Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Néhány gondolat, innen is...

Néhány gondolat, innen is onnan is?

Figyelt kérdés

[link]

Egy nagy katyvasz az egész.

Mindenre azt mondja Mózes, látta az úr hogy az jó.

Nos akkor kérdem én, ezek szerint minden állati erőszak, ételféltés, agresszió, az élősködők, paraziták, betegségeket okozó kórokozók mind jók?

Ugyanis Mózes könyve szerint, mindent az úr teremtett, ergo fentieket is. És látá hogy az jó.

Utána jön az özönvíz, mert látá hogy az ember elfajzott, paráználkodik, öli egymást, mindenféle olyan dolgot tesz ami nem jó.

Tette a paradicsomba a jó és gonosz tudásnak a fáját.

Hmmm... honnan tudta mi a gonosz, mi számít gonosznak? Minek tette oda, megkísérteni az embert hogy na abból ne egyél?

Később a kígyó rávette Évát hogy mégis egyen belőle, ismerje meg a tudást.

Hmmm... 1. fejezet 21. szakasz "És teremté Isten a nagy vízi állatokat, és mindazokat a csúszó-mászó állatokat, a melyek nyüzsögnek a vizekben az ő nemök szerint, és mindenféle szárnyas repdesőt az ő neme szerint. És látá Isten, hogy jó."

A kígyó köztudottan csúszó állat. Megteremtetik a kígyó, és látá Isten hogy jó.

Nem szó szerint akarom értelmezni ezt az egészet, de ezeket a mai napig miért nem akarják elismerni a hívők? Sima logika, tele van logikai buktatóval az egész Biblia.

Másik, Krisna-tudat.

Leszületünk a földre, mert Krisna megteremtett egy lelket, mondván "Om". Később visszatérhet a lélek tisztán, a Nirvánába.

De miért is kell leszületni, mi a célja, ha visszakerül a körforgásba akkor ennek mi értelme?

Unatkozó istenek? Állatkert? Hosszú távú kísérlet?

2022. márc. 31. 10:16
1 2 3 4 5 6 7
 21/69 anonim ***** válasza:
86%

20.

Miért lenne ellentmondás?

2022. ápr. 1. 10:44
 22/69 A kérdező kommentje:

Veszekedtek itt egyébként egymás között, a kérdéseimre (válaszaim közt is akad bőven) meg még választ nem kaptam, a mit miértekre, és okfejtésemet se a hívők, sem a másik "tábor" nem véleményezte.

Vagy nem tudjátok a választ? Ezek szerint stop a józan észnek és csak vakon higgyünk, akármilyen érvelés is van felhozva?

2022. ápr. 1. 10:49
 23/69 anonim ***** válasza:
0%

Egyes, 21-esnek:

"

És az nem ellentmondás szerinted, hogy azt mondod hogy hívőként olvastad a bibliát és akkor jöttél rá hogy ez ember kreálta hazugság?

-Miért lenne ellentmondás? "

Azért ellentmondás, mert hogy lehettél volna hívő akkor mielőtt elolvastad a bibliát, és a te állításod szerint hívőként a bibliát olvasva rájöttél hogy az ember kreálta hazugság?

Ha te még el sem olvastad a bibliát, fogalmad sem lehetett Istenről, vagy Jézusról, mert a földön jelenleg amit Jézusról tudunk az mind csak a bibliából tudhatjuk és amit ember igazságot tudni vél Jézusról és Istenről azt csak is a bibliából tudhatja.

Szóval nem lehettél hívő mielőtt el nem olvastad a bibliát, vagy tudomást nem szerezhettél valamilyen formában Jézusról, mint aki az örömhír lényege. Tehát ha esetleg úgy lettél volna hívő hogy már hallottad az örömhírt, ami persze a bibliából származik, akkor pedig nem értem hogy mitől változott meg a véleményed és mitől nem hitted már el amit olvastál, pedig azelőtt hallottad?

Más lehetőség, csak az van hogy mielőtt a bibliát olvastad, volt fogalmad Istenről, de csak annyi mint mondjuk egy régi hiedelem szerint, vagy annyi hogy kell lennie valami teremtőnek, de ez nem a keresztény hit.

Ha te a biblia olvasása közben jöttél rá hogy a biblia kitaláció akkor te nem voltál még keresztény hívő.

22-esnek:

Milyen kérdésedre próbáljak meg válaszolni, szívesen megpróbálom.

2022. ápr. 1. 11:52
 24/69 anonim ***** válasza:
68%

"sem a másik "tábor" nem véleményezte."

Én ateista szerűség vagyok. Én bele tartozom abba a bizonyos másik "táborba".

Azért válaszolok egy kérdésre ha már így külön is kérted.

"De miért is kell leszületni, mi a célja, ha visszakerül a körforgásba akkor ennek mi értelme?"

Miért kell hogy legyen célja? Részemről azon a véleményen vagyok hogy nincsen célja. Megtörtént. Az esőnek sem célja az hogy ne száradjanak ki a növények. Nem azért esik mert van célja.

Egyébkérdésekre is válaszolnék de mind nagyon vallással kapcsolatosak így nem lenne értelme annak hogy én válaszoljak rájuk.

2022. ápr. 1. 11:56
 25/69 anonim ***** válasza:
91%

"Azért ellentmondás, mert hogy lehettél volna hívő akkor mielőtt elolvastad a bibliát, és a te állításod szerint hívőként a bibliát olvasva rájöttél hogy az ember kreálta hazugság?"

Megvoltam keresztelkedve, jártam hittanra, jártam templomba és ami a leglényegesebb hittem Istenben. A biblia egy -egy részével már találkoztam akkor amikor hívő voltam. Olvastam is belőle részeket az előtt hogy kitértem volna.

Egyébként sok hívő ember egyáltalán nem olvasta a bibliát. Ha így nézzük az embereknek szerintem legalább a 80% akik hívőnek/vallásosnak nevezik magukat nem is azok.

"Ha te még el sem olvastad a bibliát, fogalmad sem lehetett Istenről, vagy Jézusról, mert a földön jelenleg amit Jézusról tudunk az mind csak a bibliából tudhatjuk és amit ember igazságot tudni vél Jézusról és Istenről azt csak is a bibliából tudhatja."

Mint írtam is hittan óra, mise, volt hogy felolvastak a bibliából, de voltak részek amiket megfilmesítettek, stb.

A biblia tartalma nem csak a bibliában található meg.

"Szóval nem lehettél hívő mielőtt el nem olvastad a bibliát, vagy tudomást nem szerezhettél valamilyen formában Jézusról, mint aki az örömhír lényege."

Még te is leírtad. "vagy tudomást nem szerezhettél valamilyen formában Jézusról"

Nem csak Jézusról szereztem tudomást egyébként míg hittem (utána sem).

"akkor pedig nem értem hogy mitől változott meg a véleményed és mitől nem hitted már el amit olvastál, pedig azelőtt hallottad?"

Azért nem jöttem rá előbb erre mert természetes volt számomra hogy Isten létezik. Hittem hogy van. Hittem hogy ami a bibliában van az igaz. Azonban felmerült bennem egy kérdés aztán egy újabb és így tovább. Kérdeztem az akkor tanító papokat róluk de nem tudtak rendes választ adni. Ez vezetett részletesebb vizsgálódásokhoz. Előtte azt mondták hogy ez meg az a rész azt jelenti hogy ..... Én pedig hogy oké. Volt értelme, szép is volt,...

De mikor vizsgálódtam akkor nem vettem ennyire természetesnek már amit mondtak, tanítottak és nem csak részletekben kezdtem el nézni.

2022. ápr. 1. 12:37
 26/69 anonim ***** válasza:
0%

Egyes, 25-ösnek:

Értem hogy mire gondolsz, csak ez akkor is ellentmondás, + van egy két dolog amit érdemes tisztázni.

Te arra gondolsz és azt akarod mondani, hogy te gyerekként már jártál hittanórára és meg vagy keresztelve. Innentől számítod hogy te hívő vagy. Igen ez nagyon sok emberrel meg történt, még velem is. És ebből a nagyon sok emberből, sokan egyáltalán nem élnek hívő életet, de ha mondjuk, csak egy példa: ha regisztrál egy társkeresőre, gondokozás nélkül beállítja hogy ő keresztény, vagy református kit miben kereszteltek meg kiskorában.

Ő kapásból elismeri magáról, holott lehet hogy tud Jézusról valamit amit hallott, vagy olvasott egyszer. De ez a hit önmagában halott.

Nem lehet valaki hívő akit egyszer megkereszteltek, és járt hittanórára, mert az nem a saját döntése volt, nem a saját életének a fényében döntött úgy hogy ő most hívő lesz. Akkor vagy hívő ha ezt az életformát, tudatos döntéssel vállalod, az már egy következő kérdés kell hogy legyen hogy mennyire vagy hiteles hívő az adott vallási csoportban, és az már meg egy még következőbb kérdés hogy az a vallási csoport valójában, Jézust követi-e vagy sem?

Nem azt akarom ezzel mondani hogy te rossz ember vagy, hanem éppen azt hogy rosszul gondolkodsz erről, hogy te hívő voltál.

És pont ott rontottad el, hogy ezeket a papokat kérdezted meg, afelől amit olvastál a bibliában, és nem kérted imádságban Jézust hogy értesse meg veled. Pont hogy ezek a vallási csoportok, katolikus, református stb. amik félre értelmezik a bibliát, és ha valaki személy szerint, főleg fiatalon nem érti a bibliát, a legrosszabb lépés amit tehet, az az hogy pont az ilyen vallási csoportosulásokban bízik meg és tőlük vár igazságot, mikor az igazságot (bibliát), elferdítik, és félremagyarázzák.

Azt elhiszem hogy mivel ebben környezetben nevelkedtél, hittél Istenben, és tudtad hogy létezik, de mivel félremagyarázták neked amit te nem értettél meg vagy nem akartál megérteni, és láttad azt a képmutatást amit ezek a hívő emberek, csinálnak, így nem tudtad igazából megismerni Istent és hinni benne. Nem tudott a hit benned növekedni.

2022. ápr. 1. 14:11
 27/69 anonim ***** válasza:
0%
Az, hogy egy vadállat széttép egy másikat az miért lenne rossz? Nem értem? Semlyén Zsolt szitává lövi sorban a szarvasokat, disznókat az miért lenne rossz? Szerinte jó.
2022. ápr. 1. 19:09
 28/69 anonim ***** válasza:
90%

"Nem lehet valaki hívő akit egyszer megkereszteltek, és járt hittanórára, mert az nem a saját döntése volt, nem a saját életének a fényében döntött úgy hogy ő most hívő lesz. "

Az első áldozásba már volt beleszólásom, a bérmálásba már volt beleszólásom, a templomba járásba volt beleszólásom, abba hogy higgyek volt beleszólásom.

Kiindulásban nem volt beleszólásom de az utánalévőkben volt. Ja és a hittanórába is volt beleszólásom.

"Akkor vagy hívő ha ezt az életformát, tudatos döntéssel vállalod, az már egy következő kérdés kell hogy legyen hogy mennyire vagy hiteles hívő az adott vallási csoportban,"

A saját tudatos döntésem volt és próbáltam a szerint is élni.

"Nem azt akarom ezzel mondani hogy te rossz ember vagy, hanem éppen azt hogy rosszul gondolkodsz erről, hogy te hívő voltál."

Nem. Én hívő voltam. Próbálhatod rám erőszakolni hogy nem voltam az de nagyon is az voltam.

Még pár dolog eszembe jutott. A ministrálást is én választottam. A rendszere áldozás és a gyónás is az én döntésem volt.

"nem kérted imádságban Jézust hogy értesse meg veled"

Kértem Istent is. De nem imádságban. Isten mindenhol ott van és mindent tudd. Nem kell imádság ahhoz hogy kérdést intézzenek hozzá.

Ha már itt tartunk. A napi imádságot is én választottam.

"de mivel félremagyarázták neked amit te nem értettél meg vagy nem akartál megérteni, "

Nem az ő magyarázatuk miatt nem hiszek már. Ez már az Biblia olvasmányaimnak az eredménye.

"nem akartál megérteni, "

Miért ne akartam volna?

"és láttad azt a képmutatást amit ezek a hívő emberek, csinálnak, így nem tudtad igazából megismerni Istent és hinni benne"

Na azért most már jó lesz ha le állsz. Nem képmutatóak. Attól még hogy nem hiszek már abban amiben ők attól még nem voltak képmutatóak. Nagyon is jó emberek. Neked pedig semmi jogod nincsen képmutatással rágalmazni őket.

Rendkívül sértően beszélsz olyan emberekről akik azóta is barátaim és akiket nem is ismersz.

Zárjuk le. Megalapozatlan téves állításokat teszel rólam és másokról. Össze vissza próbálod csavarni a dolgokat hogy a saját elképzeléseidet rám erőltesd. Ez azonban nem fog menni. Ha tetszik ha nem hívő voltam.

Tudom hogy milyen elfogult szemmel nézni a bibliát így értem hogy te miért nem látod azokat amiket én már igen. Ha neked így jó akkor élj így.

2022. ápr. 1. 19:28
 29/69 Godaime ***** válasza:
65%
Szerencsére a modern keresztények többsége nem veszi komolyan az ószövetségben írtakat. Annyira azért már ők sem hiszékenyek. Mondjuk a zombi Jézus meséjét még mindig elhiszik, de ezt haladásnak tekintem.
2022. ápr. 1. 19:58
 30/69 anonim ***** válasza:
14%

Egyes, 28-asnak:

Ne haragudj, nem akartalak megbántani, és senkit nem akarok rágalmazni főleg úgy hogy nem is ismerem.

De az én véleményem attól még változatlan, és úgy látom hogy az összes vallás főleg a nagyobbak, (főleg...) mint pl. a Katolikus, vagy Református vagy hirtelen ennyi jut eszembe, de akik elferdítik a bibliában írtakat, az ő száj ízük szerint, azok mint képmutatók, és saját vallást csináltak, nincsenek Istennel kapcsolatban. És ezt a világi emberek nagyon is jól látják ezért, van ennyi ateista. És most hogy a barátaid vagy sem attól még az én meg látásom nem fog arról változni, és hogy ha a barátaid is ezt mondjuk csak egy példát mondok mert nem tudom, Katolikus vallású papok, akkor ők sem Jézust követik, sem tanítják, ha nem a bibliát felhasználva kitaláltak maguknak egy hasonló vallást amit úgy hívnak hogy Katolikus.

Persze vannak olyanok akik ráébredne erre de azok sosem fognak hosszútávon az adott vallási csoportban maradni mert rájönnek hogy nem Isten felé vezet az az út.

És még egyszer bocsánat ha megbántottalak, de ez a meglátásom, és ezen nem tudok változtatni akkor sem ha nem esik jól.

Egyébként meg köszönöm a párbeszédet, úgy érzem azért normálisan tudtunk egymással szót váltani, remélem a jövőben is így lesz.

2022. ápr. 1. 20:20
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!