Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Jézust miért emelték az...

Jézust miért emelték az "Isten fia" rangra a korai keresztények?

Figyelt kérdés

2022. ápr. 18. 18:14
1 2 3 4 5 6
 31/54 anonim ***** válasza:
90%

De egyébként mindenki abban hisz, amiben akar. Viszont engem nem igazán győznek meg a hívő magyarázatok.

(30 voltam).

2022. ápr. 19. 15:52
 32/54 anonim ***** válasza:
29%

9 vagyok és 12, 14-re válaszolok (aki 30, 31 is többek közt)

SZÜLETÉSI HELY, IDŐ

„>Több ember is született Betlehemben. Attól, hogy esetleg egy prófécia illik Jézusra, még nem lesz ő a zsidó Messiás.”

Mikeás próféciája szerint egy olyan valaki születik Betlehemben, aki ÖRÖKTŐL FOGVA van.

Valóban, mások is születtek Betlehemben, de a Messiás eljövetelének ideje konkretizálja a dolgot.

(Szerintem mai világban senki se tartja azt, hogy a Makkabeusok lettek volna a Messiás, amikor éltek, lehet, hogy reménykedtek bennük egyesek. I.e 1-2 században messiásváró hangulat volt.)

Jézus nem véletlenül kezdte ezzel a mondattal nyilvános tevékenységét: „Betelt az idő”.

Jézus eljövetele és a dánieli prófécia

[link]

Ruff Tibor: A Messiás kód

[link]

még egy extra anyagot felrakok:

Ruff Tibor: Az evangéliumok történelmi hitelessége

[link]

Folyt.

2022. ápr. 19. 16:49
 33/54 anonim ***** válasza:
33%

9 vagyok és 12, 14-re válaszolok

ÉSAIÁS 53

>>"küldetését (Ésaiás 53)"

A jelenlegi zsidó magyarázat szerint ez a szakasz Izraelről szól. Ebből kifolyólag szerző Izraelt nevezi Isten szolgájának (vesd össze Ésaiás 49,3 és 53, 11 szakaszát). Ha így van, akkor ez a szakasz nem a messiási korról szól. Állítólag korábban ezt a szakaszt is messiási próféciaként értlemezték, de nem olvastam azt a magyarázatot.<<

Hogy szólhatna ez a szakasz Izraelről mint népről, amikor: (?!)

53,6 Mindnyájan, mint juhok eltévelyedtünk, kiki az ő útára tértünk; de az Úr mindnyájunk vétkét ő reá veté.

53,7 Kínoztatott, pedig alázatos volt, és száját nem nyitotta meg, mint bárány, mely mészárszékre vitetik, és mint juh, mely megnémul az őt nyírők előtt; és száját nem nyitotta meg!

53,8 A fogságból és ítéletből ragadtatott el, és kortársainál ki gondolt arra, hogy kivágatott az élők földéből, hogy népem bűnéért lőn rajta vereség?!

53,9 És a gonoszok közt adtak sírt néki, és a gazdagok mellé jutott kínos halál után: pedig nem cselekedett hamisságot, és álnokság sem találtatott szájában.

Zsidók Jézusért: Ésaiás 53

[link]

Folyt.

2022. ápr. 19. 16:57
 34/54 anonim ***** válasza:
33%

9 vagyok és 12, 14-re válaszolok

EGYIPTOMI SZABADÍTÁS

>>"Az újszövetségi szabadítás előképe az egyiptomi szabadítás."

Az eredeti szerző a Tórában említi, hogy az egyiptomi szabadulás kapcsolódik a Messiáshoz, vagy ez csak a keresztények magyarázata?<<

A zsidó nép központi istenélménye volt az egyiptomi szabadítás. Nem saját erejükből menekültek meg, Isten megszabadította őket. Ezután lettek a népévé , a melynek záloga a pusztában megkapott 10 parancsolat, ami legelején az egyiptomi szabadításról emlékezik meg 2 Móz.20,2

Az újszövetségi szabadítás ennek a fizikai szabadításnak, gyönyörű analógiája, csak szellemi értelemben. Máté evangéliuma, első oldal:

1,21 Szűl pedig fiat, és nevezd annak nevét Jézusnak, mert ő SZABADÍTJA MEG az ő népét annak bűneiből.

Jézus nevének jelentése ISTEN A SZABADÍTÓ. (Messiás azaz Krisztus jelentése Felkent)

Ismét csak nem magunknak kell erőlködni, Isten szabadít meg. Miután a szabadítás megtörtént, még nem jött el a Kánaán, ezután következett a nép része, azaz a kitartás Isten mellett. Mindkét szövetségben hasonló az ügymenet (újszövetségi nép, aki elfogadja Jézust).

A pászka jelentőségéről és szimbolikus analógiájáról már írtam fentebb. Kedvenc keresztény filmem, megvilágítja a pászkaünnep és a Messiás összefüggését:

Messiás Beteljesült prófécia

https://www.youtube.com/watch?v=mo63bwgj9Ns&t=955s

háttéranyagként a teljes megértéshez a pászkaünnepről

[link]

2022. ápr. 19. 17:23
 35/54 anonim ***** válasza:
0%

Egy jó összefoglaló a próféciákról és szimbólumokról Dér Katalin: Próféciák a Messiásról (Kairosz). Ha csupán egy-két dolog lenne, belemagyarázásnak vehetnénk, de fentiekből is láttuk (a teljesség igénye nélkül), hogy rengeteg "érdekes egybeesésről" van szó.

Nagyon tetszett Peter Williams (Biztosak lehetünk az evangéliumokban?) könyvében a kummulatív érvelés fogalma.

88. oldal

"A kumulatív érvelés azt jelenti, hogy bár az egyes önálló érvek nem döntőek, együttes értékük egy erős érvhez vezet"

2022. ápr. 19. 17:28
 36/54 anonim ***** válasza:
100%

#32-33

Már leírtam, hogy Mikeás próféciáját nem lehet visszaellenőrizni, mivel Jézusról nincsenek történelmi források, csak az evangéliumok, amik vallásos, szent iratok. Lehet, hogy az evangéliumba szándékosan irták bele azt, hogy Betlehembe született, a prófécia miatt. De még ha esetleg véletlenül Betlehembe is született volna, sem jelentené azt, hogy a származása öröktől fogva van. Más fordítás szerint egyébként a származása nem öröktől fogva van, hanem "Származása visszanyúlik a hajdani időkbe, a távoli múltba." Lásd itt:

[link]

"Jézus eljövetele és a dánieli prófécia"

Erről már írtam, a 12-es kommentben, nem fogom ugyanazt leírni, ráadásul a kérdésemre sem kaptam választ.

És jól látom, hogy a linked az adventista magyarázat?

"Hogy szólhatna ez a szakasz Izraelről mint népről, amikor: (?!)"

Erről is írtam. Úgy, hogy a szolga Ésaiásnál máshol Izraelt jelenti. Így adódik a feltételezés, hogy az 52-53. fejezetben is róla van szó, költői képekkel.

Egyébként én nem tudom, kiről szól Ézsaiás 53. De, több értlemezése is van a szakasznak.

"Zsidók Jézusért: Ésaiás 53"

Ez itt pedig egy másfajta zsidó magyarázat:

[link]

2022. ápr. 19. 17:39
 37/54 anonim ***** válasza:
100%

Az eredeti szerző a Tórában említi, hogy az egyiptomi szabadulás kapcsolódik a Messiáshoz, vagy ez csak a keresztények magyarázata?<<

A zsidó nép központi istenélménye volt az egyiptomi szabadítás. Nem saját erejükből menekültek meg, Isten megszabadította őket. Ezután lettek a népévé , a melynek záloga a pusztában megkapott 10 parancsolat, ami legelején az egyiptomi szabadításról emlékezik meg 2 Móz.20,2

---------------------

Ez nem válasz a kérdésemre, csak leírtad saját magad szubjektív értelemezét.

Hol olvasom a Tórában azt, hogy egyiptomi szabadulás = Messiás, főleg a keresztények Messiás!?

Valamelyik kommentben ezt írták:

"Ok nélkül gyűlölik Zsoltárok 69:4 János 15:24, 25"

Itt a 69. zsoltár:

[link]

A szövegben egyetlen szó sem esik a Messiásról, Jézusról meg pláne nem....

A keresztények magyarázták bele, hogy a zsoltáros Jézusról ír, holott sehol semmi.

Ez még rosszabb, mint a mikási jövendölés, mert az legalább a maga módján érthető. De ez csak belemagyarázás.

2022. ápr. 19. 17:48
 38/54 anonim ***** válasza:

*keresztények Messiása

*mikeási jövendölés

2022. ápr. 19. 17:51
 39/54 anonim ***** válasza:
100%

"háttéranyagként a teljes megértéshez a pászkaünnepről"

Nincs sem időm, sem kedvem arra, hogy a kereszténység hitvédelmi anyagait nézegessem, már csak azért sem, mert ismerem az érveléi technikájukat

A páska = Jézus egy keresztény értlemezés. De az eredeti szerző, aki leírta a Tórát nem valószínű, hogy a keresztények Messiására gondolt. Semmiféle utalás nincs arra, Jézusról szólna a Tóra, vagy a páska ünnep. Ez csak belemagyarázás.

2022. ápr. 19. 17:58
 40/54 anonim ***** válasza:
41%

Jézust pászka ünnep idején feszítették keresztre!

pászkabárány vére az ajtón (Ószöv.)= a büntetés elkerülése

Jézus vére= büntetés elkerülése. Halála előestéjén megalapítja az új szövetséget

Luk.

22,20 Hasonlóképen a pohárt is, minekutána vacsorált, ezt mondván: E pohár amaz új szövetség az én véremben, mely ti érettetek kiontatik.

véletlen egybeesés?

2022. ápr. 19. 20:02
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!