Hogy képesek az emberek buddhizmussal azonosulni/hinni benne?
Nos akkor kedves kérdező, összevonom az eddigieket. :)
A szükség az életben maradásról szól...étel, lakhely, ruházat, gyermeknemzést is idesorolhatjuk. A pár, amikor az I miss you kifejezést használja, akkor mivel ők ketten alkotnak egy egészet(lásd kutya két szeme), akkor bizony arra értik, hogy nincs ott mellettük a másik, vagyis hiányzik a képből...de amikor vágyódnak egymás után, azt mondják, hogy "I need you, I want u to be here." érzelemmel megspékelve ugye. Az ülőhelyes példa ismételten azt tükrözi általad, hogy hiányzik neked az ülőhely...de nem nekem, mert te hiába írod le, hogy nem lesed minden pillanatban, mégis figyelsz arra, hogy nehogy más üljön le, ha te tudsz...vagyis kajak számító vagy. Nem te, csak a példádat figyelembe véve...én ilyeneken el sem gondolkoztam, de te megtetted...engem nem izgat tehát, hogy hoppon maradok, mert nincsen vágyam az ülésre. :)
A mondás pedig nem közhelyes...tapasztalom ismerősökön...vannak pénzes haverjaim, én hiába nem vagyok az.
"Látod... elismerem műveltebb vagy nálam vallásos dolgokból, de ez alapvető dolog darwin óta, hogy onző génekből épülünk fel. Csak a 'játék' miatt mentem bele ebbe az eszmecserébe, igazából ez teljesen rácáfol buddhára."
Erre értettem, hogy kijátszod az ászodat...és azért írtam, hogy az aduász nem nálad van, mert darwin által csak azt tudtuk meg, hogy az ember rendelkezik önző hajlamokkal, és az igazi ütőlap az, hogy az egyén határozza meg mit csinál...hajlamok ide vagy oda. Egyébként arra nem gondoltál, hogy mivel én jó távol állok(de nem a valóságtól), akkor talán több minden belefér a látószögemben, így hatásosabb véleményt tudok adni, mint az, aki csak egy falon lógó képet lát maga előtt? S, hogy őszinte legyek, ugyanazt mondom még mindig, mint a legelső kommentemben. Csupán próbáltam hasonlatokkal illusztrálni, mert visszaszóltál nékem. S ha tudok, ugyan miért ne segítsek? :P
És igazából nem egy-két szón lovagoltunk, hanem egy fontos dolgon, amiről ráadásul a kérdésed is szólt...ugye, hogy a buddhizmus miért tanítja a vágytalanság elérését is...szépen felépített, logikus, kerek, érhető magyarázatokat adtam erre...szóval itt vitáról nincsen szó...s ha jól veszem ki, akkor egyszerűen te vágyat érzel a vágyódásra...azt gondolod, anélkül nem élet az élet...hát van igazad egyébként, mert ha nem lenne vágy, akkor bizony miből tanulnánk meg mi a szenvedés...hogyan értékelhetnénk az örömöket...ha nem lenne hiányérzet, ugyan honnan tudnánk mi az elégedettség?! ;)
A hitemmel kapcsolatban meg csak annyit, hogy a Nirvána az eggyé válása mindenséggel...beleolvadva az egészbe...a mennyország pedig az, amikor elfogadtuk Krisztust, mint a mindenség alkotóelemét, így azzá válva, magunkban érezve a mindent...ugyanaz a kettő...a Nirvána elérésekor az önző éned semmisül meg...a vágyakozó...Krisztus elfogadásakor pedig szintúgy...;)
Az ellentmondást pedig a tanaira értetted...na most az emberek társítottak ezekhez ilyen jelentéseket, vagyis az eszmék tanai emberi vélemények, megvilágítások, olyan embereké akik nem biztos, hogy az egész szempontjából vizsgálódtak...Tehát ugyanazt mondjuk mindketten, de a valós eszméjük, mondanivalójuk a tanoknak egy az egybe ugyanaz. :P
ui.: Amúgy nem vagyok teológiailag művelt, sőt máshogy sem(nem vagyok tanult gyerek)...nem jártam semmilyen felsőoktatásra...amit csinálok, azt józan paraszti észből csinálom...:P
üdv
25/F
LastOne.Left
15:21. :P
Te akkor ezek szerint vágy nélkül tűzöl ki célokat(nem azért, mert az a valami miatt hiányérzet alakul ki benned), és vágy nélkül viszed végbe azokat, hiába történik esetleg valami kellemetlenség út közbe, ami ugye gátol a cél elérésben, egy kis ideig morgolódsz, de belátod, hogy nincs okod rá.
Amúgy az ember szíve fáj a negatív érzelmi állapotoknál, s mivel a szív táplálja az agyat, ezért kerül át oda a hatás(akár ájulás is). De a gondolat az elmédben fogan meg...szóval tiszta sor, az amit a TV ben látottak alapján írsz le...de azt nem tudja senki megoldani, hogy erre, vagy arra gondoljak...egyszerűen, nem tudják megfogni a gondolatainkat...És ezért írtam, hogy valójában a tudatunk/elménk megelőzi az általunk fizikainak nevezett világot, vagyis amit érzékelünk bennünk van...minden bennünk van...nincs kívül semmi...mi az elme vagyunk...nem a test, ez utóbbit csak használjuk, hogy tapasztalhassunk. Te magad generálod az érzéseket...minden olyan, amilyennek gondolod...ha bosszankodsz, bosszankodsz...de tudsz nem bosszankodni is...ha belátsz bizonyos dolgokat. :)
Kicsit lesarkítom még a végére. Szóval te nem vágyakat gerjesztesz magadban, hanem célokat tűzöl ki, amiket véghez is viszel ha tudsz, s már az örömmel fog el, hogy az utat végigjárod. Ez pedig Buddha filozófiájához közelít nem kissé...Sőt még Buddha barátunknak van egy kedves kis mondása...
"A boldogsághoz nem vezet út...mert az út maga a boldogság..."
Szóval Buddha a legnagyobb célt tűzte ki magának, hogy örökre boldog lehessen. Kis trükk, és felüdítő...ha tudod a valót. :)
üdv
25/F
LastOne.Left
"Az ülőhelyes példa ismételten azt tükrözi általad, hogy hiányzik neked az ülőhely...de nem nekem, mert te hiába írod le, hogy nem lesed minden pillanatban, mégis figyelsz arra, hogy nehogy más üljön le, ha te tudsz...vagyis kajak számító vagy. Nem te, csak a példádat figyelembe véve...én ilyeneken el sem gondolkoztam, de te megtetted...engem nem izgat tehát, hogy hoppon maradok, mert nincsen vágyam az ülésre."
Azért mert figyelem a helyet, nem gorcsolok tőle. Ne csúsztass. Egyébként ajánlott taktika hogy csak megállóknál kell nézni ;) Nem sok idő. Szóval végeredményében akkor is én jártam jól. Akár leszerettél volna ülni akár nem. És én sem bánkódtam volna ha nincs hely.:)
"A mondás pedig nem közhelyes...tapasztalom ismerősökön...vannak pénzes haverjaim, én hiába nem vagyok az." Másnak meg vannak olyan ismerőseik akiken máshogy veszik észre mint te. Mond hogy neked 5 ismerősod van ilyen... biztos van olyan akinek szintén ennyi... ettől kozhelyes szerintem. Felmérés meg aligha készülhetett róla.
"Erre értettem, hogy kijátszod az ászodat...és azért írtam, hogy az aduász nem nálad van, mert darwin által csak azt tudtuk meg, hogy az ember rendelkezik önző hajlamokkal, és az igazi ütőlap az, hogy az egyén határozza meg mit csinál...hajlamok ide vagy oda." Nem csak azt. Rengeteg mindent. Csak ezek ált. nem illenek bele a vallásos rózsaszín peace&love világba.
"több minden belefér a látószögemben, így hatásosabb véleményt tudok adni, mint az, aki csak egy falon lógó képet lát maga előtt" Te a fellegekben jársz, sotétséget látva esetleg néhány csillagképpel, én meg ott ahol kell, azt látom amit kell, részleteibe:D
"És igazából nem egy-két szón lovagoltunk, hanem egy fontos dolgon, amiről ráadásul a kérdésed is szólt..." Vágy, hiány, akar, kell, szükség, szeretné, jólenneha. Ezek a kulcsszavak. Hasonlítanak egymásra.
"zépen felépített, logikus, kerek, érhető magyarázatokat adtam erre." igen, kosz, csak nincs igazad.
"azt gondolod, anélkül nem élet az élet..." Azt gondolom, anélkül nem lehet leélni az életet hogy ne legyen vágyad semmire, soha. És rengeteg mindent koszonhetünk ennek. A világ bajaiért nem ezek felelősek(első sorban).
"Az ellentmondást pedig a tanaira értetted" Mármint egészére értem. Az egyik arról szól hogy legyünk életünkbe szentek, hogy mennybe jussunk - vágynak rá hívők hogy odajussanak, vágynak sokmindenre tőle, általában imádkoznak érte hátha megkapják úgy. Hiszik hogy ha mindenki úgy élne mint ők, hűdeszent békés világ lenne itt. A másik pedig kimondja hogy ez a világ bajainak minden forrása, a vágy, ne tegyük tehát, és soha egy szúnyogot se merjünk lecsapni, mert lehet hogy egy nemrég meghalt ember lelke lakozik benne.(a keresztényeknél ha jól tudom ez még nem bűn) Ha ez nem ellentmondás, nem tudom mi. Az hogy te egy saját képet formálsz ezekből más dolog, de aki nem veszi őket annyira komolyan, azoknak ez jon le szerintem.
Na megint hosszabb lett mint akartam... mind1. Ha meg bírod állni, nekem ne írj vissza, akkor vagyok elégedett ha enyém az utolsó szó:D
18:00 :)
Ne úgy értsd az eggyé válást, hogy hirtelen mindent tudsz...hanem úgy, hogy átadod magadat az egységnek...és onnantól kezdve úgy folytatod utadat...leírtam, hogy a boldogsághoz nem vezet út...az út a boldogság. S ilyen tudással/háttérrel(istenivel) tudsz segíteni az embereken, hogy jobbá válhassanak, és szabaddá válsz ekkor...szóval maga az az állapot, amikor a mindentudást is elsajátítjuk úgymond...még arrébb van...de ha abba is belegondolunk...mily felüdültség, hogy mindent tudsz, semmitől és senkitől sem függve. Szóval első lecke elsajátítani teljesen a tiszta önzetlen szeretetet...és utána jöhet a valós univerzumi élet. :)
üdv
25/F
LastOne.Left
kérdező. :D
"Azt gondolom, anélkül nem lehet leélni az életet hogy ne legyen vágyad semmire, soha. És rengeteg mindent koszonhetünk ennek. A világ bajaiért nem ezek felelősek(első sorban)."
Tökéletesen egyetértek az első mondattal, én sem az ellenkezőjét állítom. Megmondtam, hogy hajlam van...de le lehet győzni. Viszont légy szíves mondj egy-két példát arra, hogy mit köszönhet bárki is a vágyának? Mit köszönhet az emberiség az emberek vágyakozásának? :P
"Az hogy te egy saját képet formálsz ezekből más dolog, de aki nem veszi őket annyira komolyan, azoknak ez jon le szerintem."
Elnézést kérek, de aki nem veszi annyira komolyan ezeket a leírásokat, az milyen jogon ad véleményt bármiről is, amikor a tudása felszínes? :)
Én pedig nem saját képet formálok, hanem a megfelelő nézőpontból elemzem a helyzetet. ;)
""zépen felépített, logikus, kerek, érhető magyarázatokat adtam erre." igen, kosz, csak nincs igazad."
Valljuk be...te nem adsz nekem igazat, ettől függetlenül még lehet az. Ráadásul én mondtam érveket nem keveset, a vágyak negatív mivolta mellet és a pozitív mellett is, de tőled nem hallottam eddig semmi olyat. Tulajdonképpen vitáról egyáltalán nem lehet szó, maximum kis beszélgetésről. :)
De mondja kérem kedves kérdező...ön Hölgy e vagy Úr? ;)
várom válaszod...s megígérem, hogy a tied lehet az utolsó szó...de kicsit később. :)
üdv
25/F
LastOne.Left
"Mit köszönhet az emberiség az emberek vágyakozásának? :P"
Itt vagyunk, nem? Vágyakkal együtt. Olyan nagyon nem hátráltat úgy tűnik.
Mondj egy onzetlen tettet. (értelmeset, ami bármelyik hétkoznap megtorténhet)
"Elnézést kérek, de aki nem veszi annyira komolyan ezeket a leírásokat, az milyen jogon ad véleményt bármiről is, amikor a tudása felszínes? :)
Én pedig nem saját képet formálok, hanem a megfelelő nézőpontból elemzem a helyzetet. ;)" A szólásszabadság jogával élve:) Mit cáfoltál meg belőle? Semmit. Mondani konnyű hogy neked igazad van.
"Valljuk be...te nem adsz nekem igazat, ettől függetlenül még lehet az." Tudom, hozzátettem régen mindig hogy szerintem, meg ilyenek, de aztán jottek nekem olyanokkal hogy bizonytalan vagyok, stb, úgyhogy kihagyom. De amúgy fordítottja is igaz, te sem gondolod hogy te tévedsz...
"De mondja kérem kedves kérdező...ön Hölgy e vagy Úr? ;)" minotaurusz pocsosjány.
Kérdező, kérdező. :D
Kitérsz a válaszok elől...nincs is ezzel gond, de amíg nem sorakoztatsz a te nézeted mellet fel semmilyen érvet, addig neked egyértelműen nem lehet igazad...én nem mondtam, hogy nekem van, de az enyémnek, logikus kikövetkeztetés során, több az igazság tartalma, mert én megadtam az érthető magyarázatot példákkal tűzdelve, kerek egybefüggő leírást vetítettem eléd. Vajon, ha értelmes és racionális a mondandóm, akkor tévedek e? :P
Ráadásul kétesélyes a dolog...vagy szenvedést szül a vágy, vagy nem...Legalábbis a kérdésed még mindig erről szól. :P
Önzetlen tett meg már maga az lenne, hogy megismered a másik nézőpontját teljesen, mielőtt ilyen jellegű szavakkal dobálózol, már maga az önzetlen tett, hogy korrektül, nem elfogultan szólsz hozzá bármihez is, az egészet figyelembe véve, nem csak a részleteket külön-külön. Én megtettem...és tudom, hogy te is képes vagy rá...sőt...mindenki. :)
De ha világ szinten vesszük a dolgot, akkor azt mondanám, hogy az lenne önzetlen, ha a vezetők belegondolnának más ember helyzetébe is...pontosabban elintéznék , hogy ne lakjanak az utcán többen, hogy ne éhezzenek oly sokan...a poén az, hogy a bolygón van elég élelem és lakhely...és tudod egyetlen döntés lenne az egész...persze az önzésre való hajlamot elhagyva lehet meghozni...vagyis belátással. ;)
12:48. :)
Nagyon szépen köszönöm a figyelmedet, bízom benne, hogy valamit tudtam segíteni neked, hogy nézeteid megtisztuljanak. Sok sikert. ;)
üdv
25/F
LastOne.Left
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!