Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért nincsenek jó keresztény...

Miért nincsenek jó keresztény zenék?

Figyelt kérdés

Keresztényként néha szívesen hallgatnék a hitről szóló számokat, de vagy Mozartot és Handelt hallgatok (akiket egyébként nagyon szeretek) vagy ezeket az igénytelen worship számokat... Miért nincs egy harmadik alternatíva?

Eddig egyetlen jó, keresztény jellegű számot találtam:

https://www.youtube.com/watch?v=I8QRCcUDc7o

A többi nagyon gáz szerintem.

Nektek mi a véleményetek erről?

(És persze, ha tudtok jó számokat, akkor elküldhetitek.)

2019. ápr. 23. 18:40
1 2 3 4
 11/40 anonim ***** válasza:
100%

a nagy kedvenc: Chesnokov Angyali üdvözlet

https://www.youtube.com/watch?v=XzK5YEVMHn4

2019. ápr. 23. 20:34
 12/40 anonim ***** válasza:
100%
Kedves kérdező, gregoriánhoz mit szólsz?
2019. ápr. 23. 20:47
 13/40 anonim ***** válasza:
100%
Azt gondolom a keresztény zenéknek nem feltetlenül dicsőítésről és hálálkodásról kell szólnia. Sok zene szól a szeretetről, örömről, a világ szépségéről, a jóra vágyásról, és ezek ugyan úgy lehetnek keresztény szemléletűek, vagy akár egy-egy imának megfelelőek, akkor is ha nem ilyen címszó alatt szerepelnek valami gyűjteményben.
2019. ápr. 23. 21:31
 14/40 anonim ***** válasza:
2019. ápr. 24. 09:01
 15/40 Mansour ***** válasza:
80%

Kedves Kérdező, teljesen egyetértek, mivel nagy zenerajongó vagyok, bennem is gyakran felmerül ez. Úgy gondolom, hogy hiába vannak ma már jónak, igényesnek mondható keresztény témájú zenék (például olyanok, mint amit belinkeltél), ráadásul mindenféle műfajban, ezek a szövegüket kivéve semmiben sem különböznek az adott műfaj egyéb világi zenéitől. Pont az hiányzik belőlük, amiről egy dicsőítő zenének szólnia kellene: valamilyen lelkiséget, spiritualitást kellene közvetítenie. Keresztény zenék közül ezt a gregorián és az ortodox kórusok tudják valamennyire hozni, ezekben benne van a spiritualitás, de én valamit ezekből is hiányolok, mégpedig valami pozitív, felemelő hatást.

Engem egy zene vagy felemel, vagy lehúz, vagy semleges és semmilyen különösebb hatással nincs rám (függetlenül attól, hogy zeneileg esetleg tetszik vagy sem). És sajnos azt kell hogy mondjam, ezek a nyugati típusú worship-dalok rám jobb esetben semleges, de gyakran inkább lehúzó hatással vannak.

Szóval én nem értek egyet azzal, hogy ízlés dolga. Ízlés dolga az, hogy tetszik-e egy zene vagy sem, de az már nem igazán, hogy milyen hatással van az emberre. Nagyon sok olyan jó zene van, amit szívesen hallgatok, de semmi különös lelki hatást nem vált ki, sőt olyanok is vannak, amik nyomasztó, lehúzó hatást váltanak ki, mégis hallgatom néha, mert olyan jó zenék. Nem tudom, ki hogy van vele, de én egy vallási, dicsőítő zenétől felemelő lelki hatást várnék, ezért mellőzöm a keresztény zenéket. Megtalálom viszont ez a hatást az iszlámhoz kapcsolódó zenékben, legfőképp a szúfi zenékben, valamint az indiai vallási zenékben.

2019. ápr. 24. 10:18
 16/40 Mansour ***** válasza:
2019. ápr. 24. 10:34
 17/40 A kérdező kommentje:

Mindenkinek köszönöm a válaszokat :)

A worship számokkal önmagukban nem lenne gond (bár a többségük hangszerelése és dallamvilága azét elég gyatra szerintem - egyszerűen egy lére megy az egész). Az igazi probléma az, hogy szinte nem is találni más keresztény jellegű zenét, csak az Isten nagyságát és csodálatos voltát megéneklő számokat. Márpedig a hívő élet nem ennyiből áll. Az nem zavarna, ha a szerelmes számok 99%-a a felhőtlen boldogság euforikus érzéséről szólna? Egyszerűen hamisnak gondolom ezt az arányt, a keresztény zene miért jelentsen rögtön dicsőítést?? A zsoltárok sem mind erről szólnak... (pl. 88.)

Erről a "Nem jobb, nem rosszabb, hanem MÁS!" dologról az a véleményem, hogy igenis léteznek kapaszkodók, amik alapján vizsgálhatóvá válik egy adott termék minősége. Igenis kimondható, hogy Pink Floyd jobb zenét csinál, mint a Back Street Boys, Dosztojevszkij nagyobb író volt, mint Stephenie Meyer és Klimt festményei szebbek, mint az enyémek :)) Nincs azzal gond, ha valakinek mégis a BSB, a Twilight és a firkáim jönnek be, de vannak normák.

Igen, a gregoriánok tetszenek, és - bár nem vagyok katolikus -, a Taizé-ben énekelt spirituálé szerű dalok is.

A számokat, amiket küldtetek, meghallgattam, és volt köztük, ami tetszett :)

Amúgy pedig hozzáteszem, hogy a keresztény zenével, nem a művelőivel vagy pedig a hallgatóival van problémám. Végül is annyira nem fontos ez a dolog, csak kicsit zavaró :)

Még egyszer köszi a válaszokat.

2019. ápr. 24. 11:37
 18/40 anonim ***** válasza:
58%

Könnyűzenében szerintem sincs jó. Köszönőviszonyban sincsenek azzal, ami az egyházzenét jellemzi, vagyis jellemeznie kéne. A kérdés inkább az, hogy miért nem tudunk olyan színvonalon alkotni, mint mondjuk Liszt Ferenc, Esterházy Pál, Palestrina vagy sorolhatnám. De akár mondhatnék 20. századi példát is: Kodály Zoltán vagy Werner Alajos. Kevésbé vagyunk tehetségesek? (nem hiszem) Kevesebb a képzett egyházzenészünk? Nincs igényünk másra? Nem a liturgiát akarjuk szolgálni, hanem a közízlést?

A 70-80-as években egyébként könnyűzenei jelleggel voltak jó próbálkozások, de ma már nem tudok ilyenről.

2019. ápr. 24. 12:03
 19/40 Mansour ***** válasza:
100%

"Végül is annyira nem fontos ez a dolog"

De, szerintem nagyon is fontos. Ez az egyik oka (sok minden más mellett persze), hogy a fiatalok elfordulnak a kereszténységtől. Mert nem ad nekik semmi olyan lelki élményt zeneileg (sem), ami kirántaná őket az egyre inkább elanyagiasodó hétköznapi világukból. Hogy más téren mit ad a kereszténység és mit nem, abba itt ne menjünk bele, mert most a zene a téma.

Az ilyen gitáros miséken énekelt dalok és az evangéliumi közösségekben énekelt dicsőítő dalok engem annak idején kifejezetten taszítottak a kereszténységtől. Nekem ezek (és itt elnézést kérek, ha ezzel megbántanék valakit) kb. a Fásy mulató szintjén vannak zeneileg is, és sajnálatos módon ugyanazt a taszító érzést keltik bennem.

2019. ápr. 24. 12:53
 20/40 anonim ***** válasza:
91%

"semmi olyan lelki élményt zeneileg"

- akiknek Bach János passiója, H-moll miséje nem ad élményt zeneileg, az el van veszve, azt hiszem. Vagy Haydn. Vagy Händel. Vagy a gregoriánok. A népének a templomban egy dolog, de a szakrális szertartásra nem azért mennek alapvetően. Persze jó, ha az szép.

Valam-szigeti szerzetesek énekelnek:

https://www.youtube.com/watch?v=LrWiNZJkJtQ

A moszkvai patriarchátus kórusa viszi a pálmát - voltak itt itt is a Bazilikában néhány éve:

https://www.youtube.com/watch?v=39eBIX3PYL0

2019. ápr. 24. 21:02
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!