Mi a véleményetek az ateista kereszténységről?
Ez szerintem sok magyarnál így van. A keresztény vallás egy gazdag hagyományrendszert és kultúrát hagyott az emberiségre, amiben olyanok is részt vehetnek, akik nem hisznek a dolog spirituális voltában.
Én tengrista vagyok, és egy istenben hiszek, Istenben. Unitáriusok és kisebb mértékben muszlimok számára ez befogadható, vallásosabb keresztények számára kevésbé, mert ők a Szentháromságban hisznek, amibe Jézus is beletartozik.
A Tengrizmus megengedi más vallási hagyományok gyakorlását, mert ez összeköt téged az őseiddel és a kultúráddal. Holnap is például elmegyek a húsvéti misére a katolikus családommal mert ez összeköt a hagyományokkal, a magyarsággal, és bizonyos értelemben az Istennel is.
Az Isten mellett én az őseim szellemeiben is hiszek és tisztelem őket, nagyapámnak pl. a kedvenc sörét kiviszem a temetőbe és a sírjára öntöm.
Vallási vezetőként inkább bízok a sámánokban, mint a papokban, a Kurultájra például ki szoktak jönni ázsiai sámánok, akik lelki vezetést adnak.
Mongólia vallása is hivatalosan a Buddhizmus manapság, mégis sok tekintetben a helyiek a tengrizmus hagyományait őrizték meg. A törökök jelenlegi vezetője is Erdogan, egy iszlamista, mégis a legtöbb vallási hagyománynak tengrista gyökerei vannak.
Aki nem hívő, az nyilván nem keresztény. Ilyen esetben egyszerűen annyiról van szó, hogy az ember keresztény kultúrkörben, keresztény hagyományokon nőtt fel, és mindez a szokásává vált, noha aktív hit nem társul hozzá.
Véleményem meg mi legyen róla? Amíg nem árt vele másoknak, szvsz bárki azt csinál amit akar, nekem mi közöm lenne hozzá?
A mise arra való, hogy ott tanuljon az ember Istenről és a hitről. Nyugodtan bemehet, aki akar, tök mindegy, milyen vallású. Csak ne zavarjon másokat. Az ilyen ünnepnapokon sajnos azt tapasztalom, hogy nagyon sokan ki-be járkálnak a templomból a mise alatt, mintha valami bárban lennének, és ez zavarja azokat az embereket, akik oda szeretnének figyelni a misére.
Amivel viszont nem értek egyet, az az, ha szentségekben csak úgy miért ne alapon részt vesznek olyanok, akik nem gondolják komolyan. Pl. megkereszteltetik a gyereket, mert az a szokás, de egyáltalán nem is hívők, holott a keresztség egy fogadalomtétel arra, hogy keresztényként neveljük a gyerekünket. Vagy a templomi esküvő olyanoknál, akik nem gondolják komolyan az ott elmondott fogadalmat, csak azért házasodnak templomban, mert úgy szokás. Ezeket nem véletlenül hívják szentségeknek, mindegyikhez komoly elhatározás és felelősségtudat kell(ene), nem kellene divatot csinálni belőle.
Egyébként nem tudom, mennyire pontos ez az "ateista kereszténység" kifejezés. Aki beül egy misére, abban azért jó eséllyel van némi hit, még ha nem is gyakorolja rendszeresen a vallását. Az ateisták egyáltalán nem hisznek semmiféle istenben, kétlem, hogy ők elmennének egy misére akár csak hagyományból is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!