Miért fontos, miért olyan nagy érték a szabad akarat?
A bűnbeeséssel kapcsolatban azzal szoktak érvelni, hogy az ember szabad akaratából döntött Isten ellen. És döntésének következménye halál és szenvedés. Isten szabad akaratot adott az embernek, pedig tudta, tudnia kellett, hogy az ember el fog bukni a szabad akaratával, és el fogja szenvedni a döntése következményeit. Mindezek ellenére biztosította az embernek a szabad akaratot, és mivel Isten a lehető legjobbat akarja a teremtményének (ezt gondolom feltételezhetjük), ez azt jelenti, hogy a szabad akarat valami olyan értéket hordoz, ami megéri azt a rengeteg szenvedést, amin emberek generációi mentek és mennek át, évezredeken keresztül. De miért ilyen értékes a szabad akarat?
Többször hallottam már, hogy Isten nem robotokat vagy rabszolgákat akart. De hát nem sokkal-sokkal jobb egy boldog, gondtalan, ura szeretetében élő rabszolgának, aki ráadásul határtalan lehetőségekkel rendelkezik, csak abban az egy dologban nem szabad, hogy nem mondhat ellen az urának, mint egy kitaszított, iszonyú szenvedéseket átélni kénytelen szabadnak, akinek ráadásul a szabadsága is nagyon korlátozott? Tulajdonképpen csak annyiban szabad, hogy szabadon ellentmondhat, ha neki úgy tetszik. Ez a szabadság lenne annyira értékes? Én nem értem miért...
"A metró nem csapdának van, ahogy a konnektor sem."
Na látod. A fa sem:) Ennyire egyszerűen beláttad. Örülök, akkor jó példákat hoztam
"A fa sem:)"
Tényleg, miért volt ott a fa?
"41-es, miért is volt ott az a fa????"
Kb. 1000 hozzászólásban leírtuk ennél a kérdésnél és úgy idén hárommilliószor. Dislexia?
"Tényleg, miért volt ott a fa?"
Terjed?:D
Nyugodjatok bele, hogy mi úgy hisszük, ahogy, mi is elfogadjuk, hogy ti nem fogadjátok el az igazságot.
Szerintem zárjuk
szerintem is - annyit, hogy egy költői képnél mit gondoltok?
"S mégis megkérdem tőletek:
Szabad-e sírni a Kárpátok alatt?
Verecke híres útján jöttem én,
Fülembe még ősmagyar dal rivall,
Szabad-e Dévénynél betörnöm
Új időknek új dalaival?"
Ady mikor írja ezt, ott zokog a Kárpátok bércei alatt és be akarja törni a falat a fülén fülvédővel?
"44-es,tehát nem tudsz válaszolni, csak köpködni. Ez akkor van, amikor tehetetlen vagy. Miért is volt ott a fa, mert nekem Mózes első könyvének eleje alapján csapdaként. Ellenvetés biblikus érvvel?"
Úgy látszik ködbe vesztek az eddigi válaszok. Bár nálam látszik mind az öt oldal. Rejtélyes. Vagy tényleg dislexia? Hmm...
Akkor mégis csapda a metró és a vezetékek a falban? Hmmm...
Legalább az indító kérdést olvastassátok el a gondozótokkal, hátha az ad némi világosságot:D Elég csak a vastag feketét:D
KZitus válaszára
"Isten felruházta az embereket azzal a képességgel, hogy választani tudjanak a helyes és a helytelen, az engedelmesség és az engedetlenség között"
írtam ezt:
"De hát pont a jó és rossz tudásának fájától voltak eltiltva! A jó és rossz ismerete nélkül hogyan tudtak választani a helyes és helytelen között. Ha meg eleve bennük volt ez a képesség, akkor milyen plusz tudást adott a fa?"
De erre a kérdésre nem kaptam választ, sem tőle, sem mástól. Szóval mi a fa szerepe, akár szó szerinti, akár jelképes értelmezésben?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!