Ha Isten olyan valóban olyan bölcs és mindenható, miért várja el, hogy imádják az emberek?
Sokat gondolkodtam, mivel magyarázzák a keresztény hívők, miért veszik teljesen természetesnek, hogy nekik Isten imádata és a neki való hódolat a kötelességük.
Egy programozót sem ismerek, aki azzal töltené az idejét, hogy olyan programokat fejlesztene, ami őt, az alkotóját isteníti, dicsőíti. Maximum a legalja, kisebbségi komplexusos emberekre jellemző, hogy agyonfegyelmezik a kutyájukat, elérve, hogy az féljen tőlük, vagy pitizésre, alázatosságra nevelik, vagy ugyanígy bánnak a gyerekeikkel, nőjükkel, náluk gyengébbekkel. Értelmes, bölcs ember nem szokott ilyesmikre kényszeríteni senkit. Ha Isten bölcsességéből annyira futja, hogy zsarnokoskodik a saját teremtményein (akiket akár úgy is megteremthetett volna, hogy eleve születésüktől fogva térden kússzanak előtte), miért tartják olyan nagylelkűnek és jóságosnak?
Ezek alapján nekem csak egy korlátlan hatalmat kapott, erőszakos óvodás képe bontakozik ki. Az ő "jósága" nem igazi jóság, mert nem jár áldozattal. Neki minden ingyen van, neki minden erőforrása, ideje végtelen. Ennyi erővel Kim Jong Un is isten. Elvárja és kikényszeríti, hogy imádják, bárkit megbüntethet, akit akar, és szinte bármit megtehet az országában.
Szerintem mi félreértésben vagyunk Godaime. Igaz hit számomra az egyén hite. Ez lehet bármilyen hit. Ami megnyilvánul a tetteiben, nem csak úgy dumál a nagyvilágba, és nem cselekszik azzal ellentétesen. Ezzel lehet bizonyítani, hogy igaz hite van valakinek. Igaz vallás alatt én azt értem, hogy az egyetlen igaz út Istenhez. A legtöbben ahogyan elnéztem így is értelmezik, mint egyetlen elfogadható imádati formát, mely Istennek tetszik. Ám másról sem szól a legtöbb csak manipulációról. S mégha nincs is így az állításaik gyakran ellentétben állnak a cselekedeteikkel, sokszor maguk a vallási vezetők is változtatnak a vallás irányán, szabályain. Az ökumenizmus jegyében mindegyik a szeretetről papol, de az nekik nem feltétlen azt jelenti mint neked vagy nekem. Alapvetően nem bizonyítható, hogy melyik az igaz út, "vallás" amit Isten helyesel, már ha egyáltalán létezik. Eddigi tapasztalataim alapján mindegyik szélhámos banda és ugyanúgy képes hatalmaskodni a tagjain mint bármelyik diktátor.
Te már alapvetően a hitet kérdezed meg. Alapvetően gondolom az Istenbe vetet hittel van gondod. Elárulom annak is a megtapasztalás és az ismeret az alapja, amiből következtetsz valamire, tehát van alapja. Ez persze nem zárja ki, hogy nem valóságos amiben hiszel. De azt sem, hogy nem. Ez csak akkor derül ki amikor már nem kell többé hinned, tehát bizonyítást nyert az amiben hittél vagy épp az ellenkezője, bizonyítást nyert, hogy nem úgy van ahogyan hitted.
Mivel az isteneket az ember teremtette a saját képére, ugyanazokkal a vágyakkal ruházta fel, amivel maga is rendelkezik.
Pl. a hatalom iránti vágy, szeretet iránti vágy, stb.
A hitnek meg pont az a lényege, hogy bizonyíték és racionális ok nélkül el kell fogadni dolgokat. Egyébként nem hit lenne, hanem tudás.
Igen, Istent szeretni kell teljes szívünkből, teljes elménkből, és felebarátunkat szeretni kell mint magunkat. Ez a két nagy parancsolat.
Az a nagy kérdés, hogy itt mit jelent szeretni? Nagyon nem egyértelmű, teljesen más mint amit a józan ész diktál. Igazából ez az egész Biblia lényege, és Jézus tanításainak is a lényege. A hitben való fejlődés, a keresztény út erről szól. Ennek megismerése.
44: Ez nem túl találó analógia. A szüleink esendő emberek. Nekik ugyanolyan problémáik, nehézségeik vannak az életben, mint nekünk, és idősebb korukban ránk szorulhatnak. A hívők istene nem ember, neki nem kell semmi az emberektől, mindene megvan. Ha már a szülő-gyerek hasonlatnál maradunk, olyan, mintha egy anyuka az újszülött gyerekétől várná el, hogy segítsen neki a házimunkában, pénzkeresésben, vagy hogy megvédje őt. Mi Isten számára az újszülöttek szintjén lehetünk cselekvőképesség terén.
A programozók se várják el a saját fejlesztésű szoftvereiktől, hogy azok imádják őket, pedig néha nagyon sok munkájuk van az elkészítésükben.
Kérdező:
Mindig hamis az analógia, amikor egy istent próbálnak összehasonlítani az emberrel. Már ugye, amiatt, mivel az ember nem mindentudó és mindenható, azaz nem TÖKÉLETES, el van nézve neki a tévedés. Az isteneket pedig TÖKÉLETESNEK mondják, ezért minden e világi példálózás fals lesz.
Pont azért sem létezhet (többek között) egy isten, mert tökéletesnek tartják, márpedig az anyagi világban nincs tökéletes entitás (már le sem merem írni az „élőlény” szót, mert feljebb 2 oldallal elmagyarázta egy hívő, hogy az ő istene nem tekinthető élőnek abban az értelemben, ahogy mi azt értjük alatta.)
Persze elfelejtette definiálni, mit értünk „élet” vagy „lét” alatt, ezért aztán jó hülye filozófus módjáta össze is hordott mindenféle halandzsát is róla.
Pontokba szedtem és cáfoltam ÉRTELMES EMBER MÓDJÁRA a mondatait, és kiderült belőle, hogy az egész nem más, mint süket szövegelés. A homo sapiens számára könnyűszerrel belátható logikus következtetésekből egyetlenegy szót sem fogott fel a korlátolt hívő olvasóközönség. Láttam, amikor nem voltam belépve, hogy lenullázták a kommentemet, annyi idő alatt, mialatt el sem lehetett olvasni.
Itt te hiába keresel értelmes párbeszédet vagy vitát. Ha be kéne látni, hogy fáj nekik a saját hülyeségeikből fakadó kognitív disszonancia, egyszerűen elfőne az agyuk, mint a lágy tojás. Nem értik azokat a fogalmakat, amiket leírnak. A -tatlan, -tetlen, ragozások mindig gyanúra adnak okot, illetve a „minden” és „semmi” fogalmak jelentése sem világos számukra.
Meg lehet fogalmazni úgy NYELVTANILAG HELYES mondatokat, hogy azoknak valójában semmiféle értelmük sincs. Ilyenek az ezoterikus idézetek, a Szabó Péter féle kinyilatkoztatások. Mindenki tud ilyen bullshitet írni, hogy aszondja:
„Minden, ami jó, minden, ami szép, úgy válik igazzá, hogy hozzátesz valamit az egészhez, ami által csodálatra méltóvá válik…” – Idézet tőlem. Lájkolják az ilyen baromságokat a FB-on, főleg a csajok, hogy milyen magvas gondolatok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!