Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » "Én vagyok az út, az igazság...

Danika23 kérdése:

"Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, hanemha én általam. " A katolikus vallásban a Máriához és a szentekhez való imádság bűn?

Figyelt kérdés
A Biblia szerint bűn, mert egyedül Jézus a közbenjáró az Atya és az emberek között. Isten a Szentlelkét azért adta nekünk, hogy általa kapcsolatba kerüljünk Jézussal (a közbenjáróval), aki ott esedezik Isten előtt miértünk.
2010. aug. 20. 18:02
1 2 3 4 5 6 7 8
 71/76 anonim ***** válasza:

12:28

Ahogy önmaga a Pészah is és a 4 evangélium. Ugyanis azon alapul, és amint már mondtam, az valós, valóságos és lényegi. Szimbolikusan ezt az okkultista gnosztikusok értették, tőlük pedig már az apostolok is óvva intettek.

2010. aug. 31. 12:32
 72/76 anonim ***** válasza:

"Azzal érvelsz, hogy félremagyarázom az Írásokat, mert nem úgy értem, ahogy a katolikusok?

Valójában te értelmezed félre a másikat és pontatlanul hivatkozol rám. Én nem írtam semmi olyant, amit a számba adsz!"

Nem. Én azt mondtam, hogy Jézus gyógyított szombaton, számos Mózesi törvény "kiegészített" ill felülírt. Te a vér-tiltás-ra hivatkoztál, amelyet a JT-n kívül egyik se vall. Pál kifejtette, hogy Jézus a centrum, amely a törvényt vizsgálja. Tehát szerintem ez az 5 bibliai (4 evangélium; Pál) kijelentés félremagyarázása, szerintem elegendő, hogy kijelentsük: az Oltáriszentség Jézus teste és vére vere (valóban), realiter (valóságosan), és substantialiter (lényegileg).

2010. aug. 31. 12:39
 73/76 anonim ***** válasza:

amelyet a JT-n kívül egyik se vall.

Javítás: amelyet a JT-n kívül egyik felekezet se vall.

2010. aug. 31. 12:40
 74/76 anonim ***** válasza:

Ez utóbbi javítás már közelebb áll az igazsághoz, mert részben több egyház is elismeri, hogy a vérre vonatkozó tilalom ránk is érvényes.

Egyénileg pedig rajtunk kívül is sokan vannak nagyon hasonló véleményen a vérrel kapcsolatban - még az orvosi felhasználását nézve is! Elég, ha csak azon sebész prof.-t és szakembereket említem, akik mellettünk állnak és támogatnak, van aki Tanúként.

"Te a vér-tiltás-ra hivatkoztál, amelyet a JT-n kívül egyik se vall."

Az érv logikus. Milyen istentelen elgondolás valóságosnak tartani az Írás fényében.

2010. aug. 31. 14:16
 75/76 anonim ***** válasza:

„Zwingli (1525 óta), akihez Karlstadt, Bucer és Oecolampadius is csatlakoztak, a konszekrált kenyeret és bort merô jelképnek tekintette, mely Krisztus testét és vérét jelenti. Ezeket a szimbolistákat Luther szakramentáriusoknak nevezte, mert a szentségben csak a jelet (a skolasztikusok nyelvén: sacramentum) tartották meg, annak tartalma (a skolasztikusok nyelvén: dolog, res) nélkül. Ez sok mai racionalista liberális protestánsnak is álláspontja.”

„Zwingli és a legtöbb mai racionalista szerint az Üdvözítô szavaiban eszti (lenni) annyi, mint szémainei (jelenteni); vagyis Krisztus azt mondta: ez jelenti az én testemet. Álláspontjuk igazolására sok szentírási helyre hivatkoznak; különösen: ,,A kôszál (mely a pusztában vándorló zsidókat kísérte) pedig a Krisztus'' (1Cor 10,4). ,,Ez az én szövetségem: metélkedjék körül közöttetek mindenki, aki férfinemen vagyon'' (Gen 17,10). A húsvéti bárányról: ,,Az Úr fázéja (elvonulása) az'' (Ex 12,11). Ezzel az utalással nyerte meg Zwingli a zürichieket a maga eucharisztia-tanának és újításának. A maiak szívesebben utalnak Ezekiel szavára: ,,Ez (az elégett haj) Jeruzsálem.'' (Ez 5,5).

Ámde a legtöbb esetben formailag sem áll fönn a párhuzam az idézett helyek és az Üdvözítô szavai között. Az idézetekben többnyire jelképes cselekvésekrôl van szó, melyekhez a magyarázat legtöbbször mindjárt közvetlenül hozzá van adva, mint éppen a Zwinglitôl oly végzetes hatással idézett helyen: ,,Ez az Úr fázéja; bejárom ugyanis Egyiptom földét''. És sehol sincs igazi tartalmi párhuzam. Az idézetekben ugyanis jelen konkrét dolog van azonosítva más nem-jelenlevôvel vagy elvonttal; sehol egy határozatlanul megjelölt jelen dolog egy másik egészen határozott szintén jelenlevôvel, mint az Üdvözítô szavaiban.

Az eszti (lenni) mint kötôige (copula) alapos nyelvészek szerint általában nem használatos a ,,jelent'' értelemben, hanem mindig vagy az alany és az állítmány összekötését fejezi ki, vagy pedig létezést. Nem más a jelentése a szír nyelvben sem, melyrôl némelyek azt mondták, hogy nem ismeri a ,,jelent'' igét, és ezért az Üdvözítô szavaiban a kötôige helyettesíti. Wiseman (Horae syriacae 1828) kimutatta, hogy szírül 45-féleképp lehet kifejezni a ,,jelent'' fogalmát; s bizonyos, hogy az evangélisták, az Üdvözítô szavainak legjobb értelmezôi és a szír nyelvnek mint anyanyelvüknek ismerôi, nem szémainei-vel fordították az Üdvözítônek bárhogyan hangzó arám szavát. Ha valaki mindenáron párhuzamot keres az Üdvözítô utolsóvacsorai szavaihoz, erre az ószövetségi helyre kell gondolni (Ex 24,8): ,,Vevé Mózes a vért, és ráhinté a népre és monda: Ez annak a szövetségnek vére, melyet az Úr szerzett veletek''; vagy pedig a zsidó húsvéti szertartásban a családatya szavaira: Ez a nyomorúság kenyere, melyet atyáink ettek Egyiptomban.

Oecolampadius szerint az Üdvözítô azt mondta: Ez a kenyér és bor az én testemnek és véremnek képe (figura). De a kenyér és bor sem a dolog természeténél fogva, sem a szentírási nyelvhasználatban nem szerepel ebben a jelentésben. Az újabb szakramentáriusok nem is kísérleteznek már ezzel az értelmezéssel.”

2010. szept. 1. 19:21
 76/76 anonim válasza:

Annyira elegem van hogy mindig kiforgatják a bibliát. több helyen világosan le van írva, hogy J.K. a közbenjáró az atyához, le van írva még az is hogyan imádkozz.... A katolikusok le fognak döbbenni mikor a pokolra kerülnek, mert az erőtlen bűnben fuldokló kereszténynek vallott életükben Máriához meg a szentekhez imádkoztak, közben sötét szerződéseket kötöttek a sátánnal, és be voltak csapva a katolicizmussal. Amúgy több embertől lehet hallani, hogy amikor voltak a mennyben, Mária személyesen könyörgött nekik, hogy mondják meg az embereknek: ne őt imádják, mert azon kívül, hogy Jézus anyja, semmit nem tehet értük. És sajnos ezek az emberek szépen mennek a pokolra, úgy hogy nem is tudnak róla :(

A katolikusok azért raktak több könyvet a bibliába, mert meg akarták mutatni, hogy az ő hittanuk a teljes. Hajmeresztő dolgokat találtam benne.

2013. jún. 18. 22:52
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!