Isten létezésére mi a bizonyíték?
"Eleve nem biztos, hogy nem származik... valami másfajta anyagból vagy energiából például."
Én az anyagra, mint ontológiai alapra gondolok. Hogy a mostani anyag valaha más minőségben létezett, nem változtat a lényegen, hogy az anyag volt. A materializmus szerint nincs más ontológiai alap az anyagnál, tehát nem származhat más természetű dologból. Ha így volna, nem hívnák materializmusnak. Tehát az anyagnak a materializmus szerint nincs eredete, mert ő maga az eredet.
A hívők ugyanezt gondolják Istenről.
Tészták kedvenc játéka, hogy értelem csak másik értelemmel származhat.
Viszont akkor isten értelme honnan származik?
Jah hogy felállítasz egy, szabályt és instant lerombolod?
Nem így működik a logika.
@ "Tészták kedvenc játéka,"
Annyira humoros vagy, s persze annyira logikus, elképesztő micsoda bámulatos intelligenciával bírsz.
"Isten létezésére mi a bizonyíték?"
Válaszolni akartam a kérdésre, de rájöttem, hogy nekem, képzelődő hülyének, úgy sincs olyan szeráf-szintű, az Univerzum minden titkát átlátó, minden képzelődésről a leplet lerántó, a valóság tényeivel 100%-ig adekvát tiszta, ragyogó intellektusom, mint az ateistáknak.
Nyilván ha a sors megadta volna nekem a tudatnak ezt a szintjét, én is büszkén és bátran lesöpörnék minden más képzelődő szempontot a racionalitás asztaláról, és lepontoznék minden más irracionális véleményt. Csak hát a sors nem adta meg nekem ezt.
Megyek is tovább képzelődni.
#67 Tényleg úgy gondolod, hogy létezik bármilyen direkt vagy indirekt bizonyíték, amitől egy ateista hinni fog?
Az ateista nem hisz Istenben, én meg nem hiszek abban a bizonyítékban, amitől egy ateista hirtelen másképp fog gondolkodni.
Te fordítva ülsz a döglött lovon:
Egy bizonyíték pont attól az, hogy NEM kell benne hinni!
Ha egy bizonyítékot odateszel egy normális ember elé, az egyet tehet vele: elfogadja.
De éppen bizonyítékod NINCS!
"Ha egy bizonyítékot odateszel egy normális ember elé, az egyet tehet vele: elfogadja.
De éppen bizonyítékod NINCS!"
Ez némiképp romantikus elképzelés.
Minden bizonyíték a kontextus által válik azzá. Ezért mondtam, hogy csakis feltételes igazságok bizonyíthatóak, tehát olyanok, amik adott körülmények között igaznak tekinthetőek.
Erről szól a Columbo sorozat. A legelejétől tisztában vagy az igazsággal, és az összes bizonyíték az orrod előtt van, és mégsem látod őket, mert a prekoncepciód erősebb. Ahhoz Columbo kell, hogy rámutasson, hogyan is lehet egy adott dolog bizonyíték, mert ahhoz mindig a többi dolog viszonylatában kell vizsgálódni.
Ahhoz,hogy legalább elvárható legyen, hogy Isten létére valki bizonyítékot szolgáltasson, az kell, hogy legalább megfogalmazzák a bizonyíték kritériumait, ami mentén egy lehetséges bizonyíték elfogadható volna.
Mivel az ateisták ezt sosem teszik meg, valójában eleve teljesíthetetlen feltételt rónak a hívőkre (ill. Istenre), hiszen így valójában bármilyen bizonyítékjént felhozott dolog elvethető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!