Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Megcáfoltam Isten létezését?

Megcáfoltam Isten létezését?

Figyelt kérdés

Pontosabban, arról az istenről beszélek, akit a hívők örökkévalónak hisznek, akitől minden származik.

Mondják, hogy isten az téridőn kívül áll, tehát van egy hely, ahol létezni tud. Igen ám, de mi volt akkor, amikor még SEMMMI sem volt, akkor hol tudott létezni?

Mondhatom azt, hogy a tök üres sötétségben letezett, de ez helytelen lenne. Már a sötétség is valami, ráadásul ha lebeg valahol, az már valamilyen helyet feltételez.

Örökkévaló isten tehát nem létezhet. Azért nem, mert amikor még nem volt semmi, akkor ő sem tudott hol létezni. A saját birodalmát (pl. menny) csak később tudta volna megteremteni, de addig is, léteznie kellet volna valahol, erre pedig nem volt lehetőség, hiszen ha nincs semmi, ő sem tud sehol létezni.

Egy másik lehetőség: a világmindenség örökkől fogva van, és abban valahogy kifejlődött egy alacsonyabb rendű világokat teremtő isten. Ez azonban megint cáfolja azt az istenképet, amiben sokan hisznek, hiszen amit leírtam, abból az következik, hogy nem mindent ő teremtett, ráadásul van kezdete is, valamilyen kozmikus evolúciós folyamat által.

Isten létezése ezzel meg lett cáfolva.

2022. ápr. 12. 13:54
 61/111 anonim ***** válasza:
44%

De ha szerinted nincs Isten, akkor miért ilyenek a fizikai törvények?

Miért csak ennyi van?

Vagy akkor már miért nem létezhet akármi?

Már ezek a törvények is olyanok mintha valami meg szerkesztette volna őket.

2022. ápr. 12. 20:56
 62/111 anonim ***** válasza:

Miért kell gén alapúnak lennie az életnek?

És ő miért nem létezhet?

https://www.youtube.com/watch?v=G5Crzgf3WCw

2022. ápr. 12. 20:58
 63/111 anonim ***** válasza:
44%

Miért nem létezhet végtelenül sok fizikai törvény?

Vagy miért nem szűnhet meg hirtelen valamelyik?

Miért nem keletkezik hirtelen még 1 + fizikai törvény?

Isten létezése nélkül az ehhez hasonló kérdések sorait végtelenségig lehetne folytatni.

2022. ápr. 12. 21:01
 64/111 A kérdező kommentje:

Stephen Hawking és Leonard Mlodinow közös könyve "A Nagy Terv" ilyesmi kérdésekre keresi a választ.

Pl. "Miért van ott valami a semmi helyett?"

A szerzők egyébként úgy vélik, hogy 10^500 Univerzum létezik, amelyek spontán módon a semmiből teremtődtek.

2022. ápr. 12. 21:14
 65/111 A kérdező kommentje:
(vagyis létezhet. A 10^500 Univerzumot az M-elmélet jósolja meg).
2022. ápr. 12. 21:16
 66/111 anonim ***** válasza:
31%

"A szerzők egyébként úgy vélik, hogy 10^500 Univerzum létezik, amelyek spontán módon a semmiből teremtődtek."

Ja hát én meg úgy vélem hogy Isten teremtett mindent. xD

De ha neked az a szimpatikusabb szíved joga, én aztán nem térítgetek.

Csak tudd hogy így is lehet.

2022. ápr. 12. 21:30
 67/111 A kérdező kommentje:

Nekem aztán mindegy, hogy ki mit hisz. Én csak egy kérdést tettem fel, amiben felvázoltam a gondolataimat.

2022. ápr. 12. 21:51
 68/111 anonim ***** válasza:
93%

"Azért Titus, mert ami van, az valahol van."

Hát most ezzel semmit nem válaszoltál meg 😀 éppen afelől érdeklődtem, hogy ez miből következik. Miért szükségszerű, hogy ami van, az valahol van?

"Mintha azt mondanád ezzel, hogy magad sem tudod pontosan, hogy mi az, hogy Isten. Hiszel valamiben, amit nem tudsz definiálni?"

Ezt nem csak én mondom, ez minden keresztény teológia alapja, a keresztények felekezettől függetlenül ezt elismerik és nyíltan megvallják, hogy Isten nem definiálható, emberi elmével nem átfogható, fogalmakkal nem keretezhető. Ezért is gondolják úgy, hogy nincs alárendelve olyan szükségszerűségeknek, mint térbeli helyzet, vagy időbeli pillanat, és ezért nem fogadják el ezt cáfolatként, mert az alapvetéssel, hogy ami létezik, az valahol létezik, nem értenek egyet.

2022. ápr. 12. 21:56
 69/111 anonim ***** válasza:
23%

Fiam!

Isten létezik. Az, hogy te lekorlátozod a hatalmát és az erejét a felfogóképességed végső határára, az nem jelenti azt, hogy nem létezik isten. lekorlátozod magadban és ez valahol normális, mert ember vagy és korlátokkal rendelkezel. Érted például a végtelen fogalmát, de elszámolni végtelenig képtelen vagy. na már most istennek ez sem akadály. Miért nem? mert hatalma korlátlan. Azt gondolod, hogy képes vagy megcáfolni? Mivel? A tér idő törvényeivel? Matematikával? fizikával? Neki ez nem akadály, hiszen ő teremtette. Nincs határa. isten úgy tekeri és csűri csavarja az általad biztos pontként észlelt törvényeket és szabályokat, hogy azt te nem veheted észre, hiszen benne vagy. Egy egyszerű példa, hogy megértsd:

Van egy kártyapakli, különböző lapokkal. Mi emberek olyanok vagyunk, mint bármely átlagos kártyalap. Isten pedig inkább olyasmi, mint a Jolly Joker.

az érveiddel legfeljebb azokat vagy képes meggyőzni, akik amúgy sem hisznek Istenben. amivel próbálkoznak az ateisták, az egy hívő számára érdektelen. Tudományos módon bizonyítani vagy cáfolni isten létét olyan, mintha hűtőszekrénnyel akarnál húslevest főzni. Ez nem egy kategória.

Tudjuk jól: Van aki számára Isten nem létezik, mások számára pedig létezik. Hívő felfogással ez nyilván a terv része. ateista felfogással pedig egy nonszesznek tűnik.

Mondjuk megértem mindkét oldalról a hasonló kérdéseket. Én személy szerint Isten létezése mellett teszem le a voksom. Én belé kapaszkodok a nehéz időkben és hálát adok neki mindenért, ami eszembe jut.

2022. ápr. 12. 23:56
 70/111 A kérdező kommentje:

"Én személy szerint Isten létezése mellett teszem le a voksom. Én belé kapaszkodok a nehéz időkben és hálát adok neki mindenért, ami eszembe jut."

Ahogy gondolod, én ezt nem is akarom levenni tőled. Meggyőződésem szerint viszont örökkévaló, abszolút mindent teremtő isten nem létezik. Hogy valamilyen más isten van-e, azt nem tudom.

Titus:

"Miért szükségszerű, hogy ami van, az valahol van?"

Ez hasonló a kérdés, mint amit Hawking és Mlodinow tett fel, amire már hivatkoztam, ami kb. így hangzik: "Miért van valami ott a valami, a semmi helyett?"

A pontos választ nem tudom, viszont úgy tűnik, a létformák valahol vannak. Ez egy ilyen szabály, hogy ha egy létforma létezik, akkor az valahol el is helyezkedik. Ha Istennek olyan tulajdonságot adnék, mint a számoknak, akkor már nem létforma lenne, hanem valami elvont dolog, ami leginkább az ember fejében létezik, és időnként úgy nyilvánul meg, hogy a valódi mivoltát nem látom. A 2-es szám csak akkor jön velem szembe, ha leírom. De egyébként ott van mindenütt: két ember, két alma, két majom, két szék, két nő. Isten természete azonban nem ilyen.

"Isten nem definiálható, emberi elmével nem átfogható, fogalmakkal nem keretezhető... és ezért nem fogadják el ezt cáfolatként, mert az alapvetéssel, hogy ami létezik, az valahol létezik, nem értenek egyet."

Hát ez azért érdekes, mert ha igaznak fogadnám el azt, amit írsz, akkor az azt jelentené, hogy jövő nagyobb a különbség Isten természete és a róla szóló vallásos mende-mondák között.

De ez csak megerősít abban, hogy a Biblia csak egy mesekönyv. Itt-ott kilóg a lóláb, mert annyira nagyon emberinek írják le benne Istent, hogy egyértelmű, hogy csak a szerző emberi képzelgéseiről van szó, semmilyen isteni ihletettségről nincs szó. De ha már ilyen magasságokban gondolkodunk, hogy Istennek még a "valamire" sincs szüksége, hogy létezzen, hanem az abszolút semmiben is bőven elvan, akkor Isten leírhatatlan. Vagyis a Biblia csak a zsidók által kitalált-elképzelt istenképet írja le. Az egész kereszténység egy téveszme, fikció, emberi képzelgesek Istenről.

2022. ápr. 13. 00:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!