Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Az ateisták miért harcolnak...

Az ateisták miért harcolnak foggal körömmel Isten ellen? Meg értem,hogy szerintük nincs Istenén is gondolom azt párszor,na de komplett el vetni a lehetőségét is? szerintem nem túl logikus...

Figyelt kérdés
2020. aug. 23. 20:41
1 2 3 4 5 6
 31/53 Anahystor ***** válasza:

"akkor sem változik a lényeg, ha nem teljesen tiszta mindenadat, nem mindenki adja elő ugyanaut"

Idézet a filmből: (14:10)

"Az első századbeli apostolok akik Jézusról osztottak meg információt nagyon odafigyeltek a pontosságra, mert ezt tanulták szent hagyományként..."

Na most te jössz!

Pontosság vagy ellentmondás : Jeruzsálem vs. Galilea

2020. aug. 26. 22:46
 32/53 Anahystor ***** válasza:

14:35 "A szájhagyomány egy közösségi foglalatosság. A történetet egyének adják át a közösségnek. Ha valaki tévedne egy dologban akkor az egész közösség kijavítja őt."

Puff neki. Akkor mégis honnan származnak a lényegi eltérések???

2020. aug. 26. 23:11
 33/53 Anahystor ***** válasza:
50%

15:13 "Meggyőzőnek találtam, hogy az ókorban megbízhatóan őrizték az adatokat."

Hamis a baba. A Biblia szempontjából bizonyítottan NEM őrizték az adatokat megbízhatóan.

2020. aug. 26. 23:14
 34/53 Anahystor ***** válasza:

Nos látom, innen ollózott a sok kedves naív hívő flastromot a végzetes sebet takargatandó: ha több tanú ugyanazt mondaná...

Mennyire ostoba érv!

Ha a tanúk nem ugyanazt mondják, akkor ellentmondásba keverednek, ami a szavahihetőséget igencsak lerontja.

"Ha a tanúvallomása más tanú vagy a személyesen meghallgatott fél előadásával ellentétben áll, az ellentmondás tisztázását a bíróságszükség esetében szembesítéssel kísérli meg."

[link]

Ugye itt nem azt írják, hogy a bíró tapsikol örömében, mert a tanúk nem ugyanazt mondják, hanem azt, hogy az ellentmondást megpróbálják tisztázni!!!

2020. aug. 26. 23:27
 35/53 Anahystor ***** válasza:

Néhány hivatkozás olvasnivalónak:

[link]

[link]

"Két ellentmondó tanúvallomás lerontotta egymást,..."

[link]

2020. aug. 26. 23:42
 36/53 anonim ***** válasza:

Igen a lényeg nem változott, "mikor JÉZUS-ról osztottak meg információt nagyon odafigyeltek a pontosságra, mert ezt tanulták szent hagyományként".

Továbbra is a többi dolog körülmény, az hogy most (Péter vagy esetleg asszonyok nézték meg a sírt) , a lényeg JÉZUS feltámadt, a sír üres, a megváltás megtörtént. Amit elöször leirtak az Evangéliumokban, igen az nem változott, ahogy a film is említi, az hogy most már körülményt írnak le teljesen mindegy.

2020. aug. 27. 00:30
 37/53 Anahystor ***** válasza:

"a lényeg JÉZUS feltámadt..."

Ezt mi bizonyítja? Egy nem szavahihető, egymásnak ellentmondó szóbeszédeket lejegyző, sokszorosan átszerkesztett könyv?

Ez neked bizonyíték?

"Igen a lényeg nem változott..."

Valóban, tök mindegy mennyi ellenérv van, te csökönyösen csak a magadét hajtogatod. Igaz ugyan, hogy olyat állítasz, amire semmi alátámasztásod sincs, de ez téged nem érdekel. A hited szilárd, mert a szemellenződön nem hatol át a tudás fénye.

Hét egészségedre!

"Boldogok a lelki szegények, mert ..." megelégszenek egy rózsaszín álomképpel, és nem erőltetik az agyukat azzal, hogy megpróbálják megérteni a világot.

2020. aug. 27. 01:24
 38/53 Anahystor ***** válasza:

Fel szeretném még 3 dologra hívni a figyelmet:

1,

visszanyúlva a gyökerekhez, ezt írtad:

"

nekem nem az jut eszembe, hogy milyen ellentmondások vannak benne...

egyet sem találtam

"

Nos mutattam rá példát, hogy VAN ellentmondás a Bibliában leírtakban.

Más kérdés, hogy ezt/ezeket ki milyen súlyúnak értékeli.

de

2, Az ellentmondás súlyára vonatkozóan megjegyezném:

Nem az üres sír a feltámadás (és megváltás) bizonyítéka, hanem a feltámadt megváltóval való személyes találkozás(!).

És erre vonatkozóan mondanak el az evangéliumok két teljesen eltérő történetet. Ugye nem azt akarod mondani, hogy ez egy lényegtelen momentum?! A találkozás a feltámadt Jézussal!!!

Ha erre rosszul/eltérően/egymásnak ellentmondóan emlékeznek, akkor mégis mire alapozod, hogy meg lehet bízni a Bibliában leírtakban. Mi szerint választod el, ez igaz-ez nem igaz?

Gondolom, ami neked tetszik, azt hiszed igaznak...

3,

Az összes többi neked címzett kérdésre továbbra sem reagáltál, jóllehet én már nézem a filmet (hát, nem meggyőző amit eddig láttam benne...).

Nálad a labda!

2020. aug. 27. 06:25
 39/53 anonim ***** válasza:

Egyébként ne haragudj, de sztem te a youtube videót nézed, én a nicelife-on lévő FILMet mondtam nézd meg.

Egyébként mi ellentmndás van abban, hogy megjelent Jeruzsálemben és Galileában is?

2020. aug. 27. 07:55
 40/53 anonim ***** válasza:
35%

Én nem hiszek Istenben és mélyen atesita vagyok, de nem értem ezt a kialakult vitát a Biblia történelmi hitelességét illetően.

Naná, hogy nem hiteles történelmileg, de nem is kell, hogy célja legyen ez. A hiteles történelmi leírás legyen a történészek dolga.

Ugyanakkor az, hogy valami nem történt meg még nem jelenti, hogy ne lehetne igaz!

Mondok egy példát. Olvastátok a Kafkától A per-t? Megtörtént? Élt valah Josef K? Nem. Így működik a bürokratikus állam? Így érzi magát a kisember amikor bekerül a rendszerbe? Így. Tehát igaz amit leír és ez független a valóságtartalomtól.

Mondok egy példát a Bibliából. A teremtés könyvének a végén a bűnbe esés, amikor Ádám és Éva eszik a jó és rossz tudásának a fájáról egy nagyon szemléletes és megvilágító erejű allegória az ember természetére vonatkozóan és ateistaként is igaznak tartom.

De ez csak egy példa, számtalan hasonló van a Bibliában. Ateistaként sem érdemes ezeket a példabeszédeket lenézni, mert van bennük igazság az ember lelkére, moráljára vonatkozóan és ez így is van jól. Ezzekkel van dolga a Bibliának nem a hiteles történelmi leírassal. Nem véletlenül volt ilyen nagy hatása ennek a könyvnek a világra.

A nyugati világunk erkölcse jó részt ezen a könyvön alapszik. Érdemes komolyan venni tehát nem hívőként is. Ha másért nem is, ateistaként legalább azért, mert egy szélesebb spektrumot, egy jobb megértést kaphatunk.

2020. aug. 27. 08:35
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!