A román ortodoxok a Hiszekegy elmondása előtt miért mondják hogy ajtók ajtók legyetek bölcsebbek?
MrFreshfreddie: Mit jelent „az ajtók, az ajtók” rész?
Patriarch Prime: A múltban bezárták az ajtókat, hogy az emberek ne jöjjenek be késve, csak az áldozásra.
Dö....egy falat kenyérből nem laksz jól. Én nem áldoztam soha de mindig legelöl ülök és végignéztem meg énekelek amit kell áldozáskor mert már megtanultam.a diakónus után énekelni. Inkább azért lehet hogy a pogányok ne jöjjenek be. Vagyis a kereszteletlenek.
De valamit nem értek: Nálunk az ortodox templomban egész Szent Liturgia alatt Nyitva az ajtó és Bármikor be lehet menni. Akkor mi a francnak mondják az ajtókat? A sok kis kölyök meg baba bemegy az anyjával és őket áldoztatnak kanállal aztán kimennek. Ha nyitva az ajtó akkor eretnekség meg pogányság mondani az ajtókat. Felnőttek alig áldoznak csak kisgyerekek meg nagyon öregek. A legvégén megkenik olajjal meg még kell csókolni az ikonokat előtte, annakelőtte és utána is keresztet vetni és utána ken meg a pap. A pap előtt is keresztet kell vetni Kémes előtt még után is. Ezeket elölről végignéztem. Bár...Nagyboldogasszonykor mentem én is a pópához kenetni magam olajjal mert adtak Maria ikont meg bazsalikomot és hogy kapjak. Tuti hogy még nem esett le a pópának hogy református vagyok mert megkent szentelt olajjal..D..
Aurélia te most református vagy aki szeretne áttérni ortodox keresztény hitre ? Mert többször büszkén nyilatkozod, hogy református vagy, de állandóan az otodox liturgiáról beszélsz.
Abdullah
Áttérni nem szeretnék és nem 8s fogok. De a szívem csücske az ortodox vallás. Ma délután is voltam templomban. Én szeretem.a románokat és általa a vallásukat az ortodoxiát is. Az ők hitük az én hitem is a Szívemben. És a múlt héten láttam hullócsillagot és azt kívántam bárcsak tudnám meg mit jelentenek az ortodox Liturgián a dolgok, az összeset.
Miért legyezik az Oltáriszentséget mikor mondják a Hiszekegyet, miért tömjéneznek,miért mondják meg most is az ajtókat, miért kell mindig és állandóan keresztet vetni, miért kell a Szenteket és Szűz Máriát imadni, miért kell ikont csókolni, miért alakul át Jézus teste és vére és hogyan ha nem látjuk hogy Jézus jelen van, miért kell bojtolniuk, miért ünneplik Keresztelő (János lefejezését, miért örülnek neki, stb??? És az összes dolgot szeretném megtudni, amit az ortodox Hívek tudnak. Nem amit a pap tud hanem ami a Hivekre tartozik. Van otthon egy 50 éves könyvem, Johanna nőpápa a cime, abból megtudtam az ortodoxok miért vetik a keresztet jobbról balra. Amikor megtudtam rögtön azt éreztem hogy én is úgy és ezt hiszem, vallom és csinálom. Azóta a katolikus templomban is jobbról barla vetem a keresztet. Engem nem érdekel a katolikus miért veti barlol jobbra. Számomra Csak Az Ortodox Keresztvetés A Helyes És A Biblikus mióta elolvastam mit jelent. És ha a többi szokásuk az is tudnám mit jelentenek azokat is elhinnék szó nélkül és nem kételkednek bennük. Az ortodoxok jelképekben gondolkodnak és szeretném.megérteni.
Egyszer voltam egy szerb templomban (ők inkább görögkeletiek talán) ahol volt egy tábla, amit már legalább 500 éve csókolgatnak a hívek.
Plusz a falra volt festve a pokol a bűnösökkel együtt... érdekes volt.
A nők és a férfiak külön ajtón tudnak belépni a templomba. És a pópa háttal áll a híveknek "mise" közben.
Mondjuk számomra ezek a bálványimádás megtestesülései, illetve abban a templomban egy muszlim testvérem is meghalt a múltban, valószínűleg halálra rémült az ikonoktól, amiket valamiféle ördögök képmásainak vélt.
De kulturális szempontból érdekes volt igen.
Abdullah
Az a helyes ha háttal áll. A Szentségeket kell imádkozni és nem.a néphez ahogy a katolikusok teszik. Én Csak Azt Tartom Helyesnek ha a Szentségek felé imádkozik a pap háttal a népnek. A nép is Azokhoz imádkozik meg a pap is. Így a Helyes. Ezt sikerült megtudjam miért áll háttal a népnek és Kizárólag ezt tartom helyesnek. Mikor megald minket vagy felolvas vagy prédikál.akkor Természetesen Szembe áll a néppel. Csak Mikor Imádkozik áll háttal mert nem.a Szentségek el fordít hátat!!
Az nagyon jó hogy külön mennek be a nők meg a férfiak a templomba. Ahol én laktam, a református templomba is külön jöttek be a nők meg a férfiak és külön padsorban is ültek és jelenleg is úgy van. Az az igazi.
A szerbek Ortodoxok.
Vagy Mária, Jézus vagy valamelyik Szent ikonját csókoljak. Minden ortodox templomnak van ....mi román ortodoxok úgy mondjuk ( vagyis mondják) hogy hramul....az ilyen védőszent féle. Nekünk vagyis amekyik templom mellett lakom Sfântul Ierarh Nicolae meg Sfântul Mucenic Gheorghe a hramjai vagyis védői.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!