Jézus születhetett volna bárhol a világon! Miért pont Judeában kellett megszületnie, és miért zsidóként?
Miért nem lett kínai, vagy maja,vagy római,germán,vagy ausztrál őslakos ,stb.?
A világot bárhol máshol is megválthatta volna!
19.02,-20.13:
Sajnálom, hogy "beletapostam" lelkivilágodba, de mieleőtt fel akarsz jelenteni, célszerübb lett volna, ha az általam megadott Bibliai szövegeket értelmezed, vagy ha nem megy, megkérsz olyan embert aki ért hozzá.
És még mindíg várnám az igehelyeket:
- ...Jézus feltámadása...
azt írtad, hogy "Valóban, de a lényegen mit sem változtat. ". Dehogyisnem! Részemre az az üzenete, hogy a Bibliában leírtak, pontatlan megfigyelésen alapultak és akkor hogyan lehet hiteles?
- ...Jézus a halált váltotta meg...Ádám (az ember) elkövette..., változatlanul nem értem, hogy mit követett el Ádám amiért meg kellett halnia?
- "Isten ugyanis halhatatlanságra teremtette az embert, és saját lényének képmásává tette.
Bölcs 2.24"
Légyszíves olvad el Mózes I/6./3.-at., - lehet hogy nem ugyanazt a Bibliát olvassuk, vagy én nem tudom értelmezn?
- és ha lehet akkor még Mózes I/6./4. is! - ahol választ kapsz Isten fiaira.
Várnám segítségedet ezek értelmezésében, józan ész alapján, konkrét válaszokkal, és ha lehet nem szimbólikusan. Esetleg megírhatnád, hogy a Bibliai leírások részeiben mit szabad szó szerint venni és mi az amit nem.
Előre is köszönet érte.
"Sajnálom, hogy "beletapostam" lelkivilágodba, de mieleőtt fel akarsz jelenteni, célszerübb lett volna, ha az általam megadott Bibliai szövegeket értelmezed, vagy ha nem megy, megkérsz olyan embert aki ért hozzá."
Dehogy is, csak véletlenül azt is belemásoltam, véletlen volt. (következő kommentemben válaszolok a többire)
"És még mindíg várnám az igehelyeket:
- ...Jézus feltámadása...
azt írtad, hogy "Valóban, de a lényegen mit sem változtat. ". Dehogyisnem! Részemre az az üzenete, hogy a Bibliában leírtak, pontatlan megfigyelésen alapultak és akkor hogyan lehet hiteles?"
Oksi:
"Szombat elmúltával, a hét első napjának hajnalán a magdalai Mária és a másik Mária elment, hogy megnézze a sírt.
Mt 28.2
Hirtelen nagy földrengés támadt. Az Úr angyala ugyanis leszállt az égből, odament, elhengerítette a követ és ráült.
Mt 28.3
Tekintete olyan volt, mint a villám, öltözete meg, mint a hó.
Mt 28.4
Az őrök remegtek tőle való félelmükben, s csaknem halálra váltak.
Mt 28.5
Az angyal azonban felszólította az asszonyokat: "Ne féljetek! Tudom, hogy ti Jézust keresitek, akit keresztre feszítettek.
Mt 28.6
Nincs itt. Feltámadt, ahogy előre megmondta. Gyertek, nézzétek meg a helyet, ahol nyugodott!
Mt 28.7
Aztán siessetek, vigyétek hírül tanítványainak: Feltámadt a halálból, előttetek megy Galileába. Ott viszontlátjátok. Íme tudtotokra adtam."
Mt 28.8
Gyorsan otthagyták a sírt, és félelmükben meg nagy örömükben is siettek, hogy megvigyék a hírt a tanítványoknak.
Mt 28.9
Egyszerre csak Jézus jött velük szemben, s így köszöntötte őket: "Üdv nektek!" Odafutottak, leborultak előtte, és átkarolták a lábát.
Mt 28.10
Jézus így szólt: "Ne féljetek! Menjetek, vigyétek hírül testvéreimnek, hogy térjenek vissza Galileába, ott majd viszontlátnak."
"A hét első napján kora reggel, napkeltekor kimentek a sírhoz.
Mk 16.3
Egymás közt így beszélgettek: "Ki fogja elhengeríteni a követ a sír bejárata elől?"
Mk 16.4
De amikor odanéztek, látták, hogy a kő el van hengerítve, jóllehet igen nagy volt.
Mk 16.5
Amint bementek a sírba, jobbról egy fehér ruhába öltözött ifjút láttak, amint ott ült. Megrémültek.
Mk 16.6
De az megszólította őket: "Ne féljetek! Ti a keresztre feszített názáreti Jézust keresitek. Feltámadt, nincs itt! Nézzétek, itt a hely ahová tették!
Mk 16.7
De siessetek, mondjátok meg tanítványainak és Péternek: Előttetek megy Galileába, ott majd látjátok, amint mondta nektek."
Mk 16.8
Erre kijöttek a sírból és elfutottak, mert félelem és szorongás vett rajtuk erőt. Félelmükben senkinek sem szóltak semmiről."
"A hét első napján kora hajnalban kimentek a sírhoz, s magukkal vitték az előkészített illatszereket is.
Lk 24.2
Úgy találták, hogy a kő el volt a sírtól hengerítve.
Lk 24.3
Bementek, de az Úr Jézus testét nem találták.
Lk 24.4
Még fel sem ocsúdtak meglepetésükből, már két férfi jelent meg mellettük, ragyogó ruhában.
Lk 24.5
Ijedtükben a földre szegeződött a tekintetük. De azok így szóltak hozzájuk: "Miért keresitek az élőt a halottak között?
Lk 24.6
Nincs itt, feltámadt. Emlékezzetek vissza, mit mondott nektek, amikor még Galileában járt:
Lk 24.7
Az Emberfiának - mondta - a bűnösök kezébe kell kerülnie, fölfeszítik, de harmadnap feltámad."
"Jn 20.1
A hét első napján, kora reggel, amikor még sötét volt, Mária Magdolna kiment a sírhoz. Észrevette, hogy a követ elmozdították a sírtól."
Tehát próbáld ennek függvényében értelmezni:
"Jn 21.25
Jézus még sok egyebet is tett. Ha azonban valaki mind le akarná írni - azt hiszem -, annyi könyvet kellene írnia, hogy nem tudná az egész világ sem befogadni. "
Látod, az evangélisták szemtanúktól gyűjtötték össze azt, és szinte alig tudták elmondani az összeset, tehát ez a paradoxon is feloldható!
"- ...Jézus a halált váltotta meg...Ádám (az ember) elkövette..., változatlanul nem értem, hogy mit követett el Ádám amiért meg kellett halnia?"
A kérdésre: a kevélység: A kígyó azt mondta, hogy ha esznek fa gyümölcséből, akkor istenekké válnak.
Olvasd el ezt:
Íme:
"Róm 5.15
A kegyelemmel azonban nem úgy áll a dolog, mint a bukással. Mert ha egynek bukása miatt sokan meghaltak, Isten kegyelme, s az egy embernek, Jézus Krisztusnak irgalmából nyert ajándék még inkább kiárad sokakra.
Róm 5.16
A kegyelemmel tehát másképpen van, mint az egy ember bűnével. Az ítélet ugyanis egynek bűnéért rótt ki büntetést, a kegyelem pedig sok vétekből megigazulásra vezet.
Róm 5.17
Mert ha egynek bűnbeesése következtében egy miatt uralomra jutott a halál, mennyivel inkább uralkodnak az egy Jézus Krisztus által az életben azok, akik a kegyelem és megigazulás bőséges ajándékát kapják.
Róm 5.18
Amint tehát egynek vétke minden emberre kárhozatot hozott, ugyanúgy egynek üdvösséget szerző tette minden emberre kiárasztotta az életet adó megigazulást.
Róm 5.19
Ahogy egy embernek engedetlensége miatt sokan bűnössé váltak, egynek engedelmességéért sokan meg is igazultak."
Itt Krisztust és Ádámot állítja szembe. Ádám, elkövette a bűnt, így "Isten átka" sújtotta le.
- "Isten ugyanis halhatatlanságra teremtette az embert, és saját lényének képmásává tette.
Bölcs 2.24"
Légyszíves olvad el Mózes I/6./3.-at., - lehet hogy nem ugyanazt a Bibliát olvassuk, vagy én nem tudom értelmezni?
"Ter 6.3
Ekkor az Úr így szólt: "Nem marad éltető lelkem az emberben örökké, mivel test. Életkora csak 120 év legyen."
Mi a különbség? Az idézetem meg a te idézeted is azt mondja, hogy Isten kezdetben vele együtt hallhatatlanságra teremtette az embert. Majd a sátán révén elveszti azt.
- és ha lehet akkor még Mózes I/6./4. is! - ahol választ kapsz Isten fiaira.
"Ter 6.4
Óriások éltek akkor a földön (és később is), amikor az Isten fiai az emberek lányaival összeházasodtak, és ezek gyermekeket szültek nekik; ezek a régi idők híres hősei."
Tyűha, na ezt az igehelyen megnézem az értelmezéseket, akkor adok érdemben választ.
"Várnám segítségedet ezek értelmezésében, józan ész alapján, konkrét válaszokkal, és ha lehet nem szimbólikusan. Esetleg megírhatnád, hogy a Bibliai leírások részeiben mit szabad szó szerint venni és mi az amit nem."
1: Nos, az Ószövetséget csakiscsak Krisztus alapján kell értelmezni; tehát az Újszövetséget mihamarabb olvasd el, legalább is az Evangéliumot és az apostolok leveleit. Pál rengeteg kérdésre ad választ!
14.42:
Különös dolgokat írsz az értelmezésről. Lehet, hogy én vagyok "kukacos" és szeretem a pontosságot, még a Bibliában is. Hiszen bármelyik keresztény vallás szent könyvnek tartja és a papjaik erre hivatkoznak, sőt "igének" tartják.
Ha józan ésszel próbálok közeledni és értelmezni a leírtakhoz, akkor nagyon sok ellentmondást fedezek fel benne és ezek közül csak néhányat említettem. Én úgy tudom, hogy az a "normális ige", amelyet csak egy féleképpen lehet értelmezni és mindenki ugyanúgy fogja fel.
Válaszodban nekem ez a problémám:
- Lk 24.4
Még fel sem ocsúdtak meglepetésükből, már "két" férfi jelent meg mellettük, ragyogó ruhában.
-Mk 16.5
Amint bementek a sírba, jobbról "egy" fehér ruhába öltözött ifjút láttak, amint ott ült.
-Mt 28.2
Hirtelen nagy földrengés támadt. Az "Úr angyala" ugyanis leszállt az égből, odament, elhengerítette a követ és ráült.
Ezeket akkor tudom elfogadni, ha időben nem egyszerre következtek be, hanem pl. külön - külön több perces, órás eltolódásokkal, vagy az "informátor" nem volt észnél és nem udta, hogy mit lát.
A "bűnbeesésnél" a halált én úgy tudom értelmezni, hogy Isten azt mondta Ádámnak, ha eszik a jó és gonosz tudásának fájáról, akkor meghal. Kipróbálták és nem haltak meg - valaki megint nem mondott igazat (lehet rossz fordítás, félreértelmezés és a leíró pontatlansága is) - az Isten csak megátkozta és megbüntette őket, de halálról szó sem esett!
Az ember halhatatlansága csak következtetés, sehol nincs megemlítve, illetve:
Légyszíves olvasd még el Mózes I/ 3./22-23. (áttételes és Isten nem is akarta, hogy az ember örök életű legyen!)
.. Ószövetséget csak is csak Krisztus alapján kell értelmezni .. - miért?
Gondolj bele, vagy számítsd ki, hogy Ádám teremtésétől Krisztusig minimum: 3630 év, maximum: 6990 év telt el. Az apostolok és a többi Új-testamentumot leíró ember, élő szemtanuk nélkül, mit tud elmagyarázni: legfeljebb a saját véleményét, amit most éppen én is csinálok. Hiteles? Nem biztos!
Ha józan ésszel próbálok közeledni és értelmezni a leírtakhoz, akkor nagyon sok ellentmondást fedezek fel benne és ezek közül csak néhányat említettem. Én úgy tudom, hogy az a "normális ige", amelyet csak egy féleképpen lehet értelmezni és mindenki ugyanúgy fogja fel.
Jeruzsálemet Kr. u. 70-ben földig rombolták. Megölték a szemtanúk nemtudom hány részét. Mégis mit vársz el az evangéliumtól?
- Lk 24.4
Még fel sem ocsúdtak meglepetésükből, már "két" férfi
jelent meg mellettük, ragyogó ruhában.
-Mk 16.5
Amint bementek a sírba, jobbról "egy" fehér ruhába öltözött ifjút láttak, amint ott ült.
-Mt 28.2
Hirtelen nagy földrengés támadt. Az "Úr angyala" ugyanis leszállt az égből, odament, elhengerítette a követ és ráült.
Ezeket akkor tudom elfogadni, ha időben nem egyszerre következtek be, hanem pl. külön - külön több perces, órás eltolódásokkal, vagy az "informátor" nem volt észnél és nem tudta, hogy mit lát."
"A "bűnbeesésnél" a halált én úgy tudom értelmezni, hogy Isten azt mondta Ádámnak, ha eszik a jó és gonosz tudásának fájáról, akkor meghal.
Kipróbálták és nem haltak meg - valaki megint nem mondott igazat (lehet rossz fordítás, félreértelmezés és a leíró pontatlansága is) - az Isten csak megátkozta és megbüntette őket, de halálról szó sem esett!"
"Gye mondoá neki, mérët nüm ënëik: isa, ki napon ëmdöl az gyimilcstűl, halálnak haláláal holsz." ;-)
Komolyra fordítva a szót.
Akkor a Bölcsesség könyvét meg Pál leveleinek hitelességét tagadod? Te tudod.
"Az ember halhatatlansága csak következtetés, sehol nincs megemlítve, illetve:
Légyszíves olvasd még el Mózes I/ 3./22-23. (áttételes és Isten nem is akarta, hogy az ember örök életű legyen!)
"Ter 3.22
Azután így szólt az Úristen: "Lám, az ember olyan lett, mint egy közülünk, ismer jót és rosszat. De nem fogja kinyújtani kezét, hogy az élet fájáról is vegyen, egyék és örökké éljen!""
"Jelenések könyve 21;4
Letöröl szemünkről minden könnyet.
Nem lesz többé halál, sem gyász, sem fáradság, mert az elsők (Ádámék) elmúltak."
".. Ószövetséget csak is csak Krisztus alapján kell értelmezni .. - miért?"
Mivel, hogy ő a lényege az egésznek. Krisztus nélkül NINCSEN örök élet.
"Gondolj bele, vagy számítsd ki, hogy Ádám teremtésétől Krisztusig minimum: 3630 év, maximum: 6990 év telt el. Az apostolok és a többi Új-testamentumot leíró ember, élő szemtanuk nélkül, mit tud elmagyarázni: legfeljebb a saját véleményét, amit most éppen én is csinálok."
"Hiteles? Nem biztos!"
Mintegy 5500 kéziratot találtak az Evangéliumból. Olvass utána!
50% esély. Gondolj bele az apostolok tehát a saját hülyeségeinek áldozata lettek??? Egyik sem halt természetes halált, szerintem nem egy emberért haltak meg.
Olvass el egy levelet vagy a Jelenések könyvét, és győződj meg róla, hogy nincsen semmiféle hátsó szándék,.
18.32:
Igazad van! Az evangéliumoktól sok mindent nem is lehet várni. Lassan rá kell jönnöm a vallás olyan mint a politika. Amerről a szél fúj, abba az irányba kell beállni! Lehet, hogy 1900 évvel ezelőtt ők is ezt csinálták. Ez a gondolat menet is csak az én hülyeségem! Nem akarlak sértegetni. -
De, amit nem értek még mindíg:
- miért kellett az Ó,- és Új-testamentumot összekötni?
- az Ó rész a zsidókról szól, az Új rész a keresztényekről és Jézus zsidónak született, kitért a hitéből (zsidó szülők nevelték, nem hiszem, hogy "lázadásra" tanították) és kiinduló pontjává vált a kersztényeknek, akkor hogyan kell értelmezni.
Finoman megjegyzem, hogy nem adtál választ Jézus feltámádásánál az általad idézett három különbözőségre pedig érdekelne, hogy saját magadban hogyan tudod ezeket értelmezni. Nekem úgy tűnik, hogy találsz rájuk a Bibliában összevetéseket - de ne sértődj meg - ezek nem a te gondolataid.
Több száz év távlatábó már nehéz felmérni, hogy mi az iagazi és mit tettek hozzá. A Jelenések Könyve izgalmasnak ígérkezik, megfogadom tanácsodat és megpróbálom ésszel végigolvasni. Köszönöm az ötletedet.
Köszi a rengeteg bibliai idézetet,nagyon tanulságosak,csak épp a kérdésemre semmiféle választ nem adtak!
Gonoszságokat,Istennek nem tetsző dolgokat minden nép elkövetett!Pl. a maják,rómaiak akik abban a korban virágoztatták társadalmukat!
Azért küldte Isten a fiát a zsidókhoz,mert ők hittek Őbenne?
És akkor csak a zsidóké lett a megváltás?Hiszen egy maja emberáldozat nem a "mi" Istenünkhöz szólt,azt sem tudták hogy léteznek más földrészek,vallások!
Oda ugyan úgy elkelt volna egy tanító Jézus!Bár a "kudarca" valószínűleg gyorsabb lett volna,mint abban a történetben amit mi ismerünk!
Én laikus vagyok ilyen témákban,ezért érdeklődöm ilyen dolgok felől!Ne a Bibliából idézzetek,hanem saját véleményetek szerint írjátok a válaszaitokat!
Ha A mi Istenünk a mindenható Egy,miért ezt a "megoldást választotta, és miért ott ahol?!
Csak barátsággal szóljatok!
Köszönöm!
"és ez mi???
Mert Jézus nem a világ megváltásra született, hanem Izrael fiainak terelésére, és nem többre!
Máté 15-24
„Én nem küldettem máshoz, csak Izráel házának elveszett juhaihoz.”"
Igen, de befogadták őket a zsidók? Nem. Ha befogadták volna, akkor nem lenne a kereszténység a világ legnagyobb vallása...
"Gonoszságokat,Istennek nem tetsző dolgokat minden nép elkövetett!Pl. a maják,rómaiak akik abban a korban virágoztatták társadalmukat!
Azért küldte Isten a fiát a zsidókhoz,mert ők hittek Őbenne?
És akkor csak a zsidóké lett a megváltás? Hiszen egy maja emberáldozat nem a "mi" Istenünkhöz szólt,azt sem tudták hogy léteznek más földrészek,vallások!"
Ezt csak a muszlim Barátmester hangoztatja. Az Apcsel-ben a pogányokra is rászállt a Szentlélek, viszont nekik a Törvény igáját nem kellett hordani, mivel nem abban van a megváltás, nem a szövegekben, iratokban, hanem egyedül Krisztusban. Akik Krisztus előtt születtek, cselekedeteik szerint lesznek elítélve; akik utána hitben és cselekedetben is.
"Oda ugyan úgy elkelt volna egy tanító Jézus!Bár a "kudarca" valószínűleg gyorsabb lett volna,mint abban a történetben amit mi ismerünk!
Én laikus vagyok ilyen témákban,ezért érdeklődöm ilyen dolgok felől!Ne a Bibliából idézzetek,hanem saját véleményetek szerint írjátok a válaszaitokat!"
Igen, nehéz dolog; Azt sem szabad elfelejteni, hogy a dél-amerikai országok a legkatolikusabb országok közé tartozik. Mindenkit Isten gyümölcsei szerint fog elítélni, ha Krisztust nem tudták megismerni, de ha Krisztustól elfordultak, akkor az már nem mehet az üdvösségre.
"Ha A mi Istenünk a mindenható Egy,miért ezt a "megoldást választotta, és miért ott ahol?!
Csak barátsággal szóljatok!"
Ez a bűnbeesés után történt, amikor zűrzavar keletkezett a földön. Nem ítélkezhetünk senki felett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!