Keresztények! Titeket nem zavar hogy a Húsvétra és minden más keresztény ünnepre pogány szokások rakódtak?
Haha tényleg azt a szennyet ajánlod? :D Abban a sok hazugság között alig lehet találni néhány igaz szót.
A Biblia szerint azért nagyon is van köze a két ünnepnek egymáshoz. A pogány kelták is ünnepelték Jézus feltámadását? Vagy ezt nem értem, milyen értelemben ered belőle? Esetleg nyelvtanilag? Mert én semmi hasonlóságot nem látok az ostara és húsvét szavak között, de a latin Pascale se nagyon hasonlít ostara szóra, ahogy a görög πάσχα szóban se látok túl sok hasonlóságot. De lehet csak az én szemem nem jó :D
+
"A locsolás az emberiséggel csaknem egyidős termékenységkultusszal van kapcsolatban, ugyanakkor a vízzel való meghintés utal a keresztség jelére és tartalmára. A szokás arra a legendára is visszavezethető, amely szerint locsolással akarták elhallgattatni a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat, illetve vízzel öntötték le a Jézus sírját őrző katonák a feltámadás hírét vivő asszonyokat."
"A pogány kelták is ünnepelték Jézus feltámadását?"
Nem értem a kérdést. A húsvét ünnepnek két forrása van, egyrészt pogány (erre utaltam), másrészt keresztény eredetű.
Azt akarod mondani, eleve keresztényeknek köszönhetjük, hogy bármit is tudunk a pogányokról, mert ők írták le és őrizték meg az utókornak?
De egyébként az első keresztények akik beléptek a Római Birodalomba és onnan a barbár területekre már ismerték a páska-ünnepet, és már megemlékeztek Jézus keresztre feszítésére ami ezen az ünnepen történt. Tehát hiába volt a germán törzseknek éppen akkor pogány ünnepe, nem azt vették át. Nem azt másolták le, tehát a húsvét nem pogány, hanem zsidó eredetű, mint olyan sok minden a kereszténységben.
"A tojásnak, nyúlnak semmi köze a keresztény valláshoz és pogány eredetűek mégis inkább erről szól a Húsvét, nem Jézusról vagy Istenről."
Rajtad múlik, hogy mivé teszed. Nyúl-ünneppé vagy Krisztus feltámadásává. Mondjuk engem a fogyasztói kultúra jobban zavar, ami mondjuk a karácsonyra rakódott...
Egyébként lehet ezt ésszerűen is: gyerekkoromban is jött a "nyuszi", kerestem az elrejtett csokitojásokat a kertben. Ez csak amolyan játék, nem zavarta be azt, hogy amúgy Krisztus feltámadásának ünnepe. A tojásfestés is egy szép népi hagyomány, egyébként keresztény témájú alkotások nagyon is elterjedtek voltak régen. Aki szerint a tojásfestéstől valaki pogány lesz, akkor annál kicsit gond van az irányítótoronyban...
"Az angol Easter a német Ostern szóval együtt keresendő. Őse egy germán istennő, Ostara a tavasz keleti (v. ö. angol East, német Ost) úrnője, ünnepe a tavaszi nap-éj egyenlőség idején volt. Ostarához kapcsolódik a tojás szimbóluma."
Oké, de te az ünnep angol elnevezését elemezgeted, nem magát az ünnepet. Húsvét eredeti neve, ha már itt tartunk nem "easter", meg nem is az "Ostern", hanem "Pascha", illetve maga a Szent Három Nap "Sacrum Triduum Paschale". Ami a zsidó pászka-ünnepből ered, de elég megnézni a keresztény húsvét tartalmát, szimbolikáját, semmi köze ehhez a pogány ünnephez, a zsidó pészach-hoz viszont annál inkább. Arról nem is beszélve, hogy a húsvét nem a tavaszi napéjegyenlőségkor van. Ez legyen az angolok és a németek baja, hogy mit hogy vettek át, milyen kultúrából. Nyilván náluk volt egy népi, germán kultúra, mint helyi jellegzetesség. De az olaszoknál a húsvét "Pasqua", spanyoloknál "Pascua", franciáknál "Pâques". Latin nyelvcsalád ugyebár, mint a latinból vette át. Mi magyarok inkább a keresztény elnevezést erősítjük: hús-vét, tehát a hús magunkhoz vétele a böjt után.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!