Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Melyik a jobb, a Biblia vagy...

Melyik a jobb, a Biblia vagy a Korán?

Figyelt kérdés
Lehet érvelni.
2020. szept. 7. 12:03
1 2 3 4 5 6
 1/57 anonim ***** válasza:
100%
Gondolom kinek melyik. A keresztényeknek a Szentírás, a muzulmánoknak a Korán. Mondjuk talán elfogultság nélkül lehet állítani, hogy Krisztus tanítása szebb és sokkal tisztább, mint Mohamedé. Illetve tény, hogy a Korán jelentős része lényegében a Szentírás átdolgozása.
2020. szept. 7. 12:15
 2/57 anonim ***** válasza:
100%
A Korán egy plágium.
2020. szept. 7. 12:17
 3/57 anonim ***** válasza:
82%

Újszövetség, aztán ó szövetség, aztán a korán.

Az új szövetségnek globális, minden emberre származástól és vallástól független erkölcsi tanításai vannak, egy önmagában hit nélkül is szép mű, (egészen szent pálig, ami szellemében olyan mértékben az újszövetségtől, mint az új az ó-tól)

Az ószövetség egy keménnyebb, gyakran ellenszenves keménykezű istent mutat be, ami csak egyetlen népre koncentrálja a figyelmét. De stilisztikailag szép mű, és remek allagórikus történetekkel tarkított.

Aztán ott a korán, néhol arcipítóan kegyetlen, ahol már a semleges cselekvéseket is dicső jótettként nevezz meg.

Példa a sok leigázott, legyilkolt nép után egyet mohamed a leigázás után életben hagyott, és ezt mint kegyelmesség tálalja az írás.

Lényege az abszolult vallási uralom, (a papi rétegnek még a bírói ítéletbe is döntő beleszólása van).

A zsidógyűlölet, a szélsőséges patriarhátus, stb stb...

Szörnyű egy mű, bár elvétva vannak szép dolgok benne.

2020. szept. 7. 12:18
 4/57 anonim ***** válasza:
72%
Amelyik igaz!
2020. szept. 7. 14:42
 5/57 Mansour ***** válasza:
83%
Attól függ, mire. Ha például a kitört szekrénylábat kell pótolni vele, akkor az, amelyikkel nem billeg a szekrény. És ezt vedd spirituális értelemben.
2020. szept. 7. 16:51
 6/57 anonim ***** válasza:
100%

Ez a kérdés elég különös. Miben jobb?

Én keresztény vagyok, így nyilván van bennem egy elfogultság a Biblia iránt. Viszont, folyamatosan próbálok tájékozódni, a többi vallás is érdekel, próbálom minél jobban megismerni őket. Alapvetően engem az igazság érdekel. Mikor elkezdtem olvasni a Koránt, bár volt egyfajta alap tudásom az iszlámról, de akkoriban részletesebben nem ismertem Mohamed életét, nem olvastam a Koránt, így elég nyitottan, érdeklődve kezdtem bele a könyvbe és nem tudtam, hogy mire számítsak. Számomra a Korán egy nagyon kiábrándító olvasmány volt. Tudom, az emberek fejében valahol az van, hogy a két könyv egyenlő. Ez is egy szent könyv, meg az is. De, ezt csak az gondolhatja így, aki nem ismeri jól a Bibliát. Nem akarok senkit megsérteni, szóval maradjunk annyiban, hogy véleményem szerint a Bibliában jóval mélyebb gondolatok vannak, mint a Koránban és jóval összetettebb mű. Egyébként olvasni sem kellemes a Koránt. (Állítólag az eredeti nyelven nagyon szép, de én ezzel nem tudok mit kezdeni, mert nem tudok arabul. Így kénytelen vagyok a fordításokra hagyatkozni.) A szúrák nem időrendi sorrendben vannak, hanem hosszúsági. Leírás nincs benne, hanem csak kijelentések (Isten kijelentései), amik viszont csak úgy lógnak a levegőben, mindenféle kontextus nélkül. Nem tudjuk mikor, miért, pontosan milyen körülmények között kapta Mohamed ezt a kijelentést. (Az csak a kommentárt olvasva derül ki.) A bibliai történetek pedig lényegében vázlatszerűen jelennek meg benne. Továbbá elég sok benne a pokollal, meg a kínok kínjával való fenyegetőzés, ami engem egy idő után eléggé lehangolt, bár lehet ez csak engem zavart. Mindenesetre én semmi pluszt nem tudtam felfedezni benne a kereszténység tanításához képest, sőt inkább visszalépésnek érzem. Számomra a Korán elolvasása volt az, ami egyértelművé tette, hogy soha nem leszek muszlim.

2020. szept. 7. 17:08
 7/57 anonim ***** válasza:
0%

Ahhoz hogy ezt valaki meg tudja válaszolni, alap hogy elolvassa a Koránt és a Bibliát is. Keresztények többsége még a Bibliát sem olvasta el, Koránt pedig még csak a kezében sem fogott. Mindenesetre a Biblia és Korán jól összehasonlítható. Nagyjából ugyanazok a szereplők, történetek, de lényeges különbségekkel. Írok néhány példát hogy érthető legyen. Biblia szerint Noé részegen fetrengett sátrában mikor a fia megerőszakolta. Lót részegen lányaival hált és teherbe ejtette őket. Dávid katonája feleségével paráználkodott majd csellel megölette a katonát, hogy elvegye a nőt. Biblia szerint Isten ilyen prófétákat küldött Isten. A Koránban is szerepelnek ugyanezek a próféták, de mint erkölcsös példamutató próféták. Vagy ott van Noé és az özönvíz története. Biblia szerint az egész világot elöntötte a víz kb 4 ezer éve, ami nevetséges, és teljesen abszurd. Tudjuk hogy nem történt ilyen, a tudomány ezt biztosan kizárja. a Korán is ír ugyanerről, se mint egy helyi árvíz. És még sok ilyen történet van.

Tehát összességében azt tudom mondani hogy a Korán hitelesebb, logikusabb, erkölcsösebb, hihetőbb mint a Biblia.

Akadnak olyan keresztények mint a 6-os akik azt állítják elolvasták a Koránt és mégis maradnak a Bibliánál. Nem megbántani akarom őket, de ez olyan mintha azt mondanák ültek Trabantban és Ferrariban és a Trabantot választják. Az ilyen emberek vagy nem olvastál el a Koránt vagy nem őszinték magukhoz. Én egyetlen egy okot nem látok miért választja valaki a Bibliát a Korán helyett. Akár tárgyi bizonyítékok tekintetében, akár tartalmilag nézzük, a Korán minden téren hitelesebb, logikusabb, erkölcsösebb.

2020. szept. 7. 19:36
 8/57 anonim ***** válasza:
88%
# 7 Sokszor nincs esélyed megérteni, hogy mégis miről beszélt Mohamed a Koránban anélkül, hogy tudnád a történelmi kontextust, amiért a Hadíszokhoz kell fordulnod. Miféle szentkönyv az, amihez egy másik könyv kell, hogy megértsd a tartalmát?
2020. szept. 7. 19:41
 9/57 anonim ***** válasza:
100%

"Tehát összességében azt tudom mondani hogy a Korán hitelesebb, logikusabb, erkölcsösebb, hihetőbb mint a Biblia."

A mutatott példáid pont azt igazolják, hogy sokkal hiteltelenebb a Korán. Az emberek bűnösek, ha magas pozícióban vannak, könnyen vissza is élnek vele. Sokkal hitelesebb az a mű, ami az adott ember bűneit, hibáit is bemutatja, mint az a láthatóan kamu írás, ami túlidealizálva, valótlanul mutat be mindent. Én sokkal inkább hiszek annak az írásnak, amely volt elég bátor Dávid király árnyoldalát is bemutatni, mint annak, amely csak a jó dolgokat írta le róla. Ez utóbbi nyilvánvalóan hamis képet mutat.

"a Korán is ír ugyanerről, se mint egy helyi árvíz"

Ezt idézd belőle konkrétan, mert kerestem benne, de nem találtam. Sőt ha jól emlékszem, a Korán is egész földről írt.

2020. szept. 7. 19:54
 10/57 anonim ***** válasza:
28%
Csakhogy ez nem igaz. Látszik hogy sosem olvastad a Koránt mert a Koránban nem Mohamed próféta beszél hanem Isten. Továbbá teljesen egyértelmű mit ír a Korán. A hadiszok pedig nem könyv hanem műfaj és ezekből általában részletkérdéseket tudhatunk meg vagy olyan témákat amit a Korán nem ír. A történelmi kontextus ismerete nyilván segít de az alapüzenetek enélkül is teljesen világosak.
2020. szept. 7. 19:56
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!