Mi a baja egyeseknek a kézbe áldozással?
Elvileg az lenne a gond, hogy az ostya megszentelt dolog, meg a pap keze is fel van szentelve - és sokak szerint az a tiszteletlenség, hogy az áldozó megfogja a megszenteletlen kezével azt.
Mivel ök a régi rendszert szokták meg, nekik az a "normális", és nehezen fogadják el az újat, föleg, hogy a szemükben nem helyes. (És a vallás föleg a hagyományokról szól, nem pedig az újításokról a legtöbb ember szemében)
"Krisztus sem az apostolok szájába adta a kenyeret, hanem a kezükbe, ahogy az első ketesztények is így tettek."
Ezt hol olvastad? Mert a Szentírásban ilyen nem szerepel, vagy valamire nagyon rosszul emlékszem. Ha ez utóbbi állna fent, kérlek idézd pontosan, ahol az apostoloknak a kezükbe adja.
Néhány érv, ami kritikára adhat okot. Amikor az ember kezébe kapja az ostyát, arról akaratlanul is a morzsák a földre hullhatnak. Itt pedig lényegében Krisztus Teste hull a földre, amire utána akaratlanul is rátaposhatnak. Vajon minden hívő kellően felkészül arra, hogy kezébe vegye Krisztus szent Testét? A pap rituálisan megmossa a kezét, mielőtt az Eukarisztiához nyúl, ahogy tették az apostolok és maga Jézus is az utolsó vacsora előtt. Vagy egyszerűen odaáll, megkapja, magát megáldoztassa és el van intézve. Erősen kétlem, hogy sok kézbe áldozó figyelne erre a fontos dologra.
Amikor a papokat felszentelik, olajjal kenik meg kezüket, amivel aztán hozzányúlhatnak a Szentséghez. Ez minden hívő esetében hiányzik.
Én magam részéről nem értek egyet a "kézbe áldozással" és idős sem vagyok (#1), hogy a hagyományokhoz ragaszkodjak.
Csak később láttam ezt a linket.
Gyermekek esetén rendkívül helytelennek tartom a gyakorlatot. Bár áldozhatnak a gyermekek, hiszen maga Jézus mondta, hogy "engedjétek hozzám jönni a kisgyerekeket", de még nincsenek abban a korban, hogy felfogják az Eukarisztia jelentését. Mivel ilyen tekintetben tudatlanok, ezért képtelen kellő tisztelettel lenni, hogy maguk foghassák kezükbe az Úr Testét.
Mondjuk ez nálunk egyszerűen meg van oldva, mert az elsőáldozás mindig két szín alatt történik, ami esetében teljesen kizárt a kézbe áldozás.
"Balvanyimadas leterdelni egy ostya elott"
Senki sem térdel le egy ostya előtt, hanem Krisztus előtt térdelünk le. Ha szerinted helytelen, akkor te is egy vagy a sok antikrisztus közül, akik tagadják, hogy Jézus a Krisztus, akinek az Atyával egyenlő imádat jár. Azt pedig maga Jézus mondta, hogy a kenyér valóban az Ő Teste és a bor valóban az Ő Vére. Amennyiben ez neked gondot jelent, Jézussal beszéld meg, hogy te ezzel nem értel egyet.
"A testem ugyanis valóságos étel, s a vérem valóságos ital."
"Most a kenyeret vette kezébe, hálát adott, megtörte és odanyújtotta nekik ezekkel a szavakkal: Ez az én testem, amelyet értetek adok."
Például itt:
"Akik a bárkában voltak, leborultak előtte, és megvallották: „Valóban Isten Fia vagy!”"
"Leborulva imádták, azután nagy örömmel visszatértek Jeruzsálembe."
Bár nem az apostolok, de még néhány leborulás:
"A trónon ülőnek és a Báránynak áldás, tisztelet, dicsőség és hatalom örökkön-örökké! A négy élőlény így felelt: Amen, a vének pedig leborultak és imádták."
"Amikor átvette a könyvet, a négy élőlény és a huszonnégy vén leborult a Bárány előtt."
Sőt már a bölcsk is leborultak előtte, nálad talán bölcsebbek voltak:
"Bementek a házba, és meglátták a gyermeket anyjával, Máriával. Leborultak és hódoltak neki..."
Javaslom olvasgasd a Bibliát többet kedves hiteője (bármit is jelentsen ez a szó).
"Amikor a papokat felszentelik, olajjal kenik meg kezüket, amivel aztán hozzányúlhatnak a Szentséghez. Ez minden hívő esetében hiányzik."
Azt felejted el, hogy vilagi segítők is áldoztathatnak, vihetika szentséget betegekhez is. Ők viszont nincsenek olajjal felkenve. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!