Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Megcáfoltam Isten létezését?

Megcáfoltam Isten létezését?

Figyelt kérdés

Pontosabban, arról az istenről beszélek, akit a hívők örökkévalónak hisznek, akitől minden származik.

Mondják, hogy isten az téridőn kívül áll, tehát van egy hely, ahol létezni tud. Igen ám, de mi volt akkor, amikor még SEMMMI sem volt, akkor hol tudott létezni?

Mondhatom azt, hogy a tök üres sötétségben letezett, de ez helytelen lenne. Már a sötétség is valami, ráadásul ha lebeg valahol, az már valamilyen helyet feltételez.

Örökkévaló isten tehát nem létezhet. Azért nem, mert amikor még nem volt semmi, akkor ő sem tudott hol létezni. A saját birodalmát (pl. menny) csak később tudta volna megteremteni, de addig is, léteznie kellet volna valahol, erre pedig nem volt lehetőség, hiszen ha nincs semmi, ő sem tud sehol létezni.

Egy másik lehetőség: a világmindenség örökkől fogva van, és abban valahogy kifejlődött egy alacsonyabb rendű világokat teremtő isten. Ez azonban megint cáfolja azt az istenképet, amiben sokan hisznek, hiszen amit leírtam, abból az következik, hogy nem mindent ő teremtett, ráadásul van kezdete is, valamilyen kozmikus evolúciós folyamat által.

Isten létezése ezzel meg lett cáfolva.

2022. ápr. 12. 13:54
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 41/111 anonim ***** válasza:
33%
Szerintem te magadat sem tudod cáfolni, nem hogy Istent.😁
2022. ápr. 12. 18:06
 42/111 A kérdező kommentje:

"Hamarabb nő ki egy város a földből, -mert összeállt a föld alatt véletlenül, különféle hatások következtében- véletlenül, mint az, hogy a v. egyetem és a benne található élet véletlenül, értelem nélkül jött létre.😊"

------------

Pedig esélyes, hogy véletlenül jött létre. A csillagok ugyanis legyártják azokat a kémiai elemeket, amik szükségek az élethez, és a szupernóva robbanásokkal szétszórják azt a Világegyetemben. Éppen ezért mindannyian csillagok anyagaiból épülünk fel, nem pedig valamilyen termető keze által.

2022. ápr. 12. 18:08
 43/111 anonim ***** válasza:
10%
42-es. Ekkora fa-sz-ságot nem magadtól szedtél össze ugye?
2022. ápr. 12. 18:12
 44/111 A kérdező kommentje:

Nem magamtól. Meghallgathatod ezt Dávid Gyula ismeretterjesztő előadásaiban, aki az ELTE Atomfizikai Tanszék egyetemi adjunktusa.

Vagy elolvashatod Brian Cox laikusoknak írt ismeretterjesztő könyvében, esetleg Lawrence Krauss egyik előadásában.

Forrás van bőven. ;)

Az, hogy ez a tudományos tény ellentmond a te vallásos világképednek, nem érv ellene.

2022. ápr. 12. 18:16
 45/111 anonim ***** válasza:
21%

A kémia nyilván azonos. De az élettelenből soha nem lesz élő!

A szellemedet, gondolkodó képességedet, az értelmedet is a csillagoktól kaptad?

"Én úgy gondolom, az anyagnak nem lehet olyan emergens tulajdonsága, ami visszahat az őt létrehozó idegsejthálózatra. Már csak azért sem, mert ha kiveszünk egy szövetmintát az emberi agyból, és összehasonlítjuk a majom vagy a macska ugyanonnan kivett szövetmintájával, akkor közel ugyanannyi sejtet találunk, ugyanolyan típusúakat, a kapcsolódási törvényszerűségeik, a kommunikációra használt molekulák is egyformák. A fő különbség, hogy ezekből a kis agykérgi oszlopokból az emberi agyban jóval több van, mint egy majom vagy egy macska agyában. Ha valaki elhiszi, hogy, csak mert ezekből az egységekből jóval többet pakolok egymás mellé, a hálózat generál egy nem anyagi jellegű éntudatot, az élet értelmén lamentáló elmét, akkor azt is el kell hinnie, hogy ha chipekből kapcsolunk össze egyre többet, akkor egyszer eljutunk egy számítógéphez, ami előbb-utóbb szintén kitermel magából egy elmét, ami majd az éterből visszahat és programozza a gépet létrehozó chipek hálózatát. Ezért gondolom én, hogy az agyunk nem kitermeli, hanem befogadja az egyébként tér-idő dimenziókon kívül létező lelkünket. Az ateisták hite még nagyobb, mint az enyém, mert ők el tudják hinni, hogy az öntudatára ébredt emberi agy az ősrobbanással önmagából, önmagától és önmagáért keletkezett anyagi világ fejlődésének terméke lenne. Én ezt nem tudom elhinni, természettudományos bizonyítékaink pedig egyik álláspontra sincsenek.

- Vagyis minden további nélkül össze tudja egyeztetni istenhitét a tudománnyal.

- Érdemes belegondolni, hogy az ősrobbanás utáni első másodpercben, ha az öt fizikai állandó nem úgy van beállítva, ahogy, hanem mondjuk a gravitációs állandó néhány százezreléknyivel nagyobb, akkor az univerzum visszazuhan önmagába. Ha az atommagok belső kölcsönhatási állandója néhány milliomod részével kisebb vagy nagyobb, csak hidrogén- vagy csak héliumatomok keletkeznek, és sohasem jön létre a szénatomra épülő szerves élet. Az ateisták hiedelme szerint ez magától alakult így ki. Én inkább abban hiszek, hogy volt egy teremtő lélek, akinek valamiért eszébe jutott, hogy anyagi világra volna szükség. Ahogy a Biblia írja, kezdetben volt az Ige. A teremtő szándék. A fizikai állandókat úgy állította be, hogy hozzánk hasonló lények jöjjenek létre. a kémiai, majd biológiai evolúciós szabályai, úgy mint a természetes szelekció, nem mások, mint a teremtés eszközei. Nincs abban semmi különleges, ha egy tudós istenhívő. Inkább abban látom a különlegességet, ha egy tudós ateista. Olyan hiedelemrendszerben kell élnie, aminek én nem látom az értelmét. A legnagyobb rejtély a gondolkodó, szabad akarattal rendelkező ember keletkezésének az értelme, a lelkünk eredete, küldetése és sorsa. Ezek olyan kérdések, amelyekre a természettudomány sohasem fog választ adni. Ha pedig a hitünk más kérdésekkel foglalkozik, mint a tudomány, akkor miért ne lehetne a kettő összeegyeztethető, egymást kiegészítő?"

Prof. Dr. Freund Tamás. MTA. Elnöke.

2022. ápr. 12. 18:19
 46/111 A kérdező kommentje:

Minden tiszteletem Dr. Freund Tamásé, olvastam is az egyik előadását egy katolikus kiadványban. Örülnék, ha hozzá hasonló hívők lennének a világon, akik össze tudják egyeztetni az evolúciót a vallással. De ő csak a személyes véleményét mondja el, nem tudományos egy tényt.

Az, hogy élettelenből nem lehet elő, nem tudományos tény.

De egyébként kezdünk eltérni a témától.

Én NEM állítom, hogy semmilyen isten nem létezik. Nem állítom, hogy nincs az élet mögött senki (lehet tényleg nincs, de biztosan nem tudom).

Én azt állítom, hogy öröktől fogva létező isten, akitől az abszolút mindenség van, nem létezik.

Tőle függetlenül másmilyen isten elvileg létezhet.

2022. ápr. 12. 18:28
 47/111 A kérdező kommentje:

Na jó, észszerűbb leszek:

*Én azt állítom, hogy öröktől fogva létező isten, akitől az abszolút mindenség van, valószínűleg nem létezik.

2022. ápr. 12. 18:36
 48/111 anonim ***** válasza:
81%

Én értem az érvelésed, csak azt nem tudom, miért szükségszerű a létezéshez a hely, a "holság". Úgy veszem le az érvelésből, hogy Isten azért nem létezhetett, mert nem volt "hol" létezzen, ez az érv magja.

De miért ne létezhetne valami úgy, hogy nincs valahol? Mert például a jelenléte nem a hely függvénye. Például, ha számok léteznek, akkor azok nem valahol léteznek, térben nem lehatárolhatóak.

Isten nem csak időben végtelen kiterjedésűnek (örökkévalónak) írják le, hanem térben is végtelennek. Isten léte nem lehatárolható (így emiatt nem is definiálható), így itt nincs logikai ellentmondás.

2022. ápr. 12. 19:14
 49/111 A kérdező kommentje:

"De miért ne létezhetne valami úgy, hogy nincs valahol?"

Azért Titus, mert ami van, az valahol van.

Istent valamilyen személyszerű létformának képzelik, nem a számokhoz hasonló elvont dolognak, tehát valahol létezne kell. Ha a Bibliát vesszük alapul, akkor a keresztények úgy hitték, Isten a téridő valamilyen formájában létezik, lásd ezzel kapcsolatban a Jelenések könyvét, ahol Isten ott ül a tróntermében, (tér) ahol fél óra csend van (idő).

A számokra visszatérve, azoknak térbeli megnyilvánulásuk (pl. 2 alma) Isten térbeli megnyilvánulása elméletileg a természet lett volna, de ezt már Darwin 1859-ben cáfolta.

2022. ápr. 12. 19:27
 50/111 A kérdező kommentje:

"Isten léte nem lehatárolható (így emiatt nem is definiálható), így itt nincs logikai ellentmondás."

Mintha azt mondanád ezzel, hogy magad sem tudod pontosan, hogy mi az, hogy Isten. Hiszel valamiben, amit nem tudsz definiálni?

2022. ápr. 12. 19:30
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!