Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Meg kell bocsátanom annak is,...

Meg kell bocsátanom annak is, aki nem kér bocsánatot? Áldamon azt is, aki gyűlöl?

Figyelt kérdés
2019. jún. 9. 22:58
1 2 3
 1/27 anonim ***** válasza:
Nem kell
2019. jún. 9. 23:06
 2/27 anonim ***** válasza:
Hát ha valaki nem kér bocsánatot annak nem tudsz adni. Nem kell elfogadnod vagy helyeselni helytelen tetteket, csak próbálj meg ne haragudni a személyre, mert azzal magadnak ártasz. A tettekért haragudhatsz, ha bántanak tenned kell ellene, de nem úgy hogy te is elkövetsz valamit a másik ellen.
2019. jún. 9. 23:07
 3/27 anonim ***** válasza:
54%

Ez elsősorban a saját érdeked. Mondjuk nem tartanánk normálisnak, ha valakit megcsíp egy kígyó, az mégis állandóan újra akarná élni a fájdalmat, és szorongatná a kígyót.

Senki sem tudja elengedni a sérelmeidet csak te magad. Ha feltételekhez kötöd, pl. kérjen bocsánatot, az csak nehezíti az elengedést.

Nyilván különböző mértékű fájdalom érhet embereket, és vannak olyan súlyos sérelmek, amiket nehéz megbocsátani, és hosszú időbe telhet. Sok sikert hozzá!

Tök szuper áldani azokat, akik gyűlölne. Amikor átéled, hogy nem győzött le a sötétség (keserűség, bosszúvágy), hanem áldás jött ki a szádból válaszul az ellened elkövetett támadásra, az nagyon felemelő érzés, és végül egyes ellenségedeidet a barátoddá tehet.

Isten áldjon.

üdv

Stefán

2019. jún. 9. 23:13
 4/27 anonim ***** válasza:

Jorge Luis Borges:

"A megbocsátás a sértettet tisztítja meg, nem a sértőt, azt szinte nem is érinti."

Most találtam ezt a Lackfi János írást:

"Annyira jó lenne minden nap keserű szájízzel kelni, és azt a r.ohadékot átkozni, aki elszúrta az életemet!

Úgy vágyom rá, hogy bármiről, ami szembejön, valami iszonyatos megalázás jusson eszembe, és hogy mennyire szörnyű az életem!

Hú, de szuper volna, ha csak bénultan lődörögnék saját lakásom falai közt, semmire nem lenne erőm, egyre nyelném a saját könnyeimet és vonszolnám a beleimet magam után!

De sajnos nem lehet, mert muszáj könnyű szívvel fürödnöm az ujjongó megbocsátásban, szinte táncos léptekkel járnom, áldássá válnom a többi ember számára, és áldást kívánni arra, aki tönkretett.."

2019. jún. 9. 23:24
 5/27 anonim ***** válasza:

Ha olyannak bocsátasz meg aki továbbra is szándékosan ártani akar az kontraproduktív is lehet. Akinek megbocsatasz az ellen nem harcolsz és ez védtelenné tehet.

Attól függ miröl van szó

2019. jún. 9. 23:39
 6/27 A kérdező kommentje:

Mt 5,44

Én pedig azt mondom néktek: Szeressétek ellenségeiteket, áldjátok azokat, a kik titeket átkoznak, jót tegyetek azokkal, a kik titeket gyűlölnek, és imádkozzatok azokért, a kik háborgatnak és kergetnek titeket.

Lk 6,28

Áldjátok azokat, a kik titeket átkoznak, és imádkozzatok azokért, a kik titeket háborgatnak.

Erre gondoltam, hogy Jézus szavai szerint úgy tűnik számomra, hogy nem opció a megbocsátás. Tehát ha valaki háborgat, az gondolom nem kér bocsánatot, az ellenség a vesztemet akarja, nekem bocsánattal kell lennem iránta, mindegy mit tesz vagy gondol. Jézus szavait jól értelmezem?

2019. jún. 10. 00:11
 7/27 anonim ***** válasza:
51%
Szerintem nem. Szerintem ez is azt írja, hogy te ugyan úgy rendesen bánj velük mint azokkal akik nem ilyenek veled. Nem azt, hogy bármit tesznek ellened dícsérd meg érte őket. Azt mondja, ha le akarod győzni ezekben az emberekben a rosszat, akkor szeretned kell őket. A rossz valójában a szeret hiánya bennük. Azt nem tudod legyőzni máshogy, mint hogy adsz nekik. És ezzel azt is megakadályozod, hogy belőled elvegyék a szeretetet, ez jelentené azt, hogy nem tudsz nekik megbocsátani. Ez a megbocsátás nem azt jelenti, hogy megköszönöd amiért rosszat tesznek veled, hanem hogy emiatt nem múlik el az irántuk való szereteted. Mert ez lenne az önzetlen, az igazi szeretet, ami attól függetlenül él bennünk mások iránt, hogy ők hogy viselkednek velünk. Persze van aki hozzánk közelebb áll, és erre azt mondjuk jobban szeretjük, de ez sem úgy működik, hogy majd azokat fogod jobban szetetni akik több jót tesznek érted. Ugyan ez van fordítva is, hogy vannak akiket nem kedvelünk, akik bántanak, akik idegesítenek, de emiatt nem bánunk velük rosszabbul, nem gyűlölködünk. A tetteiket talán, de őket nem. Ez valóban elég nehéz, de magunkon is csak ezzel segíthetünk ilyen helyzetben.
2019. jún. 10. 00:28
 8/27 A kérdező kommentje:
Nem gondolom, hogy a megbocsátás a tetteik megköszönése lenne. Mi a megbocsátás szerintetek? Szerintem az, hogy a tetteik vagy a gondalataik, szándékaik ellenem semmissé válnak, mintha soha meg sem történtek volna. Isten szerint nem ez a megbocsátás?
2019. jún. 10. 00:38
 9/27 anonim ***** válasza:
Hát szerintem egész biztos, hogy ha egyszer minden elfelejtődik és elmúlik, a szándékok és a tettek hatásai akkor is megmaradnak, szóval nem gondolom hogy ezt jelentené. Nem kell úgy tenni mintha semmisem történt volna, hiszen az nem lenne igaz, és nem is tehetsz úgy mintha nem fájna, nem bántana téged, merthát dehogynem. Hülyeség lenne arról győzködni magad, hogy neked nem is rossz amit ellened tesznek, nem hiszem hogy a tények tagadasát kellene jelentenie a megbocsátásnak.
2019. jún. 10. 00:57
 10/27 anonim ***** válasza:
Az meg hogy szerintem mi, így összességében amit már leírtam, hogy a tetteik ellenére sem múlik el belőled az irántuk való szereteted, és ez nem azt jelenti, hogy kedvelitek is egymást.
2019. jún. 10. 01:05
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!