Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A Katolikus vallásban mikor...

A Katolikus vallásban mikor hirdették ki a tisztítótűzről (purgatóriumról) szóló dogmát?

Figyelt kérdés

#katolikus #tisztitotűz #dogma.
2018. máj. 23. 19:46
 101/157 anonim ***** válasza:
100%

Ne beszélj butaságot, hogy mondhatott volna Isten ilyesmit, ha előtte oly szigorúan megtiltotta a szobrok készítését.

2018. jún. 23. 20:08
 102/157 anonim ***** válasza:
0%

101.Nem beszélek butaságot,mert a templom építésre is kiadta az egész tervet,Noénak is ugyan ugy,a szövetség ládára,vagy a kivonuláskor amikor átkeltek a tengeren,vagy a jordánon azt mondta építsenek oltárt.

Ezeket és ezeknek egyrészét Jézus eltörölte,de volt amit nem pld.a tízparancsolatot stb.

Pld.A templom építését nem tiltotta,hanem példát adott benne az imádati aktusra.

Nem summázta az ismételgetett misézéseket,hanem azt mondta,hogy ne mondogassátok ugyanazt mindig,mert azt a pogányok teszik.

Mit mondana most,ha testben volna és látná az évszázadokon keresztül ugyanazt a misét.De ezt is az halja aki ott van.

Aki nincs ott az kéne halja,mert a betegnek van szüksége orvosra,mondta Jézus.

Nem lehet mindent forditva csinálni!

2018. jún. 23. 20:34
 103/157 anonim ***** válasza:
100%

"Ezeket és ezeknek egyrészét Jézus eltörölte"

A kerub szobrokat a rómaikak törölték el, amikor lerombolták a templomot. Tényleg, nem lehet hogy Isten csapása volt a zsidókra, mert kerub szobrokat emeltek a legszentebb helyre?

2018. jún. 23. 20:52
 104/157 anonim ***** válasza:
95%

#102, nyilvan, hülyeség a mise, Jézus is butaságokat mondott az utolsò vacsorán, amikor azt mondta, hogy "ezt cselekedjétek az én emlékezetemre".

És valóban, Jézus még véletlenül sem azt mondta, hogy ne szaporítsuk a szót, mint a pogányok, akik azt hiszik úgy hallgattatnak meg az imáik, ha sokat beszélnek, nem, á dehogy, neked van igazad, azt mondja, hogy ne mondjuk kötött imákat.

2018. jún. 23. 20:56
 105/157 anonim ***** válasza:
0%

104.Jézus tudta mit beszél:

Az utolsó vacsorán a helyzetnek megfelelően beszélt,ugy mint mindenkor ahol találtatott.

Ha a Jákob kutjánál volt az asszonnyal jó példát osztott meg"amly vizet adok neked,soha nem szomjazol meg töle"

A hallászokkal ugyanazt tette szépen példázodott"emberek halászává teszlek".

Az utolsó vacsorán a helyzetnek megfelelően beszélve mindent tökéletesen elmondott a tanítványainak,és ezeket a megszokott imákkal ne keverd össze.

És,hogy Jézus butaságot mondott ezt te mondtad nem én.

Az imával,misével kapcsolatban Jézus ezt mondta.

Máté.6:7."És amikor imádkoztok,ne legyetek sok beszédüek,mint a pogányok,akik azt gondolják,hogy ők a sok beszédükért halgatatnak meg".

2018. jún. 23. 21:44
 106/157 anonim ***** válasza:
93%

#105;

"Az imával,misével kapcsolatban Jézus ezt mondta.

Máté.6:7."És amikor imádkoztok,ne legyetek sok beszédüek,mint a pogányok,akik azt gondolják,hogy ők a sok beszédükért halgatatnak meg"."

Pontosan. És nem azt, amit te akartál kihozni belőle, hogy ne mondjunk kötött imát. A Szentmisét maga Jézus rendelte el az utolsó vacsorán, a mise szövege pedig 70%-ban a Bibliából van. Szóval, én nem tartom hazugnak Jézust azért, mert azt mondta a tanítványoknak, hogy a kenyér és a bor az ő teste, és hogy cselekedjék ezt az ő emlékezetére. Szerinted Jézus hazug.

2018. jún. 24. 08:01
 107/157 anonim ***** válasza:
0%

106.Nemtudom milyen miséről beszélsz mert Jézus sem az apostolok nem miséztek.Ugyanis a misét 394-ben kezdődött.

A sablonos misét Jézus nem tartott ugy mint az apostolok sem,csak a vallásban kezték el,ezt is latinul tartották egészen ezelőtt 30 évig.

Nem elég,hogy ugyanazt a szöveget,ugyanazt a beszédet tartották sablonosan de még azt is latinul,hogy a nép neértse,és ez volt évszázadokon keresztül.

Te pedig misékről beszélsz Jézussal és az apostolokkal kapcsolatosan.

Miért próbálod a vallásban való hibás gyakorlatokat Jézusra alapozni?

Azt hiszed,hogy Ő nem látja,hogy a tévtanitást az Ő tetteivel akarod bizonyitani?Persze,hogy látja,csak éppen nincs hited benne,és ezért irsz bibliát nélkülöző dolgokat.

2018. jún. 24. 09:40
 108/157 anonim ***** válasza:
100%

"106.Nemtudom milyen miséről beszélsz mert Jézus sem az apostolok nem miséztek.Ugyanis a misét 394-ben kezdődött."

Az utolsó vacsora volt lenyegeben az első mise. Aztán az ApCsel világosan leírja, hogy a házaknál megtörték a kenyeret. De ha a Bibliának nem hiszel, akkor Szent Jusztinusz az első apológiájában ír a miséről, és ő a második században élt. Így ír a miséről:

Mi pedig, miután megtörtént annak lemosdása, aki elfogadta tanításunkat és hozzánk csatlakozott, odavezetjük őt azokhoz, akiket testvéreknek hívunk, ahol egybegyűlve közösen imádkozunk magunkért, a megvilágosítottért, meg a többiekért, mindenkiért igen buzgón, bárhol is legyenek; hogy miután az igazságot megtanultuk, a helyes életre törekedjünk, tetteinkben a jót kövessük, azon legyünk, hogy parancsait megtartsuk, és az örök üdvösséget elnyerjük.

Imáink befejezésekor csókkal köszöntjük egymást. Ezek után a testvérek elöljárójához kenyeret és kelyhet visznek vízzel vegyített borral, aki kezébe veszi, dicséretet és dicsőítést mond a mindenség Atyjának a Fiú és a Szentlélek neve által, hálát ad neki és áldást mond hosszasan azokért, amiket nekünk adott, hogy ő bennünket ezekre méltatott.

Imái és hálaadásának befejezéseképpen az egész nép ráfeleli az »Áment«. Az »Ámen« héber szó, ami annyit jelent: Úgy legyen. Az elöljáró hálaadása és az egész nép felelete után az általunk diakónusoknak nevezettek minden jelenlevőnek osztanak a hálaadás kenyeréből és a vízzel elegyített borból, visznek belőle a távollevőknek is.

Ezt a táplálékot mi eucharisztiának nevezzük, senki kívülálló nem részesedhet belőle, csak aki igaznak fogadja el a tőlünk kapott tanítást, és lemosdott a bűnök bocsánatára az újjászületés fürdőjében, és úgy él, ahogyan azt Krisztus meghagyta. Ezeket mi nem úgy vesszük, mint közönséges kenyeret vagy közönséges italt, hanem mint a megtestesült Jézus Krisztusnak, Megváltónknak az Isten Igéje által a mi üdvösségünkért felvett testét és vérét, az ő hálaadó imájával megáldott táplálékot, amelyből vérünk és testünk az átváltozás értelmében táplálkozik, és azt tanultuk, hogy a megtestesült Jézusnak teste és vére ez.

Az apostolok is emlékirataikban, amelyeket evangéliumoknak nevezünk, úgy hagyományozták, ahogyan azt ők parancsként kapták, hogy Jézus »fogta a kenyeret, hálát adott és így szólt: Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre. Ez az én testem. Ugyanúgy fogta a kelyhet is, hálát adott és így szólt: Ez az én vérem.« És csupán csak nekik hagyta meg.” (1 Apológia 55.1-56.3, Vanyó László fordítása)

Szóval semmiképp sem 394-ben kezdődött, és nem latin nyelven kezdték, a középkorban lett egységes mindenhol a latin nyelvű mise.

A második vatikáni zsinat pedig nem 30 éve volt, 1965-ben, 53 évvel ezelőtt ért véget.

2018. jún. 24. 09:54
 109/157 anonim ***** válasza:
0%

108.Én nem tudom hol laksz de Romániába Ceausescu korlátozta a vallások dolgait és amióta kivégezték azután mertek levegőt venni és latinrol magyarra kezték a miséket mondani.

A misekkel kapcsolatosan,Jézus idejében nem volt,de még pap sem,ugyanis Jézus a papokra nem hagyott semmit,sőt elítélte őket.

Az apostolok halála után bizonyos idővel kezték alkalmazni amit Kajafásék gyakoroltak,több kisebb kitérőve és ezért van annyi hiba benne.Miközben kisajátította Jézus követését álnokul ugy mint az apostolokét is de csak betűkben de gyakorlatban messze eltértek tölük.

2018. jún. 24. 18:15
 110/157 anonim ***** válasza:
100%

"Én nem tudom hol laksz de Romániába Ceausescu korlátozta a vallások dolgait és amióta kivégezték azután mertek levegőt venni és latinrol magyarra kezték a miséket mondani."

Nem ismerem a romániai helyzetet, lehet, hogy oda Ceausescu diktatúraja alatt nem jutott el a második vatikáni zsinat híre, itt Magyarországon a '60-as évek közepén már elkezdődtek a nemzeti nyelvű misék, sőt, a latin egy időre be is volt tiltva. Mindenesetre biztos, hogy Romániában sem önkényesen vezették be az új rítust, ezt a Katolikus Egyház hivatalod zsinatán mondták ki, a világ összes országára kiterjed. Lehet, hogy Erdélyben ehhez később csatlakoztak, ezt nem tudom, utána fogok nézni.

"A misekkel kapcsolatosan,Jézus idejében nem volt,de még pap sem,ugyanis Jézus a papokra nem hagyott semmit,sőt elítélte őket."

Lényegében Jézus az örök főpap, de az apostolok is papok voltak, sőt, valamilyen értelemben mind papok vagyunk, az általános papságban részesülünk. :)

Jézus a farizeusok, írástudók képmutatását ítélte el, nem a létjogosultságukat vonta kétségbe, Jézus Mózes tanítói székének jogfolytonosságát is elismerte, Jézus azt mondta, hogy tegyétek meg, amit mondanak, de cselekedeteikben ne kövessétek őket. Lásd: Máté 23:2-3

2018. jún. 24. 19:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!