A vallás és a szekta között a gyülekezet nagysága a különbség?
# 1
Aki nem hiszik egyik mitológiában sem annak ugyan olyan mint egy katolikus szemében a jehovák vagy a hit gyülisek.
Jó, de ennek mi köze a kérdéshez, vagy a válaszomhoz?
Azt kérdezted, hogy csak a nagyságuk különbözteti-e meg őket, én meg részletes választ adtam, hogy bizony nem, bár gyakran együtt jár a két dolog.
Nem.
Hiszen maga Jézus mondta, hogy kevesen vannak azok akik megmentésben fognak részesülni.
Istent soha nem a számok érdekelték, hanem az engedelmesség. Noé korában is 8. ember menekült meg, és erre maga Jézus is hivatkozott.
A szekta jelentése: Krisztus tanításától eltért vallás, vagy felekezet.
(Máté 7:22) 22 Sokan mondják majd nekem azon a napon: »Uram, Uram,. . .
(Máté 7:22, 23) . . .« 23 De én akkor megvallom nekik: Soha nem ismertelek titeket! Távozzatok tőlem, ti, akik törvénytelenséget műveltek!
# 4
A Noé bárkája egy lopott sumér történet...
Nem. A szekta lényege az ellenség, ellenségkép nélkül nincs szekta, mert a központi helyet az önmeghatározásban az ellenséggel való szembenállás jelenti. Ezért is van, hogy a szekta számára az ellenségnél csak egy gyűlöletesebb dolog van, a kívülálló, aki nem hajlandó besorolni egyik oldalhoz sem. Mert az ellenség a szekta létét igazolja, míg a semleges kívülálló az egész narratívát rúgja fel.
Mivel ez egy alapvetően torz szemlélet, a szekta elsősorban a lelkileg sebezhető, befolyásolható embereket vonzza, akik szenvednek, és a szenvedésre egyszerű és gyors gyógyírt ígérnek. Egyáltalán nem szabad alábecsülni a veszélyességüket és a romboló működésüket.
A vallás alapvetése, hogy nem kihasználni akarja az embert, hanem építeni, nem megfosztani, hanem gyarapítani (lélekben). És általános igazság, hogy ehhez áldozatokat kell hozni, hogy ez nehéz, hogy szenvedéssel jár. A vallás nem megvédeni akarja az egyént a nehézségtől, hanem szembesíteni vele.
Nem egészen.
A szekta az egy nagyobb vallási csoportból NEMRÉG kivált KICSI csoport.
Ez a kettő a lényege.
Mai értelemben a szekta inkább egy pejoratív kifejezés, és olyan csoportosulásokaz értünk alatta, amik nagyon fanatikusok, mindenki mástól elzárkóznak, kontroll alatt tartják a tagjaikat, agymosás megy, stb...
Egy kis gyülekezet önmagában még nem szekta (ilyen értelemben).
Például vannak kis gyülekezetek, mint pl. a Golgota, ezt abszolút nem tartom szektának, viszont ott van a hitgyüli, ami szerintem már az, mert tömény gyűlöletkeltés megy náluk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!