Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Az agynak állítolag van egy...

Az agynak állítolag van egy természetes védekező mechanizmusa amikor fals hireket kap akkor védekezik.Nekem akkor is bekapcsol amikor Jézus csoda tevéseit olvasom vagy látom.Nektek is van ehez hasonlo Jézussal és a bibliával kapcsolatban?

Figyelt kérdés

2022. aug. 14. 14:45
❮❮ ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... ❯❯
 81/213 anonim ***** válasza:
100%

"DE AZZAL NEM GYÓGYÍTANÁ MEG!

Ha a szülő KÉPES LENNE meggyógyítani a gyerekét, ráadásul szenvedés nélkül - akkor a legnagyobb szemétség lenne tőle, ha ENNEK ELLENÉRE mégis kórházba vinné, szenvedni!"

Én is kb ezt írtam volna.

Kezd nagyon szétcsúszni ez a kórházas hasonlatod.

Azt írtad hogy képes vagy változásra. Ennek ellenére itt most csak kényszerű vergődést láttok.

A legutóbbi érveddel már kezdesz elentmondani magadnak.

(Hozzá teném hogy a szupravezetős vitától elhatárolódok, nem követtem végig és nem is értettem mi ott a lényeg)

2022. aug. 18. 10:19
 82/213 krwkco ***** válasza:

"2: Ezt nem lehet megkérdőjelezni."

Ez csak egy lényegtelen mellékszál, de meg lehet kérdőjelezni. Ti is megkérdőjelezitek.

"1: Isten jóságos, Viszont nem tudom, hogy ezeket mire építed?"

Jó kérdés. Elmondom.

A keresztény Isten a keresztény vallásban definiált lény. Csak innen tudunk róla bármi biztosat. A modern keresztény hit szerint jóságos az ember irányába. És nem véletlenül.

A tiszta hit (és itt nem az egyházról beszélek) funkciója, hogy könnyebbé tegye az emberek életét. Egyik fontos eleme, hogy az embernek nem kell "aggodalmaskodnia", mert mindig ott van a háttérben egy jóságos atya, aki mindenható és emellett szereti.

Ezért jön az az információ a hit felől, hogy Isten jóságos. Csak így tudja betölteni a funkcióját.

(És mégegyszer: ez csak a modern keresztény Istenre igaz. Pl. a mohamedánok istenének, vagy akár a zsidók ótestamentumi istenének más a funkciója.)

Szerintem. :-(

2022. aug. 18. 10:37
 83/213 anonim ***** válasza:
100%

Tehát azért ragaszkodsz a logikával és érvekkel szemben ahhoz hogy Isten szereti az embereket mert neked ez így jó?

Kezdhetted volna ezzel. Senki nem akar neked rosszat. (én legalábbis nem)

2022. aug. 18. 10:46
 84/213 anonim ***** válasza:
100%

A keresztények istenének nagyon sok tulajdonsága van.

Te ebből kiemeled a jóságot.

Ez így rendben is van.

HA azonban ebből egy feloldhatatlan ellentmondás jön ki - akkor SZERINTED mi a következő lépés a vitában?

2022. aug. 18. 11:07
 85/213 krwkco ***** válasza:
30%

"HA azonban ebből egy feloldhatatlan ellentmondás jön ki - akkor SZERINTED mi a következő lépés a vitában?"

Leírom sokadszorra, más szavakkal, hogy mi az a gondolat, ami feloldja a feloldhatatlan ellentmondást.

A kórház példája mutatja, hogy gondolkodó lények fejében többféle logika letezik.

- a gyermeké: múljon el a fájdalom, semmi mást nem értek

- a szülőé: a kórházra és a fájdalomra szükség van.

Továbbá

-az emberi logikai szint: nem lehet a mindenható és jóságos Isten léte és földi szenvedés egyszerre igaz.

Az analógia kiterjesztése, hogy ha Isten létezik és mindenható, akkor ismerhet egy más logikai szintet is, ami annyival magasabb az emberinél, mint a szülői a csecsemőinél:

- az Isteni logikai szint: létezhet egyszerre mindenhatóság, szereretet és szenvedés, csak az emberi logika ezt nem tudja felfogni.

Éppúgy, mint a gyermek a vakbélgyulladást.

Ez a hit keretein belül (és ez fontos, hogy csak ott) létező önellentmondás egy lehetséges feloldása.

Ez az amit én eddig különféle formákban mondtam.

2022. aug. 18. 12:58
 86/213 krwkco ***** válasza:
44%

"DE AZZAL NEM GYÓGYÍTANÁ MEG! Ha a szülő KÉPES LENNE meggyógyítani a gyerekét, ráadásul szenvedés nélkül - akkor a legnagyobb szemétség lenne tőle, ha ENNEK ELLENÉRE mégis kórházba vinné, szenvedni!"

Ez a következtetés az EMBERI LOGIKA terméke. És vonatkozik rá az amit, amit az előző hozzászólásomban írtam.

2022. aug. 18. 13:01
 87/213 krwkco ***** válasza:

"Tehát azért ragaszkodsz a logikával és érvekkel szemben ahhoz hogy Isten szereti az embereket mert neked ez így jó?"

Nem.

Már korábban is írtam (#63), hogy ez számomra a hit keretein belül megszületett logikai feladat.

2022. aug. 18. 13:03
 88/213 anonim ***** válasza:
100%

"Ez az amit én eddig különféle formákban mondtam."

Igen. Ez az ami olyan hogy van egy hipotézised amire nincs semmi bizonyíték és szembe megy a logikával. De az úgy szép ezért fogadjuk el.

Logikával akarod megvédeni a logikátlanságot.

Továbbra is fenn áll

"- a szülőé: a kórházra és a fájdalomra szükség van."

Nincs olyan hogy szükséges. Isten esetében ilyen nem létezik.

Van valami? Igen. Akkor ő azt Akarja hogy legyen.

2022. aug. 18. 13:06
 89/213 krwkco ***** válasza:
46%

"Logikával akarod megvédeni a logikátlanságot."

Az egyik (isteni) logika létezésével érvelve akarom megvédeni azt, ami a másik (emberi) logikával ütközik.

De ha nem akarod, ne fogadd el. Kit érdekel?

2022. aug. 18. 13:20
 90/213 anonim ***** válasza:
100%

Nem, ez nem logika.

Egy végtelen isten KÉPES megoldani a problémát, AZONNAL és FÁJDALOMMENTESEN.

Igaz?

2022. aug. 18. 13:31
❮❮ ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!