Miért pont a keresztény istenben hiszel?
Bocs, nem tudok számolni:
Herodotosz az i.e. 5. sz-ban élt, vagyis kb. 2000 (!) év állt rendelkezésre, hogy a félbehagyott tornyot befejezze valaki más.
Egyébként elgondolkoztam azon, hogy egy ilyen bábeli eseményről mi lehetne a perdöntő bizonyíték, amit mindenki elfogadna.
Elképzeltem, hogy mondjuk, ha ma délelőtt történt volna ez az egész egy felhőkarcoló építkezésen …
Tegyük fel, hogy Te egy amerikai rendőr vagy, aki 10 nyelven beszélsz. (Bocs, magyar rendőrrel képtelen voltam elképzelni … 😊 ) A társaddal az említett építkezés felé haladtok és azt látjátok, hogy a daruk állnak és a munkások egymással üvöltöznek, hadonásznak verekednek.
„Na, itt munka van, tegyünk rendet!”
Odamentek az egyik csoportosuláshoz.
„Uraim, mi folyik itt, miért nem dolgoznak?”
Erre a munkások egymás szavába vágva kezdenek beszélni, csakhogy az egyik angolul, a másik spanyolul, a 3. magyarul, a 4. lengyelül, az 5. kínaiul … stb. (Te érted, mert 10 nyelven beszélsz)
„Én vagyok a darusok munkavezetője, kiosztottam a feladatot a fiúknak, de ahelyett, hogy elkezdenék végre a munkát, itt karattyolnak, halandzsáznak összevissza”
„Én nem tudom, mi történt a főnökkel! Reggel együtt kávéztunk, akkor még tudott normálisan beszélni. Most meg úgy beszél, mint a mexikói anyósom, de azt a banyát se értem soha, így a főnököt se. Mondtam neki, hogy elég a tréfából és mondja már el mi a mai munka, de hajthatatlan.”
„Én kőműves vagyok, ahogy a társam, a Józsi is. Reggel elkezdtük ezt a falat rakni, de amikor szóltam a Józsinak, hogy adja már ide a fánglit, úgy csinált, mintha nem értené. Mondtam neki, hogy ne szórakozzon már, délre kész kell legyünk a fallal! Erre meg valami halandzsa nyelven itt hadovál nekem egy fél órája, Bezzeg, amikor megkívánta fánkjaimat, akkor még tudott normálisan beszélni…”
stb. stb.
Mondod a társadnak:
„Na, ennyi elég is! Ezek a külföldi vendégmunkások mind be vannak szívva! Valami nagyon kemény raveparty lehetett itt reggel. Esetleg a kávéjukba meg a fánkba tettek valamit. Csomagoljuk össze az egész bagázst, bevisszük őket az örsre, aztán a kábszeresek majd kiderítik, hogy honnan szedték a drogot…”
„maradt abból a kávéból? Vigyük be azt is mintának!”
És a végkövetkeztetés:
„Mivel az lehetetlen, hogy egy láthatatlan hatalom zavarta volna össze a nyelvüket, egyértelmű, hogy itt mindenki meghülyül, beszívott és valahogy úgy maradt. Valahogy elfelejtettek angolul, egyszerű emlékezetkiesés, a drogok okoznak ilyet. „
Ennyi.
Mivel az eredeti kiinduló pontunk az, hogy ilyen márpedig nincs, nem létezik, lehetetlen, ezért el sem gondolkodunk azon, hogy mi van, ha mégis. Mert hát ugye minek fecséreljük az időt arra, ami lehetetlen …
Pedig hány meg hány ilyen dolog létezik a világunkban, amire nemrég jöttünk rá, hogy ilyen van, azelőtt pedig boszorkányságnak, lehetetlennek tartottuk.
Mint a dédnagymamám, aki a családi legenda szerint nem volt hajlandó beleszólni a telefonkagylóba, mert az lehetetlen, hogy valóban az unokája szól belőle, mert hát bele se fér!!! Nooormááális?!?! hogyan szólhatna a telefonkagylóból az a drága gyermek, ha bele se fér! Ez csakis valami démon, vagy más boszorkányság lehet!
Pedig a legnagyobb felfedezések úgy szoktak megszületni, hogy az elme nyitott mindenre, sőt bármire:
Lássuk, mi történik!
Mi van, ha mégis? …
1,
"Herodotosz az i.e. 5. sz-ban élt, vagyis kb. 1000 év állt rendelkezésre, hogy a félbehagyott tornyot befejezze valaki más."
Lehet, hogy valamit félreértek, de mintha a történet arról szólna, hogy Isten azért zavarta össze a nyelveket, hogy ne épüljön fel a torony.
2,
"A Borsippa felirat „a nyelvek tornyáról” beszél/ír."
"Borszippáról először Hammurapi írt törvénykönyvében, építkezései felsorolásakor. A helyreállított régi szentélyek között említi az Ezidát, Nabu isten templomát. Borszippa az asszír uralom alatt is virágzó város volt, fénykorát azonban az újbabilóni időszakban élte, és ekkor teljesen újjáépült, második Babilonnak is nevezték. " [link]
"Borszippa állott. II. Nabú-kudurri-uszur király feliratát is megtalálták négy agyaghengeren az épület négy sarkán, amelyben elmondja, hogy az elhanyagolt tornyot, amely Bél–Nabún szentélye volt, helyreállíttatta. Az épület hét emelete a hét bolygó istenségeinek volt szentelve, azok színére festve. Mivel azonban Borszippa és Bábel között mindig különbséget tesznek és Bábelben több hasonló építmény volt, igen valószínűtlen, hogy a szentírás elbeszélése éppen e toronyhoz fűződik. Az a föltevés, hogy a feliratokban a „bábeli nyelvzavar"-ról szó lenne, valamint „Borszippa" azon etimológiája, mely szerint „nyelvtornyot" jelentene, teljesen alaptalan. "
Ez a wikis leírás ellent mond neked.
Mivel én sajnos nem találtam forrást a Borsippai feliratra vonatkozóan, tisztázandó a kérdést, linkelnél az állításodra (felirat jelentése) vonatkozó forrást?!
3, Ha jól értelmezem valamennyi rom (így a Hérodotosz által említett is) zikkurat volt, azaz négyszögletű alaprajzú lépcsőzetes oldalú, piramis alakú építmény. Ezek pedig egyszerű matematikai belátással sem érhetnek az égig, mert az élek/oldalak hajlásszöge determinálja az elérhető magasságot.
4,
"„Koldewey tehát Nabukodonozor Babilonjára talált rá. Nem ásott ki egyebet, mint a roppant alapzatát. De a megtalált feliratokból tudta, hogy egykor itt állt a torony, melyről a Biblia beszél (ami kétségkívül létezett), és ami Hammurapi ideje előtt elpusztult."
"The temple comprised a 76m (250ft) tower with triple staircases leading to elevated sanctuaries dedicated to various Babylonian gods. This tower – or ziggurat – is likely to be the Biblical ‘Tower of Babel’. "
Tehát a torony ugye az idézett szöveg alapján Babilon isteneinek volt szentelve.
"
3 És mondának egymásnak: Jertek, vessünk téglát és égessük ki jól; és lőn nékik a tégla kő gyanánt, a szurok pedig ragasztó gyanánt.
4 És mondának: Jertek, építsünk magunknak várost és tornyot, melynek teteje az eget érje, és szerezzünk magunknak nevet, hogy el ne széledjünk az egész földnek színén."
Azért itt érzek némi ellentmondást...
Egyéb iránt mint tudjuk egyes leírásoknak lehet valós alapja, amit az emberi képzelet kiszínez... (Pl sárkányok)
Számomra elképzelhető, sőt valószínű megfejtése a történetnek, hogy a Biblia a maga sajátos módján átértékelve a valóságot az akkori zsidó emberek vallásos látásmódjával megőrzi a Babilonban épült számukra hihetetlen méretű építmény emlékét, beleszőve az istenük nagyságát alátámasztó szálat. Ez egyéb iránt mai szemmel nem nagyság, hanem éppenséggel kicsinyes hiúság:
"
6 És monda az Úr: Ímé e nép egy, s az egésznek egy a nyelve, és munkájának ez a kezdete; és bizony semmi sem gátolja, hogy véghez ne vigyenek mindent, amit elgondolnak magukban.
7 Nosza szálljunk alá, és zavarjuk ott össze nyelvöket, hogy meg ne értsék egymás beszédét."
Továbbá igen érdekes ellentmondás:
Mit is ír a Biblia???
Mózes 1.10
"
1 Ez pedig a Noé fiainak, Sémnek, Khámnak és Jáfetnek nemzetsége; és fiaik születének az özönvíz után.
2 Jáfetnek fiai: Gómer, Mágog, Madai, Jáván, Thubál, Mésekh és Thirász.
3 A Gómer fiai pedig: Askhenáz, Rifáth, és Tógármah.
4 Jávánnak pedig fiai: Elisah, Thársis, Kitthim és Dodánim.
5 Ezekből váltak ki a szigetlakó népek az ő országaikban, mindenik a maga nyelve, családja és nemzetsége szerint.
6 Khámnak pedig fiai: Khús, Micráim, Pút és Kanaán.
7 Khúsnak pedig fiai: Széba, Hávilah, Szábthah, Rahmáh, Szabthékah. Rahmáhnak pedig fiai: Séba és Dédán.
...
32 Ezek a Noé fiainak családjai az ő nemzetségeik szerint, az ő népeik között, és ezektől szaporodának el a népek a földön, az özönvíz után.
"
Kiemelve:
"Ezekből váltak ki a szigetlakó népek az ő országaikban, mindenik a maga nyelve, családja és nemzetsége szerint."
"NYELVE szerint..."(!!!)
Igen ám, csakhogy alig valamivel később(!!!) ez olvashatjuk:
"
1 Mind az egész földnek pedig egy nyelve és egyféle beszéde vala.
2 És lőn mikor kelet felől elindultak vala, Sineár földén egy síkságot találának és ott letelepedének.
3 És mondának egymásnak: Jertek, vessünk téglát és égessük ki jól; és lőn nékik a tégla kő gyanánt, a szurok pedig ragasztó gyanánt.
"
Tehát egyrészt Noé fiai és unokái szétszélednek a világ négy sarka felé benépesíteni az özönvíz után halott földeket saját nyelvükön beszélve, MÁSRÉSZT kelet felől elértek egy síkságra ahol nekiálltak felépíteni Bábel tornyát, amihez kb 85 millió téglát használtak fel.
("Valamennyi babiloni városnak megvolt a maga zikkuratja, de egyik sem versenyezhetett „Bábel tornyával”. 85 millió téglát használtak fel az építkezéshez.")
Még itt is van némi gond:
"
8 Khús nemzé Nimródot is; ez kezde hatalmassá lenni a földön.
9 Ez hatalmas vadász vala az Úr előtt, azért mondják: Hatalmas vadász az Úr előtt, mint Nimród.
10 Az ő birodalmának kezdete volt Bábel, Erekh, Akkád és Kálnéh a Sineár földén.
"
Azaz Bábelt Nimród alapítja Sineár földjén, ám csak jóval azután, hogy már szétszéledtek a népek. Ez bizony megint csak összeférhetetlen azzal az állítással, hogy a bábeli torony építésekor még együtt volt mindenki és egy nyelvet beszélt.
Kedves Darkmoon80!
Lépjünk tovább az Özönvízre:
„Az adott időintervallumban kimutatható-e egy olyan törés az emberiség történelmében, melynek során az addigi kultúra helyét a zsidó kultúra (vallás, művészet, nyelv/írás, építészet, kézművesség) vette át?”
A válasz igen is, meg nem is.
Törés a Föld, a klíma, a növényzet és az állatvilág állapotában kimutatható.
- A Pangea szétcsúszott valamitől (vajon mitől?),
- azelőtt nem volt szivárvány, utána lett, tehát a nap fényét addig valami megszűrte a légkörben (pl. sűrű vízburok), utána meg „kisütött a nap” és létrejöhetett a szivárványnak nevezett fénytani jelenség, ami Isten ígéretének a záloga:
„soha többé nem pusztítom el Földet víz által” …
persze, mert a „boltozat feletti vízek”, a sűrű felhőburok víze már a földön van, nem tud többé özönvízet okozni.
- Az olajmezők sűrű trópusi növényzetből keletkeztek. Még a sarkokon is van, ami azt jelenti, hogy egykoron az egész Földön trópusi növényzet volt. A sűrű vízburok üvegházként összegyűjtötte és egyenletesen szétterítette a Nap melegét.
- Dínók kihalása. Talán túl nagyok voltak. Szerencsétlen Noénak kb 10x akkora bárkát kellett volna nekik építeni. Ráadásul mivel a növényzet jócskán megritkult, amíg víz borította a Földet, hiába vitte volna be őket Noé a bárkába, éhen haltak volna, vagy megették volna a többieket.
Úgyhogy szerintem őket a Jóisten „elengedte”.
Érdekes, hogy a dínó leletek a Jura rétegben szoktak lenni (Ld. Jurassic park). És közvetlenül a Jura réteg után következik a Kréta, ami pedig az Özönvíz egyik tárgyi bizonyítéka. (de erről majd később)
- Hallottam olyat is, hogy a Föld tengelye akkor dőlt meg, de ezt nem tudom mennyire hiteles, ehhez nem értek és nem is jártam még utána, csak érdekességként biggyesztem ide.
„kimutatható-e egy olyan törés az emberiség történelmében, melynek során az addigi kultúra helyét a zsidó kultúra (vallás, művészet, nyelv/írás, építészet, kézművesség) vette át?”
Így ebben a formában nem.
Ki mondta, hogy az Özönvíz előtt létezett „addigi” kínai, indiai, stb kultúra? 😊
Olvastam azt az 51-es hozzászólásodat. Szép munka, tök jól összeszedted.
Az általad felsorolt kultúrák mindegyike az i.e. 3. évezredben (azaz az Özönvíz után) indul, még az 1. (kínai) Hiah dinasztia is. Egyedül azok az „ie. 8-9. évezredből származó leletek” lógnak ki a sorból.
Azokra pedig az lehet a magyarázat, hogy az Özönvíz előtti időből származó leletek esetében a C12-es szénizotópos és a hasonló kormeghatározási módszerek kudarcot vallanak, mert állandó (fix) felezési időt feltételeznek. Holott pont az Özönvíz miatt megváltoztak légköri viszonyok (lásd fentebb) és ugrásszerűen megnövekedett kozmikus sugárzás, ami pedig ezeknek a labilis szénizotópoknak a felezési idejét is változtatta.
„az addigi kultúra helyét a zsidó kultúra (vallás, művészet, nyelv/írás, építészet, kézművesség) vette át?”
Ki mondta, hogy az „addigi kultúra helyét a zsidó kultúra vette át”? 😊
Noé nem volt zsidó. A zsidók ősatyja Ábrahám, aki 11 generációval Noé után született.
A ma ismert zsidó kultúra pedig a honfoglalásukkal kezdődött kb. ie. 15-16. században. Vagyis kb 1000 évvel Noé után.
„Kérdezd meg tőle, mi a véleménye az olyan történelmi eseményről, aminek a feltételezett bekövetkezési időszakában semmilyen lehetőség sincs a megtörténtére, valamint tárgyi bizonyíték sincs a megtörténtére, valamint nagyjából az összes természettudományos bizonyíték (* majd később részletesen) amellett szól, hogy fizikailag lehetetlen a bekövetkezte.”
Jaj ne… egy újabb „Állító kérdés” … 😊
„aminek a feltételezett bekövetkezési időszakában semmilyen lehetőség sincs a megtörténtére,”
szerinted …, mert eleve kizárod azt a lehetőséget 😊
„valamint tárgyi bizonyíték sincs a megtörténtére”
De van.
Ha tudsz angolul, szeretettel ajánlom Dr Walter Veith zoologus, genetikus professzor előadását itt:
(most találtam egy alámondásosat, kicsit furi, de legalább magyar)
02. Walter Veith: Egyetemes özönvíz - YouTube
Egy pár mondat kedvcsinálónak:
Mindenki ismeri a földtörténeti rétegeket, vagy legalábbis tanultuk föciből. Pl. kambrium … karbon… triász… jura, kréta … stb. Ezeknek általában adott a sorrendje, de a teljes rétegrend sehol nem található meg a Földön, hol egyik, hol másik hiányzik, kivéve egyet: a Krétát. Ez mindenhol megtalálható. Sarkkör, mérsékelt égöv, egyenlítő … mindenhol.
A Kréta réteg vízi állatok, növények elmeszesedett maradványait tartalmazza.
A lényeg, hogy vízi!
Mindenhol.
De a Prof még mond egy csomó más érdekes tényt is ezzel kapcsolatban.
Szerintem érdemes meghallgatnod. ha másért nem, csak hogy ízekre szedhesd, ha gondolod … 😊
„nagyjából az összes természettudományos bizonyíték (* majd később részletesen) amellett szól, hogy fizikailag lehetetlen a bekövetkezte.”
Na, akkor majd később, mert már így is zombi leszek holnap … 😊
"Lépjünk tovább az Özönvízre:"
Egy másik vonalon futtathatjuk persze azt is párhuzamosan,
de azért a 63-as hozzászólásban feltett kérdéseimre is választ várnék!
Dolgoztam vele eleget, szeretném megismerni a válaszaidat.
Van időd megírni, amíg megszületik az özönvízre vonatkozó hozzászólásodra vonatkozó reflexióm.
Röviden összefoglalva, az alábbiakra lennék kíváncsi a Babiloni torony témakör lezárásához:
(részletesen lásd a 63-as hozzászólásomban)
1, Hogyan épülhetett fel a torony Isten akarata ellenére akár később is?
2, Borszippai "nyelvek tornya" - honnan származik az infód?
3, Égig érő torony? fizikai képtelenség - ezt Istennek tudnia kellett
4, Koldewey milyen feliratot talált?
5, Bibliai ellentmondások feloldása a népek és nyelvek keletkezésével kapcsolatban.
"„Az adott időintervallumban kimutatható-e egy olyan törés az emberiség történelmében, melynek során az addigi kultúra helyét a zsidó kultúra (vallás, művészet, nyelv/írás, építészet, kézművesség) vette át?”
A válasz igen is, meg nem is."
"Törés a Föld, a klíma, a növényzet és az állatvilág állapotában kimutatható."
Tehát ezek szerint az emberi kultúrában nem.
" A Pangea szétcsúszott valamitől (vajon mitől?)...."
Most ez ugye vicc volt???
Melyik időintervallumot is jelölted meg??
"
Eszerint a könyv szerint Kr.e. 2348-ban volt.
De a könyv megjegyzi, hogy más források más dátumokat számoltak ki, pl.: 2288, 2352, 2482, 2998, 3146, 3155, 3246.
Vagyis egy 1000 éves intervallumot látok."
A Pangea szétcsúszását te ebbe a korszakba teszed?
Érdekes.
A válaszod többi részére majd később reagálok, mert már későre jár.
Kedves SolaScriptura!
Látom, nem túl rég gyakorizol. Ha nem így lenne, akkor tudnád, az általad felsorolt kreacionista "bizonyítékok" sajnos kiábrándítóan butácskák (sokan próbálkoztak már velük, de vajmi kevés sikerrel).
A nagy részük természettudományos képtelenség, a maradék egyszerű hazugság (ne érts félre, nem te hazudsz, hanem csupán naivan elhitted mások hazudozását).
"- A Pangea szétcsúszott valamitől (vajon mitől?),"
Olvass utána: geológia, kontinensek vándorlása.
"- azelőtt nem volt szivárvány, utána lett, tehát a nap fényét addig valami megszűrte a légkörben (pl. sűrű vízburok), utána meg „kisütött a nap” és létrejöhetett a szivárványnak nevezett fénytani jelenség, ami Isten ígéretének a záloga"
Ugye tudod, hogy elvileg ember élt akkortájt a bolygón (hiszen Noé megépítette a bárkát), az általad vázolt kép pedig egy halott bolygófelszínt mutat, ahol nem esik az eső, nem süt a Nap, a zárt felhőtakaró alá nem jut elég fény az élethez (nem teremnek a növények - hogyan is legeltek Ábel birkái?).
"- Dínók kihalása."
Szomorú...
Hallottál a dínókról, de a kihalásuk kapcsán arról nagyvonalúan elfeledkezel/nem veszel tudomást, hogy:
- Nem egyszerre haltak ki, hanem a kőzetrétegekben bizonyos korokra jellemzően bizonyos dínók haltak ki, míg más dínók éppenséggel színre léptek.
- NINCS olyan kőzetréteg, amelyben az özönvíz egymás mellé halmozta volna az EMBERI és a DÍNÓ csontokat, ami a vízbe fulladt emberi civilizáció és a dínók özönvíz okozta EGYIDEJŰ kihalásának egyértelmű következménye lenne.
Az élőlények evolúciós változása (bizonyítás: biológia, genetika, paleontológia) és a Föld geológiai változásai nem férnek össze a teremtett világ bibliai elképzelésével.
"Ráadásul mivel a növényzet jócskán megritkult, amíg víz borította a Földet..."
Az egész földfelszínt egy évnél hosszabb ideig borító víz alatt konkrétan elpusztult volna a növényzet.
Vajon miképpen is maradtak életben a bárkából kiengedett növényevők?
Hát a ragadozók? Ők talán megették a növényevőket, de azokból ugye igen csak korlátozott volt a készlet! Amit elfogyasztottak, az egyben ki is halt.
"hiába vitte volna be őket Noé a bárkába, éhen haltak volna, vagy megették volna a többieket."
Ez ugye nem csak a dínókra igaz, hanem valamennyi speciális étrendű állatfajra: hangyászsün, koala, stb...
valamint az összes ragadozó fajra.
"Érdekes, hogy a dínó leletek a Jura rétegben szoktak lenni..."
Ott is. De álljunk meg egy szóra!!!
Júra RÉTEG???
Kréta RÉTEG???
Ezek miképpen keletkeztek? Kérlek mesélj a keletkezésükről.
Mikor, miképpen alakultak ki?
"És közvetlenül a Jura réteg után következik a Kréta, ami pedig az Özönvíz egyik tárgyi bizonyítéka."
Biztosan nem, de erre majd akkor térek ki, ha már leírtad, miképpen is keletkeztek ezek a rétegek!
Várom válaszod!
"„az addigi kultúra helyét a zsidó kultúra (vallás, művészet, nyelv/írás, építészet, kézművesség) vette át?”
Ki mondta, hogy az „addigi kultúra helyét a zsidó kultúra vette át”? 😊
Noé nem volt zsidó. A zsidók ősatyja Ábrahám, aki 11 generációval Noé után született."
Nos ez valóban igaz.
A zsidó nép helyett Noé népének kultúráját értsd akkor a kérdésemben.
Tehát nem egyiptomi (hieroglifás írás, sajátos ábrázolásmód a festményeken, temetkezési szokások, piramis építés), nem kínai (iparművészet, edények....), stb..., hanem sajátosan Noé népének szokásai (pl. egyistenhit, áldozási szokások, művészet, ipar(!)).
"
Az általad felsorolt kultúrák mindegyike az i.e. 3. évezredben (azaz az Özönvíz után) indul, még az 1. (kínai) Hiah dinasztia is. Egyedül azok az „ie. 8-9. évezredből származó leletek” lógnak ki a sorból.
"
Alapvetően csak azért, mert főként a kérdéses időszakra (amikorra az általános nézet az özönvizet prognosztizálja) koncentráltam.
Természetesen egyéb más korábbi kultúrák folytatólagos sora is megtalálható, csak nem ezeket gyűjtöttem ki.
Csak néhány példa:
Mezopotámia korai szakasza:
Tell Halaf-kultúra (i. e. 6100-5400 k.)
Ubaid-kultúra (i. e. 5900–4300 k.)
Uruk-kultúra (i. e. 4300–3100 k.)
A mezőgazdaság kialakulásának területe a régészet szerint i. e. 9000 előtt (Natúf-kultúra) nagyjából a későbbi Kánaán, Szíria valamint a Középső- és Délkeleti-Torosz déli lejtői, valamint a Zagrosz a Felső-Záb és Alsó-Záb vidékén – azaz az úgynevezett termékeny félhold peremterületei – voltak, ahol ehhez volt elegendő csapadék. i. e. 9000 és i. e. 7000 között (PPNA) ez a terület észak felé Anatólia délkeleti részeire, kelet felé a Zagrosz egész északnyugati felére is kiterjedt, i. e. 5000-re (PPNB, Haszúna-kultúra, valamint a termékeny félholdon kívüli egyidejű kultúrák) pedig már Egyiptom, Délkelet-Európa, a Kaukázus, Dél-Irán valamint Baktria is beletartozott.[2]
Az első mezopotámiai kultúrának az i. e. 6000 körül kezdődő, a mai Moszul környéki lelőhelyről elnevezett Haszúna-kultúrát tekintik, amelyik kőeszközeit és kerámiáit tekintve egyértelmű folytatása a korábbi Zagrosz-beli Dzsarmó-kultúrának, mintha az leereszkedett volna a hegyekből.[1] A későbbi mezopotámiai civilizáció magterülete, az i. e. 3. évezredben Sumer és Akkád majd az i. e. 2. évezredtől Babilónia néven ismert terület volt Dél- és Közép-Irakban. A mezőgazdaság és az ekkoriban elterjedő kerámiaedények i. e. 5900 után Dél-Mezopotámiában az Ubaid-kultúrával, Közép-Mezopotámiában i. e. 5600 után a Szamarra-kultúrával jelentek meg itt.[2] Ezen mezopotámiai kultúrák etnikai jellegét nem ismerjük, de nem sémi népek és nem sumerek voltak. Az Ubaid-kultúra helyére i. e. 4300 körül Észak-Mezopotámiában a Gavra-kultúra, Dél-Mezopotámiában az Uruk-kultúra lépett.[2] "
Szóval bárhova nézel, mindenütt "kilóg" valami a sorból!!!
-----
"„kimutatható-e egy olyan törés az emberiség történelmében, melynek során az addigi kultúra helyét a zsidó kultúra (vallás, művészet, nyelv/írás, építészet, kézművesség) vette át?”
Így ebben a formában nem." (írtad te)
Igen, én is így gondolom.
"„Kérdezd meg tőle, mi a véleménye az olyan történelmi eseményről, aminek a feltételezett bekövetkezési időszakában semmilyen lehetőség sincs a megtörténtére, valamint tárgyi bizonyíték sincs a megtörténtére, valamint nagyjából az összes természettudományos bizonyíték (* majd később részletesen) amellett szól, hogy fizikailag lehetetlen a bekövetkezte."
Jaj ne… egy újabb „Állító kérdés” … 😊”
Jaj, akkor mégsem állító kérdés, hanem igazolt állítás.
(Lévén te is elismered, hogy bizony az adott időszakban (sőt a kiterjesztett időszakban (i.e 7000-ig) sincs nyoma az eseménynek.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!