gyűjtőfogalom, mégis sokkal közelebb áll egy konkrét körülhatárolható vallás fogalmához, mint mondjuk a sámánizmus vagy az animizmus.
2021. jan. 19. 17:14
 6/10 A kérdező kommentje:

Érdekes dolgokat írtok, köszönöm az észrevételeket! 🙂

A bélinkelt Wiki cikkeken igyekszem átrágni magam. Már így első blikkre is izgalmasnak tünnek.

Valóban, én is úgy érzem, hogy a Hinduizmus egyrészt gyűjtőnév, másrészt akár vallâsnak is tekinthető. Hiszen a név alatt összegyűlő vallási irányzatok nem állnak ellentmondásba egymással, sőt inkább szoros rokonság án vannak.

2021. jan. 19. 19:23
 7/10 anonim ***** válasza:
Magyarul a hinduzmusról Baktay Ervin: Szanáthana dharma című művében olvashatsz. Javaslom.
2021. jan. 19. 19:38
 8/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a javaslatot, valószínűleg utána nézek a könyvnek.
2021. jan. 19. 20:36
 9/10 anonim ***** válasza:
36%
Görög mitologia
2021. jan. 20. 01:07
 10/10 anonim ***** válasza:
A görögök mitológiájukat is korábbi alapokból gyűjtötték, olvasztották nagyjából egybe. 9-es, Te úgy tudo, hogy ma is gyakorolják valakik tisztán az ezekhez kapcsolódó rítusokat? Ráadásul rengeteg kulturális, nyelvi elemet épp a jóval korábbi indiai kultúrából vettek át.
2021. jan. 20. 05:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!