Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Hogy képesek az emberek...

Hogy képesek az emberek buddhizmussal azonosulni/hinni benne?

Figyelt kérdés
Olvastam már róla neten régen, de most eszembe jutott egy dologról, utána meg hogy milyen büszkén vallják magukat egyesek buddhistának, meg hogy ez nem vallás. Pedig a nirvanában b.k hisnek, az pedig túlvilágon van, túlvilág=vallás. És azt mondta buddha a vágy szenvedés, meg kell szabadulni a vágyaktól. =elnyomni ha vágyunk egy szép biciklire. Tehát hogy is van ez? Csak azt szeretném tudni hogy tényleg ekkora -elnézést, bár ettől durvábban fogalmaznék- hülyeség e, vagy nem ekkora hülyeség, mert, avagy aki ennek a követője sajátos értelmezést ad neki, szelektál belőle?
2010. szept. 13. 20:01
1 2 3 4 5
 21/47 Salx Narval ***** válasza:
Én csak az értelmét nem igen látom.Nem értem miért is kéne siettetni ezt a dolgot, mármint az un megvilágosodást.Ha igaz lenne ez az elmélet, előbb utóbb, csak odaér mindenki.Teljesen mindegy, hogy 10, vagy 100 életen át érem el a célt, ha egyszer nincs tudomásom a többi életemről.Mert ugye, ha emlékeznék rá, hogy milyen rossz volt pl csigának lenni, vagy emlékeznék az előző életeim kínjaira, akkor érthető lenne a dolog siettetése, de így mi értelme.Én itt és most szeretnék boldogulni, boldog és egészséges lenni.Lehetőleg többet adni a gyerekeimnek, mint ami nekem jutott.Én nem érzem koloncnak a kétkezi munkát és a lehetőségekhez mérten, az elérhető vágyaim kielégítésére fordítom a fizetésem.Nyilván megtehetném, hogy eladok mindent és veszek valahol a világ végén egy földdarabot, egy viskót, ahol minden gondot letudva elmeditálgatnék, két-három kecske társaságában.Élhetnék egy tál rizsen, némi gyümölcsön, zöldségen, tejen, nem törődve a világ bajával, mint a remeték.A megmaradt pénz bőségesen fedezne egy ilyen életvitelt,de valahogy nem vágyom egy viskóban leélni az életemet, szeretem az elérhető komfort kényelmét.Szerintem az,hogy van kiért dolgoznom, több ennél az életvitelnél.Nem vagyok nagyravágyó, de ami reálisan elérhető, azt el is akarom érni.Nekem tökéletesen megfelel ez így ahogy van, nem értem miért lenne jobb megvilágosodnom és lemondani a vágyaimról. Én szeretem a céljaimat, vágyaimat elérni, Minél többet tettem értük annál, jobban megbecsülöm.Nem tudnék céltalanul, vágyak nélkül élni, jobban mondva , nem is akarok.A baj ott kezdődik, ha valaki elérhetetlen dolgok után vágyódik és emiatt még emészti is magát.Szóval nekem tökéletesen megfelel ez a földi élet és nem vágyakozom semmiféle túlvilági létbe.Ha van élet a halálon túl és méltó leszek rá,akkor úgy is jó, ha nincs, akkor meg úgy is mindegy.
2010. okt. 4. 04:26
 22/47 anonim ***** válasza:

04:26. :)

Légy szíves ne érts félre, de kérdeznék valamit tőled, mert nagyon érdekes dolgot írtál le, viszont teljes higgadtságban, ha jól érzékelem.

Te érzel hiányt, amikor e bizonyos célokat kitűzöd, és teljesíted? Van hiányérzet benned? Vagy egyszerűen megállapítod, hogy ez, vagy az praktikus, vagy szükséges, és csak szimplán egyszerűen véghez viszed, mindenféle aggodalom és ragaszkodás, szívfájás nélkül?! :)

üdv

25/F

LastOne.Left

2010. okt. 4. 09:57
 23/47 A kérdező kommentje:

18:21

LastOne.Left

A hecc részre. Ha csak szeretem az ilyen féle vitákat, azért válaszolok, akkor az milyen vágy? :) Nem akarok bizonyítani magamnak sem, mert pont azt szeretem ha "legyőznek". Csak egyébként sajnos oda szokott kilyukadni általában hogy ugyanazt kell ismételgetnem, itt még nem 'durvult' el a helyzet.

Ezek már nem rossz érvek. De nem tudok hiányérzetet generálni ha egyszer nem volt még autóm. Hiány az az, ami volt de már nincs. Ezért hiányzik. Azt az érzést csak elképzelni tudom hogy van autóm.

Lekésni a járatot - sok dolgom volt.

Kényelmetlen az ülés - rossz példa volt. De amúgy ha gerincproblémáim lennének...

Állandóan állni kell - erre nem írtál semmit.

Tehát a lényeg, hogy van egy megoldatlan probléma. A kényelem fontos egy ember életében. (hogy más emberek mit gondolnak a buszos témáról irreleváns) Én egyszerűen csak felismerem a zavaró dolgokat,(a példa szerint) nem fokozok semmit. Így halad a fejlődés, van egy probléma amit megoldunk(+véletlen találmányok).

"Nem elfojtásról van tehát szó, hanem belátásról, megértésről" Ugyanaz az eredmény. Mindegy hogy beléd tömik kézzel a kaját, vagy te fogyasztod el, mármint egy helyre kerül. Csak ezt nem olyan könnyű üríteni:) Megérteni is hiába érted hogy nem tehetsz semmit, attól még nem vagy megelégedve. Csak ha tudod hogy egy nap(az életedben) jobbra fordul.

"A desszert szerinted miért nem jut minden napra? Csak nem azért, mert nincs elég pénz?" De igen.

"Csak nem azért, mert valakiknek több kell, hogy saját vágyaikat teljesítsék, és ezért képesek aljas dolgokra is?" A világ bajait nem kell idekeverni, sose volt béke&igazság, boldogulni kell ahogy tudunk, ha másnak sikerült, nekünk is sikerülhet(aljasság nélkül is). Hibáztatni mindenkit lehet valamiért, de felesleges(most nem egy vágyamba törődtem bele, mielőtt azt hinnéd, hanem vannak amik igazán feleslegesek-lehetetlenek).

"amit az emberek önzése okoz." Na ne mond, hogy létezik ember aki nem önző. :)

"Nem az a gazdag akinek nagy a vagyona, hanem kinek kevés a vágya." Pont a gazdag akinek kevés a vágya, gyakran hallani hogy az olyanok szétdrogozzák magukat, meg hasonlók...

2010. okt. 4. 10:45
 24/47 A kérdező kommentje:
02:04 Nem egészen vehető ki, te most melyik 'oldalon' állsz. Jó vallásnak tünteted fel, de te magad írtad le az ellentmondást. Maga a vallás is egy csomó vágyhoz vezet, holott alapelve hogy az rossz.:)
2010. okt. 4. 10:49
 25/47 anonim ***** válasza:

kérdező. :D

Ha csak natúrba szereted ezeket a beszélgetéseket, akkor nem beszélhetünk vágyról, mert nem az ebből fakadó hiányodat elégíted ki fanatikus módon. ;)

A hiány pedig nem az, hogy valamid volt, de már nincs...a hiányt akkor érezheted, ha valamid nincs, de úgy érzed, hogy neked kell...vagyis generálod magadnak ezt az érzetet...

Nem akarlak megbántani tényleg, de a Magyar Értelmező Kéziszótár nagyon sokat tud segíteni, mert sokan nincsenek tisztába a szavak jelentésével, és lehet emiatt alakul ki a vita, holott ugyanarról szól a két fél. :)

Buszjáratos:

Szóval te egyszerűen felismered azt, ami előnyös lenne számodra, vagy azt ami hátrányos épp...de ha szépen egyszerűen felismernéd azt is, hogy éppen nem tudsz semmit csinálni annak érdekében, hogy változtass, akkor nem szenvedsz...de ha lelki ügyet csinálsz belőle, és pluszba gerjeszted az érzelmeket ezekkel a dolgokkal kapcsolatban...no akkor érkezik a "bonyodalom". :P

egyébként ha magamból indulok ki engem nem zavar, ha állnom kell akár 3 órát is egy járaton...az sem zavar ha kényelmetlen az ülés, úgy hogy gerincproblémákkal rendelkezem...mert minek? Jobb lesz valami ha idegelem magam és vágyakozok erre meg arra...? :)

Ha pedig belátod az okokat/miérteket(nem csak azt kell belátni, hogy nem tudsz semmit tenni), rájössz, hogy neked nincsen szükséged vágyakra...mert anélkül is sikerülhet bármi, ha akarod tiszta szívedből és eszedből(tudod belül, hogy létre tudod hozni, s türelmesen véghez viszed)...de nem fanatizmusból, és ekkor nincsen hiányérzeted. Ha nincs vágyad...akkor bizony meg vagy elégedve, hiszen megvan mindened, ha nem vagy megelégedve, akkor még van vágy, amit ki kell elégíts, mert valami hiányzik...:)

Nos érdemes lenne elgondolkodni, hogy vajon miért nem volt soha béke is igazság a Földön. :P

Ohh és nem hibáztatni akartam én senkit...mindenki csak saját magának köszönheti bajait, "szerencséit"...csupán érzékeltettem veled a vágyakozás/vágyódás hátrányait bolygószinten. :)

Nem az a gazdag kinek nagy a vagyona, hanem kinek kevés a vágya...és ezt úgy kell érteni, hogy az a gazdag, aki lelkileg gazdag, nem az akinek sok a lóvéja. Annak aki pedig drogozik kevés lenne a vágya? Ohh a narkó annyit szül el sem hinnéd, sőt már maga a drogozás utáni vágy mennyi bonyodalmat okoz és szenvedést. :)

"amit az emberek önzése okoz." Na ne mond, hogy létezik ember aki nem önző. :)"

Látod...természetesnek tartod azt a dolgot, ami minden szenvedést és problémát okoz a bolygónkon...s ezen ráadásul tudunk változtatni...megértéssel. egyébként pedig van ilyen ember, aki cselekedeteiben önzetlen...igaz még hajlama talán van a rosszra, de mégsem teszi meg...mert erős a szíve/lelke/elméje...(persze az Önvaló segítségével).

üdv

25/F

LastOne.Left

2010. okt. 4. 11:44
 26/47 Salx Narval ***** válasza:
Kedves LOL , válaszolva kérdésedre, csak annyit tudok mondani, hogy teljesen emberi módon, van , hogy a hiányát, szükségét, érzem bizonyos dolgoknak és olyan is van ,hogy csupán csak, egy kis plusz luxus elérése a vágyam, vagy a célom.Az is előfordul, hogy a magam és családom kedvtelése érdekében tűzök ki célokat és van,olyan is, hogy a szükség miatt.Nem görcsölök értük, hiszen munkával, kis lemondással,előbb-utóbb elérhetőek, mert nem túlzóak a vágyaim.A kérdezőnek: szerintem sincs teljesen önzetlen ember, hiszen még a gyermekemet sem teljesen magáért szeretem.Nyilván fájni fog, amikor majd elmegy, de egyben örömöt is okoz, hiszen ez volt a cél, mármint, hogy felnőjön és családot alapítson.De hát, miért ne szerethetnénk őket egy kicsit, a magunk örömére is.Még egy ajándék sem önzetlen, hiszen örömet okoz nekem is, ha látom, hogy tetszik, és szomorú vagyok, ha nem.Más tészta, ha valakinek egészségi problémái vannak, esetleg megváltoztathatatlan hiányosságai.Szinte elkerülhetetlen az ilyen ember, reménytelen és önemésztő vágyódása, az egészségre.Ebben az esetben csak az idő és az elfogadás hozhat enyhülést, ebben az esetben viszont, nagy szerepe lehet a hitnek is ( bárminemű hit ).Én úgy gondolom, minden nap ki kell tűzni egy-egy elérhető célt.Ha elérted, az jó érzéssel tölt el és máris volt egy jó napod.Ha túl nagyok a vágyak és célok, őrökké elégedetlenek leszünk és megkeserítjük az életünket és sajnos a környezetünk életét is.
2010. okt. 4. 12:00
 27/47 A kérdező kommentje:

"Ha csak natúrba szereted ezeket a beszélgetéseket, akkor nem beszélhetünk vágyról, mert nem az ebből fakadó hiányodat elégíted ki fanatikus módon." De hisz ez ugyan az mint a busz-kocsis téma, natúrban szeretem a kényelmet ezért vágyom egy autóra busz helyett, nem a fanatikus 'hiányomat' akarom kielégíteni:)

"A hiány pedig nem az, hogy valamid volt, de már nincs...a hiányt akkor érezheted, ha valamid nincs, de úgy érzed, hogy neked kell...vagyis generálod magadnak ezt az érzetet..."

Előszor is, nem érdekel szerintük hogy kell használni, a nyelv mindig változik, ott az akkori megegyezés szerint írták le stb, de mindegy is. Angolban úgy van a hiányzik, hogy missing, ha pedig kell egy autó nem azt mondják(legalábbis sose hallottam vagy olvastam úgy) hogy miss/missing a car, hiányzik egy autó, hanem need a car, kell egy autó.

Magyarban sem hallottam/olvastam még így. Legfeljebb hogy "de hiányzik most egy jó meleg tea" tehát volt már 'élménye vele', nem lenne új dolog, mint az autó.

"Szóval te egyszerűen felismered azt, ami előnyös lenne számodra, vagy azt ami hátrányos épp...de ha szépen egyszerűen felismernéd azt is, hogy éppen nem tudsz semmit csinálni annak érdekében, hogy változtass, akkor nem szenvedsz." De mikozben nem tudok csinálni semmit, zavar a probléma. A tehetetlenség sem jó érzés. Nem lehet így boldogan élni. Pluszba jon még néhány ilyen dolog, amire nem szabad vágyakozni mert nem pottyan az olünkbe, aztán ott veszed magad észre amikor tiszta lúzer vagy. Kocsit szerezni nem lehetetlen, csak elszántság kérdése.

"egyébként ha magamból indulok ki engem nem zavar, ha állnom kell akár 3 órát is egy járaton...az sem zavar ha kényelmetlen az ülés, úgy hogy gerincproblémákkal rendelkezem...mert minek? Jobb lesz valami ha idegelem magam és vágyakozok erre meg arra...?" Hát, ha belátod hogy kényelmesebb lenne leülni, akkor 'résen vagy' és amint feláll valaki, mész leülni a helyére :) Észrevettem hogy tétovázni szoktam tomott buszokon ilyenkor az emberek, ha a kozelben vagyok, akkor én nem. Nem mintha nem bírnám ki azt a 15-20 percet, de mégiscsak kényelmesebb.

"nincsen szükséged vágyakra...mert anélkül is sikerülhet bármi, ha akarod tiszta szívedből és eszedbő" És az nem vágy? Ha egy kisgyerek orvos akar lenni nagykorára, miben külonbozik ha azt mondom, orvos akar majd lenni - arra vágyik hogy majd orvos lehessen. Mind kettő értelme a tortetés.

"Ha nincs vágyad...akkor bizony meg vagy elégedve, hiszen megvan mindened, ha nem vagy megelégedve, akkor még van vágy, amit ki kell elégíts, mert valami hiányzik...:)" Igen, egy busmannak nem hiányzik az internet, nem is vágyik rá, mert amiről nem tud arra nem is teheti, meg van elégedve a sült húsával. De ezt írtam a legelején, hogy én beleszülettem ebbe a társadalomba, ahol ez nem lehetséges. Vagy legalábbis hamar elmenne a kedvünk tőle ha betartanánk.

"Nos érdemes lenne elgondolkodni, hogy vajon miért nem volt soha béke is igazság a Földön. :P

Ohh és nem hibáztatni akartam én senkit...mindenki csak saját magának köszönheti bajait, "szerencséit"...csupán érzékeltettem veled a vágyakozás/vágyódás hátrányait bolygószinten. :)" Mert ahogy ember annyi féle gondolkodás, kb. Ugye tudod hogy a sok nyavajás vágyakozónak koszonhetjük hogy mi itt írogathatunk?:)

"az a gazdag, aki lelkileg gazdag, nem az akinek sok a lóvéja." Tudom, ismerek én is hasonló kozmondást csak nem jut most eszembe. De attól nem lelki gazdag hogy semmire sem vágyik. Nincs kedvem leírni hogy kik azok, amúgy se vág annyira témába.

"Annak aki pedig drogozik kevés lenne a vágya?" Természetesen számos oka lehet annak hogy valaki drogokhoz 'nyúl', én elsőre azokra asszociáltam akiknek annyi mindenük van hogy nem tudják már mihez kezdjenek magukkal, kiégtek. Szóval igen, ezek nem azon lennének hogy drogozzanak ha valamire vágynának hanem megszereznék. Biztos hallottál már ilyen celebekről. A lényeg hogy tobbségében menőzésből(meg hasonlók) használnak tudatmódosító szereket, és azért mert valami gubanc van az életükben. A tobbi a kisebb százalék.

"Látod...természetesnek tartod azt a dolgot, ami minden szenvedést és problémát okoz a bolygónkon" Látod... elismerem műveltebb vagy nálam vallásos dolgokból, de ez alapvető dolog darwin óta, hogy onző génekből épülünk fel. Csak a 'játék' miatt mentem bele ebbe az eszmecserébe, igazából ez teljesen rácáfol buddhára.

Akár nyíltan, erőszakosan, akár burkolt onámító álszentséggel de mindenki onző.

Egyébként a jóbarátokban volt egy olyan rész hogy joey mondta fibi-nek(nem tudom hogy kell leírni), mondjon egy onzetlen tettet. Ő sem tudott:)

Egyébként légyszives áruld már el, te keresztény vagy buddhista, vagy... az az izé, akik korán konyvét olvassák, nem jut eszembe a neve. :) Az első és második ellentmondásban állnak amúgy, harmadikról nem tudom mert nem jut eszembe melyik az.

2010. okt. 5. 11:05
 28/47 anonim ***** válasza:

tegnap 12:00.

Akkor te tulajdonképpen célokat tűzöl ki, megállapítva, hogy ezzel, vagy azzal előnyösebb lesz a helyzeted, de nem kreálsz magadnak hiányérzetet, egyszerűen csak végrehajtod, ráadásul nem is a cél maga okoz örömet, hanem az út odáig. Úgy értem nem kerülsz érzelmi állapotba, amikor a célra gondolsz, hanem ugye tudod, hogy eléred, csak türelem és némi áldozat kérdése...:)

Jól gondolom?

Az önzetlenségre írt kommentedhez szólnék, ha lehet.

Ha azért veszel ajándékot a gyermekednek, hogy te örömöt érezz, akkor tényleg önzésről van szó...de ha azért veszel ajándékot, hogy a kedvében járj a kicsinek(hiába okoz neked örömet, ez az érdek nincs mögötte mikor megteszed), akkor beszélünk önzetlen cselekedetről. Úgy cselekszik valaki önzetlenül tehát, ha nem vár el semmit cserébe jótettéért, csak úgy megteszi, mert azt érzi helyesnek...érdek nélkül. :)

kérdező. :)

Hiányzik a kényelem, vagy nem hiányzik a buszon? Hiányzanak ezek a beszélgetések(pontosabban érzel hiányérzetet, amikor nem teszed)? :P

angolba a vágy nélküli megállapítás így hangzik...

A car would be nice. Érzelem nélkül...de amit te írsz..

I need a car/I want a car...na ez hordozza a hiány érzését...és amit a missing dologgal kapcsolatban írtál, az pedig általánosságban hiányzik, nem számodra...például kimész az utcára és meglátsz egy kutyust, aminek egy szeme van...na arra mondja az angol, hogy An eye is missing on this dog...mert a kettőből csak egy van. :)

"De mikozben nem tudok csinálni semmit, zavar a probléma. A tehetetlenség sem jó érzés."

Cselekvési vágynak hívják ezt, mert hiányérzetedet elégítenéd ki, érzelmi állapotba kerülve. :)

Ha belátod, hogy kényelmesebb lenne ülni, akkor az nem jelenti azt, hogy résen vagyok és vadászom a helyeket...hanem ha úgy adódik, hogy le tudok ülni...megteszem...de nem hajszolom...figyelek másra is, akár idősebbre, jobban rászorulóra, gyerekesekre, terhes nőkre...és sorolhatnám...így a korrekt. Legalábbis én így szoktam. :)

Más célt kitűzni, és más vágyakat generálni...vágy nélkül is eléred a célod, de ezt írtam le...ha valamit akarsz tiszta szívedből és eszedből, az után nem vágyódsz, mert tudod úgy is, hogy eléred(vagyis nem érzed hiányát sehogy sem, mert már itt van előtted úgymond)...lásd az előttem szólónak, amit írtam. A kettő nem ugyanaz, s megint a Magyar Értelmező Kéziszótárat ajánlanám. :)

Azt pedig nem tudhatod, hogy egy busman mennyire vágyódik...lehet olyan vágyakat generál magában, hogy ő legyen a törzs vezetője, egyszerűen hiányzik neki az, hogy ő legyen a góré, és belül szenved, hogy nem tudja elérni...sült hús ide vagy oda...de akár egy kis kunyhócskával kapcsolatban is lehet vágya...hogy neki nagyobb kell annál, vagy keleti fekvésű a nyugati helyett...nem változna semmi, de ő mégis vágyik rá fájó szívvel. Ez egyébként csak példa, nem tudhatjuk...;)

A gazdagságot pedig átvitt értelmében gondoltam, de akkor leírom helyesen, hogy mire gondolok...szóval az az ember nagyobb eséllyel kiegyensúlyozott lelkileg, akinek kevés a vágya és a lóvéja, mint az, akinek sok a vágya, igaz a pénze is sok. Hogy értsd. :)

A drogozáshoz pedig...mondod te, hogy menőzhessen. Netán hiányolja a menőnek levést? Úgy gondolja neki is menőnek kell lennie, mint a többi? Csak nem vágyat érez arra? :D

egy rap számból egy idézet ide ehhez. :P

"Én meg értem, tudom hogy csak követed a nagyokat

Kényszerít a példakép, hogy más legyél mint önmagad."

Jókor játszottad ki az ászodat(darwin)...de a te ászod bizony nem az adu. :D

Darwin megérdemli a tiszteletet...tényleg érdekes dolgot vett észre a fajok fejlődésével kapcsolatban. De az illem úgy kívánja, hogy nem vagyunk elfogultak. Vezessük vissza...Mi mint emberek tudatosak vagyunk. Az elménk a suliban tanítottakra hivatkozva az agyunkban van...na de akkor az agyunknak is tudatosnak kell lennie, mert anélkül mi nem lehetnénk...de ha az agy tudatos...akkor bizony azt ami az agyat látja el is tudatosnak kell lennie...és ezt a sort folytathatnám az elejéig...miszerint az anyag tudatos...szóval itt már valami van, ami érdekessé válhat szintén. De ezt félre rakhatjuk kicsit...vegyük inkább a gondolkodásunkat...Vajon tényleg az agy hozná létre? Ha így lenne, akkor a fejünkből eltávozó hullámokat(ugye a gondolatokat) már régen be kellett volna fogjuk, képpé és hanggá alakítva. Nem történt meg. Vagy, amikor valamire nem koncentrálunk/gondolunk az számunkra nem létezik...ebből következtetve a tudat megelőzi az általunk fizikainak nevezett világot...de még egy bizonyítás...amikor kimész mondjuk az utcára, és meglátsz egy füstölgő cigarettacsikket az földön, mondjuk elkezdesz idegeskedni, hogy mit képzelt magáról az, aki eldobta...magyarul haragot gerjesztesz magadban, és ezáltal beindulnak kémiai reakciók benned. De ha most ezt megfordítjuk, és "külső" beavatkozással indítjuk be ezeket a reakciókat a fizikumodban, akkor igaz belekerülsz az érzelmi állapotba, de nem fogod tudni, hogy miért vagy ideges..."ezerféle" okot kreálhatsz magadnak, de nem fogjuk tudni úgy megoldani, hogy az égő cigarettacsikk miatt haragudj...:P

Szóval ha megelőzi a tudat az fizikai világot, akkor bizony ez utóbbi mentális termék, vagyis koncentrált gondolatsor...így nincsen külső matéria, nincsen az, amit mi objektív valóságnak nevezünk...nincsen véletlen és vak szerencse(bolygók kialakulása, fajok kialakulása, "élet" létrejötte)...S az univerzumot, mint fizikai valóságot is egy tudatnak kell megelőznie...pontosabban az egyetlen létező tudatnak. Az önzés pedig pont azért van bennünk, mert azt hisszük, hogy az természetes( az Elme az első, nem az anyag)...elfelejtettük ezen igazságokat...és a testünkkel azonosítjuk magunkat, különállónak tekintve mindent a világunkban(pedig a "létezők" szoros kapcsolatban vannak, kölcsönhatásban egy egészet alkotva), és ezáltal saját érdekünket előre véve...így önzőzve. Félve a haláltól, mondván, hogy megsemmisülünk, és ezért mindenféle dolgot megteszünk, hiszen úgy is csak egyszer élünk, nem foglalkozva senkivel és semmivel...de hát ez igaz is, mert tényleg egyszer élünk...viszont örökké. :)

Egyébként ezeket a dolgokat nem ráróni akarom az emberre...ugyanis nem tehet róla, hogy így van most ez a dolog...sőt...meg kell ízlelnie a "rosszat", ahhoz hogy értékelhesse a jót...mert az ember csak viszonyításokból tudja valamiről, hogy az, nem pedig egy másik dolog. Így a negatív oldal kontrasztként van jelen a létünkben, és ugyanúgy jó az előzőleg leírtjaim miatt. És az emberek ezen tévedését most el lehet űzni, pontosabban meg lehet érteni egy tanítás segítségével, ami a modern kori ember számára készült el, hogy tudhassa mi is valójában...mi a világ és mi Isten(nem a közhitben szereplő istenképek). ;)

"Egyébként légyszives áruld már el, te keresztény vagy buddhista, vagy... az az izé, akik korán konyvét olvassák, nem jut eszembe a neve. :) Az első és második ellentmondásban állnak amúgy, harmadikról nem tudom mert nem jut eszembe melyik az."

Az iszlám az amire gondolsz...

És én ember vagyok...ne tartozom egyik vallási csoporthoz sem, de mindegyiket képviselem, és egyik sem ellentmondásos, ha megvan a megfelelő nézőpontunk, márpedig nekem megvan...az ellentmondás az emberek közt van, akik még nem tudják a valót, és önző jelentést adnak az eszméknek, vétekből kifordítva a valós mondanivalójukat, ami pedig az önzetlen szeretet elve. :)

üdv

25/F

LastOne.Left

2010. okt. 5. 12:20
 29/47 A kérdező kommentje:

"Hiányzik a kényelem, vagy nem hiányzik a buszon? Hiányzanak ezek a beszélgetések(pontosabban érzel hiányérzetet, amikor nem teszed)?"

Példa szerint igen, való életben nem:D (vagy a vágyok rá a példában, mert nem tudom milyen lenne kocsival bejárni, nem tudom miért kérded)

Nem érzek hiányérzetet, mondtad hogy csak natúrba szeretem:D Ha megunom abbahagyom, de azt is túlélem ha nincs, mert van helyette más.(nem beszélgetés, ritkán szoktam már ezen az oldalon írogatni, vitázni pláne)

"angolba a vágy nélküli megállapítás így hangzik...

A car would be nice. Érzelem nélkül...de amit te írsz..

I need a car/I want a car...na ez hordozza a hiány érzését...és amit a missing dologgal kapcsolatban írtál, az pedig általánosságban hiányzik, nem számodra...például kimész az utcára és meglátsz egy kutyust, aminek egy szeme van...na arra mondja az angol, hogy An eye is missing on this dog...mert a kettőből csak egy van. :)"

A want az eleve érzelmet kifejező, vagy hogyishívjákféle ige, de a need nem hordoz érzelmet akkor sem ha magamra mondom. Na most a ragozás megint nem lesz helyes de a szó igen: It's need more oil(in the car). Olaj kell az autóba. Pedig neki végképp nincsenek vágyai. Ha magamra mondom is csak azt fejezem ki, hogy szükségem van ....

Hogy akarom e vagy sem az mellékes.

Az amúgy nem mindig általánosság, hogy miss, szerelmesek szokták mondani egymásnak hogy hiányzol. I miss you, vagy nem biztos hogy így van, de hallottam már.

""De mikozben nem tudok csinálni semmit, zavar a probléma. A tehetetlenség sem jó érzés."

Cselekvési vágynak hívják ezt, mert hiányérzetedet elégítenéd ki, érzelmi állapotba kerülve. :" ez sablonos, full nonszensz mondat volt.

"Ha belátod, hogy kényelmesebb lenne ülni, akkor az nem jelenti azt, hogy résen vagyok és vadászom a helyeket...hanem ha úgy adódik, hogy le tudok ülni...megteszem...de nem hajszolom...figyelek másra is, akár idősebbre, jobban rászorulóra, gyerekesekre, terhes nőkre...és sorolhatnám...így a korrekt. Legalábbis én így szoktam. :) " Én is. Résen lenni nem azt jelenti(legalábbis nem úgy értettem), hogy vadászni a helyre, oda vissza pásztázni a szemünkkel a buszt, csak figyelni, és ha kapás van ne szalasszuk el. Te ha beletorődsz, hogy á minek idegeld magad meg vágyódjál, állsz és kész... akkor hajlamosabb vagy hoppon/állva maradni, olyanokkal szemben akik nem így gondolják.:)

"zóval az az ember nagyobb eséllyel kiegyensúlyozott lelkileg, akinek kevés a vágya és a lóvéja, mint az, akinek sok a vágya, igaz a pénze is sok. Hogy értsd." Ezzel asszem egyetértek, de nem sok nagyon-gazdagot ismerek, úgyhogy nem tudom. Azt se hogy te honnan:) Ez csak egy kozhelyes mondás.

"Jókor játszottad ki az ászodat(darwin)...de a te ászod bizony nem az adu. :D" Ami ez után van... hát mit is írhatnék... LOL!? Eddig szinte egy két szón lovagoltunk, mondhatni apró nézetkülonbség, mintha egy képet néznénk és én szemben állnék vele(mert nekem van igazam:D) te meg fél méterrel balra lennél tőlem. Ez viszont... Fejjel lefele állsz, távol a valóságtól, egy messzi-messzi galaxisban, teljesen más képet magad elé képzelve:D Már nem bántásként, tényleg bocs...

Azt a south park részt hoztad eszembe, amikor cartman seg.ébe hatalmas antennát építenek az ufók, és elmennek egy tudóshoz, aki beakarja fogni a jelet, de előszor nem tudja hogyan. Mond egy szót, eszébe jut erről egy másik, majd megint egy másik... és hopp meg van a megoldás. Utána még valamit akarnak, kezdi azzal a szóval hogy POPÓSZEX - xy - yx... nem emlékszem a tobbire, ne és a végén megint megvan a megoldás, erre chef bácsi dobbenten megkérdezi - de hogy jon ide a popószex?:D Ez is hasonló volt(bár te nem a megoldáshoz jutottál). Kezdesz egy tok átlagos dologgal, folytatod átlagosnak tűnő mondatokkal, de osszességében olyan képet fest, amiről te is tudod, mintha fejjel lefele lenne:D Nem írok rá semmi érdemit bocs, szerintem olyan szintű vita lenne belőle mint aki olyan kérdést írt ki, hogy megtudjuk e cáfolni isten létezését.

"Az iszlám az amire gondolsz...

És én ember vagyok...ne tartozom egyik vallási csoporthoz sem, de mindegyiket képviselem, és egyik sem ellentmondásos, ha megvan a megfelelő nézőpontunk" Na jó, de a hited azért csak tartozik valamelyikhez, egyszerre nem hihetsz abban hogy mennybe kerülsz orokké, vagy hogy az orok pusztulásba, nirvanába.

Ellentmondást pedig a tanaira értettem. De ne menjünk bele. Nem 'vágyom' tovább írogatni:P Mert nagyon hosszúak, sok időbe telik. Meg szerintem úgy se győzzük meg egymást. Szóval ha visszaírsz lehet lesz még utolsó fűznivalóm hozzá, de nem kontrázok rá semmire.

2010. okt. 5. 15:04
 30/47 A kérdező kommentje:

(nem szoktam átolvasni küldés előtt... szal csepp javítás: )

"gamra mondom. Na most a ragozás megint nem lesz helyes de a szó igen: It's need more oil(in the car). Olaj kell az autóba. Pedig neki végképp nincsenek vágyai. Ha magamra mondom is csak azt fejezem ki, h" *Tobb olaj kell az autóba:D

2010. okt. 5. 15:06
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!