Ha Isten minden ember szabad akaratát tiszteletben tartja, akkor hogyan ejthette teherbe Szűz Máriát, annak beleegyezése nélkül?
Ez így sehogy se kerek.
Ha igaz a szűz fogantatás, akkor Isten olykor mégiscsak belepiszkál a szabad akaratba.
Ha pedig tiszteletben tartja a szabad akaratot, akkor nem igaz a bibliai beszámoló a szűz fogantatásról.
Vidiripi
- Ismétlés!
- De IGEN volt lehetősége nemet mondani!
Mária egyértelműen kijelenti hogy az történjen vele amit az angyal mondott!
És az angyal csak ez után távozott.
És ugyan akkor Darkmoon80 te magad idézted!
"31 És ímé fogansz a te méhedben, és szülsz fiat,..."
Amikor az angyal beszélt Máriával még nem volt méhében a gyermek!
" Amikor az angyal beszélt Máriával még nem volt méhében a gyermek!"
Nem, csupán az angyal egyértelműen közli vele mi fog történni.
"- De IGEN volt lehetősége nemet mondani!"
OK, nézzük akkor az alternatív verziót:
"31 És ímé fogansz a te méhedben, és szülsz fiat,..."
mondja az angyal Isten üzenetét tolmácsolva,
mire Mária így szól az angyalhoz:
"Egy frászt nektek!"
"Nekem aztán Isten ne mondja meg kitől esek teherbe és egyébként is fiatal vagyok, még nem akarok gyermeket vállalni."
Ugye ez teljesen életszerű? Simán történhetett volna így is.
Ja utána persze jött volna az óriási hangyászsün, ami benyalta volna Máriát, aki addig csücsült volna a hasába míg jobb belátásra nem tér.
Ismerős a módszer ugye?
Vidiripi
"Ugye ez teljesen életszerű? Simán történhetett volna így is."
Nem! Egyáltalán nem az! Hiszen jegyese volt Józsefnek. És bizony abban az időben és kultúrában ha egy párnak nem született gyermeke az bizony baj volt. Akár isteni büntetésnek is felfoghatták az emberek.
Tehát az hogy gyermeket szül Mária nem volt kérdés. És ezzel biztosan tisztában volt hogy férjhez menetele után gyermeke lesz!
Nyilvánvalóan arra nem gondolt hogy ő maga meddő is lehet. Mert ilyenre is van példa a Bibliában, ezt csak azért írtam!
És nem kitől esett teherbe! Hiszen nem történt nemzés. csak és kizárólag fogantatás!
Egyébként pl. Jézust megkérdezi a gazdag ifjú hogy mi fogyatkozása van még. Jézus megmondja neki a gazdag ifjú pedig elmegy és Jézus nem megy utána hogy győzködje!
De visszatérve Máriához. Ő teljes mértékben megtiszteltetésnek vette hogy őt választotta ki Isten!
Igen történhetett volna úgy is hogy, nemet mond Mária. De nem nem így történt!
- De lett volna rá lehetősége ez nem kérdéses!
Látom azért igyekszel a LÉNYEG fölött elsiklani.
A hangsúly az alternatív történetben ott van, hogy egy hívő ember mondhat-e nemet egy Istentől származó elhatározásra?
Nézzük:
Ábrahám simán elviszi a fiát feláldozni.
Jónás megpróbál elmenekülni, de Isten rákényszeríti, hogy megtegye a rá kiszabott feladatot.
A fáraónak (aki még csak nem is Istenben hisz), megkeményíti a szívét...
Egyébként is Mária már előre ki lett választva a feladatra
"28 És bemenvén az angyal ő hozzá, monda néki: Örülj, kegyelembe fogadott!"
Itt tehát már egy megtörtént dolog a kegyelembe fogadás, ami ha jól tudom előkészítése Jézus születésének, mivel Isten fia nem születhetett bűnös asszonytól.
"Mária, a bűntelen
... van néhány részletkérdés, amelyet az egyház határozottan állít Máriáról. Így például az, hogy Mária mindig bűn nélküli volt. Nemcsak az eredeti bűntől mentes..."
Azt gondolom, hogy ennek fényében igencsak nehéz lett volna Máriának nemet mondani, hiszen valószínű, hogy nem volt a talonban még néhány bűntelenül született szűzlány, akik helyettesként beugrottak volna a szerepbe.
Vidiripi
"Ábrahám simán elviszi a fiát feláldozni."
Azért elolvashatnád a történetet. Sőt Ábrahám egész életét. Nem mindig azt tette amit Isten mondott neki!
"Jónás megpróbál elmenekülni, de Isten rákényszeríti, hogy megtegye a rá kiszabott feladatot."
Ez eszembe se jutott. Na ez tökéletes példa arra hogy igen is lehet nemet mondani Istennek. Hiszen Jónás nem azt tette amit Isten mondott neki. Pedig Jónás próféta volt!
"A fáraónak (aki még csak nem is Istenben hisz), megkeményíti a szívét..."
Azt írod: "...egy hívő ember mondhat-e nemet egy Istentől származó elhatározásra?"
Akkor maradjunk a hívőknél!
"Egyébként is Mária már előre ki lett választva a feladatra"
Ki állította hogy ez nem így van? Maga a fő kérdés sem erre irányul!
"...ami ha jól tudom előkészítése Jézus születésének, mivel Isten fia nem születhetett bűnös asszonytól."
Te milyen fordításban olvastad ezt mert én nem találom azt a részt ahol ilyesmiről beszél az angyal!
"Azt gondolom, hogy ennek fényében igencsak nehéz lett volna Máriának nemet mondani, hiszen valószínű, hogy nem volt a talonban még néhány bűntelenül született szűzlány, akik helyettesként beugrottak volna a szerepbe."
Csak hogy tudd egyetlen bűn nélküli ember volt az egész Földön.
Maga Jézus Krisztus!
Mária nem volt bűntelen és egyetlen nő sem. Mária születése előtt és után sem. Minden ember bűnös örökli a bűnt és ahogy telnek az évek úgy követ is el bűnöket nincs kivétel!
Olvasd el a próféciákat amelyek Jézussal kapcsolatosak, hogy milyen feltételek is vannak felsorolva az Ő születésével kapcsolatban!
Tudja a ti Atyátok, mire van szükségetek még azelőtt, hogy kérnétek.
Isten nyilván azért Máriát választotta, mert tudta, hogy ő önként vállalja a megváltó anyjának szerepét. Meglehet a kérdés valóban fel sem merült, mert Isten mindenkibe bele lát. Miért kérdezné, ha tudja a választ. De azért üzent neki, hogy tudja meg, hogy igen, ő lesz a messiás anyja.
Vidipri.
Megpróbálhatod kézen állva nézni a dolgokat, mert akkor lehet neked úgy tűnik, mintha azok lennének fordítva, de ez nem változtat a tényeken.
"
"Jónás megpróbál elmenekülni, de Isten rákényszeríti, hogy megtegye a rá kiszabott feladatot."
Ez eszembe se jutott. Na ez tökéletes példa arra hogy igen is lehet nemet mondani Istennek. Hiszen Jónás nem azt tette amit Isten mondott neki.
"
Lehet neked kellene elolvasni a történetet.
Jónás végül azt tette amit Isten akart.
Rövid emlékeztetőként:
Jónás szabad akaratával élve nem kívánt elvégezni egy Isten által ráruházott feladatot. Erre Isten csapásokkal (hajótöréssel fenyegető tengeri vihar, cethal gyomrában eltöltött napok) rákényszerítette, hogy eredeti szándékát feladva, akarat ellenére elvégezze azt.
Csak emlékeztetlek, arra is van példa, hogy Isten rövid úton végez azzal, aki szabad akaratával élve nem tartja be az isteni utasítást: lásd Lót felesége.
Tehát igazad van, Mária akár ellent is mondhatott volna (ha nem kiválasztott és bűntelen), és persze annak tudatában, hogy Isten úgyis rákényszeríti a rá kiszabott feladatra.
---
"...ami ha jól tudom előkészítése Jézus születésének, mivel Isten fia nem születhetett bűnös asszonytól.
Te milyen fordításban olvastad ezt mert én nem találom azt a részt ahol ilyesmiről beszél az angyal!"
Nem is fogod, ez nem a Bibliában van leírva, hanem hivatalos katolikus állásfoglalás. A tridenti zsinat határozatával vitatkozz erről, ne velem.
Idéztem, és linkeltem egy erről szóló cikket.
bár megerősítésként álljon itt ez az idézet is:
"
Szeplőtelen fogantatás – Immaculate Conception
Keleten már a 7. században ünnepelték Mária Csodálatos fogantatását. Krétai András (†740) és Damaszkuszi Szent János (†749) Mária fogantatásáról a dogmához hasonlóan nyilatkoztak.
Isten Mária egyéniségét már öröktől fogva tervezte, annak a szerepnek betöltésére, hogy legyen Mária alkalmas az Istenanyaság betöltésére. Az egyházatyák szavaival élve Isten méltó hajlékot készített Fiának. A méltó hajlék csak egy egészen bűntelen anya lehetett csak. A dogmát erre az érvelésre "ex catedra" a pápa egy bullában hirdette ki.
1 A Boldogságos Szűzanya az áteredő bűn minden szennyétől mentes volt, fogantatása pillanatától.
2 Isten senkinek másnak nem adható adományáról van szó.
"
"Isten senkinek másnak nem adható adományáról van szó."
"Isten Mária egyéniségét már öröktől fogva tervezte"
Vagyis nincs B terv.
Hát ha Mária visszautasítja az "ajánlatot", akkor bizony nagy bajban lett volna Isten.
De biztosra ment, előre eltervezett mindent, Mária nem tehetett mást, mint eljátszotta a rá kiszabott szerepet.
Vidiripi
"Jónás végül azt tette amit Isten akart."
A főkérdés nem az volt hogy mi lett végül, hanem az hogy lehet vagy sem!
És igen, lehet!
"...eredeti szándékát..."
Ez megint csak azt támasztja alá hogy igen, lehet ellent mondani!
"Csak emlékeztetlek, arra is van példa, hogy Isten rövid úton végez azzal, aki szabad akaratával élve nem tartja be az isteni utasítást: lásd Lót felesége."
Ádám és Éva. Velük mi a helyzet?
Én is emlékeztetnélek valamire! Egy másik kérdésnél azt írtad nekem hogy sok érdekeset írtam amit érdemes körbejárni és megbeszélni.
De ilyesmire nem került sor. Bizonyára még mindig fáradt vagy!
"Nem is fogod, ez nem a Bibliában van leírva, hanem hivatalos katolikus állásfoglalás. A tridenti zsinat határozatával vitatkozz erről, ne velem."
Azt neked kell megtenni, mert engem nem érdekelnek a katolikus tanok!
Te hoztad fel, de miért is?
"Vagyis nincs B terv."
Ellentmondasz a saját korábbi kijelentésednek.
"Hát ha Mária visszautasítja az "ajánlatot", akkor bizony nagy bajban lett volna Isten."
Ezen jót nevettem!
Isten azt is megoldotta hogy az Édenből kiűzött emberpár döntését helyrehozza! Isten nem lett volna bajban akkor sem ha mondjuk Mária nemet mond!
"De biztosra ment, előre eltervezett mindent,..."
Tudod az emberek is nagyon sok mindent előre elterveznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!