Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Melyik a jobb, a Biblia vagy...

Melyik a jobb, a Biblia vagy a Korán?

Figyelt kérdés
Lehet érvelni.
2020. szept. 7. 12:03
1 2 3 4 5 6
 41/57 anonim ***** válasza:
100%

Jó, akkor hol vannak azok a Mohamed élete során keletkezett írások? Csak maradt fenn néhány, nem? Hiszen milyen képtelenség, Mohamed tanítványai tudtommal külön külön is írták ezeket a részelteket, s mind eltűnt. A logikus az lenne, hogy legalább néhány fennmarad, elvégre csak nagy becsben tartották ezeket.

Megjegyzem, hogy te Jézus idejéből való írásokat kérsz számon a keresztényeken, amikor még a pergamen se volt elterjedt. Te pedig a kb 7 évszázaddal később élt Mohamed idejéből se tudsz mutatni egyet sem.

"Gondolom érzed hogy ez teljességgel képtelenség."

Gondolom a több százezer muszlimod nem ismerte betűről betűre a Koránt, amikor még nem is létezett (Mohamed élete idején). Illetve Mohamed tanításának se jegyezték meg minden szavát, talán sok nem is találkozott sose vele. Így miért ne lehetne, hogy beleírtak néhány passzust, pár apróságot átírtak, stb....

Történészek szerint több verzió is létezett a Koránból (ugye te is hoztál linket a betoldásokról, majd mindjárt én is keresek a több Korán verzióról).

Találtam is:

"A kutatások ugyanakkor a ~ mai formáját, melyet Zajd ibn Thabit, a próf. közeli társa és több nyelvet beszélő írnoka állított össze Medinában a 3. kalifa, Uthmán ibn 'Affán (ur. 644-656) utasítására, nem tartják az egyetlen hiteles verziónak. A korai lejegyzések ugyanis hosszabb-rövidebb részei is megőrződtek és kiadásra kerültek. Ezekben nem jelentős nyelvtani és szókincsbeli eltérések mutatkoznak, egyes szúrák kimaradtak, mások belekerültek. A ~nak különböző változatai léteztek Mekkában, Baszrában, Kúfában és Homszban. Ezek elkeseredett viták forrásai voltak és maradtak a ~-recitátorok között mindaddig, míg a Zajd ibn Thabit-Uthmán változat egyeduralkodóvá nem vált, jóllehet ez nem ment minden ellenállás nélkül."

[link]

"A birminghami egyetem professzora, David Thomas arra a következtetésre jutott, hogy képtelenség megállapítani, vajon az idők során változtattak-e a szövegen. Így képtelenség állítani, hogy a ma ismert változatok az eredetivel biztosan azonosak lennének."

[link]

Szintén előbbi helyről:

"John Wansbrough[10] történész azt fogalmazta meg, hogy a Korán néhány századon át fejlődhetett ki az arab hódítások idején. A zsidó-keresztény írások autentikus tanokként való interpretálása és esetleg létrejött hitviták konklúziójaként alkalmazott finomítások vezethetett a végleges forma kialakulásához."

Úgy látszik, hogy a történészek nem feltétlenül osztják a te elméletedet, a tények mást mondanak.

2020. szept. 8. 22:11
 42/57 anonim ***** válasza:
Talán a Biblia kissé kifinomultabb mesekönyv mint a Korán.
2020. szept. 8. 23:54
 43/57 anonim ***** válasza:
0%

"Jó, akkor hol vannak azok a Mohamed élete során keletkezett írások? Csak maradt fenn néhány, nem? Hiszen milyen képtelenség, Mohamed tanítványai tudtommal külön külön is írták ezeket a részelteket, s mind eltűnt. A logikus az lenne, hogy legalább néhány fennmarad, elvégre csak nagy becsben tartották ezeket."

Mivel nem sokkal Mohamed próféta után összeállították könyv formájába, ezeket őrizték, mintsem a külön oldalakra írt részleteket. Ez így logikus. Vicces hogy ezt a muszlimokon kéred számon, miközben keresztények szerint Jézus Isten, de egy betűt nem őriztek meg tőle. Sőt még megközelítőleg sem. A legrégebbi szövegtöredékek is nagyrészt többszáz évvel későbbiek.

"Megjegyzem, hogy te Jézus idejéből való írásokat kérsz számon a keresztényeken, amikor még a pergamen se volt elterjedt. Te pedig a kb 7 évszázaddal később élt Mohamed idejéből se tudsz mutatni egyet sem."

Jézus korából is vannak írásos emlékek, így nem igaz hogy technikailag nem volt megoldható.

"Gondolom a több százezer muszlimod nem ismerte betűről betűre a Koránt, amikor még nem is létezett (Mohamed élete idején). Illetve Mohamed tanításának se jegyezték meg minden szavát, talán sok nem is találkozott sose vele. Így miért ne lehetne, hogy beleírtak néhány passzust, pár apróságot átírtak, stb...."

Rosszul gondolod. Minden muszlimnak memorizálnia kell a Korán verseiből valamennyit. Sokan a teljes Koránt memorizálták akkoriban és ma is sok ilyen muszlim van. A Korán pedig létezett csak nem volt összeállítva könyv formájában. Hamisítás csak úgy lett volna lehetséges ahogy írtam. Egy két ember ezt nem tudta volna megtenni. Ehhez az kellett volna hogy Mohamed próféta családtagja, legjobb barátai, tehát az első muszlimok mind szövetkeztek azért hogy meghamisítsák a Koránt. De még így sem ment volna mert a sokszázezer muszlimmal nem tudták volna elhitetni hogy nem az az eredeti Korán amit Mohamed próféta tanított nekik hanem amit ők írtak. Tehát elméletben lehetséges, de a gyakorlatban nulla a valószínűsége.

"Történészek szerint több verzió is létezett a Koránból (ugye te is hoztál linket a betoldásokról, majd mindjárt én is keresek a több Korán verzióról)."

Aha látom. Katolikus lexikon, biztos hiteles forrás az iszlámról :) Egyszerűen csak kijelenti hogy több Korán is létezett bármiféle bizonyítás nélkül.

Keresztény történészek is biztosan elfogulatlanul nyilatkoznak. A bizonyíték persze náluk is hiányzik.

"John Wansbrough[10] történész azt fogalmazta meg, hogy a Korán néhány századon át fejlődhetett ki az arab hódítások idején. A zsidó-keresztény írások autentikus tanokként való interpretálása és esetleg létrejött hitviták konklúziójaként alkalmazott finomítások vezethetett a végleges forma kialakulásához."

A Korán néhány századon át fejlődhetett ki? Ez jó :)))) Megmaradt Korán nem sokkal Mohamed próféta halála utáni időszakból de biztos néhány századon át fejlődhetett ki :))) Ezek vicc kategóriák. Keresztényeknek nehezükre esik az igaz mondás, ezt sokszor tapasztaltam, de ilyet hazudni, hát ehhez pofa kell. Én keresztény vallástudósok véleményét mutattam akik szerint betoldások vannak a Bibliában. Maguk a keresztények is beismerik ezt, mert tény. A Korán esetében ilyenről szó nincs. Ha létezett volna több Korán verzió akkor lettek volna hívők akik azt tartják hitelesnek, ahogy a keresztényeknél minden irányzat Bibliája jelentősen eltér. Az iszlámban a Síita irányzat nem sokkal Mohamed próféta után különvált. Saját maguk által választott kalifát fogadtak el, és nem fogadták el a szunniták kalifáit, de még ők sem mondták hogy a szunnita kalifák megváltoztatták a Koránt. A síiták ugyanazt a Koránt olvassák mint a szunniták. Tehát ha lett volna bármi változtatás a Koránban, az itt előjött volna.

2020. szept. 9. 07:43
 44/57 -a- ***** válasza:
100%

7.hsz:„Ahhoz hogy ezt valaki meg tudja válaszolni, alap hogy elolvassa a Koránt és a Bibliát is…Biblia szerint Noé részegen fetrengett sátrában mikor a fia megerőszakolta.”

--Aki olvasta a Bibliát, az nem állít ilyesmit! A fia nem megerőszakolta, hanem meglátta részegen meztelenül, amit elmondott testvéreinek:

1Móz 9,22 „Khám pedig, Kanaánnak atyja, meglátá az ő atyjának mezítelenségét, és hírűl adá künnlevő két testvérének.”

12.hsz:„Először is a Korán nem írja hogy az egész világot elöntötte a víz.”

--Pedig itt a muszlimok úgy értelmezik:

„A víz elborított mindent, még a legmagasabb hegyeket is .Minden ember, s állat elpusztult, kivéve egy keveset, akik a bárkán voltak. A Nuh prófétával együtt bárkában lévő hívőknek nem voltak gyermekei, ezért minden ember lényegében Nuh leszármazottja. Allah ezt az ajándékot adta neki. „És az ő leszármazottait tettük a túlélőkké.” (K 37:77)

[link]

(Noé) „Uram! Ne hagyj meg a földön egyetlen hitetlent sem!” (Korán 71: 26-27)

…Ami után a víz az egész földet elborította, és elpusztult minden hitetlen…

…Noé leszállt a bárkáról, és vele együtt a hívők is. Egy települést hoztak létre, fákat ültettek el, és szabadon engedték az állatokat. Ezzel elkezdődött a föld benépesítése, és az emberiség elkezdett szaporodni és gyarapodni.

[link]

2020. szept. 9. 18:29
 45/57 anonim ***** válasza:

Na akkor jól emlékeztem én is, csak megint ez a fanatikus muszlim próbált átvágni. Rémlett, hogy az egész föld szerepelt benne, mert ezt speciel olvastam a Koránban.

2020. szept. 9. 20:15
 46/57 -a- ***** válasza:
Két mondat van a Koránból,-amit jeleztem is-, a többi csak muszlim magyarázat. Csak a magyarázatban van az "egész föld" kifejezés.
2020. szept. 9. 20:47
 47/57 anonim ***** válasza:
0%

"Aki olvasta a Bibliát, az nem állít ilyesmit! A fia nem megerőszakolta, hanem meglátta részegen meztelenül, amit elmondott testvéreinek:"

Szó szerint nem írja de ez következik az eseményekből. Noé az eset után megátkozza kisebbik fiát. Ha csak annyi lett volna hogy véletlenül benyit, Noé nem átkozza meg. Ahhoz hogy egy apa megátkozza fiát, durva dolognak kellett történnie. A vers úgy fogalmaz hogy Noé megtudta mit tett vele a fia, tehát valami rosszat tett, nem csak benyitott.

Mózes 1. könyve, a teremtésrõl 9:24-25 Amikor Nóé kijózanodott mámorából, és megtudta, hogy mit tett vele a kisebbik fia,

ezt mondta: Átkozott Kánaán! Szolgák szolgája lesz testvérei közt!

"Pedig itt a muszlimok úgy értelmezik"

Ez elég baj ha tényleg van ilyen muszlim, mert a Koránból nem ez következik. "És az ő leszármazottait tettük a túlélőkké.” (K 37:77)" Noé népére vonatkozik, nem az egész emberiségre.

(Noé) „Uram! Ne hagyj meg a földön egyetlen hitetlent sem!” (Korán 71: 26-27)

Szintén a saját népére vonatkozik. A 71-es Noé című szúra úgy kezdődik hogy: "Elküldtük Noét a népéhez: "Intsd a népedet,"

"Ezzel elkezdődött a föld benépesítése, és az emberiség elkezdett szaporodni és gyarapodni."

Ez nem Korán vers. A oldal szerkesztőjének véleménye a Koránból viszont nem következik ez. Ha elolvasod Noé történetét a Koránban, kiderül egy helyi árvízről van szó.

2020. szept. 9. 20:52
 48/57 anonim ***** válasza:
0%

"Na akkor jól emlékeztem én is, csak megint ez a fanatikus muszlim próbált átvágni. Rémlett, hogy az egész föld szerepelt benne, mert ezt speciel olvastam a Koránban."

Hát akkor benézted mert a Korán nem ír ilyet. Nincs olyan vers ami azt írná az egész Földet elöntötte a víz. Ez csak az oldal szerkesztőjének a véleménye, ami ellentétes a Koránnal mert az helyi árvízről ír.

2020. szept. 9. 20:55
 49/57 anonim ***** válasza:

"Két mondat van a Koránból,-amit jeleztem is-, a többi csak muszlim magyarázat. Csak a magyarázatban van az "egész föld" kifejezés."

Az általad idézett két versből sehogy sem következik hogy az egész földet elöntő árvízről van szó. Ha pedig elolvasod a teljes történetet, abból egy helyi árvíz következik.

2020. szept. 9. 20:56
 50/57 -a- ***** válasza:
100%

„Szó szerint nem írja de ez következik az eseményekből. Noé az eset után megátkozza kisebbik fiát. Ha csak annyi lett volna hogy véletlenül benyit, Noé nem átkozza meg.”

--Vagyis ez a te agyszüleményed! Nem pusztán benyit, hanem másoknak is továbbadva,- ahogy a B is írja-, szégyenletes helyzetbe hozza az apját. A szégyenletes helyzetet nyilvánosságra hozza.

"Pedig itt a muszlimok úgy értelmezik" Ez elég baj ha tényleg van ilyen muszlim…”

-- (Noé) „Uram! Ne hagyj meg a földön egyetlen hitetlent sem!” (Korán 71: 26-27)

Itt nem az áll, hogy a föld egyik kis részén, „helyi jelleggel” ne hagyjon hitetlent az Úr. Majd az áll, hogy meghallgatta Isten. Fia hegyre menekül, mégis meghal, ill. a hajó is egy hegyen akad fenn, amelyek szintén nem kis árvizet feltételeznek. A Dzsudi (Korán 11,44) hegy több mint 2000 méteres (az Ararát pedig több mint 5000 méter) magassága,- amin fennakad a bárka-, kizárja a helyi verziódat.

Minden állatból egy párat fel kell vinnie a bárkára, nem csak a minden állat közül a helyi honosokat, ami szintén nem helyi jelleget mutat: K 11:40 „Tegyél fel rá(a bárkára) minden fajtából egy párat”.

2020. szept. 9. 22:23
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!