Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mi történt a pesti hit gyüleke...

Mi történt a pesti hit gyülekezettel?

Figyelt kérdés

Vidéki hit gyülekezetbe jártam sok ideig, amit nagyon szerettem, mert családias volt a légkör, őszinte, segítőkész és cseppet sem törvénykező. Sokat jártunk fel Pestre is anno, azzal sem volt gond akkor még.

Aztán felköltöztem Pestre és a pesti gyülekezet tagja lettem, de rengeteget csalódtam benne. Itt valami extrém őrült emberek vannak! Az igehirdetés teljesen megváltozott, állandóan csak a politika, vagy térjél meg, különben mész a pokolba. Semmi pozitív, építő tanítást nem hallok mostanában.

Az emberek pletykásak, rágalmazók, törvénykezők, mintha csak a kommunizmusban élnénk. Olyan dolgokért hurcoltak meg, amit el sem követtem. Ők pedig közben vígan élnek bűnben és ájtatosmanó módjára játsszák a szentet. Sikkasztás, átverés, korrupció, túlfűtött szexualitás - és ez olyan emberektől, akik elöljárók, régi tagok vagy szolgálatban vannak.

Én teljesen kiábrándultam az egészből, lábamat nem tudom oda betenni.

Hasonló tapasztalata van valakinek? Ezek a pestiek mindig ilyen bolondok voltak, csak én nem tapasztaltam?

2018. jún. 12. 23:34
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
27%

Kedves Kérdező,

Mi a budapesti Hit Gyülekezetébe járunk a feleségemmel együtt, és nem vagyunk bolondok, van sok barátunk, akik kedvesek, normálisak és korrektek.

Javaslom, ha valaki ellen konkrét panaszod van, akkor ezt beszéld meg személyesen vele, ahogyan ez a Bibliában is szerepel. Ha nem hallgat rád, és tényleg vétkezett, nem pedig valami félreértésről van szó, akkor egy-két tanú jelenlétében beszéljétek meg a dolgot:

15

Ha pedig a te atyádfia vétkezik ellened, menj el és dorgáld meg őt négy szem között: ha hallgat rád, megnyerted a te atyádfiát;

16

Ha pedig nem hallgat rád, végy magad mellé még egyet vagy kettőt, hogy két vagy három tanú vallomásával erősíttessék minden szó.

17

Ha azokra nem hallgat, mondd meg a gyülekezetnek; ha a gyülekezetre sem hallgat, legyen előtted olyan, mint a pogány és a vámszedő.

Nem gondolom, hogy ilyen dolgokat a gyakorin a leghatékonyabb megbeszélni, ez nem vezet a megoldáshoz.

Arra figyelj, hogy ha valakiről azt gondolod, hogy pletykás, vagy rágalmazó, csak akkor mondd neki, ha te nem vagy pletykás és rágalmazó...

A gyülekezet oldalán kint vannak telefonszámok, vagy keress egy pásztort, szolgálót, akihez bizalmad van, és kérj egy megbeszélést ezekről a dolgokról.

Remélem sikerül lerendezned ezeket a dolgokat!

2018. jún. 13. 01:02
 2/24 anonim ***** válasza:
40%
Messzemenőkig egyetértek az előzővel. A GYK teljesen alkalmatlan egy pletykákra nem fogékony embernek az ilyesmi megtárgyalására. Ám ha valaki fogékony rá, annak egy kincsesbánya. Arról nem is beszélve, hogy bár nem mindig nézem a budapesti istentiszteletet, de amikor nézem egyáltalán nem tapasztalom azt az elsivatagosodást, amit leírsz. A politika fontos dolog, de túlnyomó részben másról van szó, még választási időszakban is. A megtérés is fontos, de senkit nem lehet megtérésre ösztönözni azzal, hogy bökdösik, és nem is ez teszi ki a prédikációk nagy részét. Flúgos emberek pedig mindenhol vannak. A helyedben először a tükörbe néznék, mielőtt másokban keresném a probléma okát. Arra gondoltál már, hogy esetleg nem vagy a helyeden? Kenneth Hagin mondta az Isten ún. megengedő akaratában való életről, hogy olyan, mintha az ember zokniban próbálna lábat mosni. Minden a helyén van, valami mégsem stimmel. Ilyenkor aztán észreveszi az ember azokat a dolgokat, amelyekre korábban vak volt. Nemhogy észreveszi, de ezzel párhuzamosan a jó dolgokra válik vakká, és csak a problémákat látja, és azon gondolkodik. Nem mondom, hogy az esetedben is erről van szó, azt te tudod és Isten. Mindenesetre elgondolkodtató, hogy miért jöttél el abból a gyülekezetből, ahol jól érezted magadat? Azért, mert Isten mondá, hogy hagyd ott, költözz Pestre, vagy azt mondá, hogy ne tedd, csak nem hallgattál rá, vagy nem is hallottad, mert másra voltál kíváncsi, esetleg a körülményekkel együtt sodródtál oda? Ezt megint csak te tudhatod és Isten. Ha azonban nem vagy a helyeden, akkor nincs az a gyülekezet, ahol jól fogod érezni magadat, amíg nem tisztázod a dolgot Istennel. A jó hír az, hogy Isten hajlandó újra kezdeni. Tapasztalataim szerint az ember sokkal nagyvonalúbb még a valós problémák felé is, amennyiben jó az Istennel való kapcsolata, mintha nem az. Utóbbi esetben pitiáner kritikussá válik, mint az elkényeztetett gyerek, aki turkál az ételben. Ilyen az ember természete. Az enyém is, ahogy mindenki másé. Ezért mondtam, hogy én a tükörrel kezdenék.
2018. jún. 13. 05:49
 3/24 anonim ***** válasza:
24%

"Az igehirdetés teljesen megváltozott, állandóan csak a politika, vagy térjél meg, különben mész a pokolba."

Igaz én még csak a tv-ben nézem a Vidám Vasárnapot nekem nagyon szimpatikus gyülekezet, a dicsőítései és az igehírdetések is fantasztikusak...

Politika valóban volt, de akkor Németh Sándor olyan kérdéseket kapott, amikre válaszolni kellett, mert akkor döntés elött álltunk. :)

2018. jún. 13. 07:16
 4/24 anonim ***** válasza:
82%

Gyerekek, jól kioktattátok a kérdezőt! De! Abba egyiktek sem gindolt bele, hogy a kérdése tapasztalati úton született? Hogy oka van a kérdés kiírásának?

Járt egy vidéki gyülekezetbe, kedves emberek voltak, jófejek.

Feljön Pestre és homlokegyenest mást tapasztal.

Ha vele lenne a baj, akkor már a vidéki bagázzsal is összerúgta volna a port, de nem így történt.

Amúgy soha semmi olyan dogmarendszerrel nem értettem egyet, ahol bárki bárkire bármi módon nyomást gyakorolhat.

Sajnos sok olyan közösség van, ami szektaszerűen működik. Hitgyülis tapasztalatom zéró, tehát nem erre mondom, még úgy sem, hogy azért hallottam már ezt azt.

Ellenben milyen érdekes, hogy ahová én járok gyakorolni, egy zen közösségbe, ott totálisan ismeretlen a frusztráció, a kényszer, a nyomás, a szégyen. 100% mentes tőle.

2018. jún. 13. 07:22
 5/24 anonim ***** válasza:
43%

Nem a pestiekkel van gond kedves kérdező, hanem az egész szervezettel. Keressetek egy Istentől áldott igazi keresztény közösséget, míg nem késő!

Nem szégyen ha valakit becsapott és megtévesztett ennek a világrendszernek a fejedelme, a legjobbakkal is előfordul, hogy megbotlanak. A széles útról bármikor letérhettek a keskenyre míg tart a kegyelmi idő. Ne késlekedjetek!

2018. jún. 13. 08:03
 6/24 anonim ***** válasza:
40%

Javaslom keress eg másik keresztény közösséget. Kérd Istent, hogy mutassa meg, hol van a helyed. :)

Sajnálom a rossz tapasztalatodat, sajnos a pesti hitgyüli mindig is ilyen volt. De ezek szerint akkor vidéken más a helyzet.

Szerintem a politikának nem lenne szabad ilyen mértékig benne lennie egy keresztény gyülekezetben. Az oké, hogy felszólaljunk bizonyos dolgok ellen, pl. abortusz, de az, hogy megmondják melyik pártra szavazz, az nem normális szerintem. Meg számomra az sem szimpatikus a hitgyüliben, ahogy rágalmaznak, ócsárolnak egy bizonyos felekezetet. Szerintem a saját háza tájukon is lenne mit sepregetni. Ezzel én most nem kibeszélni akarok senkit, de szomorúnak tartom ezt.

Keress egy másik közösséget, esetleg nézz be templomokba, gyülekezetekbe, egy-egy vasárnap alkalmával. :)

2018. jún. 13. 08:56
 7/24 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek a válaszokat! A kérdés lényegét a 4. válaszoló ragadta meg, a probléma tapasztalati úti. Munkahely miatt kellett felköltöznöm, vidéken nagyon kevés lehetőség volt. Plusz jobban szeretek Pesten èlni, mint vidéken, jobb itt a közérzetem, de a gyülekezet nem olyan jó számomra.

2. válaszoló: érdekes dolgot írtál. Lehet nem a pesti gyüliben van a helyem, úgyse illek bele a profiljába. De ettől még jól érzem magam Pesten, semmi pénzért nem lennék újra vidéki. Nem is engednék a körülmények. Mindenesetre elgondolkodtató, hol a hiba.

1. válaszoló: te is jó dolgot írtál, amit már próbáltam. Amikor kettesben akartam a testvérrel megbeszélni, a képembe hazudott. Megrágalmazott a pásztor előtt egy dologgal, ami hazugság, ebből tört ki az egész. A pásztor korrupt, nem hitt nekem, neki csak annak a szava számít, akihez érdek fűzi. Nem csináltam nagyobb ügyet belőle, mert nem bízom a pesti pásztorokban plusz inkább hisznek egy régebbi tagnak, aki szolgál is, de mániákus hazudozó, mint nekem. Plusz ha ügyet csinálok belőle, rámegy a megélhetésem, mert hites helyen dolgozom. Elmeséltem ezt olyan embereknek is, akikbe megbízom, de nem történt semmi. Tettek javaslatot, hogyan értelmezzem, hogyan kezeljem, de nem tudom feldolgozni. Én nem akarok egy olyan gyülekezet tagja lenni, ahol magas tekintélyű, álszent bűnösök élősködnek azon, aki őszintén keresi az Urat és a pásztor ehhez asszisztál is.

2018. jún. 13. 09:04
 8/24 anonim válasza:
59%
Csak egy jó tanács: NE tartozz semmilyen szektába! Mert az összes az!!! Az Isteni minőség BENNED van, nem a kézzel csinált templomokban, meg gyülekezetekben! Te vagy a FÉNY, bármit képes vagy megteremteni! ;) Istent ne ott keresd! Hanem magadban, és a természetben!
2018. jún. 13. 09:50
 9/24 anonim ***** válasza:
28%
Az a baj, hogy hiába mondod el a te allaspontodat akar részletesen is az ügyben, nem tudjuk világosan látni a helyzetet, amíg a másik fél álláspontját nem ismerjük. A bíróságon is meghallgatják mindkét oldal álláspontját, mielőtt ítéletet hoznak. Egyoldalúan kitalálni az ügyet, ez a rágalmazás és a pletykálás kategóriájába tartozik, ha meg a munkahelyed is hites, akkor ez csak meg ront a helyzeten.
2018. jún. 13. 10:17
 10/24 A kérdező kommentje:
Félteértés ne essék, nem itt akarom kitárgyalni az ügyet. Nem is rágalmazás a célom, csak más emberek véleményére vagyok kíváncsi, hogy tapasztaltak-e hasonlót olyan emberektől a gyüliben, akik megbízható, oszlopos tagoknak tűntek és ez mennyire tette tönkre a hitüket. Ezekről is beszélni kell valakinek, mert rengeteg ember hagyja ott a gyülit a farizeusok miatt.
2018. jún. 13. 14:50
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!