Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Hogy képesek az emberek...

Hogy képesek az emberek buddhizmussal azonosulni/hinni benne?

Figyelt kérdés
Olvastam már róla neten régen, de most eszembe jutott egy dologról, utána meg hogy milyen büszkén vallják magukat egyesek buddhistának, meg hogy ez nem vallás. Pedig a nirvanában b.k hisnek, az pedig túlvilágon van, túlvilág=vallás. És azt mondta buddha a vágy szenvedés, meg kell szabadulni a vágyaktól. =elnyomni ha vágyunk egy szép biciklire. Tehát hogy is van ez? Csak azt szeretném tudni hogy tényleg ekkora -elnézést, bár ettől durvábban fogalmaznék- hülyeség e, vagy nem ekkora hülyeség, mert, avagy aki ennek a követője sajátos értelmezést ad neki, szelektál belőle?
2010. szept. 13. 20:01
1 2 3 4 5
 1/47 anonim ***** válasza:

Olvasd el:

[link] JÉZUS KRISZTUS vagy Buddha, Mohamed, hinduizmus

2010. szept. 13. 20:07
 2/47 Pro Patria ***** válasza:
81%

Én meg azt nem értem, hogy reinkarnálódás. Én is hiszek benne, hogy az ember nem pokolra kerül, ha rosszat tesz, hanem újraszületik, amíg el nem éri "azt" a szintet, hogy bejusson a Mennyekbe.

De a buddhizmus... állatképekben? Szóval: mit kell tennie egy csigának ahhoz, hogy "feljebb" ugorhasson teknőssé? Kissé zavaros...

2010. szept. 13. 20:11
 3/47 anonim ***** válasza:
90%

A nirvána nem túlvilág. Az az a hely, ahol véglegesen feloldódsz, kikerülsz a körforgásból, és megszűnsz létezni.

Egészen addig, amíg nem éred el a teljes megvilágosodást (vagyis nem szabadulsz meg a vágyaidtól) addig minden egyes halál után újjászületsz egy, az életed cselekedetei által meghatározott testben. Pl ezért van, hogy a buddhista papok nagy nemezpapucsban járnak, nehogy agyontapossanak egy bogarat is, hiszen lehet, hogy abban is egy nemrég meghalt ember lelke lakozik.

Amúgy én igazából azt sem értem, hogy lehet a kereszténységgel azonosulni, a jött Isten és csettintett egyszer csak, majd lett a világ téma számomra baaaaromira hitetetlen, aztán mégis mennyien hisznek benne :) Hinni bármiben lehet, ami megfelel ahhoz, hogy a lelkedben ilyen-olyan űrt kipótolja. Vagy amiben felnevelkedtél. Vagy megtetszett :) Bár utóbbi inkább a divat-vallásosok, és ők meg akár egy óceániai törzs vallását is felvennék, ha az volna a divatos.

Dehát ezért szép a világ :) Már ameddig nem erőltetjük rá másra, hogy csak nekünk lehet igazunk.

2010. szept. 13. 20:21
 4/47 anonim ***** válasza:
Sir Butcher, szívemből szóltál. :)
2010. szept. 13. 20:26
 5/47 anonim ***** válasza:
2010. szept. 13. 23:40
 6/47 anonim ***** válasza:
70%

Kedves kérdező, ha felteszel egy kérdést, legalább rendesen olvass utána a vallásnak.

"meg kell szabadulni a vágyaktól. =elnyomni ha vágyunk egy szép biciklire. "

Ez például nem így van. A vágytól való megszabadulás nem azt jelenti, hogy már nem szeretnél egy szép biciklit, vagy hogy nem örülnél neki, hanem hogy ha mégsem kapod meg, akkor az nem okoz fájdalmat. Csak legyintesz, hogy na mindegy, ez nem jött össze, de nem sajnálod a dolgot.

Mert tudod, hogy vannak a bicikliél sokkal fontosabb dolgok.

2010. szept. 14. 08:41
 7/47 anonim ***** válasza:
0%

Kedves kérdező. :)

A helyzet az, hogy a Nirvána a "lélek" igazi, valós állapotát jelképezi. A vágyak elhagyása pedig nem abban fogan meg, hogy elnyomjuk őket...hanem abban ,hogy megértjük miért alakulnak ki az emberben, megértjük, hogy nincs értelme vágyakozni/vágyódni, mert amíg azt tesszük, a vágyunk tárgyával vagyunk elfoglalva minden mást mellőzve, és ezt tudod önzésnek hívják(a kereszténységben az ember eredendő bűne ez)...ráadásul a vágyódás fájó érzést produkál az ember szívén, ami kellemetlen tud lenni nem kissé, úgy pedig végképp, ha nem teljesül be, ez pedig, akárhonnan nézem, szenvedésnek hívják, hiszen fáj...Más megállapítani, hogy egy bicikli jó eszköz(színtől és felszereléstől függetlenül)....praktikus, de azért akarni valamit, hogy nekünk is legyen...értelmetlen...Nem azzal van a baj, hogy valaki belátja, hogy egy bicikli előnyös dolog, hanem azzal, hogy mindenáron meg akarja szerezni magának...és ha nem sikerül neki, leveri a víz, ezt hívják vágyódásnak, és ezért tanítja a buddhizmus is ezen dolgok elhagyását.. :)

üdv

25/F

LastOne.Left

2010. szept. 14. 13:28
 8/47 anonim ***** válasza:

én vonzódom a Buddhista tanokhoz,szoktam meditálni és nagyon megnyugtató,életerővel tölt fel.de a buddhizmussal nem azonosulok,nem követek szabályokat,pl.vegatáriánizmus.szerintem az életben semmit nem lehet szentírásnak venni.épp ezért nem tetszik pl. a keresztény vallás,az nagyon szabályokra,dogmákra épül.tehát igen,sajátosan értelmezem a buddhizmusból a dolgokat,azokat szelektálom ki amik nekem beválnak a gyakorlatban és amiket fontosnak tartok.

Buddha azt mondta:"ne rendelj saját magad fölé főt"

ezzel egyetértek,ezért is furcsa nekem,hogy miért követik sokan a buddhizmust egy az egyben és miért tartják szentírásnak az egészet.mert ez ugye azt jelenti,hogy buddhát és a buddhista tanokat a saját főjük fölé helyezik.

a vágyról:sztem nem kell elnyomni a vágyakat,hanem éppenséggel,hogy ki kell őket élni,hogy aztán rájöjjünk a vágytól való függőség egyfajta mocsárba taszít.attól még vágyhatunk egy szép biciklire,ha valóban fontosnak tartjuk,de ha nem jön össze a vágy tárgya abból sem kell problémát csinálni.ezt jelenti a lelki szabadság!

2010. szept. 14. 15:00
 9/47 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat.
2010. szept. 17. 16:58
 10/47 Salx Narval ***** válasza:
Ha ez így van, akkor én a tudtomon kívül buddhista vagyok.:D Legalább is, ami a vágyakat illeti.
2010. szept. 18. 09:53
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!