Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Néhány gondolat, innen is...

Néhány gondolat, innen is onnan is?

Figyelt kérdés

[link]

Egy nagy katyvasz az egész.

Mindenre azt mondja Mózes, látta az úr hogy az jó.

Nos akkor kérdem én, ezek szerint minden állati erőszak, ételféltés, agresszió, az élősködők, paraziták, betegségeket okozó kórokozók mind jók?

Ugyanis Mózes könyve szerint, mindent az úr teremtett, ergo fentieket is. És látá hogy az jó.

Utána jön az özönvíz, mert látá hogy az ember elfajzott, paráználkodik, öli egymást, mindenféle olyan dolgot tesz ami nem jó.

Tette a paradicsomba a jó és gonosz tudásnak a fáját.

Hmmm... honnan tudta mi a gonosz, mi számít gonosznak? Minek tette oda, megkísérteni az embert hogy na abból ne egyél?

Később a kígyó rávette Évát hogy mégis egyen belőle, ismerje meg a tudást.

Hmmm... 1. fejezet 21. szakasz "És teremté Isten a nagy vízi állatokat, és mindazokat a csúszó-mászó állatokat, a melyek nyüzsögnek a vizekben az ő nemök szerint, és mindenféle szárnyas repdesőt az ő neme szerint. És látá Isten, hogy jó."

A kígyó köztudottan csúszó állat. Megteremtetik a kígyó, és látá Isten hogy jó.

Nem szó szerint akarom értelmezni ezt az egészet, de ezeket a mai napig miért nem akarják elismerni a hívők? Sima logika, tele van logikai buktatóval az egész Biblia.

Másik, Krisna-tudat.

Leszületünk a földre, mert Krisna megteremtett egy lelket, mondván "Om". Később visszatérhet a lélek tisztán, a Nirvánába.

De miért is kell leszületni, mi a célja, ha visszakerül a körforgásba akkor ennek mi értelme?

Unatkozó istenek? Állatkert? Hosszú távú kísérlet?

2022. márc. 31. 10:16
1 2 3 4 5 6 7
 11/69 anonim ***** válasza:
8%

(1) 7-esnek:

"Egyáltalán nem világos. Ezért nem tudják értelmezni egyértelműen a bibliát."

-> Egyedül a hitetlen szív, és a kétkedő szív, az ami nem tudja értelmezni a bibliát.

A kérdezőnek (8-asra):

Úgy vélem fölfedezni, hogy keverednek más vallási értelmezések, vagy tudományos értelmezések, meglátások, a te világnézetedben és ezt akarod össze egyeztetni azzal a vallási világnézettel amit látsz a világi(!) keresztényektől, és a amit meg értettél a bibliából.

Nem érted az Isten szerinti alá fölé rendelt viszonyt sem.

Most csak egy példa, ha egy házaspárnak gyerekük születik, akkor az a gyerek egyenrangú tagja a családnak?

Nem a gyerek van alul és a szülők felül?

Nem a gyereknek kell szót fogadni, és úgy cselekedni ahogy egy szülő elvárja?

Nem a szülő vigyáz a gyereke testi épségére, az evésére, alvására?

Ez egy alá fölé rendelt viszony, ami ha nem lenne alá fölé rendelt, akkor nem is működhetne. De majd a gyerek serdül és kamasz lesz, és egyre jobban felelősséget vállal magáért aztán, már lázadozik is a szülei ellen, még a jó tanácsai ellen is. A gyerek már nem vallja magát gyereknek és azt csinál amit akar. De aztán mikor felnőtt lesz, akkor belátja hogy csak a szülei, és azok voltak azok is maradnak. És jobb esetben tisztelni fogja őket élete végéig, mint fölöttük álló személyeket. Ez egy alá fölé rendelt viszony.

Vagy ha neked van házi állatod, mondjuk kutyád, akkor ki a gazda, a kutya vagy te? Attól mert szereted a kutyád, még te mondod meg hogy mit tehet a kutya és mit nem, te szólsz rá ha rosszat tesz, vagy is te vagy a gazdája.

Ez is egy alá fölé rendelt viszony, mert így van rendjén.

Az hogy a növény világot felhoztad mint ha ők elnyomásban meg rontásban lennének, nem is tudom milyen tudományos vagy vallási hiedelmből eredhet.

A bibliában benne van, hogy Isten az embernek minden állatot és növényt alárendelt. hogy uralkodjon rajtuk.

Ne értelmezd félre, hogy ha valaki alá-fölé rendelt viszonyban van attól még lehet egységben, mert ahogy a testben is vannak kevéssé nemes testrészek úgy még sincs meghasonlás hanem egy test és együtt működik.

A meglátásom szerint, gondolkodni kell ahhoz hogy eljussunk az igazsághoz, de ne más keresztények alapján jussunk téves következtetésre akik keresztényeknek vallják magukat, és közben nem úgy élnek.

A világi keresztények nem követik Jézust, Jézus keskeny útról beszélt, hogy kevesen vannak akik MEGTALÁLJÁK, azt és akkor kik azok akik azon járnak?

Nem a világi keresztények közül lesznek azok, nem ő róluk kell példát venni.

2022. márc. 31. 16:04
 12/69 A kérdező kommentje:

#11 Rendben, igazad van ezzel egyetértek. Viszont aki azon a bizonyos keskeny úton van, vajon látja az alapvető hiányosságokat, hibákat, és hogy az Isten nem olyan, mint amilyennek lefestik?

Legutóbbi példám, a bűnbeesés esete és az azzal aránytalan mértékű megfeddés. Erre kíváncsi lennék, Ti hogy látjátok.

2022. márc. 31. 16:08
 13/69 anonim ***** válasza:
17%

(1) 12-esnek:

Figyelj, én hiszek Istenben. Hiszem hogy ami a bibliában van igaz.

Hiszen látom hogy ami le van írva, az az ember jobbítására van leírva, és hiába van sok magát kereszténynek valló gyülekezet, nem úgy élnek ahogy a bibliában le van írva.

A bűnbeesés egy elbeszélés, arról hogy hogy történt nagy vonalakban leírva. Te most a te hit rendszered szerint úgy ítéled meg hogy aránytalanul nagy mértékű volt a feddés.

Én nem akarom ezt megítélni, mivel nincs rá nézőpontom, hogy így ítélkezzek egy ilyen mérföldkő kapcsán mint a bűnbe esés.

Írtam az elején, én hiszek Istenben, és hiszem hogy a bibliában leírtak mind igazak. Így hiszem azt is hogy Isten igazságosan ítélt mikor a bűnbeesés történt. Nem akarom meg ítélni Isten döntését, finoman szólva is: milyen jogon tenném? Hiszen pont ebben áll a kapcsolatunk Istennel, hogy higgyünk neki és bízzunk benne, hogy az ő ítéletei, jók és az embernek hasznosak. Nagyon nehéz kiragadni a bibliából egy egy részt, és azt felhozni hogy magyarázzuk meg hogy Isten itt mért így vagy úgy dönt.

Sokszor az egész képet kell látnunk, ami ismeretet szerezhetünk a bibliából Istenről, de sokszor még úgy sem tudhatjuk meg hogy Isten mért döntött úgy ahogy. Isten nem hozza mindig nyilvánosságra a szándékait, de a ki bízik benne, annak nincs is erre szüksége.

Ugyanúgy amikor egy apa, a gyerekének sem fogja mindig elmagyarázni a miérteket, mert egyrészt meg sem értené, de a gyerek megbízik az apjában mert tudja hogy jót akar neki és bízik benne.

2022. márc. 31. 16:28
 14/69 anonim ***** válasza:
48%

" Egyedül a hitetlen szív, és a kétkedő szív, az ami nem tudja értelmezni a bibliát."

Sokan próbálják igazán de mégis másképpen értelmezik.

Vagy jobbnak tartod magadat másoknál?

"Nem a gyereknek kell szót fogadni, és úgy cselekedni ahogy egy szülő elvárja?"

A szülő tesz azért hogy szeressék és nem pedig elvárja.

Ezenfelül a szülő nem küldi örök szenvedésre a rossz gyereket főleg nem büntet úgy hogy nem is a gyerek hibája.

2022. márc. 31. 17:14
 15/69 anonim ***** válasza:
10%

Egyes vagyok, 14-esnek:

" " Egyedül a hitetlen szív, és a kétkedő szív, az ami nem tudja értelmezni a bibliát."

Sokan próbálják igazán de mégis másképpen értelmezik."

Vajon tényleg próbálják sokan megérteni, vagy csak elfogadják amit egy egy vallási irányzat felkínál mint értelmezést? És sajátjuknak tekintik, egyeztetik a világi életükkel.

2022. márc. 31. 18:42
 16/69 anonim ***** válasza:
74%

"Vajon tényleg próbálják sokan megérteni, vagy csak elfogadják amit egy egy vallási irányzat felkínál mint értelmezést? És sajátjuknak tekintik, egyeztetik a világi életükkel."

Teológusok sem értenek egyet. Ők valószínűleg elégé próbálják megérteni. De ott vannak a papok is. Ők sem értenek egyet mindenben. Ők is csak elfogadják? Mindannyian?

Egyébként hol van a határ aközött hogy nem fogadod el szó nélkül azt amit mondanak hanem próbálod megérteni és a "kétkedő szív" között?

Én őszintén szólva nem akartam sosem hogy a biblia kamu legyen. Szívesen el is beszélgetnék egy olyan nagy tudású Istennel mint amit felvázol. Ennek ellenére mégis minél jobban bele ástam magam annál inkább arra jutottam hogy az egész csak emberi kitaláció.

Pedig nem voltam hitetlen, nem voltam kétkedő sem. Amikor olvastam valamit akkor nem kerestem benne a hibát de nem is ragaszkodtam az eredeti értelmezésekhez.

Tehát minden feltételnek megfeleltem hogy megtaláljam Istent de helyette csak egy ember kreálta hazugságot találtam.

2022. márc. 31. 19:14
 17/69 anonim ***** válasza:
8%

(Egyes) 16-osnak:

"Tehát minden feltételnek megfeleltem hogy megtaláljam Istent de helyette csak egy ember kreálta hazugságot találtam."

Pedig a bibliában pontosan minden le van írva, szó szerint A-tól Z-ig.

A teremtéstől a bűnbeeséstől, a megváltásig, és az utolsó napokig.

Rengeteg prófécia le van írva, ami beteljesedett, és ami mostanában teljesedik be, és még be fog.

Jézus jóságot hirdetett, megbocsátást, nem beszélve a csodatetteiről, amikor embereket gyógyított meg és még rengeteg csoda gyógyulást tett.

A bibliáról van az egyik ha nem a legtöbb fenn maradt kézirat, hiteles kézirat rengeteg nyelven.

Az igazi keresztényeket még mások is fent maradt kéziratokban, dicsérik, becsületre méltó szavakkal illetik mint akik, sohasem tesznek semmi rosszat, és amit rossznak tulajdonítanak bennük az az hogy hisznek Jézusban aki azt ígérte, hogy aki benne hisz nem lát halált hanem él örökké Ő vele az Ő országában.

Jézus bűnt nem követett el, ami miatt megfeszítették az az volt hogy Ő Isten Fiának vallotta magát, és ezt az akkori zsidóság, féltve a pozíciójukat, és képmutatásból, bevonva a rómaiakat megfeszítették.

Az ő követői mind azt hirdetik hogy legyünk Jézus követői aki igazságot, Isten igazságát, és békét hirdet, jóságot, egymás szeretetét, önfeláldozó szeretetét, elvetve a pénzt, a világi javakat, az önzést és egymás bántását lenézését.

Az apostolok mind Jézust követve, képmutatás nélküli szeretetet hirdettek, egymás befogadását, segítését, és törődést. Hogy mindenki igaz hitre jusson, aki valóban keres. Felhívták a figyelmet a báránybőrbe bújt farkasokra akik az embereket csak kihasználják, az ige által és még el is ferdítik az evangéliumot. (pl. A mai katolikusok)

A valódi kereszténység erényei a hit a remény és a szeretet. Ez a három, és ezek közül a legnagyobb a szeretet. Ez a biblia és Isten közlése az ember felé.

És mindezek fényében, ezeket megvizsgálva képes az ember ezt úgy megítélni hogy ez csak hazugság?

Vajon nem pontosan erről a jelenségről van szó mikor Jézus is azt mondja az egyik példázatában hogy:

10 Ekkor odamentek hozzá tanítványai és megkérdezték: „Miért beszélsz nekik példabeszédekben?” 11„Nektek megadatott, hogy megértsétek a mennyek országának titkait – felelte –, de nekik nem. 12 Akinek van, annak még adnak, hogy bőségesen legyen neki, de akinek nincs, attól még azt is elveszik, amije van. 13 Azért beszélek nekik példabeszédekben, mert van ugyan szemük, de nem látnak, van ugyan fülük, de nem hallanak. 14 Beteljesedett rajtuk Izajás próféta jövendölése, mely így szól: Hallván hallotok, de nem értetek, nézvén néztek, de nem láttok. 15 Megkérgesedett e népnek a szíve. Nehezen hallanak a fülükre, a szemüket meg behunyták, hogy szemükkel ne lássanak, fülükkel ne halljanak, s szívükkel ne értsenek, nehogy bűnbánatot tartsanak, és meggyógyítsam őket.

2 Korinthus 4:4 HUNK

A kikben e világ Istene megvakította a hitetlenek elméit, hogy ne lássák a Krisztus dicsőséges evangyéliomának világosságát, a ki az Isten képe.

2022. márc. 31. 20:22
 18/69 A kérdező kommentje:

Ha nem lett volna "bűnbeesés", most mi lenne...?

De egyébként, a bűn maga a tudás, röviden tömören.

De pl. hogy tudjuk "uralni" a világot, minden "csúszó-mászó" lényével, növenyeivel, gombáival stb. együtt, ahhoz bizony kell egy kis tudás nem? Az állatok is tanulják hogyan kell élelmet szerezni, hogyan kell vadászni.

Szóval végül, meg tudjátok fogalmazni, milyen tudást szereztünk a fáról amit nem szabad lett volna birtokolnunk?

2022. ápr. 1. 07:50
 19/69 anonim ***** válasza:
94%

17. (0 pipa. Ilyet se nagyon láttam még)

"Pedig a bibliában pontosan minden le van írva, szó szerint A-tól Z-ig....."

Igen. Mint írtam olvastam. De ez nem változtat azon hogy megfelelően kerestem és mégis csak azt találtam hogy teljesen ember alkotta az egész bármiféle Isteni beavatkozás nélkül.

"Megkérgesedett e népnek a szíve. Nehezen hallanak a fülükre, a szemüket meg behunyták, hogy szemükkel ne lássanak, fülükkel ne halljanak, s szívükkel ne értsenek, nehogy bűnbánatot tartsanak, és meggyógyítsam őket."

"A kikben e világ Istene megvakította a hitetlenek elméit, hogy ne lássák a Krisztus dicsőséges evangyéliomának világosságát, a ki az Isten képe."

Még hívőként olvastam és úgy jutottam erre a következtetésre tehát ez nálam nagyon elbukott. De ezeket már írtam feljebb is. Mintha nem olvastad volna.

2022. ápr. 1. 08:18
 20/69 anonim ***** válasza:
10%

Egyes, 19-esnek:

És az nem ellentmondás szerinted, hogy azt mondod hogy hívőként olvastad a bibliát és akkor jöttél rá hogy ez ember kreálta hazugság?

2022. ápr. 1. 10:38
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!