Keresztények tudják hogy a Biblia tele van népirtásra és tömegmészárlásra felszólító paranccsal?
Például:
Mózes 4 31:17-18. Tüstént öljétek meg az összes fiúgyermeket, s ugyanígy öljétek meg az összes olyan asszonyt is, aki már volt együtt férfival. De a fiatal lányokat, akik még nem voltak együtt férfival, hagyjátok magatoknak életben."
Mózes5 20:16–17: „De az itt lakó népek városaiban, amelyeket Istened, az ÚR ad neked örökségül, ne hagyj életben egy lelket sem! Irtsd ki őket mindenestül… ahogyan megparancsolta neked Istened, az Úr
Sámuel 15:18 szerint pedig „azután ezzel a megbízással küldött utadra az Úr: Menj, és irtsd ki a vétkes amálékiakat, harcolj ellenük, míg csak nem végzel velük!”
Józsué könyve 6:21 Kardélre hánytak, kiirtottak mindent, ami a városban volt: férfit és nőt, ifjat és öreget, ökröt, juhot és szamarat.
Ezékiel próféta könyve 9:5-6 A többieknek pedig ezt mondta a fülem hallatára: Menjetek utána végig a városon, és öldököljetek, ne szánakozzatok, és ne legyetek könyörületesek! Gyilkoljátok az öreget, az ifjat és a szüzet, a gyermekeket és az asszonyokat, hadd pusztuljanak!
Teljesen egyértelmű hogy népirtásra szólítanak fel. Még külön fel is hívja a figyelmet hogy a nőket és gyerekeket is le kell gyilkolni. Keresztények hogy magyarázzák ezeket a szörnyű verseket? Egyáltalán hogy tudja lerendezni magában ezeket egy keresztény ember?
Biztos vagyok benne hogy Isten sosem parancsolna ilyesmit. Ezek emberi hamisítások a Bibliában, de ugye keresztények ezzel nem védekezhetnek mert szerintük a Biblia hamisítatlan és Isten szava.
Kérdező, szerinted az "ISIS-t is keresztények hozták létre".
Szerintem felesleges kérdést kiírnod, mindenre van butuska magyarázatod a kis fejedben, elég ha magadban gondolkozol, ne fárassz ezzel itt minket.
Közel-keleti keresztények közös nyilatkozatot adtak ki amiben leírják hogy a nyugati keresztény államok hozták létre és támogatják az ISIS-hez hasonló terrorszervezeteket és a muszlim országok mint például Szíria, valójában védik a helyi keresztényeket.
Szóval nem az én fejemből pattant ki, és a te közel-keleti keresztény hittestvéred is engem igazolnak.
Ha jól számoltam eddig a következő válaszok érkeztek keresztényektől:
- Egy keresztény válaszoló szerint Isten morálisan labilis. Az ószövetség idején még lemészároltatta azt aki nem hitt, de az Újszövetség idejére megenyhült.
- Egy keresztény válaszoló szerint az Ószövetségből csak azokat részeket kell figyelembe venni amik passzolnak az Újszövetséghez. Ez viszont azt jelenti, megtagadja Isten szavát, vagy az ellentmondó részeket hamisításnak veszi.
- Két keresztény válaszló pedig nem lát semmi problémát abban hogy Isten nők és gyerekek tömeges legyilkolására adott parancsot.
Ha esetleg kihagytam valakit jelezze.
Megértem a kérdezőt, ezek a történetek nagyon kegyetleneknek tűnnek.
Nagyon körültekintően kell keresni a választ, mert az ősi kérdéshez jutottunk: Igazságos-e Isten?
A kígyó szerint: nem.
Isten viszont úgy mutatkozik be, hogy ő az út, az igazság és az élet.
illetve úgy, hogy Ő maga a szeretet.
De hogy egyeztethető össze a szeretet és a népek kiírtása?
Ezek nem egyszerűen önző érdekből történő népírtások.
Itt valójában ítéletet láthatunk, szerintem.
De ugyan hogyan jutott idáig Isten?
Mit tudunk ezekről a népekről? Milyen hatásuk volt?
Nem a teljesség igényével, de részlet a 106. zsoltárból:
Zsolt. 106,34-39
"Nem pusztították ki a népeket sem (mármint a zsidók), pedig meghagyta nekik az ÚR. Sőt összekeveredtek a pogányokkal, és eltanulták tetteiket.Bálványaikat tisztelték, amelyek csapdába ejtették őket.
Feláldozták fiaikat és leányaikat a szellemeknek.
Ártatlan vért ontottak, fiaik és leányaik vérét, akiket a kánaáni bálványoknak áldoztak, vérontással gyalázták meg az országot.
Beszennyezték magukat cselekedeteikkel, erkölcstelen tetteikkel."
Kaptak-e időt, lehetőségek ezek a népek?
pl. innen láthatjuk, hogy igen: Mózes 1. könyve, a teremtésrõl 15:16 "Csak a negyedik nemzedék tér vissza ide, mert az emóriak gonoszsága még nem telt be."
Ugyanis Isten világosan megmondta, hogy mit akar:
"Isten, aki azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön és eljusson az igazság ismeretére."
És mit lehet tenni akkor, amikor valaki bántja, gyilkolja az ártatlanokat, és nem hajlandó békén hagyni a másikat? Amikor erőszakos és kegyetlen?
Amikor kapott lehetőségeket, de nem akar változtatni?
Amikor a rendes embereket is magával rántja a romlottságba?
Mit kíván ilyenkor az ártatlanok védelme?
Meddig kell szenvedniük egy zsarnok miatt?
A büdös, rohadt barackok mellől kiszeded a menthetőt és a többit kidobod.
Van a gonoszságnak olyan mértéke, ami nem akar semmi jót.
Bízzunk Isten ítéletében. Bízhatunk benne. Sosem esik túlzásba.
lásd: tanítványok esete, aikor tüzet kérnek az égből, és Jézus azt mondja, "„Nem tudjátok, milyen lélek van bennetek, mert az Emberfia nem azért jött, hogy az emberek életét elveszítse, hanem hogy megmentse.”
Mi emberek tévednénk. Időnként túlbúzgón kitépnénk a gyomot és a búzát is, de olyan is van, hogy elnézőek vagyunk és hagyjuk a rossz dolgokat elhatalmasodni.
Kedves Kérdező, remélem békességre találsz ebben a kérdésben.
Istennek nincs szüksége se ügyvédre, se bíróra... csak tanúságra hív.
Sátán is igazságtalansággal vádolta és vádolja ma is.
Isten kéri, hogy ne válogassumk a Bibliából kedvünkre.
Ha így került bele, akkor így is volt.
Sokkal többet tudhatunk meg Istenről, ha szembe nézünk a kemény / nehezen érthető és elfogadható részekkel.
Egy mai kereszténynek igenis küzdelmes ezeket beilleszteni, de nem ad soha igazat Sátánnak és nem tartja Istent igazságtalannak vagy kegyetlennek.
Hogyne tudnának róla, már az egyházatyák is sokat foglalkoztak ezzel a kérdéssel.
A látszólagos ellentmondásra egyébként a legkézenfekvőbb választ a Jelenések könyve adja:
÷÷÷÷÷÷
A trónon ülő jobbjában egy kívül-belül teleírt könyvtekercset láttam, amely hét pecséttel volt lepecsételve. Aztán láttam egy hatalmas angyalt, aki nagy hangon kérdezte: „Ki méltó rá, hogy kibontsa a tekercset, feltörje pecsétjeit?” De senki sem tudta, sem a mennyben, sem a földön, sem a föld alatt kibontani és elolvasni a tekercset. Erre sírva fakadtam, hogy senki sem volt méltó a tekercset kinyitni és elolvasni. Ekkor a vének közül az egyik így szólt hozzám: „Ne sírj! Íme, győzött az oroszlán Júda törzséből, Dávid sarja. Ő majd kinyitja a könyvet, feltöri hét pecsétjét.”
Most azt láttam, hogy a trón és a négy élőlény és a huszonnégy vén között ott áll a Bárány, mintha leölték volna. Hét szarva volt és hét szeme – ezek az Isten hét szelleme, akiknek küldetésük az egész földre szól. A (Bárány) odament, és átvette a trónon ülő jobbjából a könyvet. Amikor átvette a könyvet, a négy élőlény és a huszonnégy vén leborult a Bárány előtt. Hárfája volt mindegyiknek és tömjénnel tele aranycsészéje – ezek a szentek imádságai. Új éneket énekeltek: „Méltó vagy, hogy átvedd a könyvet és feltörd pecsétjeit, mert megöltek, és véreddel megváltottad (az embereket) Istennek, minden nyelvből, népből és nemzetből, Istenünk országává és papjaivá tetted őket, és uralkodni fognak a földön.”
÷÷÷÷÷÷
Nyilván a könyv a kinyilatkoztatás üzenetét jelenti, ami ugye hét pecséttel le van zárva. De miért van hét pecséttel zárva? Azért, mert a kinyilatkoztatás üzenete egyáltalán nem egy könnyen kinyerhető információ. Ha a könyv hét pecséttel van zárva, akkor nagyon nehéz kiolvasni belőle bármit is. Olyannyira, hogy sem a mennyben, sem a földön nincs önmagában senki, aki képes lenne erre. Egyedül a leölt bárány méltó rá.
Vagyis a kinyilatkoztatás minden részlete csak Krisztus váltságáldozatán keresztül nyeri el a végső értelmét. Nem lehet sikeresen értelmezni az Ószövetséget anélkül, hogy ne tartanánk szem előtt, "mire megy ki a játék", azaz hogy ez az egész egy nagyobb terv részét képezi.
Persze ez nem egy konkrét válasz arra, hogyan értelmezzük ezeket az írásokat. Azzal már az ókeresztény egyházatyák és egzegéták is tisztában voltak, hogy a Biblia nem értelmezhető egyetlen jelentéssíkon, mint egy eseménysor szenvtelen közvetítése, akár egy bűnügyi jelentés, vagy egy kommentár. Mikor a bibliai történetekben kegyetlenségekre szólít fel Isten, ott nem a másik ember iránti kegyetlenség az üzenet lényege, hanem a gonosszal szembeni kompromisszum-mentesség, meg nem alkuvás.
Van egy jelenet, ahol Saul Isten utasítására hadba száll Izráel ellenségeivel, de a királyuknak a győztes csata után meg akar kegyelmezni, mire Sámuel próféta fog egy kardot és legyilkolja a foglyot a francba.
Most akkor az a Biblia üzenete, hogy a hadifoglyokat gyilkoljuk le? Nem, a történet értelmezése ezen túlmutat. Amit (akit) Isten ellenségének nevez, azt az igaz ember nem tekintheti potenciális társnak. Az ilyen kompromisszumok vezetnek korrupcióhoz, amikor a gonoszt valaki nem próbálja meg teljesen felszámolni.
De ehhez az értelmezéshez muszáj megértenünk, hogy ez egy történet, saját belső szimbólumrendszerrel. Ez nem azt jelenti, hogy a történet nem igaz, vagy valamilyen módon rejtjelezett, hanem hogy a történet jelentése több rétegben működik. A szimbólum az ember valódi természetes nyelvezete, nem létezik "szó szerinti" értelmezés.
"Nagyon körültekintően kell keresni a választ, mert az ősi kérdéshez jutottunk: Igazságos-e Isten?"
Nincs kétségem afelől hogy Isten igazságos. Nem Isten igazságosságát vonom kétségbe hanem az általam idézett versek hitelességét. Szerintem ezek emberi hamisítások a Bibliában.
"Kaptak-e időt, lehetőségek ezek a népek?"
A válasz nem. Nem látom hogy ezek a népek kaptak volna lehetőséget, tanítást, prófétát. Mózes 1. könyve, a teremtésrõl 15:16-ben nincs szó ilyesmiről.
"És mit lehet tenni akkor, amikor valaki bántja, gyilkolja az ártatlanokat, és nem hajlandó békén hagyni a másikat? Amikor erőszakos és kegyetlen?"
De itt nők és gyerekek tömeges legyilkolásáról van szó. És Isten ráadásul más emberekkel gyilkoltatja le őket. Az sem derül ki minden esetben hogy ártani akartak a zsidóknak. Van olyan vers amiből csak annyi derül ki más néphez tartoznak vagy más vallást akarnak követni. Ezért már le kell őket gyilkolni? Arról nem is beszélve, hogy ha legyilkolod őket, esélyül sem lesz a megtérésre.
"Kedves Kérdező, remélem békességre találsz ebben a kérdésben."
Sajnos nem. És szerintem aki ezeket a verseket Istennek tulajdonítja, annak nincs békesség a szívében.
"Sátán is igazságtalansággal vádolta és vádolja ma is."
Én nem vádolom Istent. Isten igazságos.
"Isten kéri, hogy ne válogassumk a Bibliából kedvünkre.
Ha így került bele, akkor így is volt."
Vagy ezek a versek eredetileg nem szerepeltek a bibliában. Emberi hamisítás eredménye.
"Egy mai kereszténynek igenis küzdelmes ezeket beilleszteni, de nem ad soha igazat Sátánnak és nem tartja Istent igazságtalannak vagy kegyetlennek."
Szerintem aki ezeket a verseket Istennek tulajdonítja, valójában a Sátánt követi.
"ott nem a másik ember iránti kegyetlenség az üzenet lényege, hanem a gonosszal szembeni kompromisszum-mentesség, meg nem alkuvás."
Titus Pullo! Szerinted nők és gyerekek tömeges legyilkolása nem népirtás, hanem a gonosszal szembeni küzdelem?
"Most akkor az a Biblia üzenete, hogy a hadifoglyokat gyilkoljuk le? Nem, a történet értelmezése ezen túlmutat. Amit (akit) Isten ellenségének nevez, azt az igaz ember nem tekintheti potenciális társnak. Az ilyen kompromisszumok vezetnek korrupcióhoz, amikor a gonoszt valaki nem próbálja meg teljesen felszámolni."
Tehát szerinted aki nem keresztény irgalom nélkül le kell gyilkolni?
Igazából csak rontottál a helyzeten. Abból amit írtál az jön le, hogy helyesled a nem keresztény emberek kiirtását.
"Szerinted nők és gyerekek tömeges legyilkolása nem népirtás, hanem a gonosszal szembeni küzdelem?"
Nem, a történetbéli nők és gyerekek (és férfiak) nem olyan személyek, akikkel mi összefutunk az utcán. Ez nem egy történelmi regény, ahol a szereplők azonosulási pontok, szempontkarakterek lennének. Így a nők és gyerekek megölése adott esetben lehet egy képe a gonosz elleni küzdelemnek, de ez nem azt jelenti, hogy a gonosz elleni küzdelemnek része ártatlanok megölése. Egy kép nem azonos azzal, amit ábrázol.
"Tehát szerinted aki nem keresztény irgalom nélkül le kell gyilkolni?"
Éppen azt mondtam, hogy nem ezt jelenti a történet.
Ha igaz, amit János ír a Jelenésekben, akkor aki Krisztus üzenetével ellentmondó tanulságot olvas ki a kinyilatkoztatásból, az szükségszerűen rosszul olvassa azt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!