Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért fontos, miért olyan...

Mansour kérdése:

Miért fontos, miért olyan nagy érték a szabad akarat?

Figyelt kérdés

A bűnbeeséssel kapcsolatban azzal szoktak érvelni, hogy az ember szabad akaratából döntött Isten ellen. És döntésének következménye halál és szenvedés. Isten szabad akaratot adott az embernek, pedig tudta, tudnia kellett, hogy az ember el fog bukni a szabad akaratával, és el fogja szenvedni a döntése következményeit. Mindezek ellenére biztosította az embernek a szabad akaratot, és mivel Isten a lehető legjobbat akarja a teremtményének (ezt gondolom feltételezhetjük), ez azt jelenti, hogy a szabad akarat valami olyan értéket hordoz, ami megéri azt a rengeteg szenvedést, amin emberek generációi mentek és mennek át, évezredeken keresztül. De miért ilyen értékes a szabad akarat?

Többször hallottam már, hogy Isten nem robotokat vagy rabszolgákat akart. De hát nem sokkal-sokkal jobb egy boldog, gondtalan, ura szeretetében élő rabszolgának, aki ráadásul határtalan lehetőségekkel rendelkezik, csak abban az egy dologban nem szabad, hogy nem mondhat ellen az urának, mint egy kitaszított, iszonyú szenvedéseket átélni kénytelen szabadnak, akinek ráadásul a szabadsága is nagyon korlátozott? Tulajdonképpen csak annyiban szabad, hogy szabadon ellentmondhat, ha neki úgy tetszik. Ez a szabadság lenne annyira értékes? Én nem értem miért...

2017. dec. 11. 16:26
1 2 3 4 5 6
 31/52 A kérdező kommentje:
Szóval induljunk ki abból, hogy a szabad akarat a szabad gondolkodás képessége. De a kérdésem még így is fennáll, ez megéri mindazt a rosszat és szenvedést, ami az ember magára von azzal, hogy él (és visszaél) vele?
2017. dec. 12. 15:50
 32/52 anonim ***** válasza:
100%

" De a kérdésem még így is fennáll, ez megéri mindazt a rosszat és szenvedést, ami az ember magára von azzal, hogy él (és visszaél) vele?"

A kérdésed teljesen jogos. Nagy téma, de próbálkozom válaszolni.

A Biblia alapján a válaszom, hogy pillanatnyilag úgy tűnik, hogy nem érte meg a szabad akarat, mert rengeteg rossz szabadult a világra emiatt. De ne feledd kérlek, hogy a szabad akarat nem egyenlő a rosszal, hanem mindössze az a sajnálatos esemény történt, hogy a szabad akarat miatt választott rosszat Ádám, de ettől még a szabad akarat nem egy abszolút negatív dolog, hisz ma a hívő Jézusban szabad akarattal akar a bűntől és mocsoktól szabadulni.

Nem mindig lesz ilyen a világ, hisz Isten előbb utóbb véget vet ennek. És arra jutottam, hogy ezt nem lehetett volna másképp megcsinálni, csak ha Isten csal vagy manipulál

2017. dec. 12. 15:57
 33/52 A kérdező kommentje:
Ez logikus gondolatmenetnek tűnik, mégis vannak kétségeim. A kereszténység ugyanis soha nem tudott egy olyan pozitív példát felmutatni, hogy az Isten melletti döntés alapvető változást hozna. A keresztények is ugyanolyan esendőek, mint minden más ember. Vannak persze nagyon szép életpéldák, de ilyenek a kereszténységen kívül is vannak.
2017. dec. 12. 16:30
 34/52 anonim ***** válasza:

"És arra jutottam, hogy ezt nem lehetett volna másképp megcsinálni, csak ha Isten csal vagy manipulál"

Az nem csalás, ha egy gyenge jellemnek akit ő teremtett ennek, odaállít egy csapdát a fával, aminek nincs más célja, csak az, hogy elbukhasson az ember?

Már írtam ezt a példát, de ha ások egy mély gödröt a kertbe, és azt mondom a gyerekemnek, hogy ne menj bele, mert meghalsz, de a gödörnek nincs különösebb célja, csak az, hogyha bele esik a gyerek, meghal. Aztán jön valaki, és azt mondja neki, hogy kincs van a gödör mélyén, a gyerek belemászik majd beleesik. Ki volt a hülye? Csak az, aki beleesett meg az, aki rábeszélte? Én nem? Ha szerintetek ezt megcsinálnom, a bíróság kit fog elítélni? Engem nem fog gondatlanságból elkövetett emberölésért lecsukni? A gödröm a fa, a gyerekem Ádám és/vagy Éva, a rábeszélő a kígyó. Szerintetek?

2017. dec. 12. 17:52
 35/52 anonim ***** válasza:

"A kereszténység ugyanis soha nem tudott egy olyan pozitív példát felmutatni, hogy az Isten melletti döntés alapvető változást hozna. "

Kétezer év summás kritikája. Gratulálok, nincs lejjebb. Legyél csak rabszolga, ha ennyire nem megy.Viszontlátásra.

2017. dec. 12. 17:54
 36/52 anonim ***** válasza:

"A kereszténység ugyanis soha nem tudott egy olyan pozitív példát felmutatni, hogy az Isten melletti döntés alapvető változást hozna. A keresztények is ugyanolyan esendőek, mint minden más ember."

Ez részben igaz, bár kapásból ott van Pál apostol példája. Mi nem hirdetjük (illetve nem mind) a földi jólétet. Mi hitből élünk, várjuk Urunk eljövetelét, várjuk az új, örök életet. Tehát való igaz, hogy nem tudunk ebben az életben pozitív példát felmutatni, de a kereszténység egyik lényege a reményteljes várakozás.

2017. dec. 13. 08:01
 37/52 anonim ***** válasza:

egyik lényege...igen

A keleti egyházatyák még tisztábban fogalmaztak:

"Isten emberré lett, hogy az ember Istennél lehessen."

Krisztus azért inkarnálódott, hogy segítse az embert eljutni útján a megistenüléshez. Ez a teózis értelme.

[link]

Kereszténynek lenni nehéz, fáradság és komoly munka. Aki valamiféle hirdetni való fölmutatást vár - mint ahogy a régi korcsolyaverseny pontozók fölmutatták a pontszámot-, az inkább menjen discoba, buliba.

Mert szabad akartunk van a választásra.

2017. dec. 13. 10:07
 38/52 anonim ***** válasza:
44%

"Az nem csalás, ha egy gyenge jellemnek akit ő teremtett ennek, odaállít egy csapdát a fával, aminek nincs más célja, csak az, hogy elbukhasson az ember? "

Marha nagy csapda. Kisgyerekkoromban anyám is állított ilyen csapdákat. Azt mondta, hogy ne ugorjak a metró alá, mert meghalok, és építtetett direkt egy csomó metróvonalat, hogy csapdába csaljon:)))

"Ki volt a hülye?"

Hát ha ezek után a metró elé ugrok, akkor:

1. szerintem én

2. szerinted Anyám

Sőt, ha belenyúl a gyerek a konnektorba, akkor a villanyszerelő a hibás. Csapdát állított a mocsok:)

"Ha szerintetek ezt megcsinálnom, a bíróság kit fog elítélni? Engem nem fog gondatlanságból elkövetett emberölésért lecsukni? "

Ezért ülnek a villanyszerelők ma börtönben. Ezért van szakemberhiány:)))

u.i: próbálj rájönni a különbségre egy kisgyermek és egy felnőtt között. Menni fog szerintem:)

2017. dec. 13. 12:25
 39/52 A kérdező kommentje:

"Mi nem hirdetjük (illetve nem mind) a földi jólétet. Mi hitből élünk, várjuk Urunk eljövetelét, várjuk az új, örök életet."

Ezt értem, és el is tudom fogadni. Távol áll tőlem, hogy a kereszténységtől anyagi értelemben vett jólétet várjak, sőt számomra egy szerény, de nyugodt és reményteljes élet inkább jelent jólétet, mint az anyagi értelemben vett gazdagság. De úgy gondolom, hogy az emberek közötti viszony tekintetében a kereszténység (aminek pedig az alaptanításai közé tartozik, hogy úgy szeresd az embertársaidat, mint magadat) nem hozott gyökeres változást más vallásokhoz, kultúrákhoz képest. Mint már mondtam, jó egyéni példák vannak, de ilyenek a kereszténységen kívül is találhatók.

68%-os:

Nem mentegetőzésként, hanem az álláspontom tisztázása érdekében leírom, hogy többször vitatkoztam már olyanokkal, akik azt állítják, hogy Európa és Magyarország soha nem volt keresztény, mert a keresztény elvek egyáltalán nem érvényesültek az eltelt 2000 év során. Én ezekben a vitákban pont azt a véleményt képviseltem, hogy a kereszténység attól még kereszténység, hogy a gyakorlata, a társadalmi hatása messze áll a tökéletestől, és voltak, vannak tagadhatatlan pozitív hatásai. De olyannal is vitatkoztam már, aki a modern jóléti társadalom és demokrácia vívmányait kizárólag a kereszténységnek tulajdonította. Ez is egy szélsőséges nézőpont. Szóval korántsem akarom teljesen leírni az eltelt 2000 évet, de azért látok igazságot abban a véleményben is, hogy a megvalósult kereszténység, a keresztény kultúrkör szellemi, morális, társadalmi téren messze áll attól, ami a keresztény elvek, értékek alapján lehetséges és elvárható lenne. Tehát nem látok olyasmit, ami a kereszténységet egyértelműen és megkérdőjelezhetetlenül kiemelné a többi kultúra/vallás közül, de nyitott vagyok az érvekre...

2017. dec. 13. 13:03
 40/52 anonim ***** válasza:
Úgy a metró, mint a konnektornak célja van. A metró nem csapdának van, ahogy a konnektor sem. Gondolom nem kell végigmennünk azon, hogy mi a célja ezeknek a tárgyaknak. A fa miért volt? Mert nekem úgy tűnik, csak azért volt ott, amiért az én gödröm. Szerintem ezeket a példákat gondold át még egyszer. A fa a kísértés fája volt, nem lehetett róla enni, nem volt olyan szép, hogy csak a szépségért lett volna, nem volt más célja, csak a tiltás, ahogy a gödörnek is.
2017. dec. 13. 13:05
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!