Hogy képesek az emberek buddhizmussal azonosulni/hinni benne?
Én keresztény vagyok, de tájékozódtam a buddhizmus irányába is és nem látok sok különbséget a tanításaik között. Engem Jézus személye vonzott a keresztény valláshoz, a buddhizmusnak van egy számomra idegen "íze", végül is egy nagyon távoli kultúra részét képezi. De érdekes és tanulságos. Viszont megmosolygom azokat, akik azt mondják magukról, hogy buddhisták, de igazából nem élnek buddhista életet sem, csak esetleg meditálnak meg hisznek a reinkarnációban. A mai világ betegsége, hogy el akarja kerülni a szabályokat bármi áron. Azt hiszik, a buddhizmusban nincs eredendő bűn, pedig van, csak ott azt az elme korrupciójának, az éberség hiányának tartják. Nincs igaz vallás ami felszabadít az eredendő bűn következményétől.
Ja, és a Keresztények is tudják, hogy a Teremtés leírása szimbolikus, nem csettintésre lett a világ. Aki tud angolul, nézze meg a youtube-on dr Gerard Schröder előadását a teremtésről. Nobel díjas tudós, és úgy magyarázza a Teremtést, ahogy senki más nem tudja.
Freya
Most úgy fog tűnni mintha fikázós kedvemben lennék de mindig ez a véleményem:)
"Keresztények is tudják, hogy a Teremtés leírása szimbolikus" Gimnazisták pedig tudják hogy egy mítosz(vagy bárhol ahol vizsgatétel). Mi most tanuljuk a bibliát. Hát eddig is ateista voltam, de ezek után fel nem tudom fogni hogy képesek mégis, egy csöppnyi igazságot is belelátni/komolyan venni.
Jut eszembe, kontrázok is már egy kicsit. A vágy az vágy marad, nem lehet eltüntetni. Olyan dolgot amit csak úgy "nem utasítanánk vissza", az nem vágy. (Például jól jönne most egy kétszer modernebb számítógép, nem dobnám kukába, de a mostani is megfelel. Vagy egy jegy hawaii-ra, a híres legendás tudjátokmire, de valahogy akkor is meg vagyok nélküle)
Szóval az ilyen fajta magyarázatok bocsi de gyengék, meg mint "ha nem jön össze a vágy tárgya abból sem kell problémát csinálni.". Nem lehet nem problémát csinálni, csak vagy próbálni belenyugodni=elnyomni, ami előbb utóbb rossz kihatással lesz ránk(legalábbis ha életünkben nem 1-2 dologra vágyunk összesen), vagy tenni érte, de ez könnyen oda vezet hogy még többre vágyunk utána. Az egyedüli megoldás erre ha elkerüljük a vágyat, gondolom ezért is vonulnak ezek-azok kolostorba, de lehet nincs igazam.
LastOne.Left te átestél a ló túlsó oldalára, nem minden vágy divatból van, hanem talán csak beleszülettem ebbe a civilizációba, ahol ha nincs pénz nem tudok semmit kezdeni magammal, tehát nem a vágytól szenvedek hanem a vágy tárgyától/hiányától/pénztől/szükséges mivoltától, ami nagyban megkönnyíti a dolgokat minden téren.(nem tudtam dönteni melyik a legérthetőbb, könnyen úgy tűnhet mintha ugyanazt írtam volna de nem)
Sorolhatnék még példát rá, de ha akarod így is érted.
09-14 08:41 Csak a filozófiai része érdekel(mármint nem az egész, csak ez amin lehet agyalni), és ebből pont eleget szűrtem le. Nem fogom ismételni magam, bocs, de nem cáfolt rám amit írtál.
Kedves Kérdező. :)
A vágyakozás, vágyódás az egy érzelmi állapot...de az megállapítás, hogy pénzből tudod megvenni az élelmedet, és fenntartani a lakhelyedet...persze a pénzhez munkával jutsz hozzá.
Az a vágy, amikor azt mondod magadban pl., hogy "Jaj ez kéne, meg az kéne, de jó lenne, ha így lenne, meg úgy lenne, másnak miért ilyen jó, miért olyan jó, nekem is kell?!
De hangsúlyozom a tényeket megállapítani nem vágyakozás/vágyódás.
Te nem a vágy tárgyától szenvedsz...mert ha nincs vágyad...nincs tárgy...szóval te a vágytól magától szenvedsz kedves barátom(mindenáron kell a tárgy, és ebben a "mindenáron kell" maga a vágyódás, és az emészt fel). Egyébként majdnem ugyanezt írtam le az előző oldalon...pedig jól tudod te mit jelent vágyódni. :)
"Olyan dolgot amit csak úgy "nem utasítanánk vissza", az nem vágy. (Például jól jönne most egy kétszer modernebb számítógép, nem dobnám kukába, de a mostani is megfelel. Vagy egy jegy hawaii-ra, a híres legendás tudjátokmire, de valahogy akkor is meg vagyok nélküle)"
Ebben igazad van, és megint megállapításról beszélünk...:P
Tehát nem hiszem, hogy átestem bármiféle ló túloldalára. ;)
De még egy dolgot leírok a kedvedért, bár azt is szóba hoztam előzőleg...Megérteni kell az okát a vágyak kialakulásának, és akkor tudsz "megszabadulni" tőlük...elnyelve őket, abszorbeálva úgy, hogy többet nem jutnak benned érvényre...vagyis te uralod őket innentől, s nem azok téged. :)
üdv
25/F
LastOne.Left
"Megérteni kell az okát a vágyak kialakulásának," A pénzes példám is ilyen, úgy látszik mégse jutott át amit közölni szerettem volna.
'de jó lenne annyi pénz, amiből nem csak a rezsit tudom kifizetni' magától értetődő.... csak a többire nem térek ki hogy xy kaját tudnának még venni, meg ilyenek...
"mert ha nincs vágyad...nincs tárgy" Ha van tárgy(pénz), nincs vágyam - ha nincs tárgy, van vágyam.
a "mindenáron kell" a ló túlsó oldala :) azért ettől halványabban is lehet igazán vágyódni.
(u.i. Ksz a válaszokat, ha vissza is írsz én már nem fogok)
Kedves kérdező. :P
Köszönöm akkor az utolsó kommentedet, de ugyanarról beszélünk...csak te vágyódásnak nevezed azt, amikor megállapítod, hogy szükség van erre vagy arra...tudod, hogy kell, de nem kerülsz emiatt érzelmi állapotba...amikor abba kerülsz, azt hívják vágyódásnak.
vágy jelentése - hiányérzet kielégítésére való erős lelki törekvés
szóval hiányérzet van, ami nem jó, mert fáj, így szenvedsz, és ez blokkol a normális, higgadt gondolkodásban, gátolva abban ugye, hogy megőrizd a racionalitást, tárgyilagosságot. Hiába tudod valamiről, hogy nincs(pénz), nem fogsz lelki ügyet csinálni belőle, mert az egy felesleges pótcselekvés, belátod, hogy értelmetlen, és csak visszatart. :)
üdv és minden jót
25/F
LastOne.Left
ohh még valami. :P
"de jó lenne annyi pénz, amiből nem csak a rezsit tudom kifizetni' magától értetődő.... csak a többire nem térek ki hogy xy kaját tudnának még venni, meg ilyenek..."
Amikor élelemre nem jut valakinek, akkor nem vágyakozik a táplálék után, hanem éhes, és a fizikuma gyengül az étel hiányában, a teste szükségletét akarja kielégíteni, mert elveszti az energiáit...nem a személyiségének van hiányérzete, már ha érted mit akarok kifejezni. A vágyódás pedig a személyiséghez köthető egyértelműen, mert ételért nem a szíved fáj, hanem meghalsz, ha nem eszel...nem a jellemed lesz éhes...hanem a fizikumod követeli a táplálékot, hogy működőképes maradjon. Itt van a különbség. :)
üdv
25/F
LastOne.Left
Mégis írok inkább, az előző kommentkor nem volt kedvem írni mert akkor keltem fel, gondoltam máskor is nehezemre esne majd. Szóval válaszolni akarok, ezt minek nevezed?:P Divatvágyódásnak, szükségletkielégítésnek....?
"amikor megállapítod, hogy szükség van erre vagy arra...tudod, hogy kell, de nem kerülsz emiatt érzelmi állapotba." Ellenpélda. Most alapból szükségem van egy autóra. Megállapítottam a tényt, valóban nem érzek rá vágyat. Azonban egy idő után mikor késem le a buszokat, várok a járatokra órákat, telhetne kevesebb ideig az út vele, kényelmetlen az ülés, nincs rajta hely sokszor, stb vágyni fogok rá. Megint leírom, nem azért vágyom kocsira mert nincs, hanem mert kényelmetlen a hiánya. Nem azért vágyom pénzre mert másnak van, hanem mert kényelmetlen a hiánya. És ezt csak elfojtani lehet(amennyiben nem tudunk változtatni a helyzetünkn).
"vágy jelentése - hiányérzet kielégítésére való erős lelki törekvés " Ez a lelki függőségé. De szükségérzet szóval asszem okés.
"Hiába tudod valamiről, hogy nincs(pénz), nem fogsz lelki ügyet csinálni belőle, mert az egy felesleges pótcselekvés, belátod, hogy értelmetlen, és csak visszatart. :)" Legyen most zárójelben a kocsi(pénz is jó lenne de a kocsi kzvetlenebb). Nem csinálnánk belőle lelki ügyet, de ami kényelmetlen az kényelmetlen, minél tovább vagyunk abban a helyzetben, annál jobban megutáljuk. Ha csak szemet hunyunk a probléma felett, azzal elfojtjuk a vágyunkat, ami egy-kettő esetben még el is megy, de nem ennyi van életünkben, ha sorra halmozzuk ezeket a megoldatlan problémákat, kihat ránk.
"Amikor élelemre nem jut valakinek" Nem éhezőkre értettem, azt tudom hogy fizikai dolog, direkt ezért nem írtam korábban. Arra értettem hogy MÉG. Extrák. Desszert. Mindenki szereti, de nincs minden napra.
Viszont akkor is gyenge érv volt igen, mert végül is az ízek fizikai dolgok.
'de jó lenne annyi pénz, hogy csak egy hétvégén legalább kitudjak torni a hétkoznapok mókuskerekéből egy erdei kirándulásra' - vágyja a városi:)
Kérdező. :)
E következő mondat csak "hecc", kérlek ne értsd félre...;)
Szóval amit tettél, ugye, hogy visszaírtál, az büszkeségedből kialakult bizonyítási vágy, hogy márpedig a vágy az jó, miért kéne anélkül élni, enyhe makacssággal megspékelve. :P
Komolyra fordítva szót. Te hiányérzetet generálsz magadnak amiatt, hogy nincs autód, pedig meg tudod tenni az utat, el tudsz jutni A-ból B-be így is...az már viszont a lustaság, flegmaság dicse, hogy lekésed a járatot, az meg megint a te bajod, hogy problémát csinálsz abból, hogy kellemetlen az ülés...Te magaddal hiteted el, hogy kényelmetlen...másnak vajon miért nem? Tehát ezt a fajta negatív hozzáállást fokozod...persze hogy fáj a szíved...erről beszélek...a vágyak gerjesztése szenvedést szül...te magad bizonyítod. :)
Nem elfojtásról van tehát szó, hanem belátásról, megértésről...ez nem azt jelenti, hogy egyből elnyeled a vágyaidat, hanem azt, hogy tudod ezt a dolgot, s mikor legközelebb kialakul benned egy, akkor meg tudod magaddal értetni, hogy értelmetlen azt tenni, és egy idő után elő sem fog jönni...mert módosítod a személyiségedet, gondolkodásmódodat, hiszen képes vagy rá. :)
A desszert szerinted miért nem jut minden napra? Csak nem azért, mert nincs elég pénz? S vajon miért nincsen elég pénz? Csak nem azért, mert valakiknek több kell, hogy saját vágyaikat teljesítsék, és ezért képesek aljas dolgokra is? Persze, ha egy vágyukat kielégítették, jön a következő...mert jön...ugyanis ha nem jönne, akkor megállnának ezek az emberek...de nem teszik, mert ők is ugyanúgy szenvednek belül e dolog rabságától, amit az emberek önzése okoz. Duplán okoznak szenvedést ily módon, maguknak, és környezetüknek is...akik ha nem látják be ezen igazságokat, beleesnek ugyanebbe a hibába. :)
Nem az a gazdag akinek nagy a vagyona, hanem kinek kevés a vágya. :P
üdv
25/F
LastOne.Left
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!