A Hit gyülekezete az egy szekta?
"Szétszakadt a Hgy? Mikor? Minek köszönhetően? Hogyan ment ez végbe?"
Nyilván egy alig pár ezer fős jelentéktelen magyar szektában nem lesz jelentős szakadás, de azért előfordult már ez is.
Például itt is írnak ilyen szakadásról:
"Nos, a görögkatolikus egyház egy különálló felekezet a római katolikushoz képest. Akkor az ő tanításuk miben is különbözik?"
Nem különálló felekezet, semmiben se különbözik a tanítás, csak a rítus.
"A baptistákkal lehet, sőt biztos, hogy vannak olyan tételek, amelyek különböznek a Hgy-től, de én nem erre gondoltam, hanem mondjuk a Golgota Gyülekezetre"
Pedig a baptisták is említve voltak, olvass vissza figyelmesebben.
"Nyilván egy alig pár ezer fős jelentéktelen magyar szektában"
A legdinamikusabban gyarapodó és fejlődő magyar egyházról beszélünk, csak a pontosság kedvéért.
"Például itt is írnak ilyen szakadásról"
Amit mi bizonyít?
"Nem különálló felekezet"
Tényleg nem? Akkor miért járnak másik templomba? Miért más a rítus? Miért nincs csak egyfajta katolikus?
"Pedig a baptisták is említve voltak, olvass vissza figyelmesebben"
Hidd el, látom, hogy a baptistákról is volt szó :D csak nem értem, hogy jönnek ide a baptisták, ezért is hagytam figyelmen kívül.
80
"Mégis rettegtek tőle"
Ez megintcsak a saját fantáziád szüleménye. Senki sem retteg tőle.
"hova cseszed el a gyülekezet pénzét"
Mert "elcseszi"?
"mert féltek, hogy elátkoz"
Ez a kedvencem! :D
"A legdinamikusabban gyarapodó és fejlődő magyar egyházról beszélünk, csak a pontosság kedvéért."
Ez legfeljebb a 90-es években volt igaz, azóta a szekta létszáma hol stagnál, hol csökken is. Nincs benne semmi dinamikus fejlődés.
"Amit mi bizonyít?"
Ott linkeltem a cikket, hogy hogy mi bizonyítja? Ennyire szemellenzős csak valami fanatikus szektás lehet.
"Tényleg nem? Akkor miért járnak másik templomba? Miért más a rítus? Miért nincs csak egyfajta katolikus?"
Azért, mert Rómában és nyugati területein latinul beszéltek, latin rítus alakult ki, keleten görögül beszéltek, görög rítus alakult ki. Sőt képzeld van szír, örmény, etióp és összesen 24 ilyen részegyház. Ettől függetlenül, minden egyes apró részletben egy a hit, teljes egységben vannak, mint Krisztus tanította.
"Hidd el, látom, hogy a baptistákról is volt szó :D csak nem értem, hogy jönnek ide a baptisták, ezért is hagytam figyelmen kívül."
Pedig szektatársad hozta fel, hogy mennyire egy a hitetek velük. Erre írtam, hogy mennyire nem.
"Ez a kedvencem! :D"
Ezen miért nevetsz? Mindenki tudja, hogy voltak átkozódós imakommandós szeánszok, kerültek ki hang és videó felvételek is. Például választások előtt is gyakorolták, ha jól emlékszem, a Jobbik ellen. Már mondjuk ez is felveti, hogy mennyire keresztény egy ilyen szekta. Krisztus hol rendezett ilyen átkozódós esteket?
A Római Katolikus szekta a tridenti zsinaton hivatalosan megátkozta a Bibliában (és nem a pápában-búcsúcédulában) hívő keresztényeket! Azelőtt máglyán égették a szerintük eretnekeket, a hegemóniájuk megtörése után mar csak átkozódtak a pápisták!
Ezeket a bibliai kereszténységet érintő átkokat azóta sem vonták vissza a pápisták, sőt! Megerősítették.
Pár hites azért imádkozott Izrael Istenéhez, Jézus Krisztus Istenéhez, hogy a Jobbik antiszemita és gyűlölködő párt hulljon darabokra. Ez az ima Isten akaratával megegyező volt a véleményem szerint, Isten meg is hallgatta úgy tűnik, lett eredménye. A tridenti átkozódás pedig Isten akaratával ellentétes volt, nem is lett eredménye! Ma a legdinamikusabban fejlődő keresztény irányzat ugyanis a protestáns karizmatikus irányzatok. Isten itt munkálkodik a legjobban.
Hozzá kell azt tenni a római szekta védelmében, hogy a tridenti átkozódós zsinatuk óta taktikát váltottak, mert nem működött az ellenségeskedés: a vatikáni zsinat óta mindenkit ölelni, beolvasztani akarnak. Ökumené, stb. Halálos ölelés az új taktikájuk.
A Hgy-tagok száma folyamatosan növekszik. Csökkenni nem csökken.
"Ott linkeltem a cikket, hogy hogy mi bizonyítja?"
Nem értetted a kérdést. Mi bizonyítja azt, ami a cikkben van?
"Ettől függetlenül, minden egyes apró részletben egy a hit, teljes egységben vannak, mint Krisztus tanította."
És akkor most én is ugyanúgy elmondhatom erről, hogy ha teljes egységben lenne görög és a római katolikus, nem lennének külön templomban, nem lennének olyan különbségek, mint pl. a cölibátus, nem lennének különbségek az eucharisztia kiszolgálásában, és még sorolhatnám. Én is ugyanúgy megkérdezhetném, hogy ha teljes egységben vannak, miért járnak külön? Két felekezetről beszélünk, akik között vannak különbségek. Ha csak a cölibátust nézzük, az egyik úgy gondolja, hogy lehet nős a pap, a másik úgy gondolja, hogy semmiképpen. Ez jelentős különbség a házasság intézménye szempontjából, ami nem egy elhanyagolható téma egy egyház hitvallásában. Vagy nézzük az eucharisztiát. Az egyik szolgál bort a híveknek, a másik nem. Ez is jelentős különbség az eucharisztia értelmezésének szempontjából, ami szintén kulcsfontosságú egy hitvallásban. Nem akarom senkinek sem minősíteni a nézeteit, de szerintem elhamarkodott állítás azt mondani, hogy nincsenek hittételi különbségek.
"Pedig szektatársad hozta fel, hogy mennyire egy a hitetek velük. Erre írtam, hogy mennyire nem."
Az a "szekta" még mindig egyház, és én is írtam, hogy biztosan vannak dolgok, amit ők másképpen vallanak. Ettől függetlenül egy csomó egyezés lehet köztünk, mint ahogy van a katolikusokkal, evangélistákkal, zsidókkal, stb.
"Ezen miért nevetsz?"
Én ezen már csak nevetni tudok.
"Mindenki tudja, hogy voltak átkozódós imakommandós szeánszok"
Nem voltak ilyenek :D Az okkultizmus bűn, olvass utána a Hgy hitvallásának.
"kerültek ki hang és videó felvételek is."
Mutasd őket!
"Például választások előtt is gyakorolták, ha jól emlékszem, a Jobbik ellen."
Valami nagyon eltökélt kamuhír gyártó propagandából tájékozódsz szerintem. A Jobbikkal egyébként bírósági per volt. Mindenképpen ajánlom, hogy olvass utána a kimenetelének.
"Krisztus hol rendezett ilyen átkozódós esteket?"
Sehol.
"A Hgy-tagok száma folyamatosan növekszik. Csökkenni nem csökken."
A népszámlálási adatok alapján még a lakosság 1%-át se éri el a létszám, te milyen dinamikus növekedésről írtál? Ezt pedig a ksh adatok között bárki láthatja.
Ráadásul volt egy cikk, hogy milyen jelentősen csökkent az online igehirdetések nézettsége. Ezt magad is ellenőrizheted, itt egyértelmű és folyamatos a csökkenés.
"Nem értetted a kérdést. Mi bizonyítja azt, ami a cikkben van?"
Olvasd el figyelmesebben. Vagy tényleg ennyire átmosták az agyad, hogy minden, ami a szekta ellen szól, az hamis, minden, ami mellette az igaz? Pont olyanok vagytok, mint a jehovások, akik nem érintkezhetnek a "hitehagyott" (de inkább kijózanult) ex tagokkal, nem válthatnak velük szót és minden ami tőlük származik, ördögi dolog, nem lehet elhinni.
"és még sorolhatnám"
Minek? Azokat se érted, amiket leírtál. Például görög katolikus papok se házasodhatnak, csak házas férfiakat is szentelnek pappá. Sőt a házas papból nem lehet keleten se püspök. Az Eucharisztia értelmezésben sincs semmi különbség? Komolyan kérdezem, érted amiről írsz? Mert láthatóan kicsit sem. Még az ortodoxokkal is létezik az eucharisztikus communio, pláne a többi katolikus egyházzal.
S továbbra is írom, nincsenek hittételi különbségek. Szerintem ezt a fogalmat se érted, hogy hittétel.
"biztosan vannak dolgok, amit ők másképpen vallanak."
Vannak, én is ezt írtam. De a hitgyülis szektatársad jött a baptista hitvallással, nem én. Erre írtam, hogy mekkora nagy a megosztottság.
"Nem voltak ilyenek :D Az okkultizmus bűn, olvass utána a Hgy hitvallásának."
Lehet akkor nem bűn, ha a nagy mágus csinálja.
Itt is van egy jó:
De láttam korábban egy még jobbat, ha jogi úton nem sikerült még töröltetni, akkor megpróbálom megkeresni és azt is linkelem.
Itt is elég jó "élménybeszámoló" olvasható:
Persze hazudhatod, hogy nem voltak ilyen átkozódós szeánszok, de kellően sok ex-tag számolt be róluk.
Látod, még az előző szektás is írta, hogy voltak ilyen átokszórások a Jobbik ellen.
A római katolikus felekezet átkozta meg az összes keresztény irányzatot saját magán kívül! Lásd tridenti zsinat:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!