Mi a baja egyeseknek a kézbe áldozással?
Vagy pontosabban kézbe is áldoztak. Viszont a cikkben idézett írásokban is megjelennek azok az aggodalmak, amelyeket felsoroltam. Márpedig néhány kézbe áldozót látva teljesen megértem, hogy sokan miért szorgalmazzák ennek elhagyását.
Illtve azt sem értem, hogy néhányan miért ragaszkodnak annyira ahhoz, hogy kezükbe fogják az Eukarisztiát. E mellett milyen érvek szólnak, miért jobb, mint a hagyományos módszer?
Igazából mindkét oldalnak igaza van, de a túlzott háborúnak sincs értelme.
Ugyanis a kézbe és a szájba áldozásnak is fontos tartalma van.
Vannak olyan helyek, ahol kifejezetten tiltják a kézbe áldozást: pl. Mátraverebély-Szentkúton még pár éve így volt. Külön felhívják rá a figyelmet. És nem "trientista" közösségről beszélünk. A kézbe áldozásnak hátránya, hogy nincs garantálva, hogy ne essen le az ostyából egy kicsi morzsa, a kezedben maradhat morzsa, amit nem veszel észre és aztán lesöpörsz. Ez tiszteletlenség a Szentséggel szemben. Másfelől: van rá példa, hogy valaki megkapja az ostyát, de nem veszi a szájába, hanem "elviszi haza". Vagy bármi. Ez is szabálytalan. Ezeket megelőzve nem engedték sokáig sehol, illetve néhány helyen ma sem, hogy kézbe áldozzanak.
Viszont az az érv rossz, hogy az ókeresztények sem áldoztak így. Valamelyik ókeresztény egyházatya írta, hogy "Kezedből trónust formálj és úgy fogadd a Királyok Királyát."
#16, szerintem sem üdvösség kérdés, ezért sem értem, mért lovagolnak ezen egyesek. A lényeg, hogy méltó módon, tiszta szívvel fogadd Krisztust az Eucharisztiában. Viszont számomra a kézbe áldozás szimpatikusabb, ezért rosszul esik, ha egyesek már gyakorlatilag bűnnek tekintik a kézbe áldozást.
#17 Jeruzsálemi Szt. Cirill volt az. :)
Igen, azt tudom, hogy Mátraverebélyen nem lehet, voltam ott, de ez abszolút érthető, nehogy valaki magával vigye az Oltáriszentséget és babonás vagy rossz célra használja fel.
Krisztus testét tapodni
#18, ezen a blogon már korábban is láttam vállalhatatlan dolgokat, ez túltesz mindenen. Blogot bárki vezethet, és írhat, nem biztos, hogy hiteles, és igaz, amit ír.
Semmi hiteles forrást nem találtam Maria Simmáról, hogy a katolikus egyház elfogadná a jelenéseit. Azért szenvednek lelkek a purgatóriumban, mert nincs térdeplő? EZ MOST KOMOLY? Te ilyennek ismered a mi Istenünket? Egyébként térdeplő nélkül is bárki fogadhatja térden állva a szentséget, láttam már ilyet.
Krisztus testén taposnak? Ez nem olyan, mint a kovászos kenyér, hogy összeviasza morzsál. De ezzel az erővel az oltárról is lehullik a morzsa, ha beteszik az oltárterítőt a mosógépbe, akkor kimossák Krisztus testét? Fontos az Oltáriszentségben jelen lévő Krisztus tisztelete, de ne csináljunk már belőle bálványt, és főleg ne terjesszünk mindenféle humbugot az interneten. Viszont azt jó ötletnek tartanám, hogy legyen lehetőség kézbe áldozás előtt és után is kezet mosni.
Azt írja a blog, hogy a második vatikáni zsinat nem hozott olyan rendelkezést, ami engedélyezné a kézbe áldozást. Ez igaz, de később a Szentszék engedélyt adott a püspöki konferenciáknak, hogy maguk dönthessenek erről. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!