Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A román ortodoxok a Hiszekegy...

A román ortodoxok a Hiszekegy elmondása előtt miért mondják hogy ajtók ajtók legyetek bölcsebbek?

Figyelt kérdés
Mindig az ajtókat hívják hogy legyenek bölcsek azután le kell térdelni és elmondani a Hiszegyet románul. A www.doxologia.ro oldalon van rá válasz de nem értem románul.
2021. aug. 15. 15:14
1 2 3 4 5
 1/42 A kérdező kommentje:

Mikor a Google fordító a kiírták egy olyan fordítást adott le ami istenkáromlásnak is beillett volna és más fordító oldal se fordít rendesen. Egy mezei ortodox hívő nem hiszem hogy tudná mi a magyarázata, olyan papot meg nem tudok aki tudna magyarul és elmagyarázta nekem.

A Doxologie oldalon annyit hámoztam ki hogy az ajtók nem szószerinti ajtók hanem valamit jelképez és valami katekumenek is vannak írva de nem értem mi az. Mivel nem tudok románul nem tudom kihámozni a jelentését. Néztem ma a templomba az ajtó felé is mikor mondták és mégse jöttem rá miért mondják és mindig mondják. Az nem igaz hogy mert református vagyok én nem tudhatom mert van akiknek Isten nem ad világosságot a dolgok megértéséhez. Nem a keresztség számít hanem hogy mi érdekel, mit tudsz. Ahogy az ortodox kersztvetés lényegét és Csakis Azt megértem és lassan a tömjénnel is kezdek kibékülni (meggyónom már nem igen érzem a szagát, direkt belehajolok a füstbe és akkor is csak gyengén érzem vagy nagyon jó illatos szagot érzek) így az ajtós dolgot is megérteném. Meg azt is jó lenne tudni miért legyezik az Oltáriszentséget miközben mondjuk a Hiszekeggyet.

Én keresztény reformatus vagyok de soha nem voltam az a nagy református aki más templomba be nem tenne a lábát. 9 éves koromtól ( mióta az iskolában havonta egyszer katolikus vallasoóra volt mert a tanárnő nem jött be) érdekelt a katolikus vallás, 17 éves koromtól az ortodox is. Nem tudok elképzelni olyan reformatust a mai világban aki ne tudná keresztet vetni és Szűz Máriát ne ismerné se a főbb Szenteket meg az ünnepek napját.

2021. aug. 15. 15:24
 2/42 anonim ***** válasza:
87%
Belinkeled az oldalt a doxologia oldalról, ami ezzel foglalkozik?
2021. aug. 15. 15:41
 3/42 anonim ***** válasza:
100%

Rossz a google fordítás, nehogy higgy neki !

Helyesen: "Az ajtókat, az ajtókat! Bölcsességben figyeljük !"

Van ortodox imakönyvem, onnan másoltam ki neked.

2021. aug. 15. 16:15
 4/42 A kérdező kommentje:
De legyszives miért mondják hogy az ajtókat az ajtókat és hogy bölcsesség én figyeljük? Nem pogányok mert nekik mi reformátusok vagyunk eretnenek akkor miért hívják az ajtókat?? És mit kell rajtuk bölcsesség én figyelni??
2021. aug. 15. 20:08
 5/42 A kérdező kommentje:

[link]

Könyörgöm firdits le már valaki.

2021. aug. 15. 20:09
 6/42 A kérdező kommentje:
Fordítsa.
2021. aug. 15. 20:09
 7/42 A kérdező kommentje:

[link]

Le lehetne ezt is fordítjuk hogy egyezik e az előzővel. Hogy egységes dolgot vall e az ortodox egyház.

2021. aug. 15. 20:40
 8/42 anonim ***** válasza:
0%
Aurelia egy troll.
2021. aug. 15. 20:53
 9/42 A kérdező kommentje:

Ez nem igaz!!! Csak tudni szeretném. Én Romániába járok az ortodox templomba és érteni szeretném miért mondják. És azt is szeretném megérteni mi az a Szent Levegő?? És miért kell a Szent Adományok fölött mozgatni a terítő míg mondjuk a Hiszekeggyet? Melyik bibliai eseményt jelképezi?

Ugye tudod hogy a legtöbb előítélet a vallások iránt a Tudatlanságból fakad. Azért előítéletes egy Protenstans mert nem érti meg az apostoli egyházak szokásait. Minden előítéletet a Tudás számol fel,hl ha elmagyarázzák érthetően és megtudod mit miért csinálnak. A keresztvetés iránt nincs előítélet bennem mert sikerült magyarul elolvassák valahol hogy avval vallják meg hogy keresztények meg én is szoktam keresztet vetni mikor valamitől megijjedek. 10 éves koromban féltem a kutyáktól és mikor jöttünk a hegyen hazafelé mától sokszor a földúton a kóbor kutyák jöttek utánunk és utaztak meg vicsorogtak. Én még mindig úgy megijedtem hogy mindig vetettem magamra a keresztet,többször és mondtam.azudvozlegyet,anyu alig tudott továbbvinni mert megmeredtem. Mert előzőleg megharapott egy farkas kutya és akkor is megijedtem és letérdeltem és a keresztvetes után megmeredtem és ölbe kellett bevigyenek mamához és azóta félek a kutyáktól. A lényeg a Tudás felszámolja a vallási előitéletet. Ha a reformátusok tudnak hogy a katolikusok miért imádkoznak Szentekhez meg Szűz Máriához akkor egyikünk se hívná őket balvanyimadoknak mint ahogy a keresztvetését is megtanultuk. Gondolom ha én tudok mind2 módon keresztet vetni akkor a többi református vallású is kell tudjon meg a református pap.

2021. aug. 15. 21:19
 10/42 anonim ***** válasza:
100%

Szia Aurelia!

A gyakorlat egészen az őskeresztény időkig nyúlik vissza. Mivel az eucharisztikus liturgia kezdetét jelenti, ami főbenjáró bűnnek számított a római üldöztetések idején. Ezért szóltak az ajtónállónak, hogy zárja be az ajtókat, nehogy illetéktelen jöjjön be a szertartásra. Erre emlékszik ez a gesztus. Később bevették a liturgiába is, e lényegi mondandója változatlan marad: az illetéktelenek kizárása. A megváltáshoz méltónak kell lenni, ezért aki nem keresztény, annak először meg kell keresztelkednie, hogy részt vehessen a szertartáson.

A Szent Levegő alatt gondolom az áert érted, és a Szentlelket jelképezi, ami szél formájában járta át a közösséget pünkösdkor. Ezért "legyezik" vele az Adományokat. Ha jól tudom, de amúgy nem vagyok ortodox, szóval lehet, valaki nagyobb tudású kijavíthat.

2021. aug. 15. 22:13
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!