Elég csak ezt a 2 parancsolatot betartani a tízparancsolat helyett?
Máté 22:36-40 Hungarian New Translation (NT-HU)
36 "Mester, melyik a nagy parancsolat a törvényben?"
37 Jézus így válaszolt: "Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből.
38 Ez az első és a nagy parancsolat.
39 A második hasonló ehhez: Szeresd felebarátodat, mint magadat.
Ennek ellenére a vallásoknak rengeteg előírásuk van.
Ahová én jártam, ott még a minimlális alkoholfogyasztástól is tartózkodni kellett.
Jézus a Tizparancsolatot, Kettő parancsolatban foglalta össze.
Ha ezt megtartjuk, akkor nem lopunk meg senkit, nem ölünk meg senkit, hiszen úgy szeretünk másokat mint magunkat.
Az ember pedig kényezteti, ápolgatja magát.
Istennek pedig ezzel nem okozunk bánatot, és amit kér, azt megtesszük.
Azért itt kikell térnem egy picit a törvény azon részére, amiket Jézus már hatályon kivül helyezett. Ez pedig a hagyományok, és napok szükségtelen megtartása. Erre Jézus rávilágitott az ellenfeleinek is.
Voltak olyan hagyományok, amiket meg rendre szépen ki is sarkitottak, és terhet raktak a nép nyakába.
"Elég csak ezt a 2 parancsolatot betartani a tízparancsolat helyett?"
Ez az ószövetségi törvények lényege volt, bár lényegében ugyanazt jelenti. Jézus elég világosan elmondta az új parancsolatot:
János 13,34 Új parancsolatot adok néktek, hogy egymást szeressétek; a mint én szerettelek titeket, úgy szeressétek ti is egymást.
Pál pedig elég világos választ adott a kérdésedre:
Róma
13,9 Mert ez: Ne paráználkodjál, ne ölj, ne orozz, hamis tanubizonyságot ne szólj, ne kívánj, és ha valamely más parancsolat van, ebben az ígében foglaltatik egybe: Szeressed felebarátodat mint temagadat.
(Feltéve, ha nem aberrált módon szereted önmagad, hanem, ahogy Krisztus bemutatta.)
"Ha ezt a két parancsolatot betartod, akkor betartod a tizet is. Mert ez a kettő az összes parancs alapja és összefoglalása"
Illetve kilencet. Mert a szombat az szövetségi jegy volt a zsidók és Isten közt. Helyette van az Úrvacsora
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!