Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Isten létezésére mi a bizonyíték?

Isten létezésére mi a bizonyíték?

Figyelt kérdés
Már ha vannak egyáltalán.

2022. szept. 8. 16:30
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 61/82 anonim ***** válasza:
26%

"Eleve nem biztos, hogy nem származik... valami másfajta anyagból vagy energiából például."

Én az anyagra, mint ontológiai alapra gondolok. Hogy a mostani anyag valaha más minőségben létezett, nem változtat a lényegen, hogy az anyag volt. A materializmus szerint nincs más ontológiai alap az anyagnál, tehát nem származhat más természetű dologból. Ha így volna, nem hívnák materializmusnak. Tehát az anyagnak a materializmus szerint nincs eredete, mert ő maga az eredet.

A hívők ugyanezt gondolják Istenről.

2022. szept. 12. 00:43
 62/82 anonim ***** válasza:
100%
De ez mindkettő jelenthet egy dinamikus változást is.
2022. szept. 12. 00:49
 63/82 anonim ***** válasza:
76%

Tészták kedvenc játéka, hogy értelem csak másik értelemmel származhat.

Viszont akkor isten értelme honnan származik?

Jah hogy felállítasz egy, szabályt és instant lerombolod?

Nem így működik a logika.

2022. szept. 12. 01:24
 64/82 anonim ***** válasza:
80%
#62 ontológia a változatlan lényegről tesz állítást. Változás legfeljebb a formában, megnyilvánulásban történik a materializmus szerint is. A feketelyuk szingularitása is anyag, meg a big bang előtti hipersűrű állapot is anyag, meg akármi, amiből az kialakulhatott, ha volt ilyen, ha bránok ütközése hozta létre, azok a bránok is anyag, ha azok a bránok létrejöttek valamiből, az is anyag. A kvantummezők is anyag, a tér is anyag a tudomány szerint. Nincs az anyagnak eredete a materializmus alapján, csak a mai formája eredeztethető az anyag korábbi formájából.
2022. szept. 12. 10:33
 65/82 szp72 ***** válasza:
32%

@ "Tészták kedvenc játéka,"

Annyira humoros vagy, s persze annyira logikus, elképesztő micsoda bámulatos intelligenciával bírsz.

2022. szept. 12. 11:02
 66/82 anonim ***** válasza:
30%

"Isten létezésére mi a bizonyíték?"

Válaszolni akartam a kérdésre, de rájöttem, hogy nekem, képzelődő hülyének, úgy sincs olyan szeráf-szintű, az Univerzum minden titkát átlátó, minden képzelődésről a leplet lerántó, a valóság tényeivel 100%-ig adekvát tiszta, ragyogó intellektusom, mint az ateistáknak.

Nyilván ha a sors megadta volna nekem a tudatnak ezt a szintjét, én is büszkén és bátran lesöpörnék minden más képzelődő szempontot a racionalitás asztaláról, és lepontoznék minden más irracionális véleményt. Csak hát a sors nem adta meg nekem ezt.

Megyek is tovább képzelődni.

2022. szept. 12. 18:00
 67/82 anonim ***** válasza:
74%
Fordítok: te SE tudsz bizonyítékot hozni, de valamit csak ide kellett löknöd...
2022. szept. 12. 19:30
 68/82 anonim ***** válasza:
19%

#67 Tényleg úgy gondolod, hogy létezik bármilyen direkt vagy indirekt bizonyíték, amitől egy ateista hinni fog?

Az ateista nem hisz Istenben, én meg nem hiszek abban a bizonyítékban, amitől egy ateista hirtelen másképp fog gondolkodni.

2022. szept. 12. 19:50
 69/82 anonim ***** válasza:
70%

Te fordítva ülsz a döglött lovon:

Egy bizonyíték pont attól az, hogy NEM kell benne hinni!

Ha egy bizonyítékot odateszel egy normális ember elé, az egyet tehet vele: elfogadja.

De éppen bizonyítékod NINCS!

2022. szept. 12. 20:07
 70/82 anonim ***** válasza:
59%

"Ha egy bizonyítékot odateszel egy normális ember elé, az egyet tehet vele: elfogadja.

De éppen bizonyítékod NINCS!"

Ez némiképp romantikus elképzelés.

Minden bizonyíték a kontextus által válik azzá. Ezért mondtam, hogy csakis feltételes igazságok bizonyíthatóak, tehát olyanok, amik adott körülmények között igaznak tekinthetőek.

Erről szól a Columbo sorozat. A legelejétől tisztában vagy az igazsággal, és az összes bizonyíték az orrod előtt van, és mégsem látod őket, mert a prekoncepciód erősebb. Ahhoz Columbo kell, hogy rámutasson, hogyan is lehet egy adott dolog bizonyíték, mert ahhoz mindig a többi dolog viszonylatában kell vizsgálódni.

Ahhoz,hogy legalább elvárható legyen, hogy Isten létére valki bizonyítékot szolgáltasson, az kell, hogy legalább megfogalmazzák a bizonyíték kritériumait, ami mentén egy lehetséges bizonyíték elfogadható volna.

Mivel az ateisták ezt sosem teszik meg, valójában eleve teljesíthetetlen feltételt rónak a hívőkre (ill. Istenre), hiszen így valójában bármilyen bizonyítékjént felhozott dolog elvethető.

2022. szept. 12. 20:56
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!