Hogyan vetkőzhetném le az istenfélelmet?
Úgy érzem, gátat szab nekem ez az irreális félelem.
Gyerekkoromban belém nevelték azt, hogy van egy ember alakú mindenható isten a felhők között, aki az összes gondolatomat figyelemmel követi, jegyzeteli, és majd amit teszek életem során és gondolok, az alapján fogok vagy a pokolba, vagy a mennyországba kerülni. Még az is félelemmel tölt el, hogy ettől meg akarok szabadulni!
Úgy gondolom hogy ez az isten kép, egy bálvány. Szükség volt rá, hogy vissza lehessen szorítani a kegyetlenkedést, erkölcsöket alakított ki ez az elképzelés, legalábbis, így gondolom, de mindenesetre erről, és a vallásról, a hitről napokig lehet vitázni, filozofálni.
Nekem megkeseríti a mindennapjaimat, mert egészen egyszerű dolgokra se merek gondolni.
Van férjem, és nem merek arra gondolni, hogy valami új dolgot próbálunk ki az ágyban. Egészen egyszerű a példa, de én nem merek semmi hasonlóra se gondolni, ami "bűn". A férjem előtt, (és már akkor 18+ éves voltam ) nem mertem lefeküdni egy nekem nagyon is tetsző sráccal, mert " isten szeme mindent lát!".
Szüleim folyamatosan ezt sulykolták belém, ők elképesztő szinten vallásosak.
Azt én is tudom és érzem, hogy ez nem egészséges. Nem tudok így teljes életet élni, a hit szeretetével együtt. Én szeretnék hinni, csak még nem tisztázódott bennem pontosan ez. Csak azt tudom, hogy ez nem mehet így tovább.
Tehát a kérdésem az, hogyan szabaduljak meg a mindennapos szorongástól, és félelem érzettől?
Attól a gondolattól, hogy valaki "figyel" engem?
10
"Várd ki amíg a végén csak egy marad,"
Sajnos az már túl késő lesz. Már most támogatni kell Jézus munkásságát, és Isten szándékát.
Hogy Isten melyik imádatot kéri és fogadja el, azt pedig a Bibliából ki lehet olvasni. Isten nem árul zsákba macskát.
Melyik istenét és miért pont azt???
"Hogy Isten melyik imádatot kéri és fogadja el, azt pedig a Bibliából ki lehet olvasni"
Más vallásoknak is van szent könyve, lehet abból is olvasgatni!
"Isten nem árul zsákba macskát."
Dehogynem!
Ahány felekezet, annyi olvasat.
(Isten egy vagy három az egyben, Jézus, Mária, szentek értelmezése, stb.)
Ez nem lenne lehetséges, ha a Biblia egyértelmű lenne.
12
Egyértelmű.
Jézus nem emelte piedesztára az anyukáját. Nem is tanította, hogy ilyet kell tenni, sőt. Minden alkalommal az Atyjára terelte a figyelmet, hogy az Ő neve és személye legyen tisztázva.
Ezért nincsenek szentek, meg háromság.
Azonban azt ne felejtsük már el, hogy a konkolynak együtt kell nőnie az aratásig a kevés búzával.
Persze, hogy sokaknak nem egyértelmű, Isten le is íratta, hogy ez így lesz sajnos, és ezért sokan fognak elesni.
Nem figyel.:)
Benne élsz és általa.
A kukkoló,antropomorf Istent meg felejtsd már el.
Szerinted,aki megteremt egy ilyen állati bonyolult Világegyetemet és fenntart,a benne levő szintén bonyolult élőlényekkel ennyire kicsinyes lenne?
Ez a szüleid hibája,nem a tied,hogy egy valótlan Istent festettek eléd.
Valószínűleg az volt a céljuk,hogy amikor nem vagy a szemük előtt "kordában tartsanak" egy pszichés pórázzal.
Isten előtt az egyik legszentebb dolog,amikor két ember teljes egyetértésben,közös akarattal egyesül.
Nyugodtan újítsatok be a férjeddel,mert házastársak közt nem sok mindent tilt a Biblia.
Köszönöm a válaszokat, nagyon kedvesek vagytok, hogy ilyen gyorsan válaszoltatok!
Ha nem baj, egyben válaszolnék mindenkinek!
Fogalmam sincs hogy mi vagyok, miben hiszek és miképp, de nem vagyok agnosztikus. Elhiszem, (és érzelmileg ehhez kapcsolódom is) hogy létezik isten.
Csak azt nem tudom, hogy melyik.
Lehet, nem is kell választanom köztük, hanem csak hinnem és éreznem kell az isteni jelenlétet.
Látni látom a mindennapokban a jelenlétét, érzem hogy velem van.
Mikor látom azt, végig követem a kutyám életét akiben már az élet is alig pislog, hogy egész életében olyan szinten szeretett, és hűséges volt hozzám, biztos vagyok benne hogy ez isteni jelenlét IS. És a kutyák jelleme is.
Ez egy egyszerű példa, érzem a természetben is, a férjem gondoskodásában, vagy abban hogy fáj nekem, ha valaki másnak rossz.
Tehát nem tudnék ateista lenni, vagy agnosztikus, mert nem lenne igaz, bár az égegyadta semmi bajom sincs semelyik hit tagadásával. :)
Illetve tudom, hogy a szüleim ezt "elrontották", habár nagyon szeretetteljesek voltak velem, és mindent megkaptam amit egy gyerek kaphat, ezt kicsit eltúlozták.
Édesanyám a mai napig rettegi istent, és semmit se enged meg magának. Apukám azért ennyire nem veszi komolyan, de ő is mélyen vallásos.
De, jó hír hogy mióta ezt a kérdést kiírtam, sokkal jobban érzem magam. A leírt, vagy kimondott szavak gyógyító hatással vannak rám, tényleg megérné pszichológushoz fordulni. :)
Kérdezte valaki azt is, hogy hány éves vagyok. 26-éves leszek nem sokára.
Már nem függök a szüleimtől, külön élek a férjemmel. Dolgozom, talán túl sokat is.
Nem régen döntöttük el, hogy gyermeket szeretnénk vállalni, de előtte szeretném rendezni magamban a dolgokat, többek között a túlzó isten félelmem.
Rengeteget segítettetek ezen az úton való elindulásban, és ezt köszönöm!
Kedves 16.os válaszoló!
Teljes mértékben elfogadom a véleményed, te nem hiszel benne, ez a saját döntésed.
Viszont azt neked is elkell fogadnod, hogy van aki a hitben találja meg a békét és a szeretetet.
Ez ilyen, minden ember más, és isten létezését nem lehet bizonyítani, se cáfolni.
Azt gondolom, ha be lehetne bizonyítani, hogy létezik, elveszítené a hitelességét.
Pont azért szép, mert ez egy olyan dolog amit vagy elhiszel, vagy nem. Megfoghatatlan.
Te nem hiszed el, emiatt nem szabad téged elítélni, semmiképpen. De kérlek te se sértsd, vagy ítéld el azt aki hisz.
Azt el is felejtettem írni, hogy az én férjem pl abszolút ateista. :)
Ha lesz gyermekünk, az ő kérésére pl nem is fogjuk megkereszteltetni, mégis az ő gyermeke is lesz, nyilván van beleszólása. :D
Tud egymás mellett élni vita nélkül az aki hisz, és az is aki nem. Szoktunk "vita esteket" tartani, mikor erről filozofálunk, és abszolút értem hogy miért nem hisz benne.
Csak én magamat kevesebbnek érezném, ha én nem hinnék benne. Egyszerűen valamiért ez benne van gondolataimban, és a lelkemben én, ilyen típus vagyok. Ő nem, mégis hozzá kötöttem az életem. :)
"Addig jó ameddig az emberben Isten félelem van. Ha nincs annál gonoszabbá válik az ember nézde meg a mai világot!"
Szóval téged csak a félelem tart vissza a gonosztettektől?
Hmmm, sokat elárultál a hívő lelkivilágról.
Egyébként azt is nézd meg, hogy a sok vallásos istenfélő mi mindent követett és követ el isten nevében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!