Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ha Isten olyan valóban olyan...

Ha Isten olyan valóban olyan bölcs és mindenható, miért várja el, hogy imádják az emberek?

Figyelt kérdés

Sokat gondolkodtam, mivel magyarázzák a keresztény hívők, miért veszik teljesen természetesnek, hogy nekik Isten imádata és a neki való hódolat a kötelességük.

Egy programozót sem ismerek, aki azzal töltené az idejét, hogy olyan programokat fejlesztene, ami őt, az alkotóját isteníti, dicsőíti. Maximum a legalja, kisebbségi komplexusos emberekre jellemző, hogy agyonfegyelmezik a kutyájukat, elérve, hogy az féljen tőlük, vagy pitizésre, alázatosságra nevelik, vagy ugyanígy bánnak a gyerekeikkel, nőjükkel, náluk gyengébbekkel. Értelmes, bölcs ember nem szokott ilyesmikre kényszeríteni senkit. Ha Isten bölcsességéből annyira futja, hogy zsarnokoskodik a saját teremtményein (akiket akár úgy is megteremthetett volna, hogy eleve születésüktől fogva térden kússzanak előtte), miért tartják olyan nagylelkűnek és jóságosnak?

Ezek alapján nekem csak egy korlátlan hatalmat kapott, erőszakos óvodás képe bontakozik ki. Az ő "jósága" nem igazi jóság, mert nem jár áldozattal. Neki minden ingyen van, neki minden erőforrása, ideje végtelen. Ennyi erővel Kim Jong Un is isten. Elvárja és kikényszeríti, hogy imádják, bárkit megbüntethet, akit akar, és szinte bármit megtehet az országában.

2021. aug. 27. 07:26
1 2 3 4 5 6
 1/56 anonim ***** válasza:
43%
Ööö, miért nem választasz másik istenképet?
2021. aug. 27. 07:44
 2/56 A kérdező kommentje:
1: Mert most nincs egy istenképem sem. Eddig is jól elvoltam bármilyen felsőbb hatalomban iránti elköteleződés nélkül, ezután sem tervezek ezen jelentősen változtatni. Nem arról szól a kérdés, mi a bajom a saját istenemmel, hanem mint ateista kérdezem a hívőket a témáról.
2021. aug. 27. 07:55
 3/56 anonim ***** válasza:
46%

Ó, értem, tehát ateistaként tetted fel a kérdést.

Ebben az esetben alapjaiban téves az álláspontod: ez nem a hívők, hanem a te leírásod az Istenről. Honnan gondolod, hogy a hívők és az ateistek leírása egybeesik? Kivel egyeztettél?

2021. aug. 27. 08:13
 4/56 anonim ***** válasza:
66%

Szerintem ez a helyzet: a Biblia csak azt tartalmazza, hogy a zsidók hogyan képzelték el Istent. A Biblia nem Isten szava, hanem egy emberek által írt vallasi irat, amely egy nép (Izrael) legendáit, hagyományait - illetve istenképét tartalmazza. Más népeknek is elképzelték Istent, másoknak is van teremtésmítosza.

Ha az Univerzumnak van teremtője, ő nem szólt, hogy imadjuk. Az, hogy a vállások mit mondanak, számomra jelentéktelen. Az istenképeik nagyon emberiek, nem léteznek, hanem kitalált alakok.

2021. aug. 27. 08:21
 5/56 anonim ***** válasza:
25%

"Sokat gondolkodtam, mivel magyarázzák a keresztény hívők,"

Nem magyarázzák semmivel, arra hivatkoznak, JHVH teremtett, és ezért imádni kell, pont. Ha JHVH létezne, nem érdemelné meg az imádatot, de a kereszténység szemszögéből értelmetlen a kérdés.

2021. aug. 27. 08:23
 6/56 anonim ***** válasza:
58%
Súlyosan szeretethiányos lehet.
2021. aug. 27. 08:41
 7/56 A kérdező kommentje:

3: Nem teljesen légből kapott a leírásom, mert szinte minden vallás centrális motívumai között szerepel az isten/istenek imádata, az alázat, a félelem a nagyságától. Ha én Isten lennék, egyáltalán nem érdekelne, hogy a teremtményeim imádnak-e, szidnak vagy dicsérnek, egyáltalán tudnak-e az én létezésemről, csak örülnék, hogy láthatom, milyen jól működik a világ úgy, ahogy megalkottam.

4: Ez igaz, de a keresztények sokszor nevetségesen komolyan veszik és ebből adódóan félre is értelmezik a Bibliát. A templomok létezése, az imádkozás mint tevékenység sem csak a fanatikosok rutinja, hanem szinte minden hívő természetes és megkérdőjelezhetetlen feladatának tartja. Nekem is az az egyik fő problémám a vallások nagy részével, hogy az istenképeik az ember köré épülnek. Semmiben nem érzem, hogy mi, emberek bármiben eltérnénk más lényektől vagy akár az élettelen dolgoktól.

2021. aug. 27. 08:54
 8/56 anonim ***** válasza:
45%

Kérdező, szerintem te nem tudod, hogy mit is takar Isten imádata... Azt jelenti, hogy rá figyelek, azaz Jézusra és cselekszem az akaratát. És ezt sem azért kéri, mert megalomán, hanem ezt tanácsolja, mivel az embernek ez a legjobb út az életben, nem fog torzulni a pszichéje és áldott lesz az élete

"Semmiben nem érzem, hogy mi, emberek bármiben eltérnénk más lényektől vagy akár az élettelen dolgoktól."

Szóval semmi különbséget nem látsz egy kavics és egy ember közt. Vagy egy macska és egy ember közt. Hmmm... Dílered számát megadod privátban?

Próbáltál már egy aranyhörcsögöt evangelizálni?

2021. aug. 27. 09:20
 9/56 anonim ***** válasza:
44%

Kérdező:

Úgy tűnik, hogy a Biblia istene abban a formában nem létezhet, ahogy le van írva. JHVH kijelenti, hogy irgalmas, de egy embert kivégeztet, aki fát szedegetett szombaton. Embert teremt, majd megbánja. Világos, hogy itt nem a teremtő Istenről olvasunk, hanem a zsidók által felruházott tulajdonságokkal rendelkező istenképről.

De van egy teóriám: Isten kapcsolatba lépett némely emberekkel, de azok elferdítették a róla szóló infókat, ennek eredménye a Biblia, meg talán egyéb vallások is. Kérdés, ezt Isten miért engedné? A legegyszerűbb magyarázat tehát szerintem az, hogy a vállások istenei nem léteznek (ettől még egy, az Univerzumot teremtő Isten létezése szerintem nincs kizárva).

Természetesen a tévedés lehetőségét fenntartom magamnak a teljes témával kapcsolatban.

4-5. válaszoló voltam.

2021. aug. 27. 09:26
 10/56 anonim ***** válasza:
*vallások
2021. aug. 27. 09:27
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!