Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Megcáfoltam Isten létezését?

Megcáfoltam Isten létezését?

Figyelt kérdés

Pontosabban, arról az istenről beszélek, akit a hívők örökkévalónak hisznek, akitől minden származik.

Mondják, hogy isten az téridőn kívül áll, tehát van egy hely, ahol létezni tud. Igen ám, de mi volt akkor, amikor még SEMMMI sem volt, akkor hol tudott létezni?

Mondhatom azt, hogy a tök üres sötétségben letezett, de ez helytelen lenne. Már a sötétség is valami, ráadásul ha lebeg valahol, az már valamilyen helyet feltételez.

Örökkévaló isten tehát nem létezhet. Azért nem, mert amikor még nem volt semmi, akkor ő sem tudott hol létezni. A saját birodalmát (pl. menny) csak később tudta volna megteremteni, de addig is, léteznie kellet volna valahol, erre pedig nem volt lehetőség, hiszen ha nincs semmi, ő sem tud sehol létezni.

Egy másik lehetőség: a világmindenség örökkől fogva van, és abban valahogy kifejlődött egy alacsonyabb rendű világokat teremtő isten. Ez azonban megint cáfolja azt az istenképet, amiben sokan hisznek, hiszen amit leírtam, abból az következik, hogy nem mindent ő teremtett, ráadásul van kezdete is, valamilyen kozmikus evolúciós folyamat által.

Isten létezése ezzel meg lett cáfolva.

2022. ápr. 12. 13:54
 81/111 anonim ***** válasza:

78.

Mi abban a hülyeség?

2022. ápr. 13. 09:30
 82/111 anonim válasza:
35%

Itt fogalom zavarok vannak.

Az evolúció nem az élet megjelenése és a fizikai világ megjelenése. A törzsfejlődéssel foglalkozik.

2022. ápr. 13. 09:45
 83/111 A kérdező kommentje:

Többféle evolúcióról beszélnek a tudományban (pl. kemiai evolúció).

Ha van Isten, ő is kifejlődött valahogy, vagy valaki nemzette.

2022. ápr. 13. 09:49
 84/111 anonim ***** válasza:
45%

„Ha Istennek olyan tulajdonságot adnék, mint a számoknak, akkor már nem létforma lenne, hanem valami elvont dolog, ami leginkább az ember fejében létezik, és időnként úgy nyilvánul meg, hogy a valódi mivoltát nem látom.”

Szerintem ezzel nincs gond, Isten nem egy "létforma". A spirituális világnézet lényege, hogy a mintázatok saját valósággal bírnak, tehát nem puszta absztrakciók. Tehát amikor két almát látsz, akkor nem csak almák vannak ott, hanem a kettő is, aminek a testét az almák adják. De ha egy almát nézel, valójában az alma is csak így van jelen, hiszen az is csak egy mintázata annak az anyaghalmaznak, amit mi almának nevezünk. A sejtekből, fehérjékből, építőelemekből nem következik az alma, az alma valójában egy mintázat, egy viszony. S ez a szemlélet a valóság minden szintjére igaz. Ha atomok szintjén vagy, a fehérjék nem láthatóak, ahhoz neked "ki kell zoomolni" az atomokról. Ha embereket nézel, nem látod a várost, de ha felsőbb szintre lépsz, láthatod, hogy az emberek egy várost alkotnak, és onnantól beszélhetsz városról, és hogy az kölcsön hathat más városokkal stb.

„Hát ez azért érdekes, mert ha igaznak fogadnám el azt, amit írsz, akkor az azt jelentené, hogy jövő nagyobb a különbség Isten természete és a róla szóló vallásos mende-mondák között.”

A vallásos történetek azok, amik: történetek. Ez egy abrázolásmód, de azt egyik vallás sem állítja, hogy Isten pusztán annyi, ami a történetekben le van írva. Nem azt mondom ezzel, hogy ezek a történetek nem igazak, csak azt, hogy annyira lehet őket igaznak tekinteni, mint egy festményt. Tudjuk, hogy a festmény a valóságot ábrázolja, de azt is, hogy az egy festmény, és nem összekeverendő magával a valósággal.

2022. ápr. 13. 11:13
 85/111 A kérdező kommentje:

Titus Pullo, egyre jobban megdöbbentesz a kijelentseiddel. Már azt is tagadod, hogy Isten egy létforma lenne. Ez számomra teljes mértékben ellentmondásban van a hívők emberszerű isteneivel, akiket önmagukhoz hasonló tulajdonságokkal ruháznak fel.

"A vallásos történetek azok, amik: történetek. Ez egy abrázolásmód, de azt egyik vallás sem állítja, hogy Isten pusztán annyi, ami a történetekben le van írva."

Ha esetleg létezik valamilyen isten, akkor ezek történetek inkább eltorzítják a róla szóló képet, az olyan komolytalan kijelentesekkel, hogy Isten megbán valamit (Biblia) méghogy Isten azért nem pusztította el Sátánt, mert akkor az angyalok meginogtak volna, hogy esetleg neki van igaza, hagyni kellett, hogy a bűn kiteljesedjen (adventisták), vagy hogy Isten nem látta előre a bűnt, mert nem nézett a jövőbe (talán valamelyik Jehova tanúja írt ilyesmit).

Ezek csak fantáziák, emberi képzelgések, mert ha valóban van egy létformán, téren, időn felüli Isten létezik, az nem lehet olyan komolytalan, mint amilyennek a hívők képzelik.

Azt lehet, hogy nem cáfoltam meg, hogy semmilyen isten nem létezik, de az bibliás hívőknek a hitét lázán cáfoltam. Egy szavukat sem hiszem, 100%, hogy az emberszerű, bekorlátolt istenük nem létezik. Lényegében az eredeti cáfolatom is erre vonatkozott volna.

2022. ápr. 13. 12:38
 86/111 A kérdező kommentje:
*Azt lehet, hogy nem cáfoltam meg, hogy valamilyen isten létezik, de az bibliás hívőknek a hitét lázán cáfoltam.
2022. ápr. 13. 12:42
 87/111 anonim ***** válasza:
74%

Abban az Istenben, ami ellen cáfolatot hoztál, abban én sem hiszek, szóval szerintem ebben nagy egytértés van köztünk. De ez egy modern újragondolása Istennek a nominalizmus jegyében, és nem az, amiben az apostolok, az egyházatyák, vagy épp a középkori keresztények hittek.

Amiket én írtam, azt nagy részben a neoplatonikusok is leírták már, illetve olyan egyházatyák és korai keresztények, mint Hippói Szent Ágoston (IV. század), Pszeudo-Dionüsziosz (V. század), Hitvalló Szent Maximosz (VI. század), vagy épp Aquinói Szent Tamás (XIII. század). Szóval ez nem valami posztmodern agyszülemény a részemről, ez az évezredes keresztény tanítás sarkalatos elemei. Hogy aztán a különböző protestáns felekezetek elhagyták ezt, meg megpróbálták az Istent valamiféle létformának, a létben versengő entitásnak leírni, ami harcol, meg hiányt szenved, és hasonló, az már sokkal modernebb elgondolás, én viszont a tradíciót igyekeztem kéviselni, mert szerintem ez a modern elgondolás téves, és ennek cáfolata a részedről teljesen jogos és helyénvaló.

Ezek anézetek főképp az Egyesült Államok neoprotestáns meg televangelista felekezeteiben (szektáiban) dívik, ami az USA kulturális impaktja révén sokkal szélesebb nyilvánosságot kap a nyugati világban, mint amit azok valójában érdemelnek. De ott aztán bárki jöttment egyházat alapíthat és gazdasági koncepciót építhet rá, én nem keverném mondjuk az európai kereszténység évezredes gyökereivel, gazdag tradícióival, könyvtárnyi irodalmával, misztikus megtapasztalásokkal és tanúságtételeivel, amik bármikor kihívják a keleti misztikát, vagy épp a tudományos világképet hajmeresztőnek tűnő és mégis mély igazságokat hordozó tanításokban.

2022. ápr. 13. 13:22
 88/111 anonim ***** válasza:
65%

"Mondják, hogy isten az téridőn kívül áll, tehát van egy hely, ahol létezni tud. Igen ám, de mi volt akkor, amikor még SEMMMI sem volt, akkor hol tudott létezni?"

A "semmi" a téridőn belülre értendő, Istennek pedig nem szükséges a téridőn belül léteznie.

/thread

2022. ápr. 13. 15:01
 89/111 anonim ***** válasza:
45%

"akitől minden származik"

Nem. Ami Gorno-Altájszk után jön, az már nem tőle.

2022. ápr. 13. 20:04
 90/111 anonim ***** válasza:
0%
Ajánlom figyelmedbe, hogy rengeteg teológiai értekezés van könyvek formájában. Egyetemen valaki erről tanul 5 évig és nem egy ideböfögött fél oldal dönti meg Isten létét.
2022. ápr. 13. 20:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!