Miért nincsenek jó keresztény zenék?
Keresztényként néha szívesen hallgatnék a hitről szóló számokat, de vagy Mozartot és Handelt hallgatok (akiket egyébként nagyon szeretek) vagy ezeket az igénytelen worship számokat... Miért nincs egy harmadik alternatíva?
Eddig egyetlen jó, keresztény jellegű számot találtam:
https://www.youtube.com/watch?v=I8QRCcUDc7o
A többi nagyon gáz szerintem.
Nektek mi a véleményetek erről?
(És persze, ha tudtok jó számokat, akkor elküldhetitek.)
"hát a "senki" az túlzás.."
Tudnál mondani példákat, a komolyzenén kívül?
"Nem egy szinteket hasonlítasz össze."
Ez igaz. De míg itt a nyugati kultúrkörben, az általad említett klasszikusokon és a gregoriánon kívül csak néhány kortárs komolyzenét találsz esetleg, ami kimondottan keresztény szellemi ihletésű, addig a keleti zenékben a legmagasabb szintektől a legalsóbbakig megtalálható a spiritualitás. Persze ott is sok minden van, amiben nem, de mégis, minden szinten jelen van, mindenki számára hozzáférhető a spiritualitás. Nálunk viszont, úgymond rétegműfaj. Mint mondtam, én mint botcsinálta amatőr zenekedvelő hosszú idő és sokirányú zenei útkeresések után jutottam oda, hogy valamennyire a komolyzenét is értem és élvezem. A keleti zenék közt viszont rögtön találtam olyat, ami könnyen befogadható, de határozottan érezhető, hogy többről szól mint egy átlagos könnyűzene. Az ilyen keresztény könnyűzenék, mint pl. a Hillsong, bár a maga műfajában jó és igényes zene, nekem semmiben sem nyújt többet, mint egy hasonló színvonalú világi zene.
"Ez pont olyan, mint aki a tévében nézi a misét."
Nagyon sokat ad az is. Pont most húsvétkor belenéztem a vasárnapi ünnepi szentmisébe, és hát ahogy mutatták a Váci Dómot és közben Händel Messiásából énekeltek az valami csodásan felemelő volt, még tv-n keresztül is. Egy összművészeti csoda. Persze, a szentmise több, mint művészet (mikor Placid atya egy deszkán misézett egyedül, éjszaka a GULAG-on, az is ugyanolyan szentmise, mint a székesegyházi), de a minőségi esztétikai élmény segít abban, hogy közelebb kerüljünk a Szenthez.
"Nincs semmi rossz a gitarban meg a dobban, se a kihangosítással, vagy a fényefektekkel."
Én 10 évig tanultam zeneiskolában klasszikus gitárt és most meg 12 éve ütőzöm egy nagyzenekarban. Persze, hogy nem a hangszerekkel van a baj.. Hanem az előadott "nótákkal".
"Voltam én katolikus komolyzenei koncerten is egy gyönyörű templomban ahol a kórus nagyrészt latinul énekelt. Na abban mi volt a mondanivaló?"
Sokkal több valószínűleg, mint bármelyik mai "dicsi" zenének. Kezdve attól, hogy a latin nyelv önmagában nagyon gazdag. Az sajnos egyéni hiányosság, ha nem érti valaki. Nyilván ha nem ismerem a Bánk bán kerettörténetét és úgy ülök be az operába, akkor kevésbé fogom érteni a művet.
Egyébként sokan lehúzzák a népénekeket, pedig ezek nagy része Sík Sándor piarista költő-tanár, Tárkányi Béla (költő, kanonok, MTA-tag), Zsasskovszky Endre szövegei. A zenék meg sokszor gregorián ihletésű 17. századi művek pl. a Cantus Catholici-ből. Az más kérdés, hogy ha pár nénike húzza és rezegteti, akkor Bach h-moll miséje is borzasztó lenne.
"De míg itt a nyugati kultúrkörben, az általad említett klasszikusokon és a gregoriánon kívül csak néhány kortárs komolyzenét találsz esetleg, ami kimondottan keresztény szellemi ihletésű"
Egy kicsit azért korrigálnám magam, mert ez túl sarkított megállapítás volt. Vannak azért jó dolgok, még ha kicsit nehéz is rájuk találni. Egy gyönyörű példa, bár nem kimondottan dicsőítő zene, számomra mégis jóval többet ad:
Azért Branduardi nehezen hasonlítható a megszokott, semmit mondó, velejéig közhelyes, elcsépelt és unalmas keresztény könnyűzenének csúfolt valamihez.
Persze, de a kérdés az, hogy miért is ilyen a keresztény dicsőítő zene, és miért nem olyan mint Branduardi, vagy a kérdező által belinkelt zene, vagy a Makám és a Ghymes, amit korábban linkeltem?
A Szentlélek "semmit mondó, velejéig közhelyes, elcsépelt és unalmas" dolgokat ihletne? Vagy akkor az ilyen dolgoknak nincs közel a Szentlélekhez? És ha nincs, miért nincs?
"Azért nincsenek jók mert mindegyik kivétel nélkül ugyanarról szól. Bocsánat van két variáció:
- fantasztikusan csodálatos vagy istenem
- bűnt követtem el és most nagyon szomorú vagyok"
jogos. ráadásul mindezt tragikus, nyálas akkordfűzéssel és dallamvezetéssel tetézik.
több éve felismertük ezt és elkezdtünk érzékeny, sokrétű dalokat írni a témában, így lett a Neonhal és így született meg az "én fogom a kormányt, de Ő vezet" refrénű "Folyón át":
https://www.youtube.com/watch?v=5CeaLr2Tbj8
a könnyed "Utolsó idők":
https://www.youtube.com/watch?v=Uh4gQ9-AROA
vagy a zúzós "Világ nem világít"
Csak keresni kell sok jó van szerintem. Most ezt hallgatom
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!