Keresztények! Titeket nem zavar hogy a Húsvétra és minden más keresztény ünnepre pogány szokások rakódtak?
"A húsvétnak és a peszach-nak nincs köze egymáshoz. Egyik Jézus feltámadását ünnepli, a másik az Egyiptomból való kivonulást, a szabadságot."
:D
Sosem voltál még nagyszombati vigílián, ugye? :)) Ott gyakorlatilag végig ez előkép jelenik meg, hogy ahogy Isten kivezette a választott népet Egyiptomból, úgy vezeti ki Krisztus az emberiséget a bűn homályából az életre.
Ahogy az Exultetben is éneklik: "Áldott éj, mert ekkor hoztad ki az ősatyákat, Izrael fiait Egyiptomból, száraz lábbal a Vörös-tengeren át vitted őket.Áldott ez az éjszaka, mert ekkor oszlatta szét a tűzoszlop sugárzó fénye a bűn minden árnyát." Ezzel indul gyakorlatilag a húsvét ünnepe nálunk.
"Keresztények! Titeket nem zavar hogy a Húsvétra és minden más keresztény ünnepre pogány szokások rakódtak?"
Nem.
"Engem mondjuk tényleg zavar, hogy a keresztények nem tudtak semmi egyedi ünnepet kitalálni, ami nem arról szól, hogy minél több pénz költsünk. "
Engem meg az zavar, hogy sokan képtelenek felfogni, hogy keresztény=/=katolikus. ezek nem szinonim szavak.
ÉS a másik felfoghatatlan sokak számára, hogy vannak hívő keresztények és vannak kultúrkeresztények.
Ehelyett egy kalap alá vesznek mindent: katolikus ünnep a karácsony, tehát minden keresztény "vallásilag" ünnepli. Ez tévedés.
Én is szeretem a karácsonyt, de a hitéletemet nem befolyásolja. Minden nap hálát adok Jézusnak, nem kell ehhez speciális nap. Ettől még felőlem mások tarthatják vallási napnak is, nem zavar.
Semmi közöm a "pénzköltős ünnepekhez", ahogy a legtöbb hívő társamnak sem
"Engem meg az zavar, hogy sokan képtelenek felfogni, hogy keresztény=/=katolikus. ezek nem szinonim szavak."
Hogy jön ez ide? Egyébként meg nem csak a katolikusok tartják s karácsonyt és húsvétot.
"ÉS a másik felfoghatatlan sokak számára, hogy vannak hívő keresztények és vannak kultúrkeresztények."
Miért, egy hívő keresztény elhatárolódik a karácsonyfától, húsvéti tojástól, nyúltól stb?
"Ehelyett egy kalap alá vesznek mindent: katolikus ünnep a karácsony, tehát minden keresztény "vallásilag" ünnepli. Ez tévedés."
Na mesélj, melyik keresztény irányzatnál nem ünnep a karácsony? Én egyet tudok, a Jehova tanúi. Más?
"Én is szeretem a karácsonyt, de a hitéletemet nem befolyásolja. Minden nap hálát adok Jézusnak, nem kell ehhez speciális nap. Ettől még felőlem mások tarthatják vallási napnak is, nem zavar."
Ha szereted a karácsonyt akkor az befolyásolja a hitéletedet is. Ugyanis a karácsony egy pogány ünnep és a karácsonyfa eredetileg egy bálvány. Neked ettől egyértelműen el kellene határolódnod és el kellene ítélned.
"Semmi közöm a "pénzköltős ünnepekhez", ahogy a legtöbb hívő társamnak sem"
Abból amit leírtál nyakig benne vagy.
Vidiripi
Kérdező!
A muszlimokat nem zavarják a terroristák, vagy az hogy több muszlim országban nem tartják be az emberi jogokat?
23-as kommentelő!
"Miért, egy hívő keresztény elhatárolódik a karácsonyfától, húsvéti tojástól, nyúltól stb?"
Igen határozottan! a húsvéti tójás és nyúltól egyértelműen. A karácsonyfa az ár egy kicsit más téma. De pl. én személy szerint attól is elhatárolódom. Biztosan nem fogok az otthonomban karácsonyfát felállítani!
Vannak a keresztény egyházakból kiszakadt szekták, akiket zavar, de a keresztényeket általában nem. Attól még nem fogunk egy pogány istenhez imádkozni és őt elismerni, hogy eszünk egy csokinyuszit.
Azt vettem észre, hogy akik folyamatosan ezeket kritizálják (mármint a Karácsonyhoz és Húsvéthoz kapcsolódó egyéb szokásokat), ők inkább látszatkeresztények. Istennél a lelkület számít és az, hogy számodra mit jelent pl. a karácsonyfa, a gyertya, a fény. Ha Jézus jut eszedbe róla, akkor nem lehet probléma. A csokinyuszi, meg a festett tojás leginkább a gyerekeknek fontos, de persze nekünk, felnőtteknek is lehet ezekkel dekorációs célunk, ünnepivé tehetjük a lakásunkat, a berendezést. Nem kell ezekhez mindenféle egyéb kritika, meg hiszti, ünnepeljen mindenki úgy, ahogy akar.
A kérédsedre pedig a válasz NEM, nem zavar.
"Hogy jön ez ide? Egyébként meg nem csak a katolikusok tartják s karácsonyt és húsvétot."
"Miért, egy hívő keresztény elhatárolódik a karácsonyfától, húsvéti tojástól, nyúltól stb?"
Ismétlem önmagam, próbáld felfogni, ha valami nem világos, pontosan kérdezz rá arra a részre.
Ezt válaszoltam erre:
Én is szeretem a karácsonyt, de a hitéletemet nem befolyásolja. Minden nap hálát adok Jézusnak, nem kell ehhez speciális nap. Ettől még felőlem mások tarthatják vallási napnak is, nem zavar. Sok hívő így tekint a karácsonyra. Sokan pedig nem is ünneplik polgári ünnepként sem.
Hidd el, nem azért locsolom meg a nőrokonaimat, mert ettől várok üdvösséget. A locsolásnak semmi köze az igazi hívő keresztény húsvéthoz. A nyúl, meg a tojás az a te dolgod, sajnálom, hogy azt hiszed, h húsvétkor a nyúl tojik. Gondolom az evolúciót is benyalod:)
"Ha szereted a karácsonyt akkor az befolyásolja a hitéletedet is."
Jaj, nem tudsz gondolkodni, és elfelejtetted kifejteni, hogy miért következtetsz erre (gondolom lövésed sincs, csak vagdalkozol). Szép ünnep, hangulatos, de Jézussal való kapcsolatomat nem befolyásolja, hogy tartok polgári karácsonyt. Állítok egy fát, ajándékozok. Mi köze a hitéletemhez ennek?
"Ha szereted a karácsonyt akkor az befolyásolja a hitéletedet is. Ugyanis a karácsony egy pogány ünnep és a karácsonyfa eredetileg egy bálvány. Neked ettől egyértelműen el kellene határolódnod és el kellene ítélned."
Tévedés. Egyetértek Pál apostollal és pont így kezelem ezeket a dolgokat. Elolvashatod az 1 Korintusban. Semmit nem tudsz a Bibliáról.
És azt nem te döntöd el, hogy mit kell elítélnem és mit nem, hanem Istennek. Lsd. 1 Korintus
"Abból amit leírtál nyakig benne vagy."
Igen, én szerveztem a világösszeesküvést. Neked az is fáj ezek szerint, ha születésnapra a párodnak veszel ajándékot, vagy a gyerekeknek. Akkor te is benne lennél valami globális pénzköltéses összeesküvésben. Silány életetek lehet:( Itt rinyálsz, hogy ajándékoznak az emberek egymásnak karácsonykor. Ha meg nincs miből, dolgozz, ne irigykedj
"Na mesélj, melyik keresztény irányzatnál nem ünnep a karácsony?"
Ugye tudod, hogy nem minden hívő egyháztag? Egyszerűbb leírnom, hogy kik tartják. Rövidebb. Katolikusok és azt hiszem a reformátusok. És még egyszer leírom: nem vagyok egyháztag. Tényleg ennyi elemi ismereted nincs, hogy a karácsony katolikus-keresztény ünnep?
"Ha szereted a karácsonyt akkor az befolyásolja a hitéletedet is. Ugyanis a karácsony egy pogány ünnep és a karácsonyfa eredetileg egy bálvány. Neked ettől egyértelműen el kellene határolódnod és el kellene ítélned."
Ezen azóta röhögök. Tudod, hogy mit jelent a bálvány? Gondolod, hogy állítok fát és imádkozom hozzá, áldozom a fának?
Én okos emberként tudom, hogy az egy fa, és pont ennyi jelentőséget tulajdonítok neki.
De csak, hogy tanulj egy kis keresztény hitéletet: ha egy hitben gyenge hívő testvéremet megbotránkoztatja a faállítás, mert még nem érti az újszövetség lényegét, akkor nem állítok fát, ne botránkoztassam meg. A szeretet az első. És csodák csodája, ezt Pál is magyarázza a kezdő (tejen élő) keresztényeknek (Római levélben van benne).
Tehát, én mint kemény eledelen élő hívő (ne törd a fejed, úgysem tudod, hogy mi ez), tudom, h az csak egy fa, szép dísze december végén a lakásnak, és ennyi.
"ha egy hitben gyenge hívő testvéremet megbotránkoztatja a faállítás, mert még nem érti az újszövetség lényegét, akkor nem állítok fát, ne botránkoztassam meg."
Ha valakit megbotránkoztat az, hogy írsz a gyakorira, akkor többé nem írsz?
Nem gondolod, hogy vannak magánügyek, mint pl. az, hogy a lakásodba fenyőfát állítasz és az nem tartozik másra?
Én csak azt nem tudom felfogni, hogy a lószarba lehet a karácsonyfa bálvány... Ki az a debil, aki a karácsonyfához imádkozik és a karácsonyfától várja üdvösségét vagy akár földi életének megsegítését? :D
Amikor valaki azt írja, hogy a karácsonyfa bálvány, azt alkoholtól/drogtól delíriumos állapotban teszi, vagy alapjáratban ennyire buta?
"katolikus ünnep a karácsony"
Elég szomorú, ha csak katolikusok ünneplik Krisztus születését :( Vagy akár feltámadását. Azért bízom benne, hogy nem így van, s minden keresztény együtt ünnepli ezeket.
"Ismétlem önmagam, próbáld felfogni, ha valami nem világos, pontosan kérdezz rá arra a részre."
Szerintem te nem fogtad fel, de akkor kérdezek. Te azt állítod magadról hogy egyistenhívő keresztény vagy. Akkor miért nem határolódsz el az ilyen pogány szokásoktól?
"Hidd el, nem azért locsolom meg a nőrokonaimat, mert ettől várok üdvösséget. A locsolásnak semmi köze az igazi hívő keresztény húsvéthoz. A nyúl, meg a tojás az a te dolgod, sajnálom, hogy azt hiszed, h húsvétkor a nyúl tojik. Gondolom az evolúciót is benyalod:)"
Ezek pogány szokások. Látom nem fogtad fel. Ha te egystenhívő vagy miért veszel részt ezekben? Az evolúció hogy jön ide?
"Jaj, nem tudsz gondolkodni, és elfelejtetted kifejteni, hogy miért következtetsz erre (gondolom lövésed sincs, csak vagdalkozol). Szép ünnep, hangulatos, de Jézussal való kapcsolatomat nem befolyásolja, hogy tartok polgári karácsonyt. Állítok egy fát, ajándékozok. Mi köze a hitéletemhez ennek?"
Ha Jézus itt lenne, biztos lehetsz benne hogy nem állítana fát, mert ez egy pogány szokás. Ennyi erővel egy Zeusz szobrot is állíthatnál a szobádba és körbeugrálhatnád. Szóval nagyon is befolyásolja a hitéletedet.
"Tévedés. Egyetértek Pál apostollal és pont így kezelem ezeket a dolgokat. Elolvashatod az 1 Korintusban. Semmit nem tudsz a Bibliáról."
Azt például tudom hogy Pál volt az aki elkezdte meghamisítani Jézus tanítását. Látom te is igazából Pál tanítását köved, nem Jézust.
"És azt nem te döntöd el, hogy mit kell elítélnem és mit nem, hanem Istennek"
De elmondhatom neked hogy egy igazi egyisenhívő közelébe nem megy a karácsonyfának, nemhogy felállít egyett a szobájában és nem vesz részt ilyen pogány szertartásokon.
"Itt rinyálsz, hogy ajándékoznak az emberek egymásnak karácsonykor. Ha meg nincs miből, dolgozz, ne irigykedj"
Az egy dolog hogy megajándékozol valakit de ez már rég csak a pénzről szól, te pedig benne vagy.
"Ugye tudod, hogy nem minden hívő egyháztag? Egyszerűbb leírnom, hogy kik tartják. Rövidebb. Katolikusok és azt hiszem a reformátusok. És még egyszer leírom: nem vagyok egyháztag. Tényleg ennyi elemi ismereted nincs, hogy a karácsony katolikus-keresztény ünnep?"
Először is egyáltalán nem érdekel senkit hogy te egyháztag vagy-e vagy sem. A karácsonyt pedig az egész keresztény világ ünnepli.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!