Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A román ortodoxok a Hiszekegy...

A román ortodoxok a Hiszekegy elmondása előtt miért mondják hogy ajtók ajtók legyetek bölcsebbek?

Figyelt kérdés
Mindig az ajtókat hívják hogy legyenek bölcsek azután le kell térdelni és elmondani a Hiszegyet románul. A www.doxologia.ro oldalon van rá válasz de nem értem románul.
2021. aug. 15. 15:14
1 2 3 4 5
 11/42 A kérdező kommentje:
Azért értem. De akkor se fohlgom fel miért legyezik az adományokat?
2021. aug. 15. 22:51
 12/42 A kérdező kommentje:
Azt se értem miért jelképezi a Szentlelket az aer? De azt már felfogtam hogy illetéktelen nem mehet be és azért mondják az ajtost. A bölcsek meg lehet azért hogy bölcsen értsük amikor megvalljuk hitünket, hogy felfogjuk amit mondunk. De azt se értem ha most már boldog boldogtalan bemehet ( mint én is aki Protenstáns) és állandóan nyitva van az ajtó akkor miért őrizték meg a szokást? Vagy lehet Szent Pál írta hogy a hagyományokat meg kell őrizni és azért.....
2021. aug. 15. 22:54
 13/42 anonim ***** válasza:
100%

Azért mert hagyomány 🤭

felteszem ez emlékeztet arra, hogy ez nem volt mindig így, és a keresztényeknek számolniuk kell azzal, hogy üldözhetik őket.

Az Adományokat gondolom azért legyezik, mert így jelenítik meg a Szentlélek működését, ami által a kenyér és a bor Krisztus Testévé és Vérévé változik.

2021. aug. 15. 23:03
 14/42 A kérdező kommentje:
Bár én ismernek úgy az ortodox vallást mint te előző. Én ortodox országban élek és jó lenne ismerni mi miért van. Én az ortodox kolostorra is kíváncsi volnék de tudom hogy ott nem tudnék ( apáca sem lenni) ortodox ként viselkedni és azért nem megyek. Mert egy kolostorban nem tehetem meg hogy nem csókolom meg az ikonokat, kihagyom egy egy kereszrvetést mert egy Szent Liturghia alatt Legalább 50 alkalommal kell de még többször,meg a Szentáldozást se hagyhatnam ki. Ezért bármennyire is kíváncsi lennék hogy élnek egy ortodox kolostorban nem mennek mert tudom hogy nem nekem való.
2021. aug. 15. 23:18
 15/42 A kérdező kommentje:
Most már nincs ajtonallo. Mondom hogy én is bemenetek mint református. És sokszor van hogy a 10 órakor kezdődő Szent Liturgiara 11 órakor menek a kisgyermekesek hogy áldoztassák.a piciket a kanalas dologgal.
2021. aug. 16. 10:49
 16/42 anonim ***** válasza:

Persze, ezért hagyomány, maga az eredeti indok már nem releváns úgy 1600 éve, mióta a kereszténység államvallás lett a Római birodalomban.

Egyébként sokat én sem tudok róla, te vsz több ortodox misén jártál, mint én.

Amúgy ha mondjuk kipróbálni nem is lehet, azért még beszélgethetsz ortodox szerzetesekkel, ha kíváncsi vagy, milyen életet élnek.

2021. aug. 16. 20:00
 17/42 A kérdező kommentje:
Addig legyezik a Szent Adomanyokat mig a Hiszekegyben el nem hangzik hogy Jezus feltamadt. Mirt csak aqddig legyezik a Szent Aert? En sajnos nem tudok romanul es a gyalazatos google fordito nem forditja le es hiaba van elottem az ortodox oldal romanul nem ertem. A google is az ortodox egyhaz tulajdona kek legyen akkor a vallasi dolgot leforditna.
2021. aug. 16. 20:41
 18/42 anonim ***** válasza:

Szerintem az csak helyi sajátosság, ebben a videóban például egy angol nyelvű ruszin szertartás Amerikából, itt majdnem egész végig "legyezi" :) nem hiszem, hogy van különösebb jelentősége, mikor hagyja abba.

[link]

2021. aug. 17. 19:11
 19/42 anonim ***** válasza:

Nézd, ilyet is találtam 🙂

[link]

Ez a legrészletesebb értekezés, de csak ha megy az angol.

2021. aug. 17. 19:28
 20/42 anonim ***** válasza:
Jé, itt is megkérdezik az ajtós dolgot (a 18-as linkjén).
2021. aug. 17. 22:54
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!