Milyen érvek támasztják alá, hogy a Biblia Istentől van?
A keresztényekkel folytatott vitában azt vettem észre, hogy egyetlen érvet sem tudnak felhozni az ihletettség mellet.
Várom az érveket pontokva szedve.
"Mégis ezekből indulunk ki, mikor egy gondolati felismerésre jutunk."
Nézd, szerintem mindegy, hogy miből indulunk ki. Ha például a természettudományt érzelmekre alapoznák, megkeredtünk volna a középkorban. A tudomány érzelemmentes, és azt tárja elénk ténynek, mire van bizonyíték.
"Persze a gondolat infókból is áll egyben és erőből, ami mozgatja.. ennek van egy tudományos és egy annál bővebb -szellemi- oldala is ideológiáim szerint(ahogy a szinapszisok működnek, ahogy az ingerek létrejönnek, stb.), de az tény, hogy jól kell vele trükközni, hogy memóriaként jól lerakhasd. A felismerés is számít, mint koncepció, lehet ez egy kicsit abszurdnak és absztraktnak hangzik.. számításaim szerint nem érdemes burkokban gondolkodni, beszűkült szubiektivitással vinni a gondolatmeneteket."
Nem gondolkodok burkoltan, nyitott vagyok. De amit nem lehet alátámasztani, azt nem fogom tényként elfogadni.
"(csupán évszámokat számolgatni), sok "jel" adatik Isten jelenlétére az életben(ezt nem spirituális és ezoterikus értelemben értem), és ha bezárod magad ezen infók analizására és lebontására, lehet nem fogsz olyan következtetésekre jutni, amik elvezettek volna talán egy tágabb ismerethez és talán Isten jelenlétéhez az életedben."
A jelek, amikre te gondolsz, a szerencsés élethelyzetek, amiket a hívők Istennek tulajdonítanak. Meglehetően erkölcstelen gondolkodás, hiszen amíg a hívők olyan értelmetlenségeket köszönnek meg Istennek, hogy megtalálták a kulcsukat, meg lett új munkahelyük, addig a világ más részén egyesek nagyobb szükségben van, és azokon az Isten nem segít. De ez egy más téma. Legyen elég annyi, hogy ez sem bizonyíték, ez vallásfilozófia. Meglátásom szerint nincsenek jelek. Ti magatok mondjátok, hogy Isten az Univerzumon kívül van. Ha viszont érintkezik ezzel az Univerzummal, akkor azt gondolom, hogy Isten tudományosan vizsgálható, esetleg vizsgálható lesz.
"Ha szeretnéd, hogy még írjak, hogy miért pont s kereszténység a legvalóságosabb vallás, akkor írok. Lehet egy kicsit később"
Természetesen írhatsz, ha akarsz. Bár megjegyzem, mivel magam is keresztény voltam, nem ismeretlen nekem ez a vallás. Még valami: úgy vettem észre, hogy pünkösdi-karizmatikus vagy. Tehát amit írsz, azt úgy fogom fel, mint a kereszténység pünkösdista értelmezését.
Kedves Kérdező!
Tudod a Te világod, nem az egész világ. Attól, hogy azok, akik veled beszéltek, egyetlen olyan érvet sem tudtak felhozni az ihletettség mellett, amire emlékeznél, az még nem jelenti azt, hogy ilyen nincs.
Ez tényleg olyan egyszerű, hogy ha a gugli jó barátod ő is tud válaszolni. Hiszen ez pusztán lexikális tudás kérdése.
Természetesen ha csak vitatkozni szeretnél, azt itt nagyon lehet.
Az a gondom, hogy a "Várom az érveket pontokva szedve." Mondat pont azt sugallja, hogy nem nyitott vagy a dologra, hanem ez a "gyere ki a hóra" típusú provokáció.
Ha ebben nincs igazam, akkor most nem fogsz nekem esni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!