A Biblia és Korán istene állítja magáról, hogy ő az Isten, vagy a Biblia/Korán szerzői ruházták fel a sugalmazót ezzel a titulussal?
A Biblia ihletője állitja magáról az Isteni származását, nem annak az irói.
A korán pedig teljesen más dolgokról szól, és nem összeegyeztethető Isten szavával, a Bibliával.
Isten nem részrehajló, és nem személy válogató.
A szavát bárki bármilyen nyelven elolvashatja.
A muszlimok úgy hiszik, hogy a Qurʼān arab nyelven a kinyilatkoztatás legtisztább formája, mivel Isten ezt a nyelvet használta.
Ezért minden fordítást csupán hígításnak tekintenek, ami árt a tisztaságnak.
Még néhány olyan iszlám tudós is van, aki teljes egészében elutasítja a Qurʼān lefordítását. Véleményük szerint „lefordítani mindig azt jelenti: elárulni”, ezért „a muszlimok kifogásolnak, sőt néha meg is tiltanak mindenfajta kísérletet a más nyelven történő tolmácsolásra” — állítja Dr. J. A. Williams, az iszlám történelem egyetemi docense.
Istennek nincsenek titkai és nem zárkózik el az emberek elől, és nem emel egyetlen fajt, vagy nyelvet egy másik fölé.
A Biblia istene egyértelműen ezt állítja magáról.
Én vagyok az ÚR, nincs más, nincs isten rajtam kívül! Ézsaiás 45:5
Mivel emberek írták a Bibliát és nem Isten, ezért emberek állítják róla, hogy ő Isten.Az író hangokat hallott az agyában, és a hangnak elhitte, hogy Isten. Persze lehetett a Sátán is, aki Istennek hazudta magát, az író nem volt képes ennek utánajárni! Akik Istennek fogadják el Jahve-t, vagy Allah-ot azok vakon hisznek a hangokat halló szerzőknek. Legyen bárki, vagy bármi a hang mögött.
A pakliban természetesen az igazság is benne lehet. Az író szavahihetősége a kérdezőével azonos. Én nem bíznám rá a hitem. Bár a lény aki a hang mögött áll nagyon intelligens, ugyanúgy képes hazudni, mint egy ember, sőt lehet, hogy igazságnak fogadja el istenségét, mert nincs tudatában, hogy létezik teremtője neki is!
Ezek "sugallt" szövegek, egyértelmű, hogy mindenféle helyi érdekek mentén állították őket össze.
Régi, elavult paradigmák, melyek működésképtelenek mai, összetett és egyre összetettebb világunkban.
A paradigmáknak, mint a vedlő kígyónak, időről-időre meg kell újulnia, különben teljesen szűkké válnak, mint a régi hordhatatlan ruha.
Kedves Kérdező!
Ez jó kis logikai csűrcsavar. :)
A Biblia Istene nem állítja magáról, hogy Ő isten lenne. (A Koránt nem tudom).
Tehát ezt a titulust nem is adta magának, sem azok, akik leírták a Biblia tartalmát... Stb.
A Bibliának nem szerzői vannak, hanem leírói.
A "szavahihetősége" nem csak tekintélyelv kérdése. Nem a leírók adják a szavahihetőségét. A hitelességét sem a leírói adják, hanem az ihlető, aki nem sugalmazó.
"Szabadakaratuk lévén igazat és hazugságot is állíthattak!" - De ami csak kicsit is kétséges volt, hogy hazugság, az végül nem került be a kánonba. Pl. a Makkabeusok könyve, vagy Énókh könyve stb.
A Koránt nem ismerem - arról nem tudok nyilatkozni, azt tegyék meg azok, akik ismerik.
Az ihlető szavahihetőségét és személyazonosságát ellenőrízték az írók?
M8nden kétséget kizáróan a teremtő Isten ihletét írták le és nem egy teremtményét?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!